2010. február 10., szerda

Chili con carne ... hús nélkül


Még sosem ettem csilis babot, sosem csigázta a fantáziámat. Most sem azért készítettem, mert hű, de megkívántam, hanem mert adottak voltak a hozzávalók, és ezt volt a legcélszerűbb készíteni belőlük. Hogy hús nélkül készült és a Lányok miatt nem is csilisen? Talán így már nem is csilis bab. De hogy finom és hamarosan repetázok belőle, az már biztos!

A hétvége minden napján, kezdve csütörtöktől vasárnapig, ettünk húst, ezért a hétfői napot mindenképpen húsmentesen szerettem volna "megoldani". Annál is inkább, hogy csak női pocakokat kellett jóllakatni aznap.:D Adott volt az Édesanyámtól kapott főtt paszuly, de nem volt kedvem semmi hagyományoshoz. Amint reménytelenül törtem a fejem, mi legyen a vacsora, felrémlett előttem egy kukoricakonzerv képe, amit - mintha - a kamrában láttam. Ott volt. A kérdés eldőlt: chili con carne - hús nélkül, úgy, ahogy egy volt fórumozós társam egyszer beírta a 90 napos diétás topikba. Előkerestem rögtön és már aprítottam is a hagymát, tisztítottam a fokhagymát, szűrtem a ku.... No, de jöjjön inkább a recept. :)

Chili con carne ... hús nélkül (Húsmentes csilis bab)

Hozzávalók: 1 közepes hagyma, 1 (lehetőleg) piros húsú paprika, 1 tk. pirospaprika (ízlés szerint lehet csípős is), 3 cikk fokhagyma, 1 kukoricakonzerv, 1 babkonzerv vagy kb. 30-40 dkg főtt szemes paszuly, só, bors, olaj, 1,5 dl paradicsompüré.

Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kb. féldeci vízzel. Ekkor beledobjuk a csíkokra vágott paprikát és az összetört fokhagymát, elkavarjuk és egy-egy pici vizet öntve alá (ahogy elfő az előző adag, csak utána tölteni ismét egy keveset), néha kavargatva, 10 percig pároljuk. Ezalatt leszűrjük a kukorica- és babkonzervet, majd ezeket hozzáöntjük a pörköltalap-féleséghez. Rátesszük a paradicsompürét is (én most történetesen egy fél üvegnyi házi ketchupot használtam - Ketchup 1.), elkavarjuk és még 1-2 percig rotyogtatjuk. Kész. 15 perces étel, na jó, mondjuk tisztítással, drabolással együtt 20. Úgy is villámgyors. És nem mellesleg finom, laktatós étel. Mi csak egyszerűen friss kenyérrel ettük, semmi mással mellette. Talán lehetett volna tejföllel is enni, persze, lehet valamilyen húst is adni mellé, illetve, az eredeti recept szerint már eleve darált hússal készíteni, de szerintem ez így is tökéletes. Ilyen módon beleillik a szétválasztó diéták keményítő/zöldségnapi étrendjébe is. Örülök, hogy kipróbáltam.

EK - 2010/3

8 megjegyzés:

Ági angyalai írta...

A héten beiktatom ezt a menünkbe. és igen, jól gondolod..Zoltán miatt kénytelen vagyok hússal készíteni.
Köszi az ötletet! Sokszor "csak" kitalálni nehéz, hogy mit is főzzek.
Puszil
Ágnes

sedith írta...

Hát ez az, Ági, a kitalálás a legnehezebb mindig és persze, annak függvényében is kell kigondolni, hogy mi van otthon, mi volt előtte. Az én férjem pedig "hatalmas" segítség, ha megkérdezem, mit enne: mindegy. Ezt válaszolja. Vagy még rosszabbat: bécsi szeletet (rántott hús), azt meg utálom készíteni a sok macera, olaj, olajszag miatt.

szepyke írta...

Én azért kérek hozzá húst is. Keveset, de kérek!:)

Anna írta...

húha, ez jól néz ki, de megkívántam az igazi chili con carne-t!!! Én nagyon nagyon szeretem.

Kata írta...

Ez aranyos:) nálunk a chili hiányzik belőle, ha itthon van a lányom is, de akkor is rendes nevén nevezzük. Biztosan így is finom volt. Egyszer készítettem hozzá olyan chips-félét, na azzal még nagyon finom!

nelly írta...

Hát ez nagyon jól néz ki! Mindjárt bele is kóstoltam!DDDD

Loihi írta...

Azt hiszem a hús nélküli verziót chili sin carne-nak hívják. Nyami. Én is megcsinálom. :-)

Anna írta...

Tudom, hogy nem ma írtad, de kihúzott belőlem egy bejegyzést a saját blogomra. Kukkants be.

