2012. szeptember 1., szombat

Padlizsánlegyező

Még sosem készítettem ilyenszerűen padlizsánt, bár mindig birizgálta a fantáziámat. A végső lökést végül ez a recept adta, én viszont azzal töltöttem, ami éppen volt a háznál, és a munkamenet is kissé másképp volt. Bevallom derekasan, ebből az adagból hárman ettünk - én meg a két kislányom - de a lányok, kb. negyedét ették meg ketten, a többit meg én. Mindenesetre, eteti magát, úgyhogy - ha tudjuk, hogy aki eszik belőle, szereti a padlizsánt, ne habozzunk egy darabot számolni fejenként.


Töltött padlizsánlegyező 

Hozzávalók 1 személyre: 1 közepes padlizsán, 4-5 cikk fokhagyma, 2 paradicsom, 5-10 dkg vékonyra szeletelt sonka, 5-10 dkg sajt, só, bors, néhány ágacska friss csombor, olívaolaj.

Elkészítése: A padlizsánt alaposan megmossuk, majd hámozatlanul, hosszában 7-8 mm vastag szeletekre vagdossuk úgy, hogy a száránál nem vágjuk át teljesen. Alaposan besózzuk, majd néhány percre félretesszük. A fokhagymát meghámozzuk és áttörjük, a sajtot és a paradicsomot felszeleteljük, a csomborágról letépkedjük és összeaprítjuk a leveleket. A padlizsánt folyó víz alatt átöblítjük, a szeletek között a vizet papírtörlővel felitatjuk, majd sütőpapírral bélelt hőálló edénybe helyezzük. A vágatokat alaposan bedörzsöljük az áttört fokhagymával, majd megtöltjük a paradicsom-, sonka- és sajtszeletekkel. A paradicsomot közben sózzuk is. Végül rászórjuk az aprított csombort, újra megszórjuk sóval (a padlizsán elég sok sót megbír), meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen sütjük. 45-60 percig. Sonkával húsnapon ehető, ha azt elhagyjuk belőle, kevesebb sajttal beiktatható zöldség- vagy tésztanapra is.

FF - 2013/8

4 megjegyzés:

Kati írta...

Láttam a szeptemberi Erdélyi Konyhában is a zsebes cuccokat, nagyon tetszenek, de még én sem próbáltam eddig:)

María írta...

Nagyon ötletes! Gyönyörű és nagyon finom lehet! Biztos ki fogom próbálni, mert imádom a padlizsánt:)!

sedith írta...

Kati, húst már készítettem zsebesen, zöldséget viszont még nem. Illetve e padlizsánig nem. Szerintem nagyon másképp néz ki, mint egy egyszerű rakottas (mert tulajdonképpen az), ez a kivitelezés nagyon fel tudja dobni a látványát, mégha ízben nem is tesz hozzá pluszban.:)

María, bizony, amolyan szemet-szájat gyönyörködtető fogás.:) Ha szereted a padlizsánt, gyorsan próbáld ki! Töltheted bármivel, ami éppen van otthon.:)

HajniZoli írta...

Ötletes. Ki kell próbálnunk mi is, egy könnyű vacsorára,

Related Posts with Thumbnails

2012. szeptember 1., szombat

Padlizsánlegyező

Még sosem készítettem ilyenszerűen padlizsánt, bár mindig birizgálta a fantáziámat. A végső lökést végül ez a recept adta, én viszont azzal töltöttem, ami éppen volt a háznál, és a munkamenet is kissé másképp volt. Bevallom derekasan, ebből az adagból hárman ettünk - én meg a két kislányom - de a lányok, kb. negyedét ették meg ketten, a többit meg én. Mindenesetre, eteti magát, úgyhogy - ha tudjuk, hogy aki eszik belőle, szereti a padlizsánt, ne habozzunk egy darabot számolni fejenként.


Töltött padlizsánlegyező 

Hozzávalók 1 személyre: 1 közepes padlizsán, 4-5 cikk fokhagyma, 2 paradicsom, 5-10 dkg vékonyra szeletelt sonka, 5-10 dkg sajt, só, bors, néhány ágacska friss csombor, olívaolaj.

Elkészítése: A padlizsánt alaposan megmossuk, majd hámozatlanul, hosszában 7-8 mm vastag szeletekre vagdossuk úgy, hogy a száránál nem vágjuk át teljesen. Alaposan besózzuk, majd néhány percre félretesszük. A fokhagymát meghámozzuk és áttörjük, a sajtot és a paradicsomot felszeleteljük, a csomborágról letépkedjük és összeaprítjuk a leveleket. A padlizsánt folyó víz alatt átöblítjük, a szeletek között a vizet papírtörlővel felitatjuk, majd sütőpapírral bélelt hőálló edénybe helyezzük. A vágatokat alaposan bedörzsöljük az áttört fokhagymával, majd megtöltjük a paradicsom-, sonka- és sajtszeletekkel. A paradicsomot közben sózzuk is. Végül rászórjuk az aprított csombort, újra megszórjuk sóval (a padlizsán elég sok sót megbír), meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen sütjük. 45-60 percig. Sonkával húsnapon ehető, ha azt elhagyjuk belőle, kevesebb sajttal beiktatható zöldség- vagy tésztanapra is.

FF - 2013/8

4 megjegyzés:

Kati írta...

Láttam a szeptemberi Erdélyi Konyhában is a zsebes cuccokat, nagyon tetszenek, de még én sem próbáltam eddig:)

María írta...

Nagyon ötletes! Gyönyörű és nagyon finom lehet! Biztos ki fogom próbálni, mert imádom a padlizsánt:)!

sedith írta...

Kati, húst már készítettem zsebesen, zöldséget viszont még nem. Illetve e padlizsánig nem. Szerintem nagyon másképp néz ki, mint egy egyszerű rakottas (mert tulajdonképpen az), ez a kivitelezés nagyon fel tudja dobni a látványát, mégha ízben nem is tesz hozzá pluszban.:)

María, bizony, amolyan szemet-szájat gyönyörködtető fogás.:) Ha szereted a padlizsánt, gyorsan próbáld ki! Töltheted bármivel, ami éppen van otthon.:)

HajniZoli írta...

Ötletes. Ki kell próbálnunk mi is, egy könnyű vacsorára,