2011. április 28., csütörtök

Tavaszi saláta maradék tojásból - VKF! 42.

A tavasz a harsány színek évszaka. Amikor a téli nagy fehérség, illetve a télvégi nagy szürkeség-feketeség után minden új ruhát ölt, és főleg zöldben, de sárgában, fehérben, rózsaszínben is pompázik a "világ".  A sárga-zöld kombináció számomra egyértelműen a tavasz jelképe, így az alábbi saláta is igazából tavasszal a legfinomabb. Ezért, és színei miatt is nevezem a 42. VKF!-re, amelynek ezúttal Strawberry a háziasszonya.

A húsvétról maradt festett tojás felhasználásának millióegy módja létezik, egy salátába való beillesztése mégis a legegyszerűbb megoldások közé tartozik. Így tettem tegnapelőtt, amikor a hétfőn szedett zöldek egy részét (sóska, salátaboglárka, tyúkhúr) jól megmostam, leráztam, és újhagymát, hónapos retket, főtt tojást és sajtot daraboltam melléje. Picit sóztam, citromlével és olívaolajjal meglocsoltam. Egyedül ettem.

Tegnap a család kapott vacsorára tojásos salátát, nekik viszont nem mezei zöldekből készítettem a "köretet", hanem egyéb zöldségekből.

Tavaszi saláta maradék tojásból

Hozzávalók: 1 jégcsapretek, 1 csokor újhagyma, 1 zellerszár, néhány salátalevél, 8-10 főtt tojás, 10-15 dkg ementáli sajt, balzsamecet, olívaolaj, só

Elkészítése:
A retket meghámozzuk, négybe hasítjuk, majd felszeleteljük. Az újhagymát megmossuk és zöldjlvel együtt feldaraboljuk. A zellerszárat kettőbe hasítjuk és szintén vékonyan felszeleteljük. A salátaleveleket összefogjuk és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Mindent egy tálba teszünk, majd hozzáadjuk a szeletekre, majd kis darabokra vágott sajtot és a négybe vágott tojásokat. Enyhén megsózzuk, meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal, lazán összeforgatjuk, és már ehető is. Természetesen, lehet gazdagítani további hozzávalókkal (pl. uborka, maradék főtt sonka), én ezekből készítettem, mert ezek voltak itthon.
Húsnapi ételnek felel meg.

EK - 2015/4

4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki és guszta, de nekünk már semmi maradékunk nincs. Így az ötletet elteszem jövőre!

Gesztenye receptjei írta...

Nálunk is van a kertben tyúkhúr, de valahogy nem vesz rá a lélek, hogy salátába tegyem, pedig ez a sali annyira hívogató:-))
VKF-re is jó lenne!

sedith írta...

Éva, azért egy évet mégsem kell várnod rá, megfőzhetsz náhány tojást direkt a saláta kedvéért is!:)

Gesztenye, ebben a salátában nincs tyúkhúr, az az előzőben volt, amit csak magamnak készítettem.
Tudod, én is úgy voltam vele: hát, nem nagyon vonzódom hozzá, aztán Pszichowellness Gyöngyinél, Gittánál anynit olvastam róla, hogy azt mondtam: egye fene. Az igazság viszont az, hogy: vele vagy nélküle mindegy. Semleges ízű, tehát jó bármibe, de nem is lesz valami túl különleges tőle. Szóval, ha továbbra sem kóstolod meg, akkor sem maradsz le sok mindenről.

sedith írta...

Jah, és már gondoltam rá, hogy VKF-re is jó lenne.:) Azt hiszem, el is küldöm a linkjét!:)

Related Posts with Thumbnails

2011. április 28., csütörtök

Tavaszi saláta maradék tojásból - VKF! 42.

A tavasz a harsány színek évszaka. Amikor a téli nagy fehérség, illetve a télvégi nagy szürkeség-feketeség után minden új ruhát ölt, és főleg zöldben, de sárgában, fehérben, rózsaszínben is pompázik a "világ".  A sárga-zöld kombináció számomra egyértelműen a tavasz jelképe, így az alábbi saláta is igazából tavasszal a legfinomabb. Ezért, és színei miatt is nevezem a 42. VKF!-re, amelynek ezúttal Strawberry a háziasszonya.

A húsvétról maradt festett tojás felhasználásának millióegy módja létezik, egy salátába való beillesztése mégis a legegyszerűbb megoldások közé tartozik. Így tettem tegnapelőtt, amikor a hétfőn szedett zöldek egy részét (sóska, salátaboglárka, tyúkhúr) jól megmostam, leráztam, és újhagymát, hónapos retket, főtt tojást és sajtot daraboltam melléje. Picit sóztam, citromlével és olívaolajjal meglocsoltam. Egyedül ettem.

Tegnap a család kapott vacsorára tojásos salátát, nekik viszont nem mezei zöldekből készítettem a "köretet", hanem egyéb zöldségekből.

Tavaszi saláta maradék tojásból

Hozzávalók: 1 jégcsapretek, 1 csokor újhagyma, 1 zellerszár, néhány salátalevél, 8-10 főtt tojás, 10-15 dkg ementáli sajt, balzsamecet, olívaolaj, só

Elkészítése:
A retket meghámozzuk, négybe hasítjuk, majd felszeleteljük. Az újhagymát megmossuk és zöldjlvel együtt feldaraboljuk. A zellerszárat kettőbe hasítjuk és szintén vékonyan felszeleteljük. A salátaleveleket összefogjuk és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Mindent egy tálba teszünk, majd hozzáadjuk a szeletekre, majd kis darabokra vágott sajtot és a négybe vágott tojásokat. Enyhén megsózzuk, meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal, lazán összeforgatjuk, és már ehető is. Természetesen, lehet gazdagítani további hozzávalókkal (pl. uborka, maradék főtt sonka), én ezekből készítettem, mert ezek voltak itthon.
Húsnapi ételnek felel meg.

EK - 2015/4

4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki és guszta, de nekünk már semmi maradékunk nincs. Így az ötletet elteszem jövőre!

Gesztenye receptjei írta...

Nálunk is van a kertben tyúkhúr, de valahogy nem vesz rá a lélek, hogy salátába tegyem, pedig ez a sali annyira hívogató:-))
VKF-re is jó lenne!

sedith írta...

Éva, azért egy évet mégsem kell várnod rá, megfőzhetsz náhány tojást direkt a saláta kedvéért is!:)

Gesztenye, ebben a salátában nincs tyúkhúr, az az előzőben volt, amit csak magamnak készítettem.
Tudod, én is úgy voltam vele: hát, nem nagyon vonzódom hozzá, aztán Pszichowellness Gyöngyinél, Gittánál anynit olvastam róla, hogy azt mondtam: egye fene. Az igazság viszont az, hogy: vele vagy nélküle mindegy. Semleges ízű, tehát jó bármibe, de nem is lesz valami túl különleges tőle. Szóval, ha továbbra sem kóstolod meg, akkor sem maradsz le sok mindenről.

sedith írta...

Jah, és már gondoltam rá, hogy VKF-re is jó lenne.:) Azt hiszem, el is küldöm a linkjét!:)