2010. augusztus 1., vasárnap

VKF! XXXVI. - Krumplimuszaka

Úgy érzem, nem lett volna illendő, hogy éppen a saját magam által meghirdetett VKF!-fordulón ne vegyek részt! És, ha már nevezek, gondoltam, mindenképpen valami ittenivel kellene beszállnom a nagy közös fazék tartalmába! Csakhogy, ami jellegzetesen erdélyi vagy román, az már szinte mind fenn van a blogomon, legalábbis nem sok új dolog jutott eszembe.

Aztán mégis: valami rejtett zugból előbukkant egy régi emlék: a menzán sokszor ettem és főleg nagyon szerettem a krumplimuszakát. Általában vacsorára adták, és én mindig örültem neki. Hogy ez mennyire román étel, nem tudom, de az tény, hogy erdélyi magyaroknál még sohsem láttam készíteni ezt a fogást. A muszaka, tudtommal, görög eredetű, de az padlizsánnal készül. Aztán valahol olvastam arról, hogy a bolgároknak is van egy muszakájuk, ami viszont darált hússal és krumplival készül. Hogy pontosan így-e, ahogy én csináltam, nem tudom, de fruskakori emlékeimet felelevenítve és néhány román blog muszakareceptjeit áttanulmányozva, megszületett a magam változata. Hogy román vagy bolgár, mellékes: de az tény, hogy finom és laktató. Amit legközelebb változtatnék rajta az az, hogy soványabb disznóhúsból készíteném, sőt, megkockáztatnám a darált csirkét is, és inkább vegyítenék bele néhány szalonnakockát.


Krumplimuszaka

Hozzávalók: 0,5 kg darálthús, 8-10 db közepes krumpli, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 dl paradicsomlé (vagy 1 érett paradicsom, esetleg 2 evőkanál paradicsompüré hígítva), fél csokor petrezselyemzöld, só, bors, nagyon pici olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, zsemlemorzsa a szóráshoz.

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Közben pici olajon (tényleg kevés kell, mert a hús még enged, főleg, ha sertésből készül) megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a darált húst és kevergetve addig pirítjuk nagy lángon, amíg a hús kifehéredik és szétesik, morzsás lesz. Ekkor rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, illetve még kevés vizet, és kb. 10 percig rotyogtatjuk. Belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet.
A sütőt beforrósítjuk, egy tűzálló tálat kissé kikenünk és megszórjuk morzsával, az aljára leterítünk egy réteg krumplit (picit fedjék egymást a karikák), eloszlatjuk rajta a darálthús felét, ismét krumplit rétegezünk és rákenjük a maradék húst. A hús tetejére kenjük a tejfölt, erre pedig a reszelt sajtot szórjuk rá. 1 evőkanálnyi morzsával megszórjuka sajtot és a forró sütőbe toljuk kb. 20-25 percre, vagy ameddig a teteje egy picit megpirul. (Végülis túl sok idő nem kell neki, hisz már minden meg van főve előzőleg!)
Tálaláskor még lehet külön tejfölt kínálni hozzá.
Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, igazán guszta

Ildy írta...

Ez jól néz ki!
Lesz majd máskor is ilyen világjáró megmozdulás? Szívesen részt vennék benne.

sedith írta...

Finom, bizony, Bianka!::)

Ildy, sajnos, azt kell mondanom, nem hiszem. Hacsak egy következő házigazda nem variálja meg úgy a dolgokat, hogy egy másik téma keretében szintén érinteni lehet a különböző népek konyháját!
Hanem tudod, mit? Most sem kell lemaradnod. A mindenkori VKF!-gazdák nagyon engedékenyek szoktak lenni és elfogadnak 1-2 nap késést. Úgyhogy, ha keddig elkészülsz valamivel, én még mindig szívesen beveszem a játékba! Rajta!:)

Kata írta...

Jé, Edith, képzeld el, az anyósomnál ettem régen ilyet! emlékszem, hogy finom is volt, de efelejtkeztem róla...

iri írta...

Ez jol hangzik, azert en kiprobalnam a padlizsanos valtozatot!

Dia írta...

A padlizsánt úgysem szeretem, azért nem eszem muszakát, de így már tetszik!

Chef Viki írta...

Krumplis a bolgároknál is :-DDD

Jéghideg kefírrel tálalják, isteni finom...

Elif, Arif és Efehan írta...

Sőt a törököknek is van muszakájuk ;). Szerintem szuperül választottál ételt a témahirdetésedhez Edith, hiszen ő maga is Világjáró. :)

trendo írta...

Mikor összeraktad, érdemes óvatosan meglocsolni egy tejjel felhigított tejföllel, ami lassan leszivárog a rétegek közt és isteni finom szaftot képez az alján. :)
Trendo a Gastrodamustól :)

Ildy írta...

Köszi, Edith, de az már túl rövid idő. Na nem baj, hátha lesz még ilyen. Addig is szemezgetek az általatok készített finomságokból:)

Anna, írta...

Azta, ilyet még nem pipáltam! S nem is ettem! De fogok! Nézd meg utóbbi bejegyzésem ha van annyi időd...

Tündér írta...

Hmmm! :))Nagy kedvencem, gyakran készítek hasonlót, nem tudtam hogy ez a neve. (Én csak a magam elképzelése alapján készítettem... a paradicsom nálam kimarad.)

2010. augusztus 1., vasárnap

VKF! XXXVI. - Krumplimuszaka

Bejegyezte: sedith dátum: 21:01
Úgy érzem, nem lett volna illendő, hogy éppen a saját magam által meghirdetett VKF!-fordulón ne vegyek részt! És, ha már nevezek, gondoltam, mindenképpen valami ittenivel kellene beszállnom a nagy közös fazék tartalmába! Csakhogy, ami jellegzetesen erdélyi vagy román, az már szinte mind fenn van a blogomon, legalábbis nem sok új dolog jutott eszembe.

