2011. november 17., csütörtök

Kransekake, avagy norvég koszorútorta

Az utóbbi időben Skandináviába "költöztem" ....:)


Kransekake - norvég karácsonyi sütemény


Hozzávalók 18 koszorúhoz: 50 dkg héj nélküli mandula, 50 dkg porcukor, 4 tojásfehérje; a glazúrhoz: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, ½ teáskanál citromlé.
Elkészítése: A mandulát ledaráljuk, majd összekeverjük 1 tojásfehérjével. Hozzászitáljuk a porcukrot, és a maradék 3 tojásfehérjével együtt alaposan eldolgozzuk. Az eredményezett ragacsos masszát vastag falú edénybe tesszük, és lassú tűzön, fakanállal kevergetve addig melegítjük-főzzük, amíg a massza kezd elválni az edény oldalától, és összeáll. Ahogy a massza kézmelegre hűlt, jól átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kisujjnyi vastag rudakká sodorjuk. A rudakból 18 különböző méretű (arányosan növekvő vagy csökkenő) koszorút készítünk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A glazúrhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral és a citromlével, majd habzsákba töltve összeállítjuk vele a „tortát”. A legnagyobb koszorút alulra helyezzük, cikcakkosan kidíszítjük a glazúrral, ráhelyezzük a következő koszorút, és ezt addig folytatjuk, amíg a gyűrűk el nem fogynak. A glazúr összetartja a koszorúkat és díszíti is egyben.
Általában 1-2 nappal korábban szokás elkészíteni, és szorosan zárt dobozban tárolják egy szelet kenyérrel vagy almával együtt, hogy megőrizze a puhaságát.

Tipp: Mandula helyett dióval is elkészíthető.

EK - 2011/12

A Kransekake eredeti receptjéért köszönet Trollanyunak :) http://trollakonyhamban.blogspot.com/ !

11 megjegyzés:

M@rti írta...

Nagyon szép lett ez a karácsonyfa! Érdekes, még nem találkoztam ilyesmi recepttel - bár ha belegondolok, olyasmi lehet mint egy sült marcipán.
Jó ötlet!
Megnézem Trollanyunál is!

sedith írta...

Márti, köszönöm szépen.:) Nem tudom, milyen a sült marcipán, mert még sosem ettem, de ez a tészta inkább valamilyen kekszhez hasonlít. Kívülről ropogós, belülről puha. Fogok is karácsonyra golyó formájában sütni kekszeket ebből a masszából. Trollanyunál azt hiszem, még nincs fenn a recept, privát levelezésben írta meg nekem, egy norvég lapból lefordítva. :)

iri írta...

Nagyon jol nez ki.Utananeztem de nem talaltam.

Edó írta...

Most kérdezném,hogy minek ilyen hamar???De nem teszem,azt hiszem tudom az okát:))Gyönyörűűű lett Edith,nem kis munka lehet benne!

Bianka írta...

De szép

trollanyu írta...

Edith, gratulálok:) Ez fantasztikus lett, komolyan, mintha Norvégiában készült volna:) És még sütőformád sincs hozzá, nagyon ügyes vagy. Annak meg külön örülök, hogy ízlett is a tészta. Majd én is el fogom készíteni karácsonyra, mert házit még nem ettem.

Kriszta írta...

Edit,ez gyönyörű!Újságban kellene mutogatni!:)Ügyi vagy!

Éva írta...

Csodálatos amit csináltál ! Biztosan nagyon finom is !

sedith írta...

Iri, köszönöm.:)

Edó, jól tudod az okát. :)A másik meg ... ez már megvan, csak be kell másolnom, újat írni nincs időm. :) Nem olyan vészes a dolog.:)

Bianka, köszi

Trollanyu, neked is köszönöm. Még egyszer. És még sokszor. A férjem imádta. Rájárt a masszára is, és rájárt a kész sütire is. :) Hát nem mondom, hogy egyszerű volt megfelelő méretűre formázni a köröket, nem is sikerült tökéletesre csinálni őket, de azért nem volt olyan nagy baj, hogy az összeállításnál ne lehessen úgy rendezni a karikákat, hogy szépen keskenyedjenek. Viszont bármennyire is számoltam és figyeltem, sajna, csak 17 emelete lett a tortámnak. Vagy ennyit csináltam, vagy valamelyik "tolvajom" ellopta a legkisebbiket.:)

Kriszta, köszönöm, éppen oda készült.:) Az Erdélyi konyhába.:)

Éva, tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni.:)

4Gyerek írta...

ez olyan....olyan....olyan....hogy is mondjam? telitalálat.
vajon dióval is működne? most nem vennék mandulát, dió meg adva van itthon. max ugye eltekintünk attól, hogy a mandula belső héját el tudjuk távolítani, de november derekán a dióbélről már nehezen válik meg a "bundája".

sedith írta...

Éva, csináld csak dióval, biztos működik!:)
Ha leforrázod a diót, talán jutsz valamire, de úgy is nagydolog, szerintem.

