2017. október 29., vasárnap

Préselt csülök

Bár nem gyakran eszünk disznót, az utóbbi időben többször készítettem ilyen préselt csülköt, mert.... nagyon szeretjük. Nagyon jó alternatíva a bolti felvágottakra...


Préselt csülök (vagy csülöksajt)

Hozzávalók: 2 friss, csontos csülök, (egyenként kb. 1,2-1,3 kg-osak), só, tetszés szerinti fűszerek (pl. szemes bors, babérlevél, vagy bármi más az ízlésünknek megfelelően), 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése:  A konyhakész csülköt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beleteszünk kb. 2 evőkanál sót, illetve tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük, és vajpuhára főzzük. Akkor jó, ha a csontot egyszerű tekerőmozdulattal ki tudjuk venni belőle. Amikor már annyira hűlt, hogy könnyen tudunk dolgozni vele, kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A meghámozott fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával meg 1-2 merőkanálnyival a csülök főzőlevéből, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. A fűszeres lének jól be kell vonnia a húst. Ezután egy tiszta 2 literes palacknak levágjuk a felső részét, és a húsdarabokat jól belepréseljük úgy, hogy az esetleges hézagokat kitöltse a fűszeres lé. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 napra, hogy jól megdermedjen, majd ollóval óvatosan felvágjuk a palackot, és a megdermedt csülöksajtot kiborítjuk belőle. Tetszés szerint szeleteljük, és zöldségekkel kínáljuk.


Megjegyzés: A húsdarabokat őzgerinc- vagy kalácsformába is beletehetjük, a tetejére pedig valamilyen nehezéket teszünk, hogy jól lepréselhessük. 

KT - 2017/11

0 megjegyzés:

2017. október 29., vasárnap

Préselt csülök

Bejegyezte: sedith dátum: 20:38
Bár nem gyakran eszünk disznót, az utóbbi időben többször készítettem ilyen préselt csülköt, mert.... nagyon szeretjük. Nagyon jó alternatíva a bolti felvágottakra...


Préselt csülök (vagy csülöksajt)

Hozzávalók: 2 friss, csontos csülök, (egyenként kb. 1,2-1,3 kg-osak), só, tetszés szerinti fűszerek (pl. szemes bors, babérlevél, vagy bármi más az ízlésünknek megfelelően), 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése:  A konyhakész csülköt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beleteszünk kb. 2 evőkanál sót, illetve tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük, és vajpuhára főzzük. Akkor jó, ha a csontot egyszerű tekerőmozdulattal ki tudjuk venni belőle. Amikor már annyira hűlt, hogy könnyen tudunk dolgozni vele, kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A meghámozott fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával meg 1-2 merőkanálnyival a csülök főzőlevéből, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. A fűszeres lének jól be kell vonnia a húst. Ezután egy tiszta 2 literes palacknak levágjuk a felső részét, és a húsdarabokat jól belepréseljük úgy, hogy az esetleges hézagokat kitöltse a fűszeres lé. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 napra, hogy jól megdermedjen, majd ollóval óvatosan felvágjuk a palackot, és a megdermedt csülöksajtot kiborítjuk belőle. Tetszés szerint szeleteljük, és zöldségekkel kínáljuk.


Megjegyzés: A húsdarabokat őzgerinc- vagy kalácsformába is beletehetjük, a tetejére pedig valamilyen nehezéket teszünk, hogy jól lepréselhessük. 

KT - 2017/11

0 megjegyzés on "Préselt csülök "

Related Posts with Thumbnails