2017. október 29., vasárnap

Préselt csülök

Bár nem gyakran eszünk disznót, az utóbbi időben többször készítettem ilyen préselt csülköt, mert.... nagyon szeretjük. Nagyon jó alternatíva a bolti felvágottakra...


Préselt csülök (vagy csülöksajt)

Hozzávalók: 2 friss, csontos csülök, (egyenként kb. 1,2-1,3 kg-osak), só, tetszés szerinti fűszerek (pl. szemes bors, babérlevél, vagy bármi más az ízlésünknek megfelelően), 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése:  A konyhakész csülköt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beleteszünk kb. 2 evőkanál sót, illetve tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük, és vajpuhára főzzük. Akkor jó, ha a csontot egyszerű tekerőmozdulattal ki tudjuk venni belőle. Amikor már annyira hűlt, hogy könnyen tudunk dolgozni vele, kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A meghámozott fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával meg 1-2 merőkanálnyival a csülök főzőlevéből, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. A fűszeres lének jól be kell vonnia a húst. Ezután egy tiszta 2 literes palacknak levágjuk a felső részét, és a húsdarabokat jól belepréseljük úgy, hogy az esetleges hézagokat kitöltse a fűszeres lé. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 napra, hogy jól megdermedjen, majd ollóval óvatosan felvágjuk a palackot, és a megdermedt csülöksajtot kiborítjuk belőle. Tetszés szerint szeleteljük, és zöldségekkel kínáljuk.


Megjegyzés: A húsdarabokat őzgerinc- vagy kalácsformába is beletehetjük, a tetejére pedig valamilyen nehezéket teszünk, hogy jól lepréselhessük. 

KT - 2017/11
BA - 2019/1


Ciolan presat


Ingrediente: 2 ciolane proaspete (fiecare a câte 1,2-1,3 kg), sare, condimente după gust (ex. piper boabe, foi de dafin, sau orice altceva pe placul nostru), 5-6 căței de usturoi, 2 lingurițe boia de ardei dulce.

Prepararea: Ciolanul curățat și spălat în apă fierbinte se pune la fiert în apă rece împreună cu 2 linguri de sare și condimentele alese. Se fierbe la foc mijlociu până ce carnea se înmoaie bine și se desprinde de oase. Se scoate carnea din apa în care a fiert, se lasă să se răcorească puțin, se dezosează și se taie apoi în bucăți mai mari. Usturoiul se pisează, se amestecă cu boiaua și 1-2 polonicuri din zeama în care a fiert ciolanul, se toarnă peste carne și se amestecă cu grijă. Zeama aceasta condimentată trebuie să cuprindă bine bucățile de carne. După aceasta se taie pertea superioară a unui flacon de 2 litri, iar bucățile de carne se așază în flacon presându-le cât se poate de bine. Se toarnă puțin și din zeamă, cât să umple golurile eventual rămase. Se pune flaconul la frigider pentru cel puțin 1 zi, după care flaconul se taie și ciolanul se răstoarnă pe un platou. Se feliază și se servește cu legume după gust.

Observație: Bucățile de carne se pot pune și într-o formă de cozonac sau chec, punându-se deasupra ceva greu pentru a putea fi presate.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. október 29., vasárnap

Préselt csülök

Bár nem gyakran eszünk disznót, az utóbbi időben többször készítettem ilyen préselt csülköt, mert.... nagyon szeretjük. Nagyon jó alternatíva a bolti felvágottakra...


Préselt csülök (vagy csülöksajt)

Hozzávalók: 2 friss, csontos csülök, (egyenként kb. 1,2-1,3 kg-osak), só, tetszés szerinti fűszerek (pl. szemes bors, babérlevél, vagy bármi más az ízlésünknek megfelelően), 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése:  A konyhakész csülköt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beleteszünk kb. 2 evőkanál sót, illetve tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük, és vajpuhára főzzük. Akkor jó, ha a csontot egyszerű tekerőmozdulattal ki tudjuk venni belőle. Amikor már annyira hűlt, hogy könnyen tudunk dolgozni vele, kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A meghámozott fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával meg 1-2 merőkanálnyival a csülök főzőlevéből, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. A fűszeres lének jól be kell vonnia a húst. Ezután egy tiszta 2 literes palacknak levágjuk a felső részét, és a húsdarabokat jól belepréseljük úgy, hogy az esetleges hézagokat kitöltse a fűszeres lé. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 napra, hogy jól megdermedjen, majd ollóval óvatosan felvágjuk a palackot, és a megdermedt csülöksajtot kiborítjuk belőle. Tetszés szerint szeleteljük, és zöldségekkel kínáljuk.


Megjegyzés: A húsdarabokat őzgerinc- vagy kalácsformába is beletehetjük, a tetejére pedig valamilyen nehezéket teszünk, hogy jól lepréselhessük. 

KT - 2017/11
BA - 2019/1


Ciolan presat


Ingrediente: 2 ciolane proaspete (fiecare a câte 1,2-1,3 kg), sare, condimente după gust (ex. piper boabe, foi de dafin, sau orice altceva pe placul nostru), 5-6 căței de usturoi, 2 lingurițe boia de ardei dulce.

Prepararea: Ciolanul curățat și spălat în apă fierbinte se pune la fiert în apă rece împreună cu 2 linguri de sare și condimentele alese. Se fierbe la foc mijlociu până ce carnea se înmoaie bine și se desprinde de oase. Se scoate carnea din apa în care a fiert, se lasă să se răcorească puțin, se dezosează și se taie apoi în bucăți mai mari. Usturoiul se pisează, se amestecă cu boiaua și 1-2 polonicuri din zeama în care a fiert ciolanul, se toarnă peste carne și se amestecă cu grijă. Zeama aceasta condimentată trebuie să cuprindă bine bucățile de carne. După aceasta se taie pertea superioară a unui flacon de 2 litri, iar bucățile de carne se așază în flacon presându-le cât se poate de bine. Se toarnă puțin și din zeamă, cât să umple golurile eventual rămase. Se pune flaconul la frigider pentru cel puțin 1 zi, după care flaconul se taie și ciolanul se răstoarnă pe un platou. Se feliază și se servește cu legume după gust.

Observație: Bucățile de carne se pot pune și într-o formă de cozonac sau chec, punându-se deasupra ceva greu pentru a putea fi presate.

Nincsenek megjegyzések: