2022. március 26., szombat

Almás tészta dióval

Almás tészta dióval Csak az egyszerű, hagyományos almás pite felturbózva némi őrölt dióval. Merőben más távlatok, mégis.😉🤗
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg (por)cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 20 dkg vaj (vagy 15 dkg zsír - margarinnal nem jó), 2 tojás, kb. 2 dl híg kefir (joghurt is jó, és ha sűrűbb, akkor picivel több jár bele, kicsinként kell adagolni); a töltelékhez - az almás réteghez: 1,3 kg lereszelt alma, kb. 10 dkg cukor, 1/2-1 citrom leve, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer (nekem csak ez volt, de csak fahéj is jó); a diós réteghez: 40 dkg őrölt dió, 10 dkg cukor, 1 tasak Bourbon vaníliás cukor, 3-4 evőkanál olaj; továbbá: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejszín (tej is jó), 2 evőkanál cukor, liszt. Elkészítése: Az almával kell kezdeni. Nekem most lereszelt almám volt a fagyasztóból, de ha nincs ilyen, akkor az almát meghámozzuk, lereszeljük és a levét jól kifacsarjuk. Megisszuk. 😃 (Ekkor kell meglegyen az 1,3 kg, de lehet kevesebbet vagy többet is használni, ki, ahogy szereti. Én kevés tésztával, sok töltelékkel szeretem. 😁) Az almát odatesszük párolódni a citromlével és a cukorral, és kb. 10 percig pároljuk kavargatva. Mikor félrevesszük, belekeverjük a mézesfűszert. Ha marad még leve, nem baj, a dió felszívja. A diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tészta száraz hozzávalóit kimérjük, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást és öntünk hozzá a kefirből. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha kell, beletesszük az egész kefirt. Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapni. Kettéosztjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket, és sütőpapírral bélelt, magas falú (kb.3 ujjnyi) tepsibe terítjük. Megszurkáljuk villával, majd rátesszük a diós keveréket és szép egyenletesre simítjuk. Meglocsoljuk az olajjal - össze-vissza, ahogy érjük. Ezután elkenjük rajta az almát, majd beterítjük a másik adag kiserített tésztával. Lekenjük tejszínnel elkevert tojással, megszurkáljuk és megszórjuk a cukorral. 180 fokos sütőben sütöttem 10 percig, majd 170-re csökkentve a hőt hagytam még fél órát, majd további 10 percig sütöttem még 180 fokon. Az utolsó 2 percben grillezés funkcióra kapcsoltam, hogy szép aranybarna legyen a teteje. A tepsiben hagyjuk kihűlni, konyharuhával letakarva.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és finom lehet ennyi alma és dió töltelékkel! Dió hiányban szenvedek jó ideje, kevés van eladó és ha van akkor nagyon drága sajnos.

Katalin írta...

Nagyon finom lehet a gazdag töltelékkel 😊. És nagyon tetszetős is!

sedith írta...

Drága Éva, kár, hogy olyan messze laksz, szívesen adnék, nekünk sok van, mert van diófánk. Itt inkább az a baj, hogy senki sem szereti pucolni, csak a sütit akarják enni. :P

Katalin, köszönöm szépen. :)

Related Posts with Thumbnails

2022. március 26., szombat

Almás tészta dióval

Almás tészta dióval Csak az egyszerű, hagyományos almás pite felturbózva némi őrölt dióval. Merőben más távlatok, mégis.😉🤗
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg (por)cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 20 dkg vaj (vagy 15 dkg zsír - margarinnal nem jó), 2 tojás, kb. 2 dl híg kefir (joghurt is jó, és ha sűrűbb, akkor picivel több jár bele, kicsinként kell adagolni); a töltelékhez - az almás réteghez: 1,3 kg lereszelt alma, kb. 10 dkg cukor, 1/2-1 citrom leve, 1 teáskanál mézeskalácsfűszer (nekem csak ez volt, de csak fahéj is jó); a diós réteghez: 40 dkg őrölt dió, 10 dkg cukor, 1 tasak Bourbon vaníliás cukor, 3-4 evőkanál olaj; továbbá: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejszín (tej is jó), 2 evőkanál cukor, liszt. Elkészítése: Az almával kell kezdeni. Nekem most lereszelt almám volt a fagyasztóból, de ha nincs ilyen, akkor az almát meghámozzuk, lereszeljük és a levét jól kifacsarjuk. Megisszuk. 😃 (Ekkor kell meglegyen az 1,3 kg, de lehet kevesebbet vagy többet is használni, ki, ahogy szereti. Én kevés tésztával, sok töltelékkel szeretem. 😁) Az almát odatesszük párolódni a citromlével és a cukorral, és kb. 10 percig pároljuk kavargatva. Mikor félrevesszük, belekeverjük a mézesfűszert. Ha marad még leve, nem baj, a dió felszívja. A diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tészta száraz hozzávalóit kimérjük, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást és öntünk hozzá a kefirből. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha kell, beletesszük az egész kefirt. Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapni. Kettéosztjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket, és sütőpapírral bélelt, magas falú (kb.3 ujjnyi) tepsibe terítjük. Megszurkáljuk villával, majd rátesszük a diós keveréket és szép egyenletesre simítjuk. Meglocsoljuk az olajjal - össze-vissza, ahogy érjük. Ezután elkenjük rajta az almát, majd beterítjük a másik adag kiserített tésztával. Lekenjük tejszínnel elkevert tojással, megszurkáljuk és megszórjuk a cukorral. 180 fokos sütőben sütöttem 10 percig, majd 170-re csökkentve a hőt hagytam még fél órát, majd további 10 percig sütöttem még 180 fokon. Az utolsó 2 percben grillezés funkcióra kapcsoltam, hogy szép aranybarna legyen a teteje. A tepsiben hagyjuk kihűlni, konyharuhával letakarva.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és finom lehet ennyi alma és dió töltelékkel! Dió hiányban szenvedek jó ideje, kevés van eladó és ha van akkor nagyon drága sajnos.

Katalin írta...

Nagyon finom lehet a gazdag töltelékkel 😊. És nagyon tetszetős is!

sedith írta...

Drága Éva, kár, hogy olyan messze laksz, szívesen adnék, nekünk sok van, mert van diófánk. Itt inkább az a baj, hogy senki sem szereti pucolni, csak a sütit akarják enni. :P

Katalin, köszönöm szépen. :)