2011. július 24., vasárnap

Barna-fehér torta, ikreknek

Ugyanaz az ismerősöm rukkolt elő egy másik kéréssel. Ezúttal tortára lett volna szüksége, ma estére. Két felnőtt ikertestvérnek viszi, és csupán annyi kérése volt, hogy emeletes és "fehér-fekete" legyen, illetve a krémje a diplomata tortáéra hasonlítson.

Sokat gondolkodtam a kivitelezésén. A krém adott volt, azon nem volt mit gondolkodnom, de nem tudtam, miylen formában oldjam meg. Sokáig úgy gondoltam, hogy tekercseket készítek, majd úgy járok el, mint a kislányom tortájánál, de végül, utolsó pillanatban, másképp cselekedtem: kerek piskótákat sütöttem, és sakktábla-szerűen töltöttem meg a krémmel.



Diplomatatorta sakktáblaszerűen, barna-fehér kivitelezésben   

Hozzávalók:
a piskótához: 10 tojás, 16 evőkanál cukor, 4 csomag vaníliás cukor, 14 evőkanál liszt, 6 csapott evőkanál kakaó
a krémhez: 45 g zselatinpor, 2 dl langyos víz, 8 tojás, 25 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 csomag tejszínízű pudingpor, 1 evőkanál liszt, 7,5 dl tej,  4 dl habtejszín
a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor
a díszítéshez: 6 dl növényi tejszín, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál forró víz, barna ostyavirágok

Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból sütünk 2 háromtojásos kakaós piskótát egy 26 cm átmérőjű tortaformában, illetve 2 kéttojásos kakaós piskótát egy 18-20 cm-es formában. Amikor kihűltek, egy nagy és egy kicsi piskótát kb. kétujjnyi vastag korongokra vágunk. (Ehhez különböző méretű tányérokat, csészéket, poharakat használhatunk. a nagyból 6 korongot, a kicsiből 4-et vágunk.)
A krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a fele cukorral, a sárgáját pedig habosra keverjük a maradék cukorral, a pudingporral, a liszttel és a vaníliás cukorral, majd a tejjel simára keverve, sűrű pépet főzünk belőle. Langyosra hűtjük,  belekeverjük a felolvasztott zselatint, majd a kemény tojáshabot is. Végül keményre verjük a habtejszínt, azt is a krémhez kavarjuk, majd teljesen kihűtjük.
Az egészben hagyott piskótát tálcára vagy tortástálra helyezzük, meglocsoljuk a vaníliás sziruppal, majd ráhelyezünk 3 korongot a nagyobbik piskótából. Így:


 A krémet nagylyukú, csillagcsöves habzsákba töltjük, és belenyomjuk a korongok közötti részekbe, illetve a szélén lévő üres részre. Ezután a maradék három korongot ráhelyezzük oda, ahol az előző sorban a krém van, és ismét megtöltjük a közöttük lévő réseket krémmel.
Hasonlóan járunk el a kicsi piskótával is.
Az összerakásról sajnos csak ez a fotó készült, de kölcsönveszek Tortaimádó blogjáról egy fotót, ami jól illusztrálja a munkamenetet:

 

Amikor mindkét torta elkészült, hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. Végül a két tortát egymásra helyezzük, és kidíszítjük.
A díszítéshez a növényi tejszínt (kívülre nem mertem igazi tejszínt használni, nehogy megtréfáljon) kemény habbá verjük, majd kétfelé vesszük. A csokoládét darabokra törjük és 1 evőkanál olajjal együtt mikróban folyósra olvasztjuk. A kakaóport elkeverjük 1 evőkanál olajjal és 2-3 evőkanál forró vízzel, majd az olvasztott csokoládéval együtt a fele tejszínhabhoz keverjük. A kétféle színű habot csillagcsöves zsákba töltjük, és a tortát tetszés szerint díszítjük vele. A fehér részre végül barna ostyarózsákat tűzhetünk. A torta kereken 2,6 kg lett.

TORTÁK - 2013.

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Csodásan néz ki

Kata írta...

Edith, szívből gratulálok, ez nagyon szép lett!!! Ügyes vagy!

Okki írta...

Nagyon szép lett!!! :)

Tündi Daika írta...

az igen! micsoda türelem, de megérte, gyönyörű kompozició :)

Kati írta...

Na ez nem semmi, tényleg van türelmed hozzá, csodaszép lett.

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:) Nem is volt annyira türelempróba, egy fondantos tortánál sokkal többet kell pepecselni. Csak óvatosan kell bánni a korongokkal, mert azok elszakadhatnak/törhetnek. Először készítettem ilyen sakktáblás tortát, de nem utoljára, az biztos!:)

Vicuska írta...

Gyönyörű lett a torta!!! A lányom szokott sakktáblás tortát sütni, bármilyen gyümölccsel nagyon finom!

Ottis írta...

Hű de szép ez is, még nem láttam eddig!

2011. július 24., vasárnap

Barna-fehér torta, ikreknek

Bejegyezte: sedith dátum: 21:25
Ugyanaz az ismerősöm rukkolt elő egy másik kéréssel. Ezúttal tortára lett volna szüksége, ma estére. Két felnőtt ikertestvérnek viszi, és csupán annyi kérése volt, hogy emeletes és "fehér-fekete" legyen, illetve a krémje a diplomata tortáéra hasonlítson.

