2010. február 1., hétfő

Citromhabos képviselőfánk

Csak gyűlnek és gyűlnek a receptek meg a képek, és nem beszélve arról, hogy ez mégiscsak egy gasztroblog!:P Mielőtt a városba szaladnék hamar feltöltöm a múlt vasárnapi desszertünket. Mivel akkora sikere volt a múltkori Citromos álomnak, ugyanazt az ízt szerettem volna reprodukálni. Kicsit más alapanyagokból született, de hasonlított és főleg nagyon finom volt.

Citromhabos képviselőfánk

A fánkhoz: 22 ek. víz, 6 dkg zsiradék (zsír, olaj, vaj vagy margarin), csipet só, 20 dkg liszt, 6 egész tojás (esetleg 4 egész tojás + 2 sárgája).

A citromhabhoz: 25-30 dkg krémtúró (vagy tejföl, vagy mascarpone), 1 vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 6+2 ek. cukor, 2 tojásfehérje, 1-2 citrom leve.

Elkészítés:
A vizet, a zsiradékot és egy csipet sót felforralunk, ekkor pedig 20 dkg lisztet zuttyantunk bele és gyors mozdulatokkal csomómentesre kavarjuk. Le is vesszük a tűzről és még pár percig kavargatjuk csak úgy, hogy hűljön kissé. Ezután 6 tojást kavarunk hozzá egyenként: addig nem tesszük bele a következőt, amíg az előzőt jól el nem dolgoztuk. (két tojásfehérjét el lehet csenni belőle, ez jól jöhet a citromhabhoz.)Amikor kész a massza, kiskanállal vagy csillagcsöves nyomózsákkal (én végre az utóbbival - erről máskor) kis halmokat-rózsákat teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire és 20-25 perc alatt forró sütőben szép aranysárgára sütjük őket. Az első percekben ne nyitogassuk az ajtót!!!
A tejből és pudingporból sűrű pépet főzünk. Kihűtjük. A krémtúrót habosra keverjük a 6 kanál cukorral, egy citrom reszelt héjával és az ízlés szerinti citromlével. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük a másik 2 kanál cukorral, majd óvatosan az egészet összeforgatjuk (puding, krémtúró, hab). Ha kell, még tehetünk bele citromlevet. A kihűlt fánkocskák felső részéből kis kalapot levágunk, megtöltjük citromhabbal, majd visszahelyezzük a kalapkákat. Én ezúttal csillagcsöves nyomózsákba tettem a habot és anélkül, hogy kalapot vágtam volna a fánkoknak, beléjük nyomtam. Fotózáshoz csak két csámpás egyedet tudtam megmenteni.

ÜNNEP - 2011.

7 megjegyzés:

duende írta...

Hm... ezt viszem. Valamikor megcsinálom.

Mónika írta...

Szia Edit!

Kérlek olvasd el duende blogját a képlopásokkal kapcsolatba (ha esetleg nem láttad eddig)
Néha elkalandozok hozzád Ágnes oldaláról,(részemről innen az ismeretség) nagyon tetszenek a receptek!(most már rendszeres olvasód is leszek)
duende miatt jutottál eszembe, de látom, pont ő írt előttem (ennek örükök)

További sok sikert és sikeres recepteket kívánok!

Móni

Mónika írta...

Most vettem csak észre, hogy biztosan olvastad már te is!

:)

Sebaj, így másoknak is "talán" felhívtam a figyelmét rá!

:)

Zsiri írta...

Nagyon gusztusos kis sütik :)

Kati írta...

Én is megsütöttem - miután Alíz barátnődnél megtaláltam. :-)
...és a miénk banános lett... mert nem volt itthon vaníliás puding. :-P

Wise Lady írta...

Jaj a képviselőfánk, nagyon szeretjük. Citromosan még nem csináltam, de jó ötlet.

szepyke írta...

