2018. január 9., kedd

Illatos kolbász sok fűszerrel

Ez az egyik legfinomabb kolbász lett, amit valaha készítettünk. Úgy voltam vele, hogy most az egyszer "ereszdelahajamat" lesz, hiszen "otthon" mindig csak a klasszikus só-bors-paprika-fokhagyma négyes jöhetett szóba ízesítésként, és bár az ilyen kolbász is nagyon finom, én újabb ízesítéseket is szeretek kipróbálni. 
Ami pedig a fűszerezési módot illeti, tavalyelőtt egy kolbásztöltő fesztiválon láttam, hogy a húst darabolják, fűszerezik, állni hagyják, majd azután darálják és töltik, így én is bevetettem ezt a módszert. A fűszerek már frissen is jobban átjárják így a kolbászt, jobban "belőhető", hogy mi hiányzik még belőle. Ez a szép füstölés pedig sógornőmnek köszönhető, ő a családban a "füstölő-szakember", mindig rábízzuk a dolgot, és még sosem jártunk rosszul :) 


Illatos kolbász sok fűszerrel

Hozzávalók: 4 kg sertéshús, 1 kg szalonnaháj, 4-5 evőkanál fűszerkeverék, 2-3 evőkanál pirospaprika, ½ teáskanál őrölt szegfűbors, só, bors;
a fűszerkeverékhez: őrölt koriander, gyömbérpor, morzsolt kakukkfű tetszés szerinti arányban.
továbbá: sertésbél.


Elkészítése:  A húst nagyobb, a hájat kisebb kockákra vágjuk, majd rétegenként rászórjuk a sót, a borsot meg az elvegyített fűszereket, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Hideg helyre tesszük, és néha átforgatva egy éjszakán át érleljük. Másnap nagyobb lyukú tárcsán átdaráljuk, jól összedagasztjuk – ha kell kevés forró vízzel puhíthatjuk -, illetve ízlés szerint utánaízesítünk. Bélbe töltjük, a kolbászokat átmossuk, majd felakasztva hagyjuk szikkadni. Frissen vagy füstölve fogyasztjuk.  

ÉÍ - 2017/TÉL


1 megjegyzés:

iri írta...

azert ezt megkostolnam Edith kedves!

Related Posts with Thumbnails

2018. január 9., kedd

Illatos kolbász sok fűszerrel

Ez az egyik legfinomabb kolbász lett, amit valaha készítettünk. Úgy voltam vele, hogy most az egyszer "ereszdelahajamat" lesz, hiszen "otthon" mindig csak a klasszikus só-bors-paprika-fokhagyma négyes jöhetett szóba ízesítésként, és bár az ilyen kolbász is nagyon finom, én újabb ízesítéseket is szeretek kipróbálni. 
Ami pedig a fűszerezési módot illeti, tavalyelőtt egy kolbásztöltő fesztiválon láttam, hogy a húst darabolják, fűszerezik, állni hagyják, majd azután darálják és töltik, így én is bevetettem ezt a módszert. A fűszerek már frissen is jobban átjárják így a kolbászt, jobban "belőhető", hogy mi hiányzik még belőle. Ez a szép füstölés pedig sógornőmnek köszönhető, ő a családban a "füstölő-szakember", mindig rábízzuk a dolgot, és még sosem jártunk rosszul :) 


Illatos kolbász sok fűszerrel

Hozzávalók: 4 kg sertéshús, 1 kg szalonnaháj, 4-5 evőkanál fűszerkeverék, 2-3 evőkanál pirospaprika, ½ teáskanál őrölt szegfűbors, só, bors;
a fűszerkeverékhez: őrölt koriander, gyömbérpor, morzsolt kakukkfű tetszés szerinti arányban.
továbbá: sertésbél.


Elkészítése:  A húst nagyobb, a hájat kisebb kockákra vágjuk, majd rétegenként rászórjuk a sót, a borsot meg az elvegyített fűszereket, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Hideg helyre tesszük, és néha átforgatva egy éjszakán át érleljük. Másnap nagyobb lyukú tárcsán átdaráljuk, jól összedagasztjuk – ha kell kevés forró vízzel puhíthatjuk -, illetve ízlés szerint utánaízesítünk. Bélbe töltjük, a kolbászokat átmossuk, majd felakasztva hagyjuk szikkadni. Frissen vagy füstölve fogyasztjuk.  

ÉÍ - 2017/TÉL


1 megjegyzés:

iri írta...

azert ezt megkostolnam Edith kedves!