2010. július 26., hétfő

Cukrozott sűrített tej készítése házilag


Sokszor megtörténhet, hogy sűrített tejre van szükségünk egy-egy finomság elkészítéséhez, de akkor sem sikerül találni, ha a környékbeli kisboltokat összejárjuk. Ekkor, ha van tartalékban némi tejünk, vajunk és cukrunk, maximum 1 óra alatt meg is van a szükséges sűrített tejünk. - írja a Kifőztük 5. számában, ahol ez a receptem megjelent. Érdemes kipróbálni: finom, hamar megvan, és nem utolsó sorban olcsóbb, mint a boltban vásárolt dobozos vagy tubusos sűrített tej.

Hozzávalók:
5 dl tej
65 dkg porcukor
6 dkg, lehetőleg 82%-os vaj
1 vaníliás cukor

A hozzávalókat egy nagyobbacska, vastag aljú edénybe tesszük és lassú tűzön állandóan kavargatjuk, amíg a cukor feloldódik. A keveréket felforraljuk, majd a forrástól számított, kerek 10 percig hagyjuk forrni, állandóan kavargatva. A tűzről levéve hideg vízfürdőbe állítjuk és kihűtjük. Amint hűl, annál inkább sűrűsödik. Töltsük csavaros üvegbe és hűtőben tároljuk. Bármilyen krémhez, fagylalthoz, desszerthez felhasználhatjuk, de mindig vegyük figyelembe édességét. A receptben írt cukormennyiséget ennek függvényében csökkentsük!

29 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Hát ez nagyon érdekes! Soha nem jutott még eszembe, hogy házilag csináljak sűrített tejet. Megjegyzem, hátha egyszer szükség lesz rá :)

Pocak Panna írta...

Úgy néz ki, hoyg szükségem lesz rá most a hétvégén, mert kell a sütibe, ami készülni fog, azonban sűrített tejet nem találok sehol. Vajon tovább sűrűsödik,hogyha tovább forralom?

Pocak Panna írta...

Jah, egyébként nagyszerű ötlet, köszi a receptet! :-)

sedith írta...

Zsu, egyszerűen gyümölcspürével összevegyítve és lefagyasztva isteni fagyi lesz belőle!:)

Panna, őszintén megmondom: nem tudom. Meg lehet próbálni, kárba úgysem kell vesznie, mert felhasználod másvalamibe, ha a sütidhez végül nem jó.
De milyen sütiről lenne szó? A krémbe kell?

karol írta...

Aztaa..na ezt kiprobalom, imadom, egyszeruen imadom...amugy lehet kapni a dombon abban a "magyar uzletben" az Intershopban...na bocs Edit, ezt nem ellenreklamnak szantam, csak latom, hogy sokan nem tudjak hol lehet kapni...amugy kerdezni szeretnek valamit:lattam, hogy keszitesz marcipanos bevonatu tortakat is...hol veszed, vagy hogyan csinalod a marcipan masszat?

sedith írta...

Lina, a dombon szinte sosem járok, tej pedig szinte mindig marad elfekvőben pár decinyi, amit sajnálok kidobni. Cukor és vaj is általában kerül a háznál, úgyhogy, nekem egyszerűbb itthon megcsinálni.:)

Nem marcipános, hanem fondanttal bevont tortákat szoktam készíteni és itthon készítem Kiskukta (http://kiskukta.blogspot.com/2009/08/otletek-tortadekoralashoz.html) receptje szerint. Amúgy a Magic cukrászda laborjánál (Sarguintei 15)lehet venni kész marcipánt és fondantot is, csak persze, olyan ára van, hoyg ihaj!

Ottis írta...

Én is ki fogom próbálni!
Edith különben gratulálok a sikeres vizsgához!Nem voltam itthon ezért írok ilyen megksve!Ügyes vagy nagyon nagyon!!!

sedith írta...

Köszi szépen, Otti, tudom, hogy nem voltál itthon! Remélem, jól telt a nyaralásotok!

trendo írta...