De még milyen jó ötlet!:) Imádom a fanyar édességet!:) Milyen érdekes egy mondat ez így leírva...:)

Related Posts with Thumbnails

2010. február 1., hétfő

Citromhabos képviselőfánk

Csak gyűlnek és gyűlnek a receptek meg a képek, és nem beszélve arról, hogy ez mégiscsak egy gasztroblog!:P Mielőtt a városba szaladnék hamar feltöltöm a múlt vasárnapi desszertünket. Mivel akkora sikere volt a múltkori Citromos álomnak, ugyanazt az ízt szerettem volna reprodukálni. Kicsit más alapanyagokból született, de hasonlított és főleg nagyon finom volt.

Citromhabos képviselőfánk

A fánkhoz: 22 ek. víz, 6 dkg zsiradék (zsír, olaj, vaj vagy margarin), csipet só, 20 dkg liszt, 6 egész tojás (esetleg 4 egész tojás + 2 sárgája).

A citromhabhoz: 25-30 dkg krémtúró (vagy tejföl, vagy mascarpone), 1 vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 6+2 ek. cukor, 2 tojásfehérje, 1-2 citrom leve.

Elkészítés:
A vizet, a zsiradékot és egy csipet sót felforralunk, ekkor pedig 20 dkg lisztet zuttyantunk bele és gyors mozdulatokkal csomómentesre kavarjuk. Le is vesszük a tűzről és még pár percig kavargatjuk csak úgy, hogy hűljön kissé. Ezután 6 tojást kavarunk hozzá egyenként: addig nem tesszük bele a következőt, amíg az előzőt jól el nem dolgoztuk. (két tojásfehérjét el lehet csenni belőle, ez jól jöhet a citromhabhoz.)Amikor kész a massza, kiskanállal vagy csillagcsöves nyomózsákkal (én végre az utóbbival - erről máskor) kis halmokat-rózsákat teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire és 20-25 perc alatt forró sütőben szép aranysárgára sütjük őket. Az első percekben ne nyitogassuk az ajtót!!!
A tejből és pudingporból sűrű pépet főzünk. Kihűtjük. A krémtúrót habosra keverjük a 6 kanál cukorral, egy citrom reszelt héjával és az ízlés szerinti citromlével. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük a másik 2 kanál cukorral, majd óvatosan az egészet összeforgatjuk (puding, krémtúró, hab). Ha kell, még tehetünk bele citromlevet. A kihűlt fánkocskák felső részéből kis kalapot levágunk, megtöltjük citromhabbal, majd visszahelyezzük a kalapkákat. Én ezúttal csillagcsöves nyomózsákba tettem a habot és anélkül, hogy kalapot vágtam volna a fánkoknak, beléjük nyomtam. Fotózáshoz csak két csámpás egyedet tudtam megmenteni.

ÜNNEP - 2011.

7 megjegyzés:

duende írta...

Hm... ezt viszem. Valamikor megcsinálom.

Mónika írta...

Szia Edit!

Kérlek olvasd el duende blogját a képlopásokkal kapcsolatba (ha esetleg nem láttad eddig)
Néha elkalandozok hozzád Ágnes oldaláról,(részemről innen az ismeretség) nagyon tetszenek a receptek!(most már rendszeres olvasód is leszek)
duende miatt jutottál eszembe, de látom, pont ő írt előttem (ennek örükök)

További sok sikert és sikeres recepteket kívánok!

Móni

Mónika írta...

Most vettem csak észre, hogy biztosan olvastad már te is!

:)

Sebaj, így másoknak is "talán" felhívtam a figyelmét rá!

:)

Zsiri írta...

Nagyon gusztusos kis sütik :)

Kati írta...

Én is megsütöttem - miután Alíz barátnődnél megtaláltam. :-)
...és a miénk banános lett... mert nem volt itthon vaníliás puding. :-P

Wise Lady írta...

Jaj a képviselőfánk, nagyon szeretjük. Citromosan még nem csináltam, de jó ötlet.

szepyke írta...

De még milyen jó ötlet!:) Imádom a fanyar édességet!:) Milyen érdekes egy mondat ez így leírva...:)