2012. március 18., vasárnap

FALAFEL - az igazi

Vagy akár eredetinek is nevezhetném, de ettől visszatart az, hogy a fűszerezése kissé másabb lett mégis.
Nemegyszer sütöttem már falafelt, de sosem lett az igazi: volt, hogy egy kásás masszává vált sütés közben, volt, hogy csak az elsők sikerültek kvázi fasírtformájúakra, és volt, hogy gyönyörűszép formájú golyócskáim születtek, de ahhoz tojást kellett tennem a masszába. Igaz, hogy senkit sem zavart a tojás benne, de azért mégis kíváncsi lettem volna a dolog nyitjára, hiszen néha (legalábbis nekem) jól jön, ha tojásmentesen tudok elkészíteni valamit. Érdeklődtem is egyszer a bloggerek körében, hogy vajon mitől eshet szét, de elfogadható választ nemigen tudott senki sem adni. Aztán Alíz mégiscsak adott egy tippet: főtt csicseriborsóval nem működik a dolog, csupán a beáztatott szárazzal. Erre igazán kíváncsi lettem volna, de mégsem tudtam, honnan lássak hozzá az elkészítéséhez, amikor eszembe jutott, hogy mégiscsak megkérdezem a jó öreg google-t, lássuk, mit tud az eredeti falafel készítéséről. Rögtön második találatként SzÉva NoSalty-n megjelent receptjét dobta ki, eredeti arab receptként. Rákattintottam, és egyből az elkészítését kezdtem olvasni. És igen! Csak áztatni kell. Mégiscsak ez lesz a titka, gondoltam! Aztán elolvastam a hozzávalókat, a sztorit és a kommenteket is, és eléggé meggyőző volt számomra minden ahhoz, hogy hozzálássak. Nem mondanám, hogy a gyors receptek közé tartozik, bár igazán nincs vele sok dolgunk, inkább türelemre van szükségünk, hogy kivárjuk a pihentetési időket. Én pedig vártam, türelmesen. Igaz, hogy mielőtt hozzáláttam volna a formázáshoz, még mindig abszolút kételyeim voltak afelől, hogy a tálamban lévő kásás masszából hogyan lesznek nekem szép gömbölyű gombóckáim, de csodák csodájára egy morzsa nem sok, de még annyi sem mállott le róluk. A végeredmény pedig..... Nyamm...... ropogós külsejű, belül puha gombócok, és olyan laktatóak, hogy mindenféle egyéb hozzávaló nélkül, csupán némi mártásba mártogatva a 25 darabból vagy 8 megmaradt. Pedig jóval kisebb adagból készítettem, mint amekkorát az eredeti recept írt. Én a magam adagját, fűszerezését írom le.
Falafel rózsaszín mártással

Hozzávalók: 36 dkg száraz csicseriborsó, 8 kisebb cikk fokhagyma, 1 kicsi lila hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 teáskanál kömény, 2 teáskanál só, 2 púpozott teáskanál fűszerkeverék (receptje alább), 1 teáskanál szódabikarbóna, olaj; a fűszerkeverékhez: 1,5 teáskanál koriandermag, 1,5 teáskanál szemes bors, 2 szegfűszeg, egy darabka szárított csípős paprika (ízlés szerint), 1 teáskanál pirospaprika, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió; a mártáshoz: 1 adag félperces majonéz, 1 dl tejföl, 5-6 evőkanál sűrű házi ketchup, só, citromlé.