Te jó ég, hogy én milyen öreg vagyok! :) "Az én időmben" 6Ft-ért (!) még lehetett kapni a közértekben szovjet kondenzált tej konzervet, MOLOKO felirattal. Milyen finom is volt!
Nagyszerű ötlet, hogy közzétetted ezt a "technológiát", Edith! Igazi kuriózum és sokoldalúan lehet hasznosítani, depláne, ahol édesszájúak a csemeték!

sedith írta...

Trendo, :), dehogy vagy öreg, csak más idők járnak! Hisz látod, a puliszkát is milyen jól megfizetik egyesek!;):)

trendo írta...

No, ezért a megjegyzésedért cserébe beírlak a Kerti etűdök 50. folytatásába! :) Hogy büntiből, vagy szeretetből, azt döntsd el magad! :)))

ölel: Trendo

Névtelen írta...

Kedves Edith,

Nagyon örülök, hogy sikerült rátaláltom erre a receptre, csak egy kérdésem lenne, ha éppen nincs otthon elég porcukor lehet e helyettesíteni kristálycukorral, és amennyiben igen hány dkg-ot kell belőle használni?

Köszönöm, Tündi

Kreatív konyha írta...

Köszönöm a receptet! Kalácspudingot akarok csinálni szikkadt kalácsból, és sűrített tej kellene hozzá. És valóban az történt, amit írtál, hogy hiába jártam össze a környék boltjait, nem találtam.

sedith írta...

Kedves Tündi, csak most vettem észre a kommentedet, ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok.
Az az igazság, hogy fogalmam sincs, mi lenne, ha kristálycukrot használnál. Bár szerintem működnie kellene. És gondolom, ugyanannyi jár bele. HA eselteg kipróbálod, írd meg, hátha más is jár majd ilyen cipőben!

Mónika, örülök. :)

Csupa Csoki írta...

Szia!

Szeretném elkészíteni, hűtőben kb. hány napig áll el?

sedith írta...

Szia, Csupa Csoki, ne haragudj, de csak most vettem észre a kommentedet.

Sajnos, konkrét választ nem tudok adni, mert én mindig csak akkor készítem, amikor valamihez kimondottan kell, így nem tárolom túl sokáig. De szerintem semmi baja nem lehet ha néhány napig is eltartod a hűtőben! :)

Csupa Csoki írta...

Köszi, hogy válaszoltál!:) Akkor holnap inkább felhasználom a fagyihoz:D

Csupa Csoki írta...

A blogomba (Mézes Otthon) linkeltem a sűrített tej receptedet, kicsit változtattam rajta, kevesebb cukrot adtam hozzá.

gondaanyu írta...

Elkészítettem. Ezután soha többé nem keresem boltokban.
Annak külön örültem, hogy a Te blogodon találtam :):)

sedith írta...

Gondaanyu, nagyon örülök neki!:)

Rita írta...

Már sokszor elkészítettem ezt a receptet, csak én a vajat mindig kihagytam belőle, mert nem tudom, hogy annak mi a szerepe. Mikor elsőre készítettem vajjal, akkor a tetejére kiült lehűtéskor. De vaj nélkül is tökéletes nekem. Múltkor túl sok lett és lefagyasztottam a maradékot, nagyon érdekes volt, mert a nagy cukortartalma miatt nem fagy meg teljesen és szuper jó gél-állaga lett. Tényleg nagyon finom fagyit lehet vele csinálni gyümölcsökből! Köszönet érte!

Névtelen írta...

Szia. Azt szeretném kérdezni,hogy én elkészitettem pontosan a receptet a leirtaknak megfelelően,mégsem sűrűsödött meg. Mivel javithatnék rajta? Vagy egyáltalán hol ronthattam el?

Névtelen írta...

én is elkészítettem de nekem is feljött a margarin a tetejére! én csak úgy megcsináltam mert nagyon édesszájú vagyok és meg akartam enni! :) túlságosan is érzödik a vaníliás cukor! anyukám a kávéba szokta tenni de ha találok egy olyan süteményt amibe kell,felhasználom!

sedith írta...

