2012. augusztus 7., kedd

Gulyás kolbásszal

Nem kívánok belemenni abba, hogy mit jelent, és milyen az igazi gulyás, mert úgyis, mindenkinek más-más az igazi. Egyesek úgy tartják, hogy csak hús jár bele, mások krumplival készítik, megint mások pedig csipetkét, tarhonyát főznek bele. Van, aki jó levesesen csinálja, mások direkt jó sűrűre főzik. Néhol gulyásnak, gulyáshúsnak hívják, máshol gulyásleves néven illetik, van, hogy paprikás krumplinak netán pityókástokánynak nevezik. De bárhogy is készüljön, bármi is legyen a neve, egy a lényeg: finom, laktató magyaros egytálétel.

Mi egyszerűen csak gulyásnak hívjuk. És leginkább a mások által paprikás krumpli néven ismert fogáshoz hasonlít, de általában jár hús vagy kolbász bele. Anyósom pl. hosszú lére ereszti, bár még távol van attól, hogy leves legyen, férjecském pedig úgy szereti, ha minél kevesebb rajta a lé, tehát én sűrűbbre főzöm. Az igazság az, hogy hússal ritkán készítem, csak olyankor esetleg, ha nagyobb társaságot kell jóllakatnom, és nem szeretnék több fogást főzni. Mert úgy hosszabb időt igényel. Inkább a kolbásszal készült változatát szeretem, mert így jól beleillik a "hamarkaja" kategóriába. Nyáron aztán főleg, hogy ezt a fajtáját készítem: sok zöldséggel, fagyasztóban bújkáló jó arasznyi füstölt kolbásszal, sűrűn, ahogy a férjem szereti.:)


Gulyás kolbásszal

Hozzávalók kb. 4 személyre: 70 dkg krumpli, 25-30 dkg füstölt kolbász, 2 nagy hagyma, 1 paprika, 2 paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors, esetleg őrölt kömény, olaj vagy zsír.

Elkészítése: A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot pedig lobogó, majd hideg vízbe dobjuk, és héját lehúzzuk. Az olajat felforrósítjuk, majd megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Ezután rádobjuk a kis kockákra vágott paprikát, majd amikor együtt is pirítottuk néhány percig, megszórjuk pirospaprikával, és azonnal felöntjük 1 dl vízzel. Hagyjuk fölforrni, majd rádobjuk a tetszés szerint feldarabolt krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppencsak ellepi, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk őrölt köménnyel, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli félpuha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a bőrétől megszabadított, karikára vágott kolbászt meg a kockára vágott paradicsomot, és addig főzzük, amíg minden teljesen meg nem puhul. Végül szükség szerint utánasózunk. Valamilyen friss salátával vagy savanyúsággal egyaránt finom.

KAL - 2013.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Mi is egy kicsit hosszabb lére szoktuk ereszteni, de nem épp annyira mint a leves.És finom csípős kolbásszal vagy juhhússal szeretjük nagyon:)

Related Posts with Thumbnails

2012. augusztus 7., kedd

Gulyás kolbásszal

Nem kívánok belemenni abba, hogy mit jelent, és milyen az igazi gulyás, mert úgyis, mindenkinek más-más az igazi. Egyesek úgy tartják, hogy csak hús jár bele, mások krumplival készítik, megint mások pedig csipetkét, tarhonyát főznek bele. Van, aki jó levesesen csinálja, mások direkt jó sűrűre főzik. Néhol gulyásnak, gulyáshúsnak hívják, máshol gulyásleves néven illetik, van, hogy paprikás krumplinak netán pityókástokánynak nevezik. De bárhogy is készüljön, bármi is legyen a neve, egy a lényeg: finom, laktató magyaros egytálétel.

Mi egyszerűen csak gulyásnak hívjuk. És leginkább a mások által paprikás krumpli néven ismert fogáshoz hasonlít, de általában jár hús vagy kolbász bele. Anyósom pl. hosszú lére ereszti, bár még távol van attól, hogy leves legyen, férjecském pedig úgy szereti, ha minél kevesebb rajta a lé, tehát én sűrűbbre főzöm. Az igazság az, hogy hússal ritkán készítem, csak olyankor esetleg, ha nagyobb társaságot kell jóllakatnom, és nem szeretnék több fogást főzni. Mert úgy hosszabb időt igényel. Inkább a kolbásszal készült változatát szeretem, mert így jól beleillik a "hamarkaja" kategóriába. Nyáron aztán főleg, hogy ezt a fajtáját készítem: sok zöldséggel, fagyasztóban bújkáló jó arasznyi füstölt kolbásszal, sűrűn, ahogy a férjem szereti.:)


Gulyás kolbásszal

Hozzávalók kb. 4 személyre: 70 dkg krumpli, 25-30 dkg füstölt kolbász, 2 nagy hagyma, 1 paprika, 2 paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors, esetleg őrölt kömény, olaj vagy zsír.

Elkészítése: A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot pedig lobogó, majd hideg vízbe dobjuk, és héját lehúzzuk. Az olajat felforrósítjuk, majd megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Ezután rádobjuk a kis kockákra vágott paprikát, majd amikor együtt is pirítottuk néhány percig, megszórjuk pirospaprikával, és azonnal felöntjük 1 dl vízzel. Hagyjuk fölforrni, majd rádobjuk a tetszés szerint feldarabolt krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppencsak ellepi, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk őrölt köménnyel, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli félpuha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a bőrétől megszabadított, karikára vágott kolbászt meg a kockára vágott paradicsomot, és addig főzzük, amíg minden teljesen meg nem puhul. Végül szükség szerint utánasózunk. Valamilyen friss salátával vagy savanyúsággal egyaránt finom.

KAL - 2013.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Mi is egy kicsit hosszabb lére szoktuk ereszteni, de nem épp annyira mint a leves.És finom csípős kolbásszal vagy juhhússal szeretjük nagyon:)