2020. március 16., hétfő

Csokoládés-meggyes piskótatekercs

Nagyon kívántam valami igazi krémes süteményt. A piskótatekercsre esett a választásom, de nem is akármilyenre, hanem olyanra, ami nem hizlal, hiszen sem liszt, sem cukor nem került bele. Vagyis cukor de, egy minimális mennyiség, amennyi a 70%-os kakaótartalmú csokoládéban volt... Isteni lett. Persze, liszttel és cukorral is készíthető, egy az egyben kiváltható.



Csokoládés-meggyes piskótatekercs

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál xilit, 3 evőkanál Szafi free karobos muffin- és piskóta lisztkeverék, 1 evőkanál kakaópor, 1 alma, 1 csipet só;
a töltelékhez: 20 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, 2 dl tejszín, kb. 8 dkg puha vaj vagy mascarpone, 3-4 evőkanál házi, cukormentes meggylekvár;
továbbá: 1,5 dl habtejszín, 10 dkg mascarpone, meggyszemek.

Elkészítése: Az étcsokoládét mikróban összeolvasztjuk a tejszínnel, simára kavarjuk, majd hagyjuk kihűlni, végül pedig jól behűtjük. A piskótához tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket pedig kemény habbá verjük a sóval meg a xilittel. Belekavarjuk a tojássárgáját és a meghámozott, finomra reszelt almát, majd óvatosan beleforgatjuk a karobos lisztet és a kakaóport. Sütőpapírral bélelt nagy méretű tespibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből, óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, majd a lehúzott papír segítségével szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A krémhez a jól kihűlt és visszakeményedett csokoládét kézi mixerrel jól kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a vajat is (vagy a mascarponét). A piskótát óvatosan kitekerjük, vékonyan megkenjük a meggylekvárral, majd rákenjük a csokoládékrémet, és felcsavarjuk. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy a tekercs jól összeérjen. Tálalás előtt a habtejszínt keményre verjük, majd eldolgozzuk a mascarponéval. A tekercs tetejére habrózsákat nyomunk, és minden habrózsára egy-egy meggyszemet helyezünk. A maradék tejszínes krémet külön kínáljuk a tekercs mellé.

Megjegyzés: A díszítő krémből nem felejtettem ki az édesítést: nem szükséges bele semmi édesítő, mert maga a tekercs eléggé édes, így ez kellően egyensúlyozza, kiegészíti. Ha rendes liszttel készítjük, talán megbír a piskóta plusz 1 evőkanálnyi kakaóport, és esetleg lehet tenni ½ teáskanálnyi sütőport is bele.

TORTÁK/2021.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2020. március 16., hétfő

Csokoládés-meggyes piskótatekercs

Nagyon kívántam valami igazi krémes süteményt. A piskótatekercsre esett a választásom, de nem is akármilyenre, hanem olyanra, ami nem hizlal, hiszen sem liszt, sem cukor nem került bele. Vagyis cukor de, egy minimális mennyiség, amennyi a 70%-os kakaótartalmú csokoládéban volt... Isteni lett. Persze, liszttel és cukorral is készíthető, egy az egyben kiváltható.



Csokoládés-meggyes piskótatekercs

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 3 evőkanál xilit, 3 evőkanál Szafi free karobos muffin- és piskóta lisztkeverék, 1 evőkanál kakaópor, 1 alma, 1 csipet só;
a töltelékhez: 20 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, 2 dl tejszín, kb. 8 dkg puha vaj vagy mascarpone, 3-4 evőkanál házi, cukormentes meggylekvár;
továbbá: 1,5 dl habtejszín, 10 dkg mascarpone, meggyszemek.

Elkészítése: Az étcsokoládét mikróban összeolvasztjuk a tejszínnel, simára kavarjuk, majd hagyjuk kihűlni, végül pedig jól behűtjük. A piskótához tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket pedig kemény habbá verjük a sóval meg a xilittel. Belekavarjuk a tojássárgáját és a meghámozott, finomra reszelt almát, majd óvatosan beleforgatjuk a karobos lisztet és a kakaóport. Sütőpapírral bélelt nagy méretű tespibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből, óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, majd a lehúzott papír segítségével szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A krémhez a jól kihűlt és visszakeményedett csokoládét kézi mixerrel jól kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a vajat is (vagy a mascarponét). A piskótát óvatosan kitekerjük, vékonyan megkenjük a meggylekvárral, majd rákenjük a csokoládékrémet, és felcsavarjuk. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy a tekercs jól összeérjen. Tálalás előtt a habtejszínt keményre verjük, majd eldolgozzuk a mascarponéval. A tekercs tetejére habrózsákat nyomunk, és minden habrózsára egy-egy meggyszemet helyezünk. A maradék tejszínes krémet külön kínáljuk a tekercs mellé.

Megjegyzés: A díszítő krémből nem felejtettem ki az édesítést: nem szükséges bele semmi édesítő, mert maga a tekercs eléggé édes, így ez kellően egyensúlyozza, kiegészíti. Ha rendes liszttel készítjük, talán megbír a piskóta plusz 1 evőkanálnyi kakaóport, és esetleg lehet tenni ½ teáskanálnyi sütőport is bele.

TORTÁK/2021.


Nincsenek megjegyzések: