2012. november 11., vasárnap

Padlizsános csirkenyársak sütőtökös karfiolpürével és kökényes hagymalekvárral

Már adtam hírt erről az ételről, amikor az 5. Blogkóstoló zajlott, hiszen ezt készítettem el Kovács Janka blogjáról a játék keretén belül. Mármint a nyársakat, mert a köretet azt én "találtam ki" mellé. A nyársaknál szinte egy-az-egyben úgy jártam el, ahogy Jankánál írta, bár koktélparadicsomom nem volt, és azt kihagytam belőle. A pácba pedig tettem még, és hagytam el egy-két fűszert, hogy nekünk abszolút megfeleljen.
Mindenesetre, számolni kell azzal, hogy ez az adag hatalmas, 10-14 darab nyárs lesz belőle, és körettel együtt akár 5-6 személy is jóllakhat belőle. Nekünk a fele is bőven elég lett volna, de ekkora volt a májcsomag és ekkora volt a csirkemell is, no meg nem is gondoltam, hogy ennyire kiadós lesz. Nem is készítettem meg végül nyársnak az összeset, hanem másvalami is lett belőle.:)
A sütőtökös karfiolpüré nagyon finom lett, a kettőnek az íze nagyon jól passzol egymáshoz. Legközelebb azért valamivel több krumplit tennék bele, hogy krémesebb lehessen. A receptben már több krumplival írom, mint ahogyan készítettem... A kökényes hagymalekvár pedig hű, de isteni lett. Éppen akkor szedtünk friss, nagyon érett kökényt, hogy csak magában enni is finom volt - sosem gondoltam volna, hogy a kökény finom is lehet - a hagymalekvárnak adott egy nagyon érdekes savanykás-fanyar ízt, ami nagyon jól ellensúlyozta az édességét. Jövőben biztos, hogy üvegbe is teszek el belőle.

Mindenesetre, ez az összeállítás tartalmazza az ősznek szinte minden finomságát, s bár sokféle alapanyag került bele, mégis tökéletes az étel harmóniája.


Padlizsános csirkenyársak sütőtökös karfiolpürével és kökényes hagymalekvárral

Hozzávalók a nyársakhoz: 50 dkg csirkemell, 50 dkg csirkemáj, 20-25 szelet császárszalonna, 30 dkg padlizsán, olaj; a páchoz: 1/2 csokor aprított petrezselyemzöld, 1/2 dl szójaszósz, 1/2 dl olívaolaj, 4 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 teáskanál bors, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál őrölt koriander, 3 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, 1/2 citrom leve; a püréhez: 15 dkg sütőtök, 40 dkg karfiol, 5-6 nagyobbacska krumpli, 2 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, forró tej, só; a hagymalekvárhoz: 3 közepes lila hagyma, 5 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál méz, 3-5 evőkanál balzsamecet, 10 dkg kimagozott kökény, só, bors, csipetnyi szerecsendió, citromlé.

Elkészítése: A konyhakész csirkemellet és -májat falatnyi darabokra, a szalonnaszeleteket pedig kis lapocskákra vágjuk. A padlizsánt meghámozzuk (mi jobban szeretjük így, de végülis nem muszáj), szintén ügyes kockákra vágjuk, és besózzuk. Felhasználás előtt folyó víz alatt átmossuk, majd papírtörlővel felitatjuk róla a vizet. A pác hozzávalóit összekeverjük, és beleforgatjuk a csirkemelldarabokat. 1/2-1 órát hagyjuk állni (ha tehetjük, többet is), majd a hozzávalókat tetszés szerint váltakoztatva nyársra húzzuk. Azért én igyekeztem, hogy a hús- meg a májdarabok mellé szalonna kerüljön, hogy nehogy kiszáradjanak, és arra is vigyáztam, hogy kellően "szellős" legyen az a nyárs. Az elkészült nyársakat felforrósított grillrácson vagy kevés olajjal megkent grillserpenyőben minden oldalukon szép pirosra sütjük, és melegen tálaljuk.
A püréhez a krumplit meghámozzuk, és sós vízben főni tesszük. Amikor félpuha már a krumpli, hozzáadjuk a kisrózsákra szedett karfiolt meg a kockára vágott sütőtököt, és készre főzzük. A levét leszűrjük, a zöldségeket pedig botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vajat, ízlés szerint sózzuk, és forró tejjel habosra kavarjuk. A lekvárhoz megtisztítjuk, és félbe-, majd csíkokra vágjuk a hagymát. Az olajat felforrósítjuk, karamellizáljuk rajta a mézet, majd rádobjuk a hagymát. Addig dinszteljük állandóan kavargatva, míg a hagyma kissé össze nem esik, majd hozzáadjuk a kökényt, a szerecsendiót meg a balzsamecetet (először kevesebbet használjunk), megsózzuk, és felöntjük 1-2 dl vízzel. Nagyon kis lángon, fedő alatt, néha megkavargatva puhára főzzük, a levét időnként pótoljuk, ha elpárologna. Végül ízlés szerint utánafűszerezünk. Melegen, hidegen egyaránt finom.


Megjegyzés: Mint írtam, nem fűztem nyársra az összes hozzávalót, mert már  úgyis sok volt, és időm sem volt befejezni, hanem a többi hozzávalót egyszerűen, kevés felforrósított olajon, szinte állandóan kevergetve megpároltam. Úgy is nagyon finom, különleges ízharmóniát eredményezett. :)

2 megjegyzés:

Aleda írta...

Fenséges eledel ! Nagyon tetszik a karfiolos püré, ki fogom próbálni. :)

Kovács Janka írta...

Végre megtudhattuk a csodás köretek receptjeit! Már nagyon vártam:))

2012. november 11., vasárnap

Padlizsános csirkenyársak sütőtökös karfiolpürével és kökényes hagymalekvárral

Bejegyezte: sedith dátum: 12:08
Már adtam hírt erről az ételről, amikor az 5. Blogkóstoló zajlott, hiszen ezt készítettem el Kovács Janka blogjáról a játék keretén belül. Mármint a nyársakat, mert a köretet azt én "találtam ki" mellé. A nyársaknál szinte egy-az-egyben úgy jártam el, ahogy Jankánál írta, bár koktélparadicsomom nem volt, és azt kihagytam belőle. A pácba pedig tettem még, és hagytam el egy-két fűszert, hogy nekünk abszolút megfeleljen.
Mindenesetre, számolni kell azzal, hogy ez az adag hatalmas, 10-14 darab nyárs lesz belőle, és körettel együtt akár 5-6 személy is jóllakhat belőle. Nekünk a fele is bőven elég lett volna, de ekkora volt a májcsomag és ekkora volt a csirkemell is, no meg nem is gondoltam, hogy ennyire kiadós lesz. Nem is készítettem meg végül nyársnak az összeset, hanem másvalami is lett belőle.:)
A sütőtökös karfiolpüré nagyon finom lett, a kettőnek az íze nagyon jól passzol egymáshoz. Legközelebb azért valamivel több krumplit tennék bele, hogy krémesebb lehessen. A receptben már több krumplival írom, mint ahogyan készítettem... A kökényes hagymalekvár pedig hű, de isteni lett. Éppen akkor szedtünk friss, nagyon érett kökényt, hogy csak magában enni is finom volt - sosem gondoltam volna, hogy a kökény finom is lehet - a hagymalekvárnak adott egy nagyon érdekes savanykás-fanyar ízt, ami nagyon jól ellensúlyozta az édességét. Jövőben biztos, hogy üvegbe is teszek el belőle.

Mindenesetre, ez az összeállítás tartalmazza az ősznek szinte minden finomságát, s bár sokféle alapanyag került bele, mégis tökéletes az étel harmóniája.


Padlizsános csirkenyársak sütőtökös karfiolpürével és kökényes hagymalekvárral

Hozzávalók a nyársakhoz: 50 dkg csirkemell, 50 dkg csirkemáj, 20-25 szelet császárszalonna, 30 dkg padlizsán, olaj; a páchoz: 1/2 csokor aprított petrezselyemzöld, 1/2 dl szójaszósz, 1/2 dl olívaolaj, 4 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 teáskanál bors, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál őrölt koriander, 3 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, 1/2 citrom leve; a püréhez: 15 dkg sütőtök, 40 dkg karfiol, 5-6 nagyobbacska krumpli, 2 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, forró tej, só; a hagymalekvárhoz: 3 közepes lila hagyma, 5 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál méz, 3-5 evőkanál balzsamecet, 10 dkg kimagozott kökény, só, bors, csipetnyi szerecsendió, citromlé.

Elkészítése: A konyhakész csirkemellet és -májat falatnyi darabokra, a szalonnaszeleteket pedig kis lapocskákra vágjuk. A padlizsánt meghámozzuk (mi jobban szeretjük így, de végülis nem muszáj), szintén ügyes kockákra vágjuk, és besózzuk. Felhasználás előtt folyó víz alatt átmossuk, majd papírtörlővel felitatjuk róla a vizet. A pác hozzávalóit összekeverjük, és beleforgatjuk a csirkemelldarabokat. 1/2-1 órát hagyjuk állni (ha tehetjük, többet is), majd a hozzávalókat tetszés szerint váltakoztatva nyársra húzzuk. Azért én igyekeztem, hogy a hús- meg a májdarabok mellé szalonna kerüljön, hogy nehogy kiszáradjanak, és arra is vigyáztam, hogy kellően "szellős" legyen az a nyárs. Az elkészült nyársakat felforrósított grillrácson vagy kevés olajjal megkent grillserpenyőben minden oldalukon szép pirosra sütjük, és melegen tálaljuk.
A püréhez a krumplit meghámozzuk, és sós vízben főni tesszük. Amikor félpuha már a krumpli, hozzáadjuk a kisrózsákra szedett karfiolt meg a kockára vágott sütőtököt, és készre főzzük. A levét leszűrjük, a zöldségeket pedig botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vajat, ízlés szerint sózzuk, és forró tejjel habosra kavarjuk. A lekvárhoz megtisztítjuk, és félbe-, majd csíkokra vágjuk a hagymát. Az olajat felforrósítjuk, karamellizáljuk rajta a mézet, majd rádobjuk a hagymát. Addig dinszteljük állandóan kavargatva, míg a hagyma kissé össze nem esik, majd hozzáadjuk a kökényt, a szerecsendiót meg a balzsamecetet (először kevesebbet használjunk), megsózzuk, és felöntjük 1-2 dl vízzel. Nagyon kis lángon, fedő alatt, néha megkavargatva puhára főzzük, a levét időnként pótoljuk, ha elpárologna. Végül ízlés szerint utánafűszerezünk. Melegen, hidegen egyaránt finom.


Megjegyzés: Mint írtam, nem fűztem nyársra az összes hozzávalót, mert már  úgyis sok volt, és időm sem volt befejezni, hanem a többi hozzávalót egyszerűen, kevés felforrósított olajon, szinte állandóan kevergetve megpároltam. Úgy is nagyon finom, különleges ízharmóniát eredményezett. :)

2 megjegyzés on "Padlizsános csirkenyársak sütőtökös karfiolpürével és kökényes hagymalekvárral"

Aleda on 2012. november 11. 13:18 írta...

Fenséges eledel ! Nagyon tetszik a karfiolos püré, ki fogom próbálni. :)

Kovács Janka on 2012. november 11. 15:18 írta...

Végre megtudhattuk a csodás köretek receptjeit! Már nagyon vártam:))

Related Posts with Thumbnails