2019. november 14., csütörtök

Savanyú káposzta füstölt oldalassal

Ha házilag füstölt oldalasról van szó, és nem is erősen füstös, még egészséges is ez az étel, bármennyire is nem hinnénk annak. Érdekes, hoyg Európában szinte minden népnek van egy hasonló étele, és mindenki arra esküszik, hogy az övé a legfinomabb. Ezt a receptet egy szász valakitől kaptam, de igazából mi is hasonlóan készítjük. 


Savanyú káposzta füstölt oldalassal

Hozzávalók 4 személyre: 70-80 dkg füstölt sertésoldalas, bors, 1 nagy hagyma, zsír;
a káposztához: 1 hagyma, pirospaprika, 1/2 teáskanál őrölt kömény 1 fej savanyú káposzta, zsír, bors, tejföl.

Elkészítése: Vékonyra gyaluljuk a káposztát, és ha szükséges, hideg vízben áztatjuk egy keveset. Az oldalast átmossuk, feldaraboljuk és zsírral kikent hőálló edénybe tesszük. Megszórjuk borssal (sóval általában nem kell, mivel már sózott-füstölt) majd elterítjük rajta a felcsíkozott hagymát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi, lefedjük és 200 fokos sütőbe toljuk. 20-25 perc után a hőt 160 fokra csökkentjük, és további 1-1,5 óráig hagyjuk a húst készülődni benne. Néha meg is forgathatjuk, hogy egyenletesen párolódjon. Amikor megpuhult, kifedjük, és ismét magasabb hőfokon rápiríthatunk a tetejére. Amíg a hús készül, a káposztát kifacsarjuk. Egy lábosban kevés zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, és felöntjük pici vízzel. Rádobjuk a káposztát, jól összkavarjuk, majd néha kavargatva, kicsinként forró vizet öntve hozzá, puhára pároljuk. A vége felé megszórjuk az őrölt köménnyel, és állandóan kavargatva zsírjára sütjük. Az elkészült oldalassal tálaljuk, tejföllel meglocsolva.

KAL./2020.

1 megjegyzés:

Ani írta...

Jó párosítás. Nagyon szeretem mind a kettőt.

Related Posts with Thumbnails

2019. november 14., csütörtök

Savanyú káposzta füstölt oldalassal

Ha házilag füstölt oldalasról van szó, és nem is erősen füstös, még egészséges is ez az étel, bármennyire is nem hinnénk annak. Érdekes, hoyg Európában szinte minden népnek van egy hasonló étele, és mindenki arra esküszik, hogy az övé a legfinomabb. Ezt a receptet egy szász valakitől kaptam, de igazából mi is hasonlóan készítjük. 


Savanyú káposzta füstölt oldalassal

Hozzávalók 4 személyre: 70-80 dkg füstölt sertésoldalas, bors, 1 nagy hagyma, zsír;
a káposztához: 1 hagyma, pirospaprika, 1/2 teáskanál őrölt kömény 1 fej savanyú káposzta, zsír, bors, tejföl.

Elkészítése: Vékonyra gyaluljuk a káposztát, és ha szükséges, hideg vízben áztatjuk egy keveset. Az oldalast átmossuk, feldaraboljuk és zsírral kikent hőálló edénybe tesszük. Megszórjuk borssal (sóval általában nem kell, mivel már sózott-füstölt) majd elterítjük rajta a felcsíkozott hagymát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi, lefedjük és 200 fokos sütőbe toljuk. 20-25 perc után a hőt 160 fokra csökkentjük, és további 1-1,5 óráig hagyjuk a húst készülődni benne. Néha meg is forgathatjuk, hogy egyenletesen párolódjon. Amikor megpuhult, kifedjük, és ismét magasabb hőfokon rápiríthatunk a tetejére. Amíg a hús készül, a káposztát kifacsarjuk. Egy lábosban kevés zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, és felöntjük pici vízzel. Rádobjuk a káposztát, jól összkavarjuk, majd néha kavargatva, kicsinként forró vizet öntve hozzá, puhára pároljuk. A vége felé megszórjuk az őrölt köménnyel, és állandóan kavargatva zsírjára sütjük. Az elkészült oldalassal tálaljuk, tejföllel meglocsolva.

KAL./2020.

1 megjegyzés:

Ani írta...

Jó párosítás. Nagyon szeretem mind a kettőt.