Kedves első Névtelen! Ne haragudj, de csak most vettem észre a hozzászólásodat. Nem tudom, mi lehet az oka, hogy nem sűrűsödött meg, nekem sikerült, és pontosan úgy készítettem, ahogyan azt leírtam. S bár már nem segíthet a válaszom, azért leírom. Talán valamivel többet lehetne főzni. Más ötletem nincs.

sedith írta...

Kedves második Névtelen. Hogy feljött a tetejére a margarin, azon nem csodálkozom, hiszen a receptben vaj van írva, és abból is a 80% körüli zsírtartalmú. Szóval, felhasználni biztos fel lehet valamibe, de csak úgy enni, nem hiszem, hogy túl kellemes. A vaníliás cukor mennyiségét nyugodtan csökkenteni lehet ízlés szerint.

Névtelen írta...

találtam egy másik receptet de az sem lett jó mert bekaramellizálódott! de már rájöttem hol hibáztam annál! abba tejszín,tej,és 17 dkg cukor kell!

Névtelen írta...

és ott hibáztam hogy túl sokáig föztem!

Névtelen írta...

szia.szeretném kérdezni hogy ezt a süritett tejet lehet -e karamellizálni?meg kell várjam hogy kihüljön?a marlenka süteménybe kellene.2

sedith írta...

Szia, Névtelen, én nem próbáltam a karamellizálást, de szerintem biztos lehet. Ha valamivel tovább főzöd, gondolom, még inkább besűrűsödik, illetve karamellizálódik, de azért nem merem 100%-ra kijelenteni, mivel nem próbáltam.

2010. július 26., hétfő

Cukrozott sűrített tej készítése házilag

Bejegyezte: sedith dátum: 10:13

Sokszor megtörténhet, hogy sűrített tejre van szükségünk egy-egy finomság elkészítéséhez, de akkor sem sikerül találni, ha a környékbeli kisboltokat összejárjuk. Ekkor, ha van tartalékban némi tejünk, vajunk és cukrunk, maximum 1 óra alatt meg is van a szükséges sűrített tejünk. - írja a Kifőztük 5. számában, ahol ez a receptem megjelent. Érdemes kipróbálni: finom, hamar megvan, és nem utolsó sorban olcsóbb, mint a boltban vásárolt dobozos vagy tubusos sűrített tej.

Hozzávalók:
5 dl tej
65 dkg porcukor
6 dkg, lehetőleg 82%-os vaj
1 vaníliás cukor

A hozzávalókat egy nagyobbacska, vastag aljú edénybe tesszük és lassú tűzön állandóan kavargatjuk, amíg a cukor feloldódik. A keveréket felforraljuk, majd a forrástól számított, kerek 10 percig hagyjuk forrni, állandóan kavargatva. A tűzről levéve hideg vízfürdőbe állítjuk és kihűtjük. Amint hűl, annál inkább sűrűsödik. Töltsük csavaros üvegbe és hűtőben tároljuk. Bármilyen krémhez, fagylalthoz, desszerthez felhasználhatjuk, de mindig vegyük figyelembe édességét. A receptben írt cukormennyiséget ennek függvényében csökkentsük!

29 megjegyzés on "Cukrozott sűrített tej készítése házilag"

BeckZsu on 2010. július 26. 12:50 írta...

Hát ez nagyon érdekes! Soha nem jutott még eszembe, hogy házilag csináljak sűrített tejet. Megjegyzem, hátha egyszer szükség lesz rá :)

Pocak Panna on 2010. július 26. 16:52 írta...

Úgy néz ki, hoyg szükségem lesz rá most a hétvégén, mert kell a sütibe, ami készülni fog, azonban sűrített tejet nem találok sehol. Vajon tovább sűrűsödik,hogyha tovább forralom?

Pocak Panna on 2010. július 26. 16:52 írta...

Jah, egyébként nagyszerű ötlet, köszi a receptet! :-)

sedith on 2010. július 26. 17:05 írta...

