2017. október 29., vasárnap

Préselt csülök

Bár nem gyakran eszünk disznót, az utóbbi időben többször készítettem ilyen préselt csülköt, mert.... nagyon szeretjük. Nagyon jó alternatíva a bolti felvágottakra...


Préselt csülök (vagy csülöksajt)

Hozzávalók: 2 friss, csontos csülök, (egyenként kb. 1,2-1,3 kg-osak), só, tetszés szerinti fűszerek (pl. szemes bors, babérlevél, vagy bármi más az ízlésünknek megfelelően), 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése:  A konyhakész csülköt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beleteszünk kb. 2 evőkanál sót, illetve tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük, és vajpuhára főzzük. Akkor jó, ha a csontot egyszerű tekerőmozdulattal ki tudjuk venni belőle. Amikor már annyira hűlt, hogy könnyen tudunk dolgozni vele, kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A meghámozott fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával meg 1-2 merőkanálnyival a csülök főzőlevéből, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. A fűszeres lének jól be kell vonnia a húst. Ezután egy tiszta 2 literes palacknak levágjuk a felső részét, és a húsdarabokat jól belepréseljük úgy, hogy az esetleges hézagokat kitöltse a fűszeres lé. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 napra, hogy jól megdermedjen, majd ollóval óvatosan felvágjuk a palackot, és a megdermedt csülöksajtot kiborítjuk belőle. Tetszés szerint szeleteljük, és zöldségekkel kínáljuk.


Megjegyzés: A húsdarabokat őzgerinc- vagy kalácsformába is beletehetjük, a tetejére pedig valamilyen nehezéket teszünk, hogy jól lepréselhessük. 

KT - 2017/11
BA - 2019/1


Ciolan presat


Ingrediente: 2 ciolane proaspete (fiecare a câte 1,2-1,3 kg), sare, condimente după gust (ex. piper boabe, foi de dafin, sau orice altceva pe placul nostru), 5-6 căței de usturoi, 2 lingurițe boia de ardei dulce.

Prepararea: Ciolanul curățat și spălat în apă fierbinte se pune la fiert în apă rece împreună cu 2 linguri de sare și condimentele alese. Se fierbe la foc mijlociu până ce carnea se înmoaie bine și se desprinde de oase. Se scoate carnea din apa în care a fiert, se lasă să se răcorească puțin, se dezosează și se taie apoi în bucăți mai mari. Usturoiul se pisează, se amestecă cu boiaua și 1-2 polonicuri din zeama în care a fiert ciolanul, se toarnă peste carne și se amestecă cu grijă. Zeama aceasta condimentată trebuie să cuprindă bine bucățile de carne. După aceasta se taie pertea superioară a unui flacon de 2 litri, iar bucățile de carne se așază în flacon presându-le cât se poate de bine. Se toarnă puțin și din zeamă, cât să umple golurile eventual rămase. Se pune flaconul la frigider pentru cel puțin 1 zi, după care flaconul se taie și ciolanul se răstoarnă pe un platou. Se feliază și se servește cu legume după gust.

Observație: Bucățile de carne se pot pune și într-o formă de cozonac sau chec, punându-se deasupra ceva greu pentru a putea fi presate.

2 megjegyzés:

majnek bálintné írta...

Hát,nagyon praktikus így készíteni!!Köszönöm !!

sedith írta...

Örülök, hogy jó ötletet adhattam! Köszönöm én is. :) Minden jót!

Related Posts with Thumbnails

2017. október 29., vasárnap

Préselt csülök

Bár nem gyakran eszünk disznót, az utóbbi időben többször készítettem ilyen préselt csülköt, mert.... nagyon szeretjük. Nagyon jó alternatíva a bolti felvágottakra...


Préselt csülök (vagy csülöksajt)

Hozzávalók: 2 friss, csontos csülök, (egyenként kb. 1,2-1,3 kg-osak), só, tetszés szerinti fűszerek (pl. szemes bors, babérlevél, vagy bármi más az ízlésünknek megfelelően), 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése:  A konyhakész csülköt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beleteszünk kb. 2 evőkanál sót, illetve tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük, és vajpuhára főzzük. Akkor jó, ha a csontot egyszerű tekerőmozdulattal ki tudjuk venni belőle. Amikor már annyira hűlt, hogy könnyen tudunk dolgozni vele, kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A meghámozott fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával meg 1-2 merőkanálnyival a csülök főzőlevéből, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. A fűszeres lének jól be kell vonnia a húst. Ezután egy tiszta 2 literes palacknak levágjuk a felső részét, és a húsdarabokat jól belepréseljük úgy, hogy az esetleges hézagokat kitöltse a fűszeres lé. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 napra, hogy jól megdermedjen, majd ollóval óvatosan felvágjuk a palackot, és a megdermedt csülöksajtot kiborítjuk belőle. Tetszés szerint szeleteljük, és zöldségekkel kínáljuk.


Megjegyzés: A húsdarabokat őzgerinc- vagy kalácsformába is beletehetjük, a tetejére pedig valamilyen nehezéket teszünk, hogy jól lepréselhessük. 

KT - 2017/11
BA - 2019/1


Ciolan presat


Ingrediente: 2 ciolane proaspete (fiecare a câte 1,2-1,3 kg), sare, condimente după gust (ex. piper boabe, foi de dafin, sau orice altceva pe placul nostru), 5-6 căței de usturoi, 2 lingurițe boia de ardei dulce.

Prepararea: Ciolanul curățat și spălat în apă fierbinte se pune la fiert în apă rece împreună cu 2 linguri de sare și condimentele alese. Se fierbe la foc mijlociu până ce carnea se înmoaie bine și se desprinde de oase. Se scoate carnea din apa în care a fiert, se lasă să se răcorească puțin, se dezosează și se taie apoi în bucăți mai mari. Usturoiul se pisează, se amestecă cu boiaua și 1-2 polonicuri din zeama în care a fiert ciolanul, se toarnă peste carne și se amestecă cu grijă. Zeama aceasta condimentată trebuie să cuprindă bine bucățile de carne. După aceasta se taie pertea superioară a unui flacon de 2 litri, iar bucățile de carne se așază în flacon presându-le cât se poate de bine. Se toarnă puțin și din zeamă, cât să umple golurile eventual rămase. Se pune flaconul la frigider pentru cel puțin 1 zi, după care flaconul se taie și ciolanul se răstoarnă pe un platou. Se feliază și se servește cu legume după gust.

Observație: Bucățile de carne se pot pune și într-o formă de cozonac sau chec, punându-se deasupra ceva greu pentru a putea fi presate.

2 megjegyzés:

majnek bálintné írta...

Hát,nagyon praktikus így készíteni!!Köszönöm !!

sedith írta...

Örülök, hogy jó ötletet adhattam! Köszönöm én is. :) Minden jót!