Sokat gondolkodtam a kivitelezésén. A krém adott volt, azon nem volt mit gondolkodnom, de nem tudtam, miylen formában oldjam meg. Sokáig úgy gondoltam, hogy tekercseket készítek, majd úgy járok el, mint a kislányom tortájánál, de végül, utolsó pillanatban, másképp cselekedtem: kerek piskótákat sütöttem, és sakktábla-szerűen töltöttem meg a krémmel.



Diplomatatorta sakktáblaszerűen, barna-fehér kivitelezésben   

Hozzávalók:
a piskótához: 10 tojás, 16 evőkanál cukor, 4 csomag vaníliás cukor, 14 evőkanál liszt, 6 csapott evőkanál kakaó
a krémhez: 45 g zselatinpor, 2 dl langyos víz, 8 tojás, 25 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 csomag tejszínízű pudingpor, 1 evőkanál liszt, 7,5 dl tej,  4 dl habtejszín
a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor
a díszítéshez: 6 dl növényi tejszín, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál forró víz, barna ostyavirágok

Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból sütünk 2 háromtojásos kakaós piskótát egy 26 cm átmérőjű tortaformában, illetve 2 kéttojásos kakaós piskótát egy 18-20 cm-es formában. Amikor kihűltek, egy nagy és egy kicsi piskótát kb. kétujjnyi vastag korongokra vágunk. (Ehhez különböző méretű tányérokat, csészéket, poharakat használhatunk. a nagyból 6 korongot, a kicsiből 4-et vágunk.)
A krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a fele cukorral, a sárgáját pedig habosra keverjük a maradék cukorral, a pudingporral, a liszttel és a vaníliás cukorral, majd a tejjel simára keverve, sűrű pépet főzünk belőle. Langyosra hűtjük,  belekeverjük a felolvasztott zselatint, majd a kemény tojáshabot is. Végül keményre verjük a habtejszínt, azt is a krémhez kavarjuk, majd teljesen kihűtjük.
Az egészben hagyott piskótát tálcára vagy tortástálra helyezzük, meglocsoljuk a vaníliás sziruppal, majd ráhelyezünk 3 korongot a nagyobbik piskótából. Így:


 A krémet nagylyukú, csillagcsöves habzsákba töltjük, és belenyomjuk a korongok közötti részekbe, illetve a szélén lévő üres részre. Ezután a maradék három korongot ráhelyezzük oda, ahol az előző sorban a krém van, és ismét megtöltjük a közöttük lévő réseket krémmel.
Hasonlóan járunk el a kicsi piskótával is.
Az összerakásról sajnos csak ez a fotó készült, de kölcsönveszek Tortaimádó blogjáról egy fotót, ami jól illusztrálja a munkamenetet:

 

Amikor mindkét torta elkészült, hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. Végül a két tortát egymásra helyezzük, és kidíszítjük.
A díszítéshez a növényi tejszínt (kívülre nem mertem igazi tejszínt használni, nehogy megtréfáljon) kemény habbá verjük, majd kétfelé vesszük. A csokoládét darabokra törjük és 1 evőkanál olajjal együtt mikróban folyósra olvasztjuk. A kakaóport elkeverjük 1 evőkanál olajjal és 2-3 evőkanál forró vízzel, majd az olvasztott csokoládéval együtt a fele tejszínhabhoz keverjük. A kétféle színű habot csillagcsöves zsákba töltjük, és a tortát tetszés szerint díszítjük vele. A fehér részre végül barna ostyarózsákat tűzhetünk. A torta kereken 2,6 kg lett.

TORTÁK - 2013.

8 megjegyzés on "Barna-fehér torta, ikreknek"

Bianka on 2011. július 24. 22:03 írta...

Csodásan néz ki

Kata on 2011. július 24. 22:14 írta...

Edith, szívből gratulálok, ez nagyon szép lett!!! Ügyes vagy!

Okki on 2011. július 25. 9:51 írta...

Nagyon szép lett!!! :)

Tündi Daika on 2011. július 25. 17:23 írta...

az igen! micsoda türelem, de megérte, gyönyörű kompozició :)

Kati on 2011. július 25. 21:57 írta...

Na ez nem semmi, tényleg van türelmed hozzá, csodaszép lett.

sedith on 2011. július 26. 10:43 írta...

Köszönöm mindenkinek!:) Nem is volt annyira türelempróba, egy fondantos tortánál sokkal többet kell pepecselni. Csak óvatosan kell bánni a korongokkal, mert azok elszakadhatnak/törhetnek. Először készítettem ilyen sakktáblás tortát, de nem utoljára, az biztos!:)

Vicuska on 2011. július 26. 22:43 írta...

Gyönyörű lett a torta!!! A lányom szokott sakktáblás tortát sütni, bármilyen gyümölccsel nagyon finom!

Ottis on 2011. november 8. 21:01 írta...

Hű de szép ez is, még nem láttam eddig!

Related Posts with Thumbnails