2010. február 10., szerda

Chili con carne ... hús nélkül

Bejegyezte: sedith dátum: 11:24

Még sosem ettem csilis babot, sosem csigázta a fantáziámat. Most sem azért készítettem, mert hű, de megkívántam, hanem mert adottak voltak a hozzávalók, és ezt volt a legcélszerűbb készíteni belőlük. Hogy hús nélkül készült és a Lányok miatt nem is csilisen? Talán így már nem is csilis bab. De hogy finom és hamarosan repetázok belőle, az már biztos!

A hétvége minden napján, kezdve csütörtöktől vasárnapig, ettünk húst, ezért a hétfői napot mindenképpen húsmentesen szerettem volna "megoldani". Annál is inkább, hogy csak női pocakokat kellett jóllakatni aznap.:D Adott volt az Édesanyámtól kapott főtt paszuly, de nem volt kedvem semmi hagyományoshoz. Amint reménytelenül törtem a fejem, mi legyen a vacsora, felrémlett előttem egy kukoricakonzerv képe, amit - mintha - a kamrában láttam. Ott volt. A kérdés eldőlt: chili con carne - hús nélkül, úgy, ahogy egy volt fórumozós társam egyszer beírta a 90 napos diétás topikba. Előkerestem rögtön és már aprítottam is a hagymát, tisztítottam a fokhagymát, szűrtem a ku.... No, de jöjjön inkább a recept. :)

Chili con carne ... hús nélkül (Húsmentes csilis bab)

Hozzávalók: 1 közepes hagyma, 1 (lehetőleg) piros húsú paprika, 1 tk. pirospaprika (ízlés szerint lehet csípős is), 3 cikk fokhagyma, 1 kukoricakonzerv, 1 babkonzerv vagy kb. 30-40 dkg főtt szemes paszuly, só, bors, olaj, 1,5 dl paradicsompüré.

Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kb. féldeci vízzel. Ekkor beledobjuk a csíkokra vágott paprikát és az összetört fokhagymát, elkavarjuk és egy-egy pici vizet öntve alá (ahogy elfő az előző adag, csak utána tölteni ismét egy keveset), néha kavargatva, 10 percig pároljuk. Ezalatt leszűrjük a kukorica- és babkonzervet, majd ezeket hozzáöntjük a pörköltalap-féleséghez. Rátesszük a paradicsompürét is (én most történetesen egy fél üvegnyi házi ketchupot használtam - Ketchup 1.), elkavarjuk és még 1-2 percig rotyogtatjuk. Kész. 15 perces étel, na jó, mondjuk tisztítással, drabolással együtt 20. Úgy is villámgyors. És nem mellesleg finom, laktatós étel. Mi csak egyszerűen friss kenyérrel ettük, semmi mással mellette. Talán lehetett volna tejföllel is enni, persze, lehet valamilyen húst is adni mellé, illetve, az eredeti recept szerint már eleve darált hússal készíteni, de szerintem ez így is tökéletes. Ilyen módon beleillik a szétválasztó diéták keményítő/zöldségnapi étrendjébe is. Örülök, hogy kipróbáltam.

EK - 2010/3

8 megjegyzés on "Chili con carne ... hús nélkül"

Ági angyalai on 2010. február 10. 12:19 írta...

A héten beiktatom ezt a menünkbe. és igen, jól gondolod..Zoltán miatt kénytelen vagyok hússal készíteni.
Köszi az ötletet! Sokszor "csak" kitalálni nehéz, hogy mit is főzzek.
Puszil
Ágnes

sedith on 2010. február 10. 12:25 írta...

Hát ez az, Ági, a kitalálás a legnehezebb mindig és persze, annak függvényében is kell kigondolni, hogy mi van otthon, mi volt előtte. Az én férjem pedig "hatalmas" segítség, ha megkérdezem, mit enne: mindegy. Ezt válaszolja. Vagy még rosszabbat: bécsi szeletet (rántott hús), azt meg utálom készíteni a sok macera, olaj, olajszag miatt.

szepyke on 2010. február 10. 13:10 írta...

Én azért kérek hozzá húst is. Keveset, de kérek!:)

Anna on 2010. február 10. 14:48 írta...

húha, ez jól néz ki, de megkívántam az igazi chili con carne-t!!! Én nagyon nagyon szeretem.

Kata on 2010. február 10. 16:26 írta...

Ez aranyos:) nálunk a chili hiányzik belőle, ha itthon van a lányom is, de akkor is rendes nevén nevezzük. Biztosan így is finom volt. Egyszer készítettem hozzá olyan chips-félét, na azzal még nagyon finom!

nelly on 2010. február 10. 22:24 írta...

Hát ez nagyon jól néz ki! Mindjárt bele is kóstoltam!DDDD

Loihi on 2010. február 16. 21:29 írta...

Azt hiszem a hús nélküli verziót chili sin carne-nak hívják. Nyami. Én is megcsinálom. :-)

Anna on 2010. február 25. 23:10 írta...

Tudom, hogy nem ma írtad, de kihúzott belőlem egy bejegyzést a saját blogomra. Kukkants be.

Related Posts with Thumbnails