2011. november 23., szerda

Svéd húsgolyók - Köttbullar

Ha már Skandináviában jártam :D, Svédország sem maradhatott ki... :) A recept alapjául Padparadsa leírása szolgált, de persze, összeolvastam még millióegy változatot a neten is, úgyhogy végül egy sajátos kompozíció eredménye lett a fogás. Mindenkinek nagyon ízlett.



Köttbullar, avagy svéd húsgolyók


Hozzávalók: 70 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen (nálam csirke és marha volt), 4 nagyon vékony szelet kenyér, 1-2 dl tej, 1 hagyma, 1 tojás, só, bors, ½ teáskanál gyömbérpor, ½ kávéskanál szegfűbors, aprított petrezselyemzöld,  olaj vagy vaj;
a barna mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál szójaszósz, 2 dl tej vagy tejszín, só, bors, esetleg kevés citromlé; 
a tálaláshoz: apró szemű főtt krumpli, vaj, 1 evőkanál cukor, vörösáfonya-lekvár.

Elkészítése: A kb. ½ cm vastag kenyérszeleteket nagyon apró kockákra vágjuk, sütőpapíros tepsibe terítjük, és forró sütőben kiszárítjuk, illetve enyhén megpirítjuk. Áttesszük egy tálba, és annyi tejet öntünk rá, hogy jól átnedvesítse, de ne tocsogjon benne. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a nagyon finomra aprított hagymát, a beáztatott kenyeret, a tojást és a fűszereket, majd egynemű masszává dolgozzuk. Nedves kézzel dióbyi gombócokat formázunk belőle, és felhevített olajban vagy vajban szép pirosra sütjük őket. A sütés után visszamaradt zsiradékhoz hozzáadunk még 1 evőkanál vajat, majd beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, és felengedjük hideg tejjel vagy tejszínnel. Belekeverjük a szójaszószt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, esetleg kevés citromlevet is kavarhatunk bele, és jól kiforraljuk. Ha túl sűrű lenne, további tejjel vagy vízzel hígíthatjuk. A körethez felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a cukrot, és addig pirítjuk, amíg enyhén karamellizálódik. Ekkor beleforgatjuk a meghámozott főtt krumplit, és megrázogatjuk, hogy a karamelles máz bevonja. A húsgolyókat főtt krumplival, barna mártással és vörösáfonya-lekvárral tálaljuk.
Krumpli nélkül húsnapon fogyasztható.

EK - 2011/12

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Finom

Katalin írta...

Nagyon finom lehet, és a terítéked is nagyon szép.

trollanyu írta...

Nagyon szeretjük mi is:) Jó lett a kép is, igazi karácsonyi hangulatú:)

Kati írta...

Hogy te milyen finomságokat próbálsz ki:)

Kata írta...

Ez a húsgolyó nekem is tervben van; lehet, hogy nem is keresem tovább a receptet;)

Roza írta...

Guszta nagyon!:)

Ottis írta...

Sok finomság készül nálad folyamatosan, nekem meg nincs időm kommentelni! Guszta nagyon, és a mókás muffinok is nagyon jók lettek!

Related Posts with Thumbnails

2011. november 23., szerda

Svéd húsgolyók - Köttbullar

Ha már Skandináviában jártam :D, Svédország sem maradhatott ki... :) A recept alapjául Padparadsa leírása szolgált, de persze, összeolvastam még millióegy változatot a neten is, úgyhogy végül egy sajátos kompozíció eredménye lett a fogás. Mindenkinek nagyon ízlett.



Köttbullar, avagy svéd húsgolyók


Hozzávalók: 70 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen (nálam csirke és marha volt), 4 nagyon vékony szelet kenyér, 1-2 dl tej, 1 hagyma, 1 tojás, só, bors, ½ teáskanál gyömbérpor, ½ kávéskanál szegfűbors, aprított petrezselyemzöld,  olaj vagy vaj;
a barna mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál szójaszósz, 2 dl tej vagy tejszín, só, bors, esetleg kevés citromlé; 
a tálaláshoz: apró szemű főtt krumpli, vaj, 1 evőkanál cukor, vörösáfonya-lekvár.

Elkészítése: A kb. ½ cm vastag kenyérszeleteket nagyon apró kockákra vágjuk, sütőpapíros tepsibe terítjük, és forró sütőben kiszárítjuk, illetve enyhén megpirítjuk. Áttesszük egy tálba, és annyi tejet öntünk rá, hogy jól átnedvesítse, de ne tocsogjon benne. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a nagyon finomra aprított hagymát, a beáztatott kenyeret, a tojást és a fűszereket, majd egynemű masszává dolgozzuk. Nedves kézzel dióbyi gombócokat formázunk belőle, és felhevített olajban vagy vajban szép pirosra sütjük őket. A sütés után visszamaradt zsiradékhoz hozzáadunk még 1 evőkanál vajat, majd beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, és felengedjük hideg tejjel vagy tejszínnel. Belekeverjük a szójaszószt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, esetleg kevés citromlevet is kavarhatunk bele, és jól kiforraljuk. Ha túl sűrű lenne, további tejjel vagy vízzel hígíthatjuk. A körethez felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a cukrot, és addig pirítjuk, amíg enyhén karamellizálódik. Ekkor beleforgatjuk a meghámozott főtt krumplit, és megrázogatjuk, hogy a karamelles máz bevonja. A húsgolyókat főtt krumplival, barna mártással és vörösáfonya-lekvárral tálaljuk.
Krumpli nélkül húsnapon fogyasztható.

EK - 2011/12

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Finom

Katalin írta...

Nagyon finom lehet, és a terítéked is nagyon szép.

trollanyu írta...

Nagyon szeretjük mi is:) Jó lett a kép is, igazi karácsonyi hangulatú:)

Kati írta...

Hogy te milyen finomságokat próbálsz ki:)

Kata írta...

Ez a húsgolyó nekem is tervben van; lehet, hogy nem is keresem tovább a receptet;)

Roza írta...

Guszta nagyon!:)

Ottis írta...

Sok finomság készül nálad folyamatosan, nekem meg nincs időm kommentelni! Guszta nagyon, és a mókás muffinok is nagyon jók lettek!