2014. december 29., hétfő

Színes, tojásos sertéstekercs

Ez a másik húsféle, ami az idei karácsonyi menünk része volt. Melegen kitűnő volt krumplipüré és savanyúság kíséretében, hidegen pedig finom volt reggelire, vagy csak úgy bekapni egy-egy szeletet, amikor elmentünk a hűtő mellett. A szilveszteri hidegtálon is méltó helyet foglalhatna el.


Színes, tojásos sertéstekercs

Hozzávalók kb. 8 személyre: 1 kg sertéscomb (szép, szabályos darab), 15 dkg darált (csirke)hús, 1 kisebb szelet kenyér, 2 cikk fokhagyma, 3 főtt tojás, 1 kicsi piros húsú paprika, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál tejföl, só, bors, olaj.

Elkészítése: A sertéscombot megmossuk, megszárítgatjuk, majd kétoldalról behasítjuk úgy, hogy nem vágjuk teljesen át, és kiterítjük. Kissé megveregetjük, majd megszórjuk sóval és borssal. A darált húst összevegyítjük a beáztatott kenyérrel meg a zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. A főtt tojást meghámozzuk, villával darabosra törjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, sózzuk és borsozzuk, majd 2-3 evőkanálnyi tejföllel krémesre dolgozzuk. A kiterített sertéshúsra rákenjük a fasírtmasszát (egyik szélén hagyjunk szabadon kb. kétujjnyit, hogy a massza majd ne nyomódjon ki), erre rásimítjuk a tojásos krémet, majd az egészet jó szorosan feltekerjük, és vékonyan megkenjük olajjal. Alufóliát leterítünk 3-4 rétegben, ahová a hús kerül, megkenjük vékonyan olajjal, majd ráemeljük a tekercset, és szorosan beletekerjük. Végeit jól összenyomjuk, és megcsavarjuk. Egy megfelelő méretű tepsibe vagy hőálló edénybe tesszük, 1-2 csésze vizet öntünk alá, és 180 fokra előmelegített sütpbe toljuk. Légkeverésen 1 óra és 10-15 percig sütjük. Ezután kivesszük, a fóliát elhasítjuk a tetején és szétnyitjuk, megkenjük a kiengedett pecsenyelével, és az időközben 220 fokra melegített sütőben 5-6 percig pirítjuk.

Megjegyzés: Melegen krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk, de finom reggelire is, vagy hidegtálra.

KAL - 2016.



3 megjegyzés:

fenci írta...

Ez karajjal is müködne esetleg? nagyon megtetszett a recept, kipróbálnám.

sedith írta...

Fenci, természetesen, hogy működne, sőt, talán szebb lapot is hozhatsz ki belőle. De akár pulykamellel, csirkemellel is lehetne szerintem. Nekem most ez volt. Múltkor kaptam édesanyámtól, de mivel mi általában nem eszünk disznót, felhasználtam amikor vendégsereg jött hozzánk. :)

sedith írta...

Majd számolj be, milyen lett. :)

Related Posts with Thumbnails

2014. december 29., hétfő

Színes, tojásos sertéstekercs

Ez a másik húsféle, ami az idei karácsonyi menünk része volt. Melegen kitűnő volt krumplipüré és savanyúság kíséretében, hidegen pedig finom volt reggelire, vagy csak úgy bekapni egy-egy szeletet, amikor elmentünk a hűtő mellett. A szilveszteri hidegtálon is méltó helyet foglalhatna el.


Színes, tojásos sertéstekercs

Hozzávalók kb. 8 személyre: 1 kg sertéscomb (szép, szabályos darab), 15 dkg darált (csirke)hús, 1 kisebb szelet kenyér, 2 cikk fokhagyma, 3 főtt tojás, 1 kicsi piros húsú paprika, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál tejföl, só, bors, olaj.

Elkészítése: A sertéscombot megmossuk, megszárítgatjuk, majd kétoldalról behasítjuk úgy, hogy nem vágjuk teljesen át, és kiterítjük. Kissé megveregetjük, majd megszórjuk sóval és borssal. A darált húst összevegyítjük a beáztatott kenyérrel meg a zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. A főtt tojást meghámozzuk, villával darabosra törjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, sózzuk és borsozzuk, majd 2-3 evőkanálnyi tejföllel krémesre dolgozzuk. A kiterített sertéshúsra rákenjük a fasírtmasszát (egyik szélén hagyjunk szabadon kb. kétujjnyit, hogy a massza majd ne nyomódjon ki), erre rásimítjuk a tojásos krémet, majd az egészet jó szorosan feltekerjük, és vékonyan megkenjük olajjal. Alufóliát leterítünk 3-4 rétegben, ahová a hús kerül, megkenjük vékonyan olajjal, majd ráemeljük a tekercset, és szorosan beletekerjük. Végeit jól összenyomjuk, és megcsavarjuk. Egy megfelelő méretű tepsibe vagy hőálló edénybe tesszük, 1-2 csésze vizet öntünk alá, és 180 fokra előmelegített sütpbe toljuk. Légkeverésen 1 óra és 10-15 percig sütjük. Ezután kivesszük, a fóliát elhasítjuk a tetején és szétnyitjuk, megkenjük a kiengedett pecsenyelével, és az időközben 220 fokra melegített sütőben 5-6 percig pirítjuk.

Megjegyzés: Melegen krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk, de finom reggelire is, vagy hidegtálra.

KAL - 2016.



3 megjegyzés:

fenci írta...

Ez karajjal is müködne esetleg? nagyon megtetszett a recept, kipróbálnám.

sedith írta...

Fenci, természetesen, hogy működne, sőt, talán szebb lapot is hozhatsz ki belőle. De akár pulykamellel, csirkemellel is lehetne szerintem. Nekem most ez volt. Múltkor kaptam édesanyámtól, de mivel mi általában nem eszünk disznót, felhasználtam amikor vendégsereg jött hozzánk. :)

sedith írta...

Majd számolj be, milyen lett. :)