2021. február 14., vasárnap

Eszterházy-torta sedith módra

 


Előrebocsátom: imádom a diós süteményeket, de nem szeretem a hagyományos vajas krémeket. Persze, finomak, de nekem túl tömények, zsírosak, édesek. Úgyhogy ez a torta úgy készült, hogy újítottam is rajta, de csak annyiban, hogy hagyományos, eredeti jellegét szerintem 100%-ban megtartotta. A leírás hosszú, de csak azért, mert részletesen írtam le, a javaslataimmal, különféle magyarázatokkal, saját tapasztalataimmal egyetemben, hogy ha valaki belevág, sikerélménye legyen. :)  


Eszterházy-torta sedith módra

 

Hozzávalók a lapokhoz: 18 tojásfehérje, 18 evőkanál cukor, 50 dkg őrölt dió, 20 dkg őrölt mandula (vagy ehelyett is dió), 6 evőkanál liszt, só;

a krémhez: 9 tojássárgája, 1 tasak tejszínes pudingpor, 6 evőkanál cukor, 4 dl tej, 25 dkg 82%-os vaj, 50 dkg mascarpone, 20 dkg őrölt mandula, ízlés szerint rum- vagy mandula esszencia;

a díszítéshez: 15 dkg fehér csokoládé, 3 dkg barna csokoládé, 1 evőkanál + 1 teáskanál vaj; 15 dkg vaj, 15 dkg mascarpone, esetleg 1 evőkanál porcukor; őrölt dió, fél dióbelek.

 

Elkészítése: A lapok hozzávalóiból 6 kerek lapot sütünk 28 cm-es tortaformában. Ehhez először 9 tojásfehérjét kemény habbá verünk pici sóval és 9 evőkanál cukorral, majd beleforgatjuk a fele diót, fele mandulát és 3 evőkanál lisztet. A masszát háromfelé osztjuk, elsimítjuk a formákban, majd 180 dokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Ugyanezt megismételjük a maradék hozzávalókkal is, majd a lapokat hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez elkeverjük a tojássárgáját (csak az egyik adag piskótától kell a tojássárgája) a pudingporral meg a cukorral, felhígítjuk a tejjel, majd állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a kanalanként hozzáadagolt mascarponéval, majd a kihűlt (nem jéghideg, csak amolyan jó szobahűmérsékletű) tojásos péppel, és együtt is kihabosítjuk. Végül lazán beleforgatjuk az őrölt mandulát, illetve a rum- vagy mandulaesszenciát.

A lapokat betöltjük a krémmel úgy, hogy egy keveset hagyunk a tetejére és az oldalára is, csak amúgy bemázolgatni. Az összerakott tortát lehetőség szerint néhány órára behűtjük. A díszítéshez a fehér csokoládét mikróban vagy gőz fölött összeolvasztjuk az 1 evőkanál vajjal, a barna csokoládét pedig az 1 teáskanálnyi vajjal. Amikor a fehér csokoládé már nem forró, de még jó híg, terülős, bevonjuk vele a torta tetejét, szépen elsimítva. A barna csokoládét zacskóba tesszük, a sarkára pici lyukat vágunk, majd csíkokat húzunk vele a fehér csokoládéra. Ezután fogpiszkálóval kereszt irányban megcsíkozzuk, először egyik, majd a másik irányból, így jön ki ez a jellegzetes minta (lehetett volna úgy is, hogy koncentrikus köröket rajzolok a barna csokival, és kívülről befele csíkozom meg, de úgy ítéltem meg, hogy ahhoz nagyobb gyakorlottság kellene, ha nem lesznek szépek a körök, nem lesz a minta sem olyan szép, ezért döntöttem az egyenes vonalak mellett. Még itt is néhol “megcsúszott” a kezem. 😊 ) A tortát hűtőbe tesszük, hogy a csokoládés bevonat jól megdermedjen.

