2017. augusztus 30., szerda

Körtelepény

Ez a recept is a Lányok, asszonyok szakácskönyve alapján készült. Isteni. Bármilyen más gyümölccsel is működik. 


Körtelepény

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 csipet só; 
továbbá: 1 kg (5-6 db) érett körte, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, ½ mokkáskanálnyi őrölt ánizs vagy csillagánizs, 6-7 evőkanál kekszmorzsa, citromlé.

Elkészítése:  A lisztet elvegyítjük a sóval, a sütőporral, a porcukorral meg a citromhéjjal, majd morzsásra dolgozzuk a hideg vajjal. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal a tésztát összeállítjuk. Hidegben pihentetjük legalább 10 percig, majd kettéosztjuk, egyik felét kinyújtjuk, és vajjal kikent, kb. 22*35 cm-es tepsibe terítjük.180 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük. A körtét meghámozzuk, citromleves vízbe tesszük, majd kettévágjuk, csumáját eltávolítjuk, és 2-3 mm vastagon felszeleteljük. Hagyjuk jól lecsepegni. Az elősütött lapot megszórjuk a fele kekszmorzsával, ráterítjuk a körtét, egyenletesen eloszlatjuk, majd rászórjuk a fahéjjal és ánizzsal összekevert cukrot. Megszórjuk a maradék kekszmorzsával, és beterítjük a másik kinyújtott lappal. Vékonyan lekenjük tojásfehérjével, és 180 fokos sütőben  20-25 perc alatt megsütjük, vagy addig hagyjuk a sütőben, míg a felső lap szép aranysárga színű nem lesz. Kivesszük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kevés porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: A könyvben nem szerepel körtelepény, csupán cseresznye- és meggylepény, de a gyümölcs kivételével, a receptek megegyeznek. Az őszelőre való tekintettel készült körtével a lepényt. Egyéb módosítás az eredetihez képest, hogy kizárólag teljes kiőrlésű liszt van benne, és cukor helyett nyírfacukorral (xilit) édesítettem. 

EK - 2017/9



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. augusztus 30., szerda

Körtelepény

Ez a recept is a Lányok, asszonyok szakácskönyve alapján készült. Isteni. Bármilyen más gyümölccsel is működik. 


Körtelepény

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 csipet só; 
továbbá: 1 kg (5-6 db) érett körte, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, ½ mokkáskanálnyi őrölt ánizs vagy csillagánizs, 6-7 evőkanál kekszmorzsa, citromlé.

Elkészítése:  A lisztet elvegyítjük a sóval, a sütőporral, a porcukorral meg a citromhéjjal, majd morzsásra dolgozzuk a hideg vajjal. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal a tésztát összeállítjuk. Hidegben pihentetjük legalább 10 percig, majd kettéosztjuk, egyik felét kinyújtjuk, és vajjal kikent, kb. 22*35 cm-es tepsibe terítjük.180 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük. A körtét meghámozzuk, citromleves vízbe tesszük, majd kettévágjuk, csumáját eltávolítjuk, és 2-3 mm vastagon felszeleteljük. Hagyjuk jól lecsepegni. Az elősütött lapot megszórjuk a fele kekszmorzsával, ráterítjuk a körtét, egyenletesen eloszlatjuk, majd rászórjuk a fahéjjal és ánizzsal összekevert cukrot. Megszórjuk a maradék kekszmorzsával, és beterítjük a másik kinyújtott lappal. Vékonyan lekenjük tojásfehérjével, és 180 fokos sütőben  20-25 perc alatt megsütjük, vagy addig hagyjuk a sütőben, míg a felső lap szép aranysárga színű nem lesz. Kivesszük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kevés porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: A könyvben nem szerepel körtelepény, csupán cseresznye- és meggylepény, de a gyümölcs kivételével, a receptek megegyeznek. Az őszelőre való tekintettel készült körtével a lepényt. Egyéb módosítás az eredetihez képest, hogy kizárólag teljes kiőrlésű liszt van benne, és cukor helyett nyírfacukorral (xilit) édesítettem. 

EK - 2017/9



Nincsenek megjegyzések: