2011. november 11., péntek

Hagymatorta

Mostanában sok receptes lapot, könyvet forgattam, és mindenhol feltűnt egy cím: hagymatorta. Nafene, gondoltam, amikor láttam, és legyintettem is mellé. De a gondolat csak nem hagyott nyugodni, jól befészkelődött az agyamba. Az utolsó löketet viszont a KIFŐZTÜK magazin múlt héten megjelent legfrissebb számában lévő hagymatorta adta meg, amikor elhatároztam, hogy lesz, ami lesz, én hagymatortát sütök. Nem a recept szerint, hanem csak úgy, ahogy én elképzeltem. Olyan finom lett, hogy a férjem, aki a sós pitékért nincs túlságosan oda, három nagy szelettel vágott be belőle. Mondjuk, fájt is a hasa tőle rendesen.:)



Hagymatorta (ami inkább pite)

Hozzávalók a tésztához (szokásos pitetésztám): 30 dkg liszt, 8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj), 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 5-6 ek. hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 7 közepes hagyma, 3 tojás, 3 dl tej, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, só, bors, szerecsendió, olaj vagy vaj.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csavarjuk, és félórára hűtőbe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. Felforrósítunk kevés olajat/vajat, a hagymát üvegesre dinszteljük rajta, enyhén megsózzuk, majd félretesszük. Egy másik serpenyőben vajat/olajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, és amikor habzani kezd, felöntjük a hideg tejjel. Gyorsan elkavarjuk, és addig forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Ekkor félrevesszük a lángról, és egyenként belekavarjuk a tojásokat, majd a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve szerecsendióval ízesítjük, végül pedig összekeverjük a félretett hagymával.
A tésztát kinyújtjuk, magasabb falú piteformába terítjük (legyen pereme is!), villával megszurkáljuk, és forró sütőben kb. 10 percig elősütjük. Ekkor beletöltjük a hagymás tölteléket, visszatoljuk a  sütőbe, és közepes hőfokon további 40-45 percig sütjük. Ha netán igen pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, hogy a belseje is tudjon jól átsülni. Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni, utána (még jó melegen is) szépen szeletelhető. Melegen, hidegen egyaránt finom. Tejfölt, friss salátát, savanyúságot, bármit adhatunk mellé. Szétválasztó diétában tésztanapon ehető.

7 megjegyzés:

Teakert írta...

Nagyon szeretem, eszem ágában sem lenne mást enni hozzá. Így, csak így, mezítlábasan!))

Éva írta...

Nagyon finom íze lehet, guszta! Első ránézésre nem mondtam volna hogy hagyma van benne!

Kriszta írta...

Ez tetszik!Viszem!:)

sedith írta...

Teakert, én is csak úgy ettem, magában. A férjem viszont savanyúságot kért mellé, a lányok meg tejfölt, azért írtam a variánsokat még oda. :)

Éva, lila hagymával készült, mostanában többnyire csak azt hazsnálom, mert ... azt termesztenek Édesanyámék.:)

Kriszta, hajrá. :) Örülök, hogy tetszik. :)

Kati írta...

Na ez igazi különlegesség, legalábbis nekem, még nem is hallottam eddig ilyesmiről, de szívesen megkóstólnám.

sedith írta...

Teakert, köszönöm, hogy olvasóm lettél. :)

sedith írta...

Kati, eddig én sem készítettem. Legközelebb szólok, amikor készítek, hogy "lépj át":)))))))))

2011. november 11., péntek

Hagymatorta

Bejegyezte: sedith dátum: 15:06
Mostanában sok receptes lapot, könyvet forgattam, és mindenhol feltűnt egy cím: hagymatorta. Nafene, gondoltam, amikor láttam, és legyintettem is mellé. De a gondolat csak nem hagyott nyugodni, jól befészkelődött az agyamba. Az utolsó löketet viszont a KIFŐZTÜK magazin múlt héten megjelent legfrissebb számában lévő hagymatorta adta meg, amikor elhatároztam, hogy lesz, ami lesz, én hagymatortát sütök. Nem a recept szerint, hanem csak úgy, ahogy én elképzeltem. Olyan finom lett, hogy a férjem, aki a sós pitékért nincs túlságosan oda, három nagy szelettel vágott be belőle. Mondjuk, fájt is a hasa tőle rendesen.:)



Hagymatorta (ami inkább pite)

Hozzávalók a tésztához (szokásos pitetésztám): 30 dkg liszt, 8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj), 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 5-6 ek. hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 7 közepes hagyma, 3 tojás, 3 dl tej, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, só, bors, szerecsendió, olaj vagy vaj.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csavarjuk, és félórára hűtőbe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. Felforrósítunk kevés olajat/vajat, a hagymát üvegesre dinszteljük rajta, enyhén megsózzuk, majd félretesszük. Egy másik serpenyőben vajat/olajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, és amikor habzani kezd, felöntjük a hideg tejjel. Gyorsan elkavarjuk, és addig forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Ekkor félrevesszük a lángról, és egyenként belekavarjuk a tojásokat, majd a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve szerecsendióval ízesítjük, végül pedig összekeverjük a félretett hagymával.
A tésztát kinyújtjuk, magasabb falú piteformába terítjük (legyen pereme is!), villával megszurkáljuk, és forró sütőben kb. 10 percig elősütjük. Ekkor beletöltjük a hagymás tölteléket, visszatoljuk a  sütőbe, és közepes hőfokon további 40-45 percig sütjük. Ha netán igen pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, hogy a belseje is tudjon jól átsülni. Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni, utána (még jó melegen is) szépen szeletelhető. Melegen, hidegen egyaránt finom. Tejfölt, friss salátát, savanyúságot, bármit adhatunk mellé. Szétválasztó diétában tésztanapon ehető.

7 megjegyzés on "Hagymatorta"

Teakert on 2011. november 11. 18:49 írta...

Nagyon szeretem, eszem ágában sem lenne mást enni hozzá. Így, csak így, mezítlábasan!))

Éva on 2011. november 11. 18:54 írta...

Nagyon finom íze lehet, guszta! Első ránézésre nem mondtam volna hogy hagyma van benne!

Kriszta on 2011. november 11. 20:14 írta...

Ez tetszik!Viszem!:)

sedith on 2011. november 11. 20:23 írta...

Teakert, én is csak úgy ettem, magában. A férjem viszont savanyúságot kért mellé, a lányok meg tejfölt, azért írtam a variánsokat még oda. :)

Éva, lila hagymával készült, mostanában többnyire csak azt hazsnálom, mert ... azt termesztenek Édesanyámék.:)

Kriszta, hajrá. :) Örülök, hogy tetszik. :)

Kati on 2011. november 11. 20:51 írta...

Na ez igazi különlegesség, legalábbis nekem, még nem is hallottam eddig ilyesmiről, de szívesen megkóstólnám.

sedith on 2011. november 11. 21:20 írta...

Teakert, köszönöm, hogy olvasóm lettél. :)

sedith on 2011. november 11. 21:34 írta...

Kati, eddig én sem készítettem. Legközelebb szólok, amikor készítek, hogy "lépj át":)))))))))

Related Posts with Thumbnails