2010. február 1., hétfő
Citromhabos képviselőfánk
Citromhabos képviselőfánk
A fánkhoz: 22 ek. víz, 6 dkg zsiradék (zsír, olaj, vaj vagy margarin), csipet só, 20 dkg liszt, 6 egész tojás (esetleg 4 egész tojás + 2 sárgája).
A citromhabhoz: 25-30 dkg krémtúró (vagy tejföl, vagy mascarpone), 1 vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 6+2 ek. cukor, 2 tojásfehérje, 1-2 citrom leve.
Elkészítés:
A vizet, a zsiradékot és egy csipet sót felforralunk, ekkor pedig 20 dkg lisztet zuttyantunk bele és gyors mozdulatokkal csomómentesre kavarjuk. Le is vesszük a tűzről és még pár percig kavargatjuk csak úgy, hogy hűljön kissé. Ezután 6 tojást kavarunk hozzá egyenként: addig nem tesszük bele a következőt, amíg az előzőt jól el nem dolgoztuk. (két tojásfehérjét el lehet csenni belőle, ez jól jöhet a citromhabhoz.)Amikor kész a massza, kiskanállal vagy csillagcsöves nyomózsákkal (én végre az utóbbival - erről máskor) kis halmokat-rózsákat teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire és 20-25 perc alatt forró sütőben szép aranysárgára sütjük őket. Az első percekben ne nyitogassuk az ajtót!!!
A tejből és pudingporból sűrű pépet főzünk. Kihűtjük. A krémtúrót habosra keverjük a 6 kanál cukorral, egy citrom reszelt héjával és az ízlés szerinti citromlével. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük a másik 2 kanál cukorral, majd óvatosan az egészet összeforgatjuk (puding, krémtúró, hab). Ha kell, még tehetünk bele citromlevet. A kihűlt fánkocskák felső részéből kis kalapot levágunk, megtöltjük citromhabbal, majd visszahelyezzük a kalapkákat. Én ezúttal csillagcsöves nyomózsákba tettem a habot és anélkül, hogy kalapot vágtam volna a fánkoknak, beléjük nyomtam. Fotózáshoz csak két csámpás egyedet tudtam megmenteni.
ÜNNEP - 2011.
2010. február 1., hétfő
Citromhabos képviselőfánk
Citromhabos képviselőfánk
A fánkhoz: 22 ek. víz, 6 dkg zsiradék (zsír, olaj, vaj vagy margarin), csipet só, 20 dkg liszt, 6 egész tojás (esetleg 4 egész tojás + 2 sárgája).
A citromhabhoz: 25-30 dkg krémtúró (vagy tejföl, vagy mascarpone), 1 vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 6+2 ek. cukor, 2 tojásfehérje, 1-2 citrom leve.
Elkészítés:
A vizet, a zsiradékot és egy csipet sót felforralunk, ekkor pedig 20 dkg lisztet zuttyantunk bele és gyors mozdulatokkal csomómentesre kavarjuk. Le is vesszük a tűzről és még pár percig kavargatjuk csak úgy, hogy hűljön kissé. Ezután 6 tojást kavarunk hozzá egyenként: addig nem tesszük bele a következőt, amíg az előzőt jól el nem dolgoztuk. (két tojásfehérjét el lehet csenni belőle, ez jól jöhet a citromhabhoz.)Amikor kész a massza, kiskanállal vagy csillagcsöves nyomózsákkal (én végre az utóbbival - erről máskor) kis halmokat-rózsákat teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire és 20-25 perc alatt forró sütőben szép aranysárgára sütjük őket. Az első percekben ne nyitogassuk az ajtót!!!
A tejből és pudingporból sűrű pépet főzünk. Kihűtjük. A krémtúrót habosra keverjük a 6 kanál cukorral, egy citrom reszelt héjával és az ízlés szerinti citromlével. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük a másik 2 kanál cukorral, majd óvatosan az egészet összeforgatjuk (puding, krémtúró, hab). Ha kell, még tehetünk bele citromlevet. A kihűlt fánkocskák felső részéből kis kalapot levágunk, megtöltjük citromhabbal, majd visszahelyezzük a kalapkákat. Én ezúttal csillagcsöves nyomózsákba tettem a habot és anélkül, hogy kalapot vágtam volna a fánkoknak, beléjük nyomtam. Fotózáshoz csak két csámpás egyedet tudtam megmenteni.
ÜNNEP - 2011.
7 megjegyzés:
- duende írta...
-
Hm... ezt viszem. Valamikor megcsinálom.
- 2010. február 1. 19:12
- Mónika írta...
-
Szia Edit!
Kérlek olvasd el duende blogját a képlopásokkal kapcsolatba (ha esetleg nem láttad eddig)
Néha elkalandozok hozzád Ágnes oldaláról,(részemről innen az ismeretség) nagyon tetszenek a receptek!(most már rendszeres olvasód is leszek)
duende miatt jutottál eszembe, de látom, pont ő írt előttem (ennek örükök)
További sok sikert és sikeres recepteket kívánok!
Móni - 2010. február 2. 11:10
- Mónika írta...
-
Most vettem csak észre, hogy biztosan olvastad már te is!
:)
Sebaj, így másoknak is "talán" felhívtam a figyelmét rá!
:) - 2010. február 2. 11:18
- Zsiri írta...
-
Nagyon gusztusos kis sütik :)
- 2010. február 2. 12:54
- Kati írta...
-
Én is megsütöttem - miután Alíz barátnődnél megtaláltam. :-)
...és a miénk banános lett... mert nem volt itthon vaníliás puding. :-P - 2010. február 2. 18:54
- Wise Lady írta...
-
Jaj a képviselőfánk, nagyon szeretjük. Citromosan még nem csináltam, de jó ötlet.
- 2010. február 2. 21:05
- szepyke írta...
-
De még milyen jó ötlet!:) Imádom a fanyar édességet!:) Milyen érdekes egy mondat ez így leírva...:)
- 2010. február 5. 12:33
7 megjegyzés:
Hm... ezt viszem. Valamikor megcsinálom.
Szia Edit!
Kérlek olvasd el duende blogját a képlopásokkal kapcsolatba (ha esetleg nem láttad eddig)
Néha elkalandozok hozzád Ágnes oldaláról,(részemről innen az ismeretség) nagyon tetszenek a receptek!(most már rendszeres olvasód is leszek)
duende miatt jutottál eszembe, de látom, pont ő írt előttem (ennek örükök)
További sok sikert és sikeres recepteket kívánok!
Móni
Most vettem csak észre, hogy biztosan olvastad már te is!
:)
Sebaj, így másoknak is "talán" felhívtam a figyelmét rá!
:)
Nagyon gusztusos kis sütik :)
Én is megsütöttem - miután Alíz barátnődnél megtaláltam. :-)
...és a miénk banános lett... mert nem volt itthon vaníliás puding. :-P
Jaj a képviselőfánk, nagyon szeretjük. Citromosan még nem csináltam, de jó ötlet.
De még milyen jó ötlet!:) Imádom a fanyar édességet!:) Milyen érdekes egy mondat ez így leírva...:)
Megjegyzés küldése