Zsu, egyszerűen gyümölcspürével összevegyítve és lefagyasztva isteni fagyi lesz belőle!:)

Panna, őszintén megmondom: nem tudom. Meg lehet próbálni, kárba úgysem kell vesznie, mert felhasználod másvalamibe, ha a sütidhez végül nem jó.
De milyen sütiről lenne szó? A krémbe kell?

karol on 2010. július 27. 10:24 írta...

Aztaa..na ezt kiprobalom, imadom, egyszeruen imadom...amugy lehet kapni a dombon abban a "magyar uzletben" az Intershopban...na bocs Edit, ezt nem ellenreklamnak szantam, csak latom, hogy sokan nem tudjak hol lehet kapni...amugy kerdezni szeretnek valamit:lattam, hogy keszitesz marcipanos bevonatu tortakat is...hol veszed, vagy hogyan csinalod a marcipan masszat?

sedith on 2010. július 27. 11:21 írta...

Lina, a dombon szinte sosem járok, tej pedig szinte mindig marad elfekvőben pár decinyi, amit sajnálok kidobni. Cukor és vaj is általában kerül a háznál, úgyhogy, nekem egyszerűbb itthon megcsinálni.:)

Nem marcipános, hanem fondanttal bevont tortákat szoktam készíteni és itthon készítem Kiskukta (http://kiskukta.blogspot.com/2009/08/otletek-tortadekoralashoz.html) receptje szerint. Amúgy a Magic cukrászda laborjánál (Sarguintei 15)lehet venni kész marcipánt és fondantot is, csak persze, olyan ára van, hoyg ihaj!

Ottis on 2010. július 28. 20:17 írta...

Én is ki fogom próbálni!
Edith különben gratulálok a sikeres vizsgához!Nem voltam itthon ezért írok ilyen megksve!Ügyes vagy nagyon nagyon!!!

sedith on 2010. július 28. 23:07 írta...

Köszi szépen, Otti, tudom, hogy nem voltál itthon! Remélem, jól telt a nyaralásotok!

trendo on 2010. augusztus 1. 9:44 írta...

Te jó ég, hogy én milyen öreg vagyok! :) "Az én időmben" 6Ft-ért (!) még lehetett kapni a közértekben szovjet kondenzált tej konzervet, MOLOKO felirattal. Milyen finom is volt!
Nagyszerű ötlet, hogy közzétetted ezt a "technológiát", Edith! Igazi kuriózum és sokoldalúan lehet hasznosítani, depláne, ahol édesszájúak a csemeték!

sedith on 2010. augusztus 1. 20:56 írta...

Trendo, :), dehogy vagy öreg, csak más idők járnak! Hisz látod, a puliszkát is milyen jól megfizetik egyesek!;):)

trendo on 2010. augusztus 2. 9:37 írta...

No, ezért a megjegyzésedért cserébe beírlak a Kerti etűdök 50. folytatásába! :) Hogy büntiből, vagy szeretetből, azt döntsd el magad! :)))

ölel: Trendo

Névtelen írta...

Kedves Edith,

Nagyon örülök, hogy sikerült rátaláltom erre a receptre, csak egy kérdésem lenne, ha éppen nincs otthon elég porcukor lehet e helyettesíteni kristálycukorral, és amennyiben igen hány dkg-ot kell belőle használni?

Köszönöm, Tündi

Kreatív konyha on 2011. január 29. 9:01 írta...

Köszönöm a receptet! Kalácspudingot akarok csinálni szikkadt kalácsból, és sűrített tej kellene hozzá. És valóban az történt, amit írtál, hogy hiába jártam össze a környék boltjait, nem találtam.

sedith on 2011. január 29. 14:34 írta...

Kedves Tündi, csak most vettem észre a kommentedet, ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok.
Az az igazság, hogy fogalmam sincs, mi lenne, ha kristálycukrot használnál. Bár szerintem működnie kellene. És gondolom, ugyanannyi jár bele. HA eselteg kipróbálod, írd meg, hátha más is jár majd ilyen cipőben!

Mónika, örülök. :)

Csupa Csoki on 2011. április 7. 22:21 írta...

Szia!

Szeretném elkészíteni, hűtőben kb. hány napig áll el?

sedith on 2011. április 9. 6:59 írta...

