2014. február 17., hétfő

Kekszes-karamelles citrompuding

Néhány hozzávaló, kevés idő, rengeteg bezsebelt dicséret. Tulajdonképpen az év bármelyik szakában készíthető, fagyasztott vagy friss gyümölcs használható hozzá, de akár anélkül is nagyon finom - anno, évekkel ezelőtt, egyetemista koromban ez volt a spéci desszertünk, és semmi extrát nem használtunk hozzá. Sőt, akkoriban egyszerű pudingporból ütöttük össze. Úgy is lehet, de így intenzívebbek az ízek.


Kekszes-karamelles citrompuding

Hozzávalók 3 adaghoz: 24 db háztartási keksz, 2 dl tej, 2 evőkanál barna cukor; a pudinghoz: 4 csapott evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál fruktóz (vagy más édesítő, de ezúttal jó, ha fehér), 5 dl tej, 1 citrom, csipetnyi só; továbbá: tetszés szerinti gyümölcsök, mentalevél, citromhéjcsíkok.

Elkészítése: A barna cukrot vastag aljú edénybe tesszük, hagyjuk megolvadni, majd felöntjük a tejjel, és addig hagyjuk csendes lángon forrni, míg a karamell teljesen fel nem oldódik. Félretesszük, és hagyjuk hűlni. A pudinghoz fölforralunk 3 dl tejet a lereszelt citromhéjjal. A keményítőt, a fruktózt meg a sót elkeverjük a maradék tejjel, majd a forrásban lévő tejhez öntjük, és állandóan kavargatva sűrű pudinggá főzzük. Félrevesszük a lángról, majd kicsinként belekavarjuk az átszűrt citromlevet is. Minden pohár/kehely aljára 4 összemorzsolt kekszet szórunk, alaposan meglocsoljuk karamelles tejjel (jól tocsogjon), majd kb. 3 evőkanál pudingot kanalazunk rá. Elsimítjuk, a rétegezést még egyszer megismételjük, majd félretesszük legalább félórára, hogy a puding kissé kihűljön, a keksz pedig megpuhuljon. Tálaláskor friss vagy fagyasztott gyümölccsel, illetve mentalevéllel és néhány félretett citromhéjcsíkkal díszítjük.

Megjegyzés: A karamellhez ez esetben barna vagy fehér cukrot használjunk, mert a fruktóz meg a nyírfacukor nem karamellizálódik. Megolvad, de nem lesz ez a jellegzetes, barnás-karamelles színe.

EK - 2014/3



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. február 17., hétfő

Kekszes-karamelles citrompuding

Néhány hozzávaló, kevés idő, rengeteg bezsebelt dicséret. Tulajdonképpen az év bármelyik szakában készíthető, fagyasztott vagy friss gyümölcs használható hozzá, de akár anélkül is nagyon finom - anno, évekkel ezelőtt, egyetemista koromban ez volt a spéci desszertünk, és semmi extrát nem használtunk hozzá. Sőt, akkoriban egyszerű pudingporból ütöttük össze. Úgy is lehet, de így intenzívebbek az ízek.


Kekszes-karamelles citrompuding

Hozzávalók 3 adaghoz: 24 db háztartási keksz, 2 dl tej, 2 evőkanál barna cukor; a pudinghoz: 4 csapott evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál fruktóz (vagy más édesítő, de ezúttal jó, ha fehér), 5 dl tej, 1 citrom, csipetnyi só; továbbá: tetszés szerinti gyümölcsök, mentalevél, citromhéjcsíkok.

Elkészítése: A barna cukrot vastag aljú edénybe tesszük, hagyjuk megolvadni, majd felöntjük a tejjel, és addig hagyjuk csendes lángon forrni, míg a karamell teljesen fel nem oldódik. Félretesszük, és hagyjuk hűlni. A pudinghoz fölforralunk 3 dl tejet a lereszelt citromhéjjal. A keményítőt, a fruktózt meg a sót elkeverjük a maradék tejjel, majd a forrásban lévő tejhez öntjük, és állandóan kavargatva sűrű pudinggá főzzük. Félrevesszük a lángról, majd kicsinként belekavarjuk az átszűrt citromlevet is. Minden pohár/kehely aljára 4 összemorzsolt kekszet szórunk, alaposan meglocsoljuk karamelles tejjel (jól tocsogjon), majd kb. 3 evőkanál pudingot kanalazunk rá. Elsimítjuk, a rétegezést még egyszer megismételjük, majd félretesszük legalább félórára, hogy a puding kissé kihűljön, a keksz pedig megpuhuljon. Tálaláskor friss vagy fagyasztott gyümölccsel, illetve mentalevéllel és néhány félretett citromhéjcsíkkal díszítjük.

Megjegyzés: A karamellhez ez esetben barna vagy fehér cukrot használjunk, mert a fruktóz meg a nyírfacukor nem karamellizálódik. Megolvad, de nem lesz ez a jellegzetes, barnás-karamelles színe.

EK - 2014/3



Nincsenek megjegyzések: