2010. június 23., szerda

K-leves



Ilyen levest még sosem főztem. Csak úgy, a pillanatnyi hangulat és a hozzávalók határozták meg, mi legyen benne. Eredetileg karalábéfőzeléket szerettem volna, de gondoltam, egy tartalmas leves jobb szolgálatot tehet: holnapra is marad. Így aztán K-leves lett belőle, mert karalábéból, káposztából és karfiolból készült. Murok csak azért került bele, hogy mégse legyen olyan sápadt, és egy ujjnyi nagyságú petrezselyem is csak azért, hogy ne fonnyadjon meg nagy árválkodása közepette.
Tulajdonképpen már le is írtam a levest...:)


Hozzávalók - kb. 5 l-nyi leveshez:
4 közepes sárgarépa, 1 karalábé, kb. 60 dkg karfiol, 1 kisebb fej káposzta fele, 1 kisujjnyi nagyságú petrezselyemgyökér, 2 púpozott ek. liszt, 2 ek. tejföl (csak ennyi volt), kb. 3 dl tej, só, lestyánecet, a szóráshoz pedig friss petrezselyemzöld, tárkony és lestyán (mindegyikből kb. 1-1 teáskanálnyi), 2-3 ek olaj

Elkészítése:
A felkarikázott sárgarépát az olajon néhány percig dinsztelem, majd felöntöm vízzel. Amikor forr, megsózom, beledobom a kockákra vágott karalábét, kb. 10 perccel utána a felcsíkozott káposztát, illetve a feldarabolt petrezselymet, és további 10 perc után a kis rózsákra szedett karfiolt. Még kb. 15 percig főzöm együtt, amíg a karfiol is puha lesz, de még nem főtt szét. Ekkor behabarom a tejföllel és tejjel elkevert liszttel, majd további víz hozzáadásával beállítom a végleges sűrűségét. Jól kiforralom, ízesítem még sóval és ecettel (nem kell savanyúnak lennie), végül elzároma gázt és megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel.
Jó étvágyat!

EK - 2010/10

7 megjegyzés:

Edó írta...

Latom hasznalod a Himalaya-sot:))Orultel neki?En nagyon.

pitypang írta...

Gyerekkoromban nem ettem meg-a karalábét még most sem :)
A karfiol,káposzta viszont már jöhet:)

sedith írta...

Edó, naná, hát még a tégláknak!:)

Andi, nem oylan vészes az. Amíg jó zsenge, szerintem nagyon hasonlít az íze a karfioléhoz. :)

Bianka írta...

Hű minden alapanyagát imádom és már a neve is tök szuper

Andici írta...

Nálam az ilyen pillanatnyi hangulat-levesek BMVleves vagy biciklileves néven szerepelnek (BMV= benne minden vacak). Persze semmi sem vacak :) Nagyon finomnak néz ki :)

Anna írta...

Hol lehet ebben a mi hazánkban Himalaya sót kapni???

sedith írta...

Bianka, látom, csak te kaptad fel a fejed a nevére, pedig reméltem, hoyg érdekes lesz!:P

Andici, tökjó ez a BMV-leves. Legközelebb iylen nevűt teszek a férjem elé!:)

Anna, nálam és Edónál.:D Amúgy, fogalmam sincs. Tegnapelőtt kaptuk ajándékba mindketten, onnan van, különben fogalmam sincs, hoyg mikor jutottam volna én hozzá valaha is!

Related Posts with Thumbnails

2010. június 23., szerda

K-leves



Ilyen levest még sosem főztem. Csak úgy, a pillanatnyi hangulat és a hozzávalók határozták meg, mi legyen benne. Eredetileg karalábéfőzeléket szerettem volna, de gondoltam, egy tartalmas leves jobb szolgálatot tehet: holnapra is marad. Így aztán K-leves lett belőle, mert karalábéból, káposztából és karfiolból készült. Murok csak azért került bele, hogy mégse legyen olyan sápadt, és egy ujjnyi nagyságú petrezselyem is csak azért, hogy ne fonnyadjon meg nagy árválkodása közepette.
Tulajdonképpen már le is írtam a levest...:)


Hozzávalók - kb. 5 l-nyi leveshez:
4 közepes sárgarépa, 1 karalábé, kb. 60 dkg karfiol, 1 kisebb fej káposzta fele, 1 kisujjnyi nagyságú petrezselyemgyökér, 2 púpozott ek. liszt, 2 ek. tejföl (csak ennyi volt), kb. 3 dl tej, só, lestyánecet, a szóráshoz pedig friss petrezselyemzöld, tárkony és lestyán (mindegyikből kb. 1-1 teáskanálnyi), 2-3 ek olaj

Elkészítése:
A felkarikázott sárgarépát az olajon néhány percig dinsztelem, majd felöntöm vízzel. Amikor forr, megsózom, beledobom a kockákra vágott karalábét, kb. 10 perccel utána a felcsíkozott káposztát, illetve a feldarabolt petrezselymet, és további 10 perc után a kis rózsákra szedett karfiolt. Még kb. 15 percig főzöm együtt, amíg a karfiol is puha lesz, de még nem főtt szét. Ekkor behabarom a tejföllel és tejjel elkevert liszttel, majd további víz hozzáadásával beállítom a végleges sűrűségét. Jól kiforralom, ízesítem még sóval és ecettel (nem kell savanyúnak lennie), végül elzároma gázt és megszórom az apróra vágott zöldfűszerekkel.
Jó étvágyat!

EK - 2010/10

7 megjegyzés:

Edó írta...

Latom hasznalod a Himalaya-sot:))Orultel neki?En nagyon.

pitypang írta...

Gyerekkoromban nem ettem meg-a karalábét még most sem :)
A karfiol,káposzta viszont már jöhet:)

sedith írta...

Edó, naná, hát még a tégláknak!:)

Andi, nem oylan vészes az. Amíg jó zsenge, szerintem nagyon hasonlít az íze a karfioléhoz. :)

Bianka írta...

Hű minden alapanyagát imádom és már a neve is tök szuper

Andici írta...

Nálam az ilyen pillanatnyi hangulat-levesek BMVleves vagy biciklileves néven szerepelnek (BMV= benne minden vacak). Persze semmi sem vacak :) Nagyon finomnak néz ki :)

Anna írta...

Hol lehet ebben a mi hazánkban Himalaya sót kapni???

sedith írta...

Bianka, látom, csak te kaptad fel a fejed a nevére, pedig reméltem, hoyg érdekes lesz!:P

Andici, tökjó ez a BMV-leves. Legközelebb iylen nevűt teszek a férjem elé!:)

Anna, nálam és Edónál.:D Amúgy, fogalmam sincs. Tegnapelőtt kaptuk ajándékba mindketten, onnan van, különben fogalmam sincs, hoyg mikor jutottam volna én hozzá valaha is!