Aztán mégis: valami rejtett zugból előbukkant egy régi emlék: a menzán sokszor ettem és főleg nagyon szerettem a krumplimuszakát. Általában vacsorára adták, és én mindig örültem neki. Hogy ez mennyire román étel, nem tudom, de az tény, hogy erdélyi magyaroknál még sohsem láttam készíteni ezt a fogást. A muszaka, tudtommal, görög eredetű, de az padlizsánnal készül. Aztán valahol olvastam arról, hogy a bolgároknak is van egy muszakájuk, ami viszont darált hússal és krumplival készül. Hogy pontosan így-e, ahogy én csináltam, nem tudom, de fruskakori emlékeimet felelevenítve és néhány román blog muszakareceptjeit áttanulmányozva, megszületett a magam változata. Hogy román vagy bolgár, mellékes: de az tény, hogy finom és laktató. Amit legközelebb változtatnék rajta az az, hogy soványabb disznóhúsból készíteném, sőt, megkockáztatnám a darált csirkét is, és inkább vegyítenék bele néhány szalonnakockát.


Krumplimuszaka

Hozzávalók: 0,5 kg darálthús, 8-10 db közepes krumpli, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 dl paradicsomlé (vagy 1 érett paradicsom, esetleg 2 evőkanál paradicsompüré hígítva), fél csokor petrezselyemzöld, só, bors, nagyon pici olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, zsemlemorzsa a szóráshoz.

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Közben pici olajon (tényleg kevés kell, mert a hús még enged, főleg, ha sertésből készül) megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a darált húst és kevergetve addig pirítjuk nagy lángon, amíg a hús kifehéredik és szétesik, morzsás lesz. Ekkor rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, illetve még kevés vizet, és kb. 10 percig rotyogtatjuk. Belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet.
A sütőt beforrósítjuk, egy tűzálló tálat kissé kikenünk és megszórjuk morzsával, az aljára leterítünk egy réteg krumplit (picit fedjék egymást a karikák), eloszlatjuk rajta a darálthús felét, ismét krumplit rétegezünk és rákenjük a maradék húst. A hús tetejére kenjük a tejfölt, erre pedig a reszelt sajtot szórjuk rá. 1 evőkanálnyi morzsával megszórjuka sajtot és a forró sütőbe toljuk kb. 20-25 percre, vagy ameddig a teteje egy picit megpirul. (Végülis túl sok idő nem kell neki, hisz már minden meg van főve előzőleg!)
Tálaláskor még lehet külön tejfölt kínálni hozzá.
Jó étvágyat!

12 megjegyzés on "VKF! XXXVI. - Krumplimuszaka"

Bianka on 2010. augusztus 1. 22:46 írta...

Nagyon finom lehet, igazán guszta

Ildy on 2010. augusztus 1. 22:58 írta...

Ez jól néz ki!
Lesz majd máskor is ilyen világjáró megmozdulás? Szívesen részt vennék benne.

sedith on 2010. augusztus 1. 23:08 írta...

Finom, bizony, Bianka!::)

Ildy, sajnos, azt kell mondanom, nem hiszem. Hacsak egy következő házigazda nem variálja meg úgy a dolgokat, hogy egy másik téma keretében szintén érinteni lehet a különböző népek konyháját!
Hanem tudod, mit? Most sem kell lemaradnod. A mindenkori VKF!-gazdák nagyon engedékenyek szoktak lenni és elfogadnak 1-2 nap késést. Úgyhogy, ha keddig elkészülsz valamivel, én még mindig szívesen beveszem a játékba! Rajta!:)

Kata on 2010. augusztus 2. 0:30 írta...

Jé, Edith, képzeld el, az anyósomnál ettem régen ilyet! emlékszem, hogy finom is volt, de efelejtkeztem róla...

iri on 2010. augusztus 2. 8:57 írta...

Ez jol hangzik, azert en kiprobalnam a padlizsanos valtozatot!

Dia on 2010. augusztus 2. 9:12 írta...

A padlizsánt úgysem szeretem, azért nem eszem muszakát, de így már tetszik!

Chef Viki on 2010. augusztus 2. 10:17 írta...

Krumplis a bolgároknál is :-DDD

Jéghideg kefírrel tálalják, isteni finom...

Elif, Arif és Efehan on 2010. augusztus 2. 10:18 írta...

Sőt a törököknek is van muszakájuk ;). Szerintem szuperül választottál ételt a témahirdetésedhez Edith, hiszen ő maga is Világjáró. :)

trendo on 2010. augusztus 2. 11:17 írta...

Mikor összeraktad, érdemes óvatosan meglocsolni egy tejjel felhigított tejföllel, ami lassan leszivárog a rétegek közt és isteni finom szaftot képez az alján. :)
Trendo a Gastrodamustól :)

Ildy on 2010. augusztus 2. 11:25 írta...

Köszi, Edith, de az már túl rövid idő. Na nem baj, hátha lesz még ilyen. Addig is szemezgetek az általatok készített finomságokból:)

Anna, on 2010. augusztus 2. 23:39 írta...

Azta, ilyet még nem pipáltam! S nem is ettem! De fogok! Nézd meg utóbbi bejegyzésem ha van annyi időd...

Tündér on 2010. augusztus 3. 9:51 írta...

Hmmm! :))Nagy kedvencem, gyakran készítek hasonlót, nem tudtam hogy ez a neve. (Én csak a magam elképzelése alapján készítettem... a paradicsom nálam kimarad.)

Related Posts with Thumbnails