2019. szeptember 16., hétfő

Köttbullar, azaz svéd húsgolyók

Már lassan egy hónapja nem került friss bejegyzés, recept a blogra! :O Sajna, rohanós ez az időszak, és amikor időm lenne, inkább másként lazítok (olvasás, filmnézés, stb. - próbálom limitálni a netezést, amennyire csak lehet).

A fasírt a kedvenc ételem. Bármiylen formában és ízesítésben szeretem, azt hiszem, sosem tudnám meguunni. Svéd húsgolyók vannak már a blogomon, de ez egy újabb, talán egyszerűbb változat is ahhoz képest. :)



Köttbullar, azaz svéd húsgolyók

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg darált sertéshús (vagy vegyes hús), 3+1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl tej, 1 hagyma, 1 kisebb tojás, 1 teáskanál őrölt szegfűbors, só, bors, kevés olívaolaj;
a mártáshoz: 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál szójaszósz, 1 dl tejszín, 2-3 dl húsleves, só, bors, citromlé;
továbbá: főtt krumpli, petrezselyemzöld, párolt zöldborsó, vörösáfonya-lekvár.

Elkészítése: A 3 evőkanál zsemlemorzsára ráöntjük a tejet, és néhány percig duzzadni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a darált húst, a finomra aprított hagymát, a tojást meg a szegfűborsot, és ízlés szerint fűszerezzük sóval meg borssal. Ha túl lágy, kevés száraz zsemlemorzsát adunk hozzá. Diónyi gombócokat formálunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük, megspricceljük kevés olajjal, és 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk őket. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd felöntjük a húslevessel és a tejszínnel. Jól kiforraljuk, hagyjuk besűrűsödni, majd hozzáadjuk a szójaszószt, illetve borssal, citromlével, és ha szükséges további sóval ízesítjük. a húsgolyókat és a mártást petrezselymes főtt krumplival, párolt zöldborsóval és vörösáfonya-lekvárral kínáljuk.

Megjegyzés: A fasírtocskákat serpenyőben is megsüthetjük, kevés vajon vagy olívaolajon.

ÉÍ - 2019/NYÁR

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. szeptember 16., hétfő

Köttbullar, azaz svéd húsgolyók

Már lassan egy hónapja nem került friss bejegyzés, recept a blogra! :O Sajna, rohanós ez az időszak, és amikor időm lenne, inkább másként lazítok (olvasás, filmnézés, stb. - próbálom limitálni a netezést, amennyire csak lehet).

A fasírt a kedvenc ételem. Bármiylen formában és ízesítésben szeretem, azt hiszem, sosem tudnám meguunni. Svéd húsgolyók vannak már a blogomon, de ez egy újabb, talán egyszerűbb változat is ahhoz képest. :)



Köttbullar, azaz svéd húsgolyók

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg darált sertéshús (vagy vegyes hús), 3+1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl tej, 1 hagyma, 1 kisebb tojás, 1 teáskanál őrölt szegfűbors, só, bors, kevés olívaolaj;
a mártáshoz: 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál szójaszósz, 1 dl tejszín, 2-3 dl húsleves, só, bors, citromlé;
továbbá: főtt krumpli, petrezselyemzöld, párolt zöldborsó, vörösáfonya-lekvár.

Elkészítése: A 3 evőkanál zsemlemorzsára ráöntjük a tejet, és néhány percig duzzadni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a darált húst, a finomra aprított hagymát, a tojást meg a szegfűborsot, és ízlés szerint fűszerezzük sóval meg borssal. Ha túl lágy, kevés száraz zsemlemorzsát adunk hozzá. Diónyi gombócokat formálunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük, megspricceljük kevés olajjal, és 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk őket. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd felöntjük a húslevessel és a tejszínnel. Jól kiforraljuk, hagyjuk besűrűsödni, majd hozzáadjuk a szójaszószt, illetve borssal, citromlével, és ha szükséges további sóval ízesítjük. a húsgolyókat és a mártást petrezselymes főtt krumplival, párolt zöldborsóval és vörösáfonya-lekvárral kínáljuk.

Megjegyzés: A fasírtocskákat serpenyőben is megsüthetjük, kevés vajon vagy olívaolajon.

ÉÍ - 2019/NYÁR

Nincsenek megjegyzések: