2020. június 22., hétfő
Bodzás zselé (óriásgumicukor)
Bodzás zselé
Hozzávalók: 50 g (5 evőkanál) zselatinpor, 1+4 dl víz, 1 dl erős bodzaszörp, 1 citrom leve, pici kék ételfesték (elhagyható).
Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk 1 dl hideg vízbe és félretesszük. A 4 dl vizet felforraljuk (de nem feltétlenül muszáj), hagyjuk langyosra hűlni, majd elvegyítjük a bodzaszörppel, az ízlés szerinti citromlével és kevés kék ételfestékkel. A beáztatott zselatint kis lángon felolvasztjuk, kicsinként felvegyítjük a bodzás lével, majd tetszés szerinti formába öntjük, és hűtőbe tesszük néhány órára dermedni. (Legjobb estétől reggelig) Miután megdermedt, a formát forró vízbe mártjuk, a zselét pedig tányérra borítjuk, és tetszés szerint díszítjük.
Megjegyzés: A bodzaszörp és a víz arányát úgy állítsuk be, ahogy nekünk tetszik. Ha a 4:1 arány nem megfelelő, igazítsuk nyugodtan az ízlésünkhöz. A citromlé mennyisége is ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető. Sőt, ha úgy gondoljuk, hogy a szörptől nem elég édes, édesíthetjük is még. Mindenesetre, a folyadéknak kicsit édesebb-savanykásabbnak kell lennie, mint ahogyan normálisan meginnánk, mert a dermedés során veszít az intenzitásából.
2020. június 22., hétfő
Bodzás zselé (óriásgumicukor)
Bodzás zselé
Hozzávalók: 50 g (5 evőkanál) zselatinpor, 1+4 dl víz, 1 dl erős bodzaszörp, 1 citrom leve, pici kék ételfesték (elhagyható).
Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk 1 dl hideg vízbe és félretesszük. A 4 dl vizet felforraljuk (de nem feltétlenül muszáj), hagyjuk langyosra hűlni, majd elvegyítjük a bodzaszörppel, az ízlés szerinti citromlével és kevés kék ételfestékkel. A beáztatott zselatint kis lángon felolvasztjuk, kicsinként felvegyítjük a bodzás lével, majd tetszés szerinti formába öntjük, és hűtőbe tesszük néhány órára dermedni. (Legjobb estétől reggelig) Miután megdermedt, a formát forró vízbe mártjuk, a zselét pedig tányérra borítjuk, és tetszés szerint díszítjük.
Megjegyzés: A bodzaszörp és a víz arányát úgy állítsuk be, ahogy nekünk tetszik. Ha a 4:1 arány nem megfelelő, igazítsuk nyugodtan az ízlésünkhöz. A citromlé mennyisége is ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető. Sőt, ha úgy gondoljuk, hogy a szörptől nem elég édes, édesíthetjük is még. Mindenesetre, a folyadéknak kicsit édesebb-savanykásabbnak kell lennie, mint ahogyan normálisan meginnánk, mert a dermedés során veszít az intenzitásából.
5 megjegyzés:
- Katalin írta...
-
De nagyon jól néz ki, gyönyörű a színe, és az íze is nagyon finom lehet 😊. A bodzát mi is szeretjük 😊
- 2020. június 23. 7:44
- Ani írta...
-
Nahát, de jól néz ki! Nálunk is népszerű a bodza.
- 2020. augusztus 15. 23:32
- Ani írta...
-
Mi van veled, hogy ilyen ritkán írsz? Csak nincs valami baj?
- 2020. szeptember 24. 21:27
- sedith írta...
-
Drága Ani, minden rendben. Nincs semmi különösebb baj. Persze, volt a nyáron haláleset a családban (anyósom hunyt el), nem sokkal az utolsó bejegyzésem után, majd tanultam egy augusztus végi vizsgára, utána elkezdődött a tanév, úgyhogy ami kevésbé fontos volt, az elmaradt. És bevallom, valahogy telítődtem is most egy időre a receptezéssel. Főzés van, természetesen, de mivel most apósomra is főzök, inkább klasszikus ételek kerülnek asztalra, ritkábban kísérletezgetek. Örülök, hogy hamar asztalra tudok tenni valamit. Nem tudom, hogy meddig lesz ez így, visszajön-e még valaha a kedvem a gasztroblogozáshoz. Most egyelőre ez van.
Puszillak ölellek. Köszönöm, hogy hiányoltál! :) <3
- 2020. október 5. 23:49
- Ani írta...
-
Sok erőt és finom falatokat! Azért a hagyományos az igazi!
- 2020. október 12. 21:15
5 megjegyzés:
De nagyon jól néz ki, gyönyörű a színe, és az íze is nagyon finom lehet 😊. A bodzát mi is szeretjük 😊
Nahát, de jól néz ki! Nálunk is népszerű a bodza.
Mi van veled, hogy ilyen ritkán írsz? Csak nincs valami baj?
Drága Ani, minden rendben. Nincs semmi különösebb baj. Persze, volt a nyáron haláleset a családban (anyósom hunyt el), nem sokkal az utolsó bejegyzésem után, majd tanultam egy augusztus végi vizsgára, utána elkezdődött a tanév, úgyhogy ami kevésbé fontos volt, az elmaradt. És bevallom, valahogy telítődtem is most egy időre a receptezéssel. Főzés van, természetesen, de mivel most apósomra is főzök, inkább klasszikus ételek kerülnek asztalra, ritkábban kísérletezgetek. Örülök, hogy hamar asztalra tudok tenni valamit. Nem tudom, hogy meddig lesz ez így, visszajön-e még valaha a kedvem a gasztroblogozáshoz. Most egyelőre ez van.
Puszillak ölellek. Köszönöm, hogy hiányoltál! :) <3
Sok erőt és finom falatokat! Azért a hagyományos az igazi!
Megjegyzés küldése