Elkészítése: A csicseriborsót jól megmossuk, majd annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi 1-1,5 tenyérnyivel ellepi. Kb. 12 órán át (legegyszerűbb estétől reggelig) hagyjuk ázni benne. Közben elkészítjük a fűszerkeveréket: a hozzávalókat kávédarálóban finomra aprítjuk, majd jól záródó üvegbe tesszük. A mennyiség többszöri (2-3) alkalomra elegendő. Ezután a borsót leszűrjük, nem muszáj túlságosan lecsepegtetni, majd a hámozott hagymával és fokhagymával meg a petrezselyemzölddel együtt késes aprítóban a lehető legfinomabbra aprítjuk. Hozzáadjuk a fűszerek felét, és alaposan összedolgozzuk. Ezután a masszát szétlapítjuk a tálban, rászórjuk a többi fűszert, és jól lefedve félretesszük. (Hogy ez miért fontos, nem tudom, de a receptíró is így írta, és nem mertem eltérni tőle.) Legalább 3 órán át pihentetjük ismét, de minél többet áll, annál jobb. (Én reggel összegyúrtam, és vacsorára sütöttem meg.) Ekkor hozzáadjuk a szódabikarbónát, ismét jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel ügyes kis gombócokat formálunk belőle, és forró olajban, de csak lassú tűzön szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd langyosan kínáljuk. Én - cseppet sem eredeti módon - rózsaszín mártást készítettem mellé, de nagyon jól találtak egymáshoz. A mártáshoz 2 dl olajból, 1 tojásból, 1 teáskanál mustárból, sóból és citromléből félperces majonézt készítünk, majd simára kavarjuk a tejföllel, és fellazítjuk a ketchuppal. Ízlés szerint sóval és citromlével ízesítjük. Zöldség- vagy tésztanapon ehető.

11 megjegyzés:

Alíz írta...

Ugye mondtam, hogy nem kell megfőzni, csak áztatni! Közben én is elkészítettem, csak még nem blogoltam be.

sedith írta...

Valóban, Alíz, így működött.:) Várom a te receptedet is!

Alíz írta...

Sokban nem tér el a tiedtől, csak a fűszerezésben. :)

Ági írta...

Köszönöm, pont erre vágytam! Igaz még sosem vettem csicseriborsót,- a spejzben egy ideje figyel egy üveg konzerv formátumban. Azzal is lehet?
Tényleg hol kapható? lehet, hogy csak mindig elmentem mellette?

Ölelés

Ágnes

sedith írta...

Ágnes, sajnos nem működik főtt borsóból, pont ez volt a baj eddig. Illetve működik, ha teszel bele tojást is, különben szétesik.
Bioboltokban mindenképpen találsz, én az Auchan-ban vettem, ott van olyan önkiszolgáló részleg, annyit engedsz magadnak, amennyit akarsz. Eddig mindig elmentem mellette én is. most fedeztem fel, hogy ott mennyi jó dolgot lehet találni.

Névtelen írta...

Kedves Edith,

római köményt hol találni, vagy te a nálunk honos köményt használtad?
Köszönettel,
Csilla

sedith írta...

Kedves Csilla, én sima köményt használtam, nem római köményt. Hogy római köményt hol lehet találni, fogalmam sincs. Eddig megvoltam nélküle, aztán ha egyszercsak szembejön velem valahol,lehet, hogy veszek.:)

Éva írta...

Kedves sedith!

Már jnem tudom hogyan találtam a blogodra, de nagy meglepetésemre a falafel receptemre akadtam:) Komolyan annyira jó volt olvasni. Jó hogy másnak is ízlik és sikerül.
Római köményt a Tescóban vagy bármelyik bioboltban lehet kapni. Azonban egészen jellegzetes íze van. Egészen más ízvilágú lesz a falafel tőle. Olyan igazi "arabos"
A mártásod viszont kipróbálom mellé, mert nagyon hozzávalónak találom.
Üdv, Éva

sedith írta...

Szia, Éva!
Nagyon örülök a megjegyzésednek!:) Igen, nagyon tetszett a recept és a végeredmény is. Köszönet érte. Biztos, hogy nálunk is lehet római köményt venni (Erdély), de eddig még nem kerestem behatóbban. A következő falafel-adagra viszont biztos beszerzem.:)

Névtelen írta...

A tojást bármikor tudod helyettesíteni őrölt lenmag és pici víz keverékével :)

sedith írta...