Szia, Csupa Csoki, ne haragudj, de csak most vettem észre a kommentedet.

Sajnos, konkrét választ nem tudok adni, mert én mindig csak akkor készítem, amikor valamihez kimondottan kell, így nem tárolom túl sokáig. De szerintem semmi baja nem lehet ha néhány napig is eltartod a hűtőben! :)

Csupa Csoki on 2011. április 9. 10:32 írta...

Köszi, hogy válaszoltál!:) Akkor holnap inkább felhasználom a fagyihoz:D

Csupa Csoki on 2011. április 12. 11:38 írta...

A blogomba (Mézes Otthon) linkeltem a sűrített tej receptedet, kicsit változtattam rajta, kevesebb cukrot adtam hozzá.

gondaanyu on 2011. június 7. 10:54 írta...

Elkészítettem. Ezután soha többé nem keresem boltokban.
Annak külön örültem, hogy a Te blogodon találtam :):)

sedith on 2011. június 7. 21:13 írta...

Gondaanyu, nagyon örülök neki!:)

Rita on 2011. július 29. 12:10 írta...

Már sokszor elkészítettem ezt a receptet, csak én a vajat mindig kihagytam belőle, mert nem tudom, hogy annak mi a szerepe. Mikor elsőre készítettem vajjal, akkor a tetejére kiült lehűtéskor. De vaj nélkül is tökéletes nekem. Múltkor túl sok lett és lefagyasztottam a maradékot, nagyon érdekes volt, mert a nagy cukortartalma miatt nem fagy meg teljesen és szuper jó gél-állaga lett. Tényleg nagyon finom fagyit lehet vele csinálni gyümölcsökből! Köszönet érte!

Névtelen írta...

Szia. Azt szeretném kérdezni,hogy én elkészitettem pontosan a receptet a leirtaknak megfelelően,mégsem sűrűsödött meg. Mivel javithatnék rajta? Vagy egyáltalán hol ronthattam el?

Névtelen írta...

én is elkészítettem de nekem is feljött a margarin a tetejére! én csak úgy megcsináltam mert nagyon édesszájú vagyok és meg akartam enni! :) túlságosan is érzödik a vaníliás cukor! anyukám a kávéba szokta tenni de ha találok egy olyan süteményt amibe kell,felhasználom!

sedith on 2012. november 3. 8:03 írta...

Kedves első Névtelen! Ne haragudj, de csak most vettem észre a hozzászólásodat. Nem tudom, mi lehet az oka, hogy nem sűrűsödött meg, nekem sikerült, és pontosan úgy készítettem, ahogyan azt leírtam. S bár már nem segíthet a válaszom, azért leírom. Talán valamivel többet lehetne főzni. Más ötletem nincs.

sedith on 2012. november 3. 8:06 írta...

Kedves második Névtelen. Hogy feljött a tetejére a margarin, azon nem csodálkozom, hiszen a receptben vaj van írva, és abból is a 80% körüli zsírtartalmú. Szóval, felhasználni biztos fel lehet valamibe, de csak úgy enni, nem hiszem, hogy túl kellemes. A vaníliás cukor mennyiségét nyugodtan csökkenteni lehet ízlés szerint.

Névtelen írta...

találtam egy másik receptet de az sem lett jó mert bekaramellizálódott! de már rájöttem hol hibáztam annál! abba tejszín,tej,és 17 dkg cukor kell!

Névtelen írta...

és ott hibáztam hogy túl sokáig föztem!

Névtelen írta...

szia.szeretném kérdezni hogy ezt a süritett tejet lehet -e karamellizálni?meg kell várjam hogy kihüljön?a marlenka süteménybe kellene.2

sedith on 2017. március 23. 8:51 írta...

Szia, Névtelen, én nem próbáltam a karamellizálást, de szerintem biztos lehet. Ha valamivel tovább főzöd, gondolom, még inkább besűrűsödik, illetve karamellizálódik, de azért nem merem 100%-ra kijelenteni, mivel nem próbáltam.

Related Posts with Thumbnails