Ezután a külsejére szánt vajat és mascarponét habosra kavarjuk, beletesszük a megmaradt fehér csokoládét is (ha marad – nekem maradt egy kicsi), és ha nem ítéljük elég édesnek, pici porcukorral kiigazíthatjuk. Egy részével nem túl vastagon, de egyenletesen bevonjuk a torta oldalát, majd bevonjuk őrölt dióval (kb. 15 dkg őrölt diót érdemes előkészíteni, de nem fog kelleni még egyharmada sem – azért kell a több, hogy kényelmesen be lehessen szórni vele az oldalát.) A maradék krémet csillagcsöves habzsákba töltjük és tetszés szerint kidíszítjük vele a torta tetejét. A krémbe felezett dióbeleket állítunk.

 

Megjegyzés: Nem túl olcsó torta, az tény, de nem készít ilyet minden nap az ember, egy-egy különleges alkalomra muszáj megengedni magunknak. 😊 A maradék 9 tojássárgájával egyelőre nem tudom, mihez kezdjek, de megkerül annak is a rendeltetése…

A férjem nincs oda szintén a krémes tortákért, sőt, a diós sem igazán a kedvence, de ez annyira ízlett neki, mint még soha. 😊 Nekem is nagyon ízlett, én is ettem belőle néhány falatot, de úgy gondolom, hogy akár egy picivel több krémet is meg tudott volna bírni. Na, de ízlések és pofonok, mindenki másnak így volt tökéletes. :) 


TORTÁK/2021





1 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű lett a tortád, kívül belül! Sokat dolgozhattál vele, de biztos megérte, mert nagyon finom lehetett.
Ilyet még nem sütöttem, és nem is ettem, de már régóta tervben van, csak még erőt gyüjtök hozzá, mert nagyon munkásnak tűnik.
Én a fehérjéket szoktam gyűjtögetni, ha egy-egy megmarad, megy be a fagyasztóba. Ha több összejön, akkor sütök belőle valamit, amihez sok fehérje kell. Amikor kiolvad ugyanúgy szépen fel lehet verni. Kb. 35 gramm egy fehérje, a végén megmérni szoktam, mert addigra már nem tudom, hogy mennyit is tettem el 😀. Nemrég így sütöttem egy nagyon finom diós sütit vagy nevezhetjük tortának is, előbb-utóbb majd jön....

Related Posts with Thumbnails

2021. február 14., vasárnap

Eszterházy-torta sedith módra

 


Előrebocsátom: imádom a diós süteményeket, de nem szeretem a hagyományos vajas krémeket. Persze, finomak, de nekem túl tömények, zsírosak, édesek. Úgyhogy ez a torta úgy készült, hogy újítottam is rajta, de csak annyiban, hogy hagyományos, eredeti jellegét szerintem 100%-ban megtartotta. A leírás hosszú, de csak azért, mert részletesen írtam le, a javaslataimmal, különféle magyarázatokkal, saját tapasztalataimmal egyetemben, hogy ha valaki belevág, sikerélménye legyen. :)  


Eszterházy-torta sedith módra

 

Hozzávalók a lapokhoz: 18 tojásfehérje, 18 evőkanál cukor, 50 dkg őrölt dió, 20 dkg őrölt mandula (vagy ehelyett is dió), 6 evőkanál liszt, só;

a krémhez: 9 tojássárgája, 1 tasak tejszínes pudingpor, 6 evőkanál cukor, 4 dl tej, 25 dkg 82%-os vaj, 50 dkg mascarpone, 20 dkg őrölt mandula, ízlés szerint rum- vagy mandula esszencia;

a díszítéshez: 15 dkg fehér csokoládé, 3 dkg barna csokoládé, 1 evőkanál + 1 teáskanál vaj; 15 dkg vaj, 15 dkg mascarpone, esetleg 1 evőkanál porcukor; őrölt dió, fél dióbelek.

 

Elkészítése: A lapok hozzávalóiból 6 kerek lapot sütünk 28 cm-es tortaformában. Ehhez először 9 tojásfehérjét kemény habbá verünk pici sóval és 9 evőkanál cukorral, majd beleforgatjuk a fele diót, fele mandulát és 3 evőkanál lisztet. A masszát háromfelé osztjuk, elsimítjuk a formákban, majd 180 dokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Ugyanezt megismételjük a maradék hozzávalókkal is, majd a lapokat hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez elkeverjük a tojássárgáját (csak az egyik adag piskótától kell a tojássárgája) a pudingporral meg a cukorral, felhígítjuk a tejjel, majd állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a kanalanként hozzáadagolt mascarponéval, majd a kihűlt (nem jéghideg, csak amolyan jó szobahűmérsékletű) tojásos péppel, és együtt is kihabosítjuk. Végül lazán beleforgatjuk az őrölt mandulát, illetve a rum- vagy mandulaesszenciát.