Névtelen köszönöm az információt. Azóta tudom ezt is, de az sem biztos, hogy mindig kéznél van. Mindenesetre, jó, hogy tudjunk különféle "trükköket", mert nem tudjuk, hogy mikor lehet szükségünk rá. :)

Related Posts with Thumbnails

2012. március 18., vasárnap

FALAFEL - az igazi

Vagy akár eredetinek is nevezhetném, de ettől visszatart az, hogy a fűszerezése kissé másabb lett mégis.
Nemegyszer sütöttem már falafelt, de sosem lett az igazi: volt, hogy egy kásás masszává vált sütés közben, volt, hogy csak az elsők sikerültek kvázi fasírtformájúakra, és volt, hogy gyönyörűszép formájú golyócskáim születtek, de ahhoz tojást kellett tennem a masszába. Igaz, hogy senkit sem zavart a tojás benne, de azért mégis kíváncsi lettem volna a dolog nyitjára, hiszen néha (legalábbis nekem) jól jön, ha tojásmentesen tudok elkészíteni valamit. Érdeklődtem is egyszer a bloggerek körében, hogy vajon mitől eshet szét, de elfogadható választ nemigen tudott senki sem adni. Aztán Alíz mégiscsak adott egy tippet: főtt csicseriborsóval nem működik a dolog, csupán a beáztatott szárazzal. Erre igazán kíváncsi lettem volna, de mégsem tudtam, honnan lássak hozzá az elkészítéséhez, amikor eszembe jutott, hogy mégiscsak megkérdezem a jó öreg google-t, lássuk, mit tud az eredeti falafel készítéséről. Rögtön második találatként SzÉva NoSalty-n megjelent receptjét dobta ki, eredeti arab receptként. Rákattintottam, és egyből az elkészítését kezdtem olvasni. És igen! Csak áztatni kell. Mégiscsak ez lesz a titka, gondoltam! Aztán elolvastam a hozzávalókat, a sztorit és a kommenteket is, és eléggé meggyőző volt számomra minden ahhoz, hogy hozzálássak. Nem mondanám, hogy a gyors receptek közé tartozik, bár igazán nincs vele sok dolgunk, inkább türelemre van szükségünk, hogy kivárjuk a pihentetési időket. Én pedig vártam, türelmesen. Igaz, hogy mielőtt hozzáláttam volna a formázáshoz, még mindig abszolút kételyeim voltak afelől, hogy a tálamban lévő kásás masszából hogyan lesznek nekem szép gömbölyű gombóckáim, de csodák csodájára egy morzsa nem sok, de még annyi sem mállott le róluk. A végeredmény pedig..... Nyamm...... ropogós külsejű, belül puha gombócok, és olyan laktatóak, hogy mindenféle egyéb hozzávaló nélkül, csupán némi mártásba mártogatva a 25 darabból vagy 8 megmaradt. Pedig jóval kisebb adagból készítettem, mint amekkorát az eredeti recept írt. Én a magam adagját, fűszerezését írom le.
Falafel rózsaszín mártással

Hozzávalók: 36 dkg száraz csicseriborsó, 8 kisebb cikk fokhagyma, 1 kicsi lila hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 teáskanál kömény, 2 teáskanál só, 2 púpozott teáskanál fűszerkeverék (receptje alább), 1 teáskanál szódabikarbóna, olaj; a fűszerkeverékhez: 1,5 teáskanál koriandermag, 1,5 teáskanál szemes bors, 2 szegfűszeg, egy darabka szárított csípős paprika (ízlés szerint), 1 teáskanál pirospaprika, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió; a mártáshoz: 1 adag félperces majonéz, 1 dl tejföl, 5-6 evőkanál sűrű házi ketchup, só, citromlé.