2011. november 17., csütörtök

Kransekake, avagy norvég koszorútorta

Bejegyezte: sedith dátum: 9:43
Az utóbbi időben Skandináviába "költöztem" ....:)


Kransekake - norvég karácsonyi sütemény


Hozzávalók 18 koszorúhoz: 50 dkg héj nélküli mandula, 50 dkg porcukor, 4 tojásfehérje; a glazúrhoz: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, ½ teáskanál citromlé.
Elkészítése: A mandulát ledaráljuk, majd összekeverjük 1 tojásfehérjével. Hozzászitáljuk a porcukrot, és a maradék 3 tojásfehérjével együtt alaposan eldolgozzuk. Az eredményezett ragacsos masszát vastag falú edénybe tesszük, és lassú tűzön, fakanállal kevergetve addig melegítjük-főzzük, amíg a massza kezd elválni az edény oldalától, és összeáll. Ahogy a massza kézmelegre hűlt, jól átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kisujjnyi vastag rudakká sodorjuk. A rudakból 18 különböző méretű (arányosan növekvő vagy csökkenő) koszorút készítünk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A glazúrhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral és a citromlével, majd habzsákba töltve összeállítjuk vele a „tortát”. A legnagyobb koszorút alulra helyezzük, cikcakkosan kidíszítjük a glazúrral, ráhelyezzük a következő koszorút, és ezt addig folytatjuk, amíg a gyűrűk el nem fogynak. A glazúr összetartja a koszorúkat és díszíti is egyben.
Általában 1-2 nappal korábban szokás elkészíteni, és szorosan zárt dobozban tárolják egy szelet kenyérrel vagy almával együtt, hogy megőrizze a puhaságát.

Tipp: Mandula helyett dióval is elkészíthető.

EK - 2011/12

A Kransekake eredeti receptjéért köszönet Trollanyunak :) http://trollakonyhamban.blogspot.com/ !

11 megjegyzés on "Kransekake, avagy norvég koszorútorta"

M@rti on 2011. november 17. 9:54 írta...

Nagyon szép lett ez a karácsonyfa! Érdekes, még nem találkoztam ilyesmi recepttel - bár ha belegondolok, olyasmi lehet mint egy sült marcipán.
Jó ötlet!
Megnézem Trollanyunál is!

sedith on 2011. november 17. 10:18 írta...

Márti, köszönöm szépen.:) Nem tudom, milyen a sült marcipán, mert még sosem ettem, de ez a tészta inkább valamilyen kekszhez hasonlít. Kívülről ropogós, belülről puha. Fogok is karácsonyra golyó formájában sütni kekszeket ebből a masszából. Trollanyunál azt hiszem, még nincs fenn a recept, privát levelezésben írta meg nekem, egy norvég lapból lefordítva. :)

iri on 2011. november 17. 12:07 írta...

Nagyon jol nez ki.Utananeztem de nem talaltam.

Edó on 2011. november 17. 13:55 írta...

Most kérdezném,hogy minek ilyen hamar???De nem teszem,azt hiszem tudom az okát:))Gyönyörűűű lett Edith,nem kis munka lehet benne!

Bianka on 2011. november 17. 16:45 írta...

De szép

trollanyu on 2011. november 17. 17:55 írta...

Edith, gratulálok:) Ez fantasztikus lett, komolyan, mintha Norvégiában készült volna:) És még sütőformád sincs hozzá, nagyon ügyes vagy. Annak meg külön örülök, hogy ízlett is a tészta. Majd én is el fogom készíteni karácsonyra, mert házit még nem ettem.

Kriszta on 2011. november 17. 18:58 írta...

Edit,ez gyönyörű!Újságban kellene mutogatni!:)Ügyi vagy!

Éva on 2011. november 17. 21:52 írta...

Csodálatos amit csináltál ! Biztosan nagyon finom is !

sedith on 2011. november 17. 23:17 írta...

Iri, köszönöm.:)

Edó, jól tudod az okát. :)A másik meg ... ez már megvan, csak be kell másolnom, újat írni nincs időm. :) Nem olyan vészes a dolog.:)

Bianka, köszi

Trollanyu, neked is köszönöm. Még egyszer. És még sokszor. A férjem imádta. Rájárt a masszára is, és rájárt a kész sütire is. :) Hát nem mondom, hogy egyszerű volt megfelelő méretűre formázni a köröket, nem is sikerült tökéletesre csinálni őket, de azért nem volt olyan nagy baj, hogy az összeállításnál ne lehessen úgy rendezni a karikákat, hogy szépen keskenyedjenek. Viszont bármennyire is számoltam és figyeltem, sajna, csak 17 emelete lett a tortámnak. Vagy ennyit csináltam, vagy valamelyik "tolvajom" ellopta a legkisebbiket.:)

Kriszta, köszönöm, éppen oda készült.:) Az Erdélyi konyhába.:)

Éva, tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni.:)

4Gyerek on 2011. november 18. 14:17 írta...

ez olyan....olyan....olyan....hogy is mondjam? telitalálat.
vajon dióval is működne? most nem vennék mandulát, dió meg adva van itthon. max ugye eltekintünk attól, hogy a mandula belső héját el tudjuk távolítani, de november derekán a dióbélről már nehezen válik meg a "bundája".

sedith on 2011. november 21. 19:14 írta...

Éva, csináld csak dióval, biztos működik!:)
Ha leforrázod a diót, talán jutsz valamire, de úgy is nagydolog, szerintem.

Related Posts with Thumbnails