A lapokat betöltjük a krémmel úgy, hogy egy keveset hagyunk a tetejére és az oldalára is, csak amúgy bemázolgatni. Az összerakott tortát lehetőség szerint néhány órára behűtjük. A díszítéshez a fehér csokoládét mikróban vagy gőz fölött összeolvasztjuk az 1 evőkanál vajjal, a barna csokoládét pedig az 1 teáskanálnyi vajjal. Amikor a fehér csokoládé már nem forró, de még jó híg, terülős, bevonjuk vele a torta tetejét, szépen elsimítva. A barna csokoládét zacskóba tesszük, a sarkára pici lyukat vágunk, majd csíkokat húzunk vele a fehér csokoládéra. Ezután fogpiszkálóval kereszt irányban megcsíkozzuk, először egyik, majd a másik irányból, így jön ki ez a jellegzetes minta (lehetett volna úgy is, hogy koncentrikus köröket rajzolok a barna csokival, és kívülről befele csíkozom meg, de úgy ítéltem meg, hogy ahhoz nagyobb gyakorlottság kellene, ha nem lesznek szépek a körök, nem lesz a minta sem olyan szép, ezért döntöttem az egyenes vonalak mellett. Még itt is néhol “megcsúszott” a kezem. 😊 ) A tortát hűtőbe tesszük, hogy a csokoládés bevonat jól megdermedjen.

Ezután a külsejére szánt vajat és mascarponét habosra kavarjuk, beletesszük a megmaradt fehér csokoládét is (ha marad – nekem maradt egy kicsi), és ha nem ítéljük elég édesnek, pici porcukorral kiigazíthatjuk. Egy részével nem túl vastagon, de egyenletesen bevonjuk a torta oldalát, majd bevonjuk őrölt dióval (kb. 15 dkg őrölt diót érdemes előkészíteni, de nem fog kelleni még egyharmada sem – azért kell a több, hogy kényelmesen be lehessen szórni vele az oldalát.) A maradék krémet csillagcsöves habzsákba töltjük és tetszés szerint kidíszítjük vele a torta tetejét. A krémbe felezett dióbeleket állítunk.

 

Megjegyzés: Nem túl olcsó torta, az tény, de nem készít ilyet minden nap az ember, egy-egy különleges alkalomra muszáj megengedni magunknak. 😊 A maradék 9 tojássárgájával egyelőre nem tudom, mihez kezdjek, de megkerül annak is a rendeltetése…

A férjem nincs oda szintén a krémes tortákért, sőt, a diós sem igazán a kedvence, de ez annyira ízlett neki, mint még soha. 😊 Nekem is nagyon ízlett, én is ettem belőle néhány falatot, de úgy gondolom, hogy akár egy picivel több krémet is meg tudott volna bírni. Na, de ízlések és pofonok, mindenki másnak így volt tökéletes. :) 


TORTÁK/2021





1 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű lett a tortád, kívül belül! Sokat dolgozhattál vele, de biztos megérte, mert nagyon finom lehetett.
Ilyet még nem sütöttem, és nem is ettem, de már régóta tervben van, csak még erőt gyüjtök hozzá, mert nagyon munkásnak tűnik.
Én a fehérjéket szoktam gyűjtögetni, ha egy-egy megmarad, megy be a fagyasztóba. Ha több összejön, akkor sütök belőle valamit, amihez sok fehérje kell. Amikor kiolvad ugyanúgy szépen fel lehet verni. Kb. 35 gramm egy fehérje, a végén megmérni szoktam, mert addigra már nem tudom, hogy mennyit is tettem el 😀. Nemrég így sütöttem egy nagyon finom diós sütit vagy nevezhetjük tortának is, előbb-utóbb majd jön....