Elkészítése: A csicseriborsót jól megmossuk, majd annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi 1-1,5 tenyérnyivel ellepi. Kb. 12 órán át (legegyszerűbb estétől reggelig) hagyjuk ázni benne. Közben elkészítjük a fűszerkeveréket: a hozzávalókat kávédarálóban finomra aprítjuk, majd jól záródó üvegbe tesszük. A mennyiség többszöri (2-3) alkalomra elegendő. Ezután a borsót leszűrjük, nem muszáj túlságosan lecsepegtetni, majd a hámozott hagymával és fokhagymával meg a petrezselyemzölddel együtt késes aprítóban a lehető legfinomabbra aprítjuk. Hozzáadjuk a fűszerek felét, és alaposan összedolgozzuk. Ezután a masszát szétlapítjuk a tálban, rászórjuk a többi fűszert, és jól lefedve félretesszük. (Hogy ez miért fontos, nem tudom, de a receptíró is így írta, és nem mertem eltérni tőle.) Legalább 3 órán át pihentetjük ismét, de minél többet áll, annál jobb. (Én reggel összegyúrtam, és vacsorára sütöttem meg.) Ekkor hozzáadjuk a szódabikarbónát, ismét jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel ügyes kis gombócokat formálunk belőle, és forró olajban, de csak lassú tűzön szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd langyosan kínáljuk. Én - cseppet sem eredeti módon - rózsaszín mártást készítettem mellé, de nagyon jól találtak egymáshoz. A mártáshoz 2 dl olajból, 1 tojásból, 1 teáskanál mustárból, sóból és citromléből félperces majonézt készítünk, majd simára kavarjuk a tejföllel, és fellazítjuk a ketchuppal. Ízlés szerint sóval és citromlével ízesítjük. Zöldség- vagy tésztanapon ehető.

11 megjegyzés:

Alíz írta...

Ugye mondtam, hogy nem kell megfőzni, csak áztatni! Közben én is elkészítettem, csak még nem blogoltam be.

sedith írta...

Valóban, Alíz, így működött.:) Várom a te receptedet is!

Alíz írta...

Sokban nem tér el a tiedtől, csak a fűszerezésben. :)

Ági írta...

Köszönöm, pont erre vágytam! Igaz még sosem vettem csicseriborsót,- a spejzben egy ideje figyel egy üveg konzerv formátumban. Azzal is lehet?
Tényleg hol kapható? lehet, hogy csak mindig elmentem mellette?

Ölelés

Ágnes

sedith írta...

Ágnes, sajnos nem működik főtt borsóból, pont ez volt a baj eddig. Illetve működik, ha teszel bele tojást is, különben szétesik.
Bioboltokban mindenképpen találsz, én az Auchan-ban vettem, ott van olyan önkiszolgáló részleg, annyit engedsz magadnak, amennyit akarsz. Eddig mindig elmentem mellette én is. most fedeztem fel, hogy ott mennyi jó dolgot lehet találni.

Névtelen írta...

Kedves Edith,

római köményt hol találni, vagy te a nálunk honos köményt használtad?
Köszönettel,
Csilla

sedith írta...

Kedves Csilla, én sima köményt használtam, nem római köményt. Hogy római köményt hol lehet találni, fogalmam sincs. Eddig megvoltam nélküle, aztán ha egyszercsak szembejön velem valahol,lehet, hogy veszek.:)

Éva írta...

Kedves sedith!

Már jnem tudom hogyan találtam a blogodra, de nagy meglepetésemre a falafel receptemre akadtam:) Komolyan annyira jó volt olvasni. Jó hogy másnak is ízlik és sikerül.
Római köményt a Tescóban vagy bármelyik bioboltban lehet kapni. Azonban egészen jellegzetes íze van. Egészen más ízvilágú lesz a falafel tőle. Olyan igazi "arabos"
A mártásod viszont kipróbálom mellé, mert nagyon hozzávalónak találom.
Üdv, Éva

sedith írta...

Szia, Éva!
Nagyon örülök a megjegyzésednek!:) Igen, nagyon tetszett a recept és a végeredmény is. Köszönet érte. Biztos, hogy nálunk is lehet római köményt venni (Erdély), de eddig még nem kerestem behatóbban. A következő falafel-adagra viszont biztos beszerzem.:)

Névtelen írta...

A tojást bármikor tudod helyettesíteni őrölt lenmag és pici víz keverékével :)

sedith írta...

Névtelen köszönöm az információt. Azóta tudom ezt is, de az sem biztos, hogy mindig kéznél van. Mindenesetre, jó, hogy tudjunk különféle "trükköket", mert nem tudjuk, hogy mikor lehet szükségünk rá. :)