2019. február 8., péntek

Zabos-rozsos fánk

Mert farsang van, és mert úgy volt, hogy vendégek jönnek, tegnap fánkot sütöttem. S miután bedagasztattam a szalagos fánkom és úgy ítéltem meg, hogy túl kevés lenne, bekevertem egy adag oliebollen-t, azaz holland fánkot is. Aztán a vendégek végül nem jöttek el, és itt volt a nyakamon két nagy adag fánk, vagyis pánkó, ahogy mi hívjuk. Ették a lányok, ették, de nehezen fogyott. Hát én is besegítettem vagy 3-4 darabbal - vesztemre: búzaliszt, cukor és tehéntej volt benne. Az első kettő még hagyján, ekkora mennyiségben nem szokott gondot okozni, de a tej már bizony igen. Egész este görcsökkel küszködtem.
Nos, a fánkdömpingnek az lett a vége, hogy egy jó adagot anyósoméknak vittem, a szembeszomszédékat is megkínáltam egy kistányérnyival, a B. osztálytársának az anyukája is vitt haza néhányat, ma pedig .... egy újabb adagot sütöttem. :D Ezúttal kimondottan magamnak. :) A receptet abszolút a magam fejétől dobtam össze lesz-ami-lesz alapon, de mondhatom, olyan finom lett, hogy számomra mindkét tegnapi fánkot lepipálta. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki. :)


Zabos-rozsos fánk

Hozzávalók (35-40 darabhoz): 25 dkg zabpehely, 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő, 7 g szárított élesztő, 1/4 mokkáskanál só, 2 evőkanál fruktóz, 2 tojás, 3 dl szója-rizstej, 3 evőkanál olaj;
továbbá: bő olaj, 2 evőkanál finom szemcséjű fruktóz, 1 teáskanál fahéj, esetleg valamilyen lekvár - nálam csillagánizsos szederzselé, ami szintén fruktózzal, illetve sztéviával készült.

Elkészítése: A zabpelyhet először konyhai robotgépben a lehető legfinomabbra őröljük. Ezután hozzáadjuk a rozslisztet, a keményítőt, a sót, az élesztőt meg a fruktózt, és összeforgatjuk. beletesszük a tojást meg az olajat, elkeverjük, majd kicsinként adagolva hozzáöntünk 2 dl langyos tejet is, miközben a masszát mindig jól eldolgozzuk. Ezután 10-15 percig állni hagyjuk (ezalatt a zabpehely jól átpuhul a nedvességtől), majd újra átkeverjük, és hozzáöntjük a maradék meglangyosított tejet is. Langyos helyen, letakarva 40-50 percig kelesztjük (addig, amíg észrevesszük, hogy a teteje már nem domború, hanem kezd laposodni), majd két olajba mártott evőkanál segítségével a masszából kicsi galuskákat szaggatunk a forró olajba, és egyszer megfordítva aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük, majd egyenként beleforgatjuk fahéjas fruktózba, és szederzselével kínáljuk. ISTENI!

Megjegyzés: A fruktózt lecserélhetjük 3 evőkanál cukorra, a szója-rizstej helyett pedig tehéntejet is használhatunk, a zab-és rozslisztet azonban nem érdemes, ez a recept így finom, ahogy van. :)

NÚ - 2019/Feb.11.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. február 8., péntek

Zabos-rozsos fánk

Mert farsang van, és mert úgy volt, hogy vendégek jönnek, tegnap fánkot sütöttem. S miután bedagasztattam a szalagos fánkom és úgy ítéltem meg, hogy túl kevés lenne, bekevertem egy adag oliebollen-t, azaz holland fánkot is. Aztán a vendégek végül nem jöttek el, és itt volt a nyakamon két nagy adag fánk, vagyis pánkó, ahogy mi hívjuk. Ették a lányok, ették, de nehezen fogyott. Hát én is besegítettem vagy 3-4 darabbal - vesztemre: búzaliszt, cukor és tehéntej volt benne. Az első kettő még hagyján, ekkora mennyiségben nem szokott gondot okozni, de a tej már bizony igen. Egész este görcsökkel küszködtem.
Nos, a fánkdömpingnek az lett a vége, hogy egy jó adagot anyósoméknak vittem, a szembeszomszédékat is megkínáltam egy kistányérnyival, a B. osztálytársának az anyukája is vitt haza néhányat, ma pedig .... egy újabb adagot sütöttem. :D Ezúttal kimondottan magamnak. :) A receptet abszolút a magam fejétől dobtam össze lesz-ami-lesz alapon, de mondhatom, olyan finom lett, hogy számomra mindkét tegnapi fánkot lepipálta. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki. :)


Zabos-rozsos fánk

Hozzávalók (35-40 darabhoz): 25 dkg zabpehely, 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő, 7 g szárított élesztő, 1/4 mokkáskanál só, 2 evőkanál fruktóz, 2 tojás, 3 dl szója-rizstej, 3 evőkanál olaj;
továbbá: bő olaj, 2 evőkanál finom szemcséjű fruktóz, 1 teáskanál fahéj, esetleg valamilyen lekvár - nálam csillagánizsos szederzselé, ami szintén fruktózzal, illetve sztéviával készült.

Elkészítése: A zabpelyhet először konyhai robotgépben a lehető legfinomabbra őröljük. Ezután hozzáadjuk a rozslisztet, a keményítőt, a sót, az élesztőt meg a fruktózt, és összeforgatjuk. beletesszük a tojást meg az olajat, elkeverjük, majd kicsinként adagolva hozzáöntünk 2 dl langyos tejet is, miközben a masszát mindig jól eldolgozzuk. Ezután 10-15 percig állni hagyjuk (ezalatt a zabpehely jól átpuhul a nedvességtől), majd újra átkeverjük, és hozzáöntjük a maradék meglangyosított tejet is. Langyos helyen, letakarva 40-50 percig kelesztjük (addig, amíg észrevesszük, hogy a teteje már nem domború, hanem kezd laposodni), majd két olajba mártott evőkanál segítségével a masszából kicsi galuskákat szaggatunk a forró olajba, és egyszer megfordítva aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük, majd egyenként beleforgatjuk fahéjas fruktózba, és szederzselével kínáljuk. ISTENI!

Megjegyzés: A fruktózt lecserélhetjük 3 evőkanál cukorra, a szója-rizstej helyett pedig tehéntejet is használhatunk, a zab-és rozslisztet azonban nem érdemes, ez a recept így finom, ahogy van. :)

NÚ - 2019/Feb.11.



Nincsenek megjegyzések: