2016. június 9., csütörtök

Nyár eleji káposztás csorba

No, már épp ideje, hogy júniusban is hozzak receptet. Nehéz, hosszú napok vannak mögöttünk. Főztem, de általában nem fotózós ételeket, ez a leves az első, amit ebben a hónapban fényképeztem. Jó kis nyár eleji, savanykás csorba. Romános beütésű, a tárkonyt én adtam hozzá önkényesen, eredetileg csomborral kellett volna, de azzal igen lucskos káposztás lett volna. :) Az adag nagy, kétszer ettünk belőle, ma kettővel többen is voltunk, és még mindig maradt. :)


Nyár eleji káposztás csorba

Hozzávalók 8-10 személyre: 4 szelet házi szalonna (több is lehet), 1 kg friss káposzta, 2-3 új sárgarépa, 1 darabka zeller, 2-3 krumpli, 2-3 szál újhagyma vagy 1 hagyma, 1 kisebb piros kápia paprika, 2 evőkanál paprikalekvár (darált sós paprika) vagy 2 teáskanál pirospaprika, só, ecet, 3-4 friss tárkonyág.

Elkészítése: A szalonnaszeleteket bevagdossuk, majd egy fazékban, kis lángon kiolvasztjuk, ropogósra sütjük. A taréjokat kiszedjük, félretesszük, és a zsírt is kimerjük, csak 2-3 evőkanálnyit hagyunk az edényben. Ezen megpirítjuk a finomra aprított újhagymát, majd hozzáadjuk a paprikalekvárt, elkeverjük, és felöntjük (forró) vízzel. Beletesszük a vékony csíkokra vágott káposztát, enyhén megsózzuk, és kb. 5 percig főzzük. Ekkor beletesszük a karikára vágott sárgarépát meg a felkockázott zellert, további kb. 5 perc után pedig a kockára vágott krumplit, a csíkokra vágott paprikát és a levelektől megszabadított tárkonyszárakat. Ha túl sűrű lenne, ekkor hígítjuk még annyi forró vízzel, hogy megfelelő legyen a sűrűrége. Addig főzzük, amíg minden meg nem puhul, végül utánasózunk, ecettel ízesítjük, illetve megszórjuk a finomra aprított tárkonylevelekkel. Tálaláskor tejfölt is adhatunk mellé, de nem muszáj.

Megjegyzés: Az utóbbi időben sokszor bevetem azt a Jamie Olivernél látott trükköt, hogy vizet forralok a forralóban, és azzal öntöm fel az ételeket. Sokkal hamarabb elkészülnek így.              
EK - 2016/7                              
                                                  


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. június 9., csütörtök

Nyár eleji káposztás csorba

No, már épp ideje, hogy júniusban is hozzak receptet. Nehéz, hosszú napok vannak mögöttünk. Főztem, de általában nem fotózós ételeket, ez a leves az első, amit ebben a hónapban fényképeztem. Jó kis nyár eleji, savanykás csorba. Romános beütésű, a tárkonyt én adtam hozzá önkényesen, eredetileg csomborral kellett volna, de azzal igen lucskos káposztás lett volna. :) Az adag nagy, kétszer ettünk belőle, ma kettővel többen is voltunk, és még mindig maradt. :)


Nyár eleji káposztás csorba

Hozzávalók 8-10 személyre: 4 szelet házi szalonna (több is lehet), 1 kg friss káposzta, 2-3 új sárgarépa, 1 darabka zeller, 2-3 krumpli, 2-3 szál újhagyma vagy 1 hagyma, 1 kisebb piros kápia paprika, 2 evőkanál paprikalekvár (darált sós paprika) vagy 2 teáskanál pirospaprika, só, ecet, 3-4 friss tárkonyág.

Elkészítése: A szalonnaszeleteket bevagdossuk, majd egy fazékban, kis lángon kiolvasztjuk, ropogósra sütjük. A taréjokat kiszedjük, félretesszük, és a zsírt is kimerjük, csak 2-3 evőkanálnyit hagyunk az edényben. Ezen megpirítjuk a finomra aprított újhagymát, majd hozzáadjuk a paprikalekvárt, elkeverjük, és felöntjük (forró) vízzel. Beletesszük a vékony csíkokra vágott káposztát, enyhén megsózzuk, és kb. 5 percig főzzük. Ekkor beletesszük a karikára vágott sárgarépát meg a felkockázott zellert, további kb. 5 perc után pedig a kockára vágott krumplit, a csíkokra vágott paprikát és a levelektől megszabadított tárkonyszárakat. Ha túl sűrű lenne, ekkor hígítjuk még annyi forró vízzel, hogy megfelelő legyen a sűrűrége. Addig főzzük, amíg minden meg nem puhul, végül utánasózunk, ecettel ízesítjük, illetve megszórjuk a finomra aprított tárkonylevelekkel. Tálaláskor tejfölt is adhatunk mellé, de nem muszáj.

Megjegyzés: Az utóbbi időben sokszor bevetem azt a Jamie Olivernél látott trükköt, hogy vizet forralok a forralóban, és azzal öntöm fel az ételeket. Sokkal hamarabb elkészülnek így.              
EK - 2016/7                              
                                                  


Nincsenek megjegyzések: