2013. december 13., péntek

Cékla-sütőtökkrémleves - Blogkóstoló 13.

Így az utolsó száz méteren befutok én is a "megkóstolt" blogommal a Csak, mert szeretem blog játékának kiírására. Még rögtön a sorsolás után kinéztem magamnak, mit főzök majd Ági blogjáról, azóta nyitva is van a gépemen a bejegyzése, de - nincs mit szépíteni - ma reggel készítettem el, mert eddig sosem vágott össze annyira minden (munkaprogram, itthoni teendők, menü stb.), hogy elkészíthessem. A család egy része nem biztos, hogy fogja díjazni, de nekik van más étel mára, így nyugodtan beiktathattam. Épp az imént kanalaztam be a "fotómodelladagot". Mert, hogy nekem nagyon, de nagyon ízlik. Imádom ezt az ízvilágot. Két alapanyagom hiányzott hozzá, a harissa meg a balzsamecetkrém, de biztos vagyok benne, hogy abszolút tökéletesen sikerült így is lemásolni a levest. ugyanis készítettem itthon mindkettőt. A harissát némi netes kutakodás után, a balzsamecetkrémet pedig a saját fejem után. A receptnél leírom ezeket is. A készítésénél is kissé másképp jártam el, ugyanis nem volt sült tököm és főtt céklám, de így spóroltam egy kis időt, mintha külön sütöttem-főztem volna meg őket. Ági, köszönöm, és örülök, hogy téged sorsoltak nekem. Bármelyik receptedet szívesen kipróbálnám, ez viszont első perctől fogva megragadott. És hogy eleget tegyek a feltételnek is, amit Györgyi, alias Kovács Janka a kiírásban megadott, a levest egyszerűen karácsonyi díszlettel fotóztam. Próbáltam csillagot csepegtetni a krémmel, de nem sikerült. Ez van, nem sikerülhet minden! Ellenben  olyan leves ez, hogy simán el tudnám képzelni a karácsonyi asztalon feltéve, ha valaki szereti az enyhén csípős, keleties ízvilágot.



Cékla-sütőtökkrémleves

Hozzávalók 3-4 személyre: 25 dkg cékla, 25 dkg sütőtök, 1 hagyma, 5 dkg vaj, 5-6 dl zöldségalaplé, 10 dkg sajt, 1,5 dl tejszín, só, 1/2 kávéskanál fehér bors, 1 csapott teáskanálnyi harissa, 4 teáskanálnyi balzsamecetkrém; a harissához: 3 kisebb cikk fokhagyma, 1/2 kávéskanál koriandermag, 1/2 kávés kanál őrölt római kömény, 1/2 teáskanál csilipehely vagy 1 darabka csípős paprika, 2 teáskanál olívaolaj, csipetnyi só; a balzsamecetkrémhez: 4 csapott teáskanál barna nádcukor, 4 teáskanál olívaolaj, 4 teáskanál balzsamecet.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a meghámozott céklát és sütőtököt pedig lereszeljük. (Én a céklát finomra, a sütőtököt pedig a nagy lyukú reszelőn reszeltem.) Felforrósítjuk a vajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a céklát, és néha kevergetve addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Ekkor hozzáadjuk a sütőtököt, összekeverjük, és felöntjük annyi zöldségalaplével, amennyi éppencsak ellepi. Enyhén megsózzuk, majd fedő alatt, közepes lángon kb. 20 percig főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot meg a tejszínt, belekeverjük a harissát meg a borsot, és kis lángon, kavargatva felforraljuk. A harissához a hozzávalókat mozsárba tesszük és péppé dörzsöljük. A balzsamecetkrémhez a cukrot az olajjal karamellizáljuk (vigyázva, hogy meg ne égjen), majd ráöntjük a balzsamecetet, és addig forraljuk szintén kavargatva, amíg a cukor fel nem oldódik, és a massza be nem sűrűsödik. Jó étvágyat! :)

EK - 2017/11

1 megjegyzés:

Farci írta...

Minden jót kívánok! Békés ünnepet, még békésebb hétköznapokat!

Related Posts with Thumbnails

2013. december 13., péntek

Cékla-sütőtökkrémleves - Blogkóstoló 13.

Így az utolsó száz méteren befutok én is a "megkóstolt" blogommal a Csak, mert szeretem blog játékának kiírására. Még rögtön a sorsolás után kinéztem magamnak, mit főzök majd Ági blogjáról, azóta nyitva is van a gépemen a bejegyzése, de - nincs mit szépíteni - ma reggel készítettem el, mert eddig sosem vágott össze annyira minden (munkaprogram, itthoni teendők, menü stb.), hogy elkészíthessem. A család egy része nem biztos, hogy fogja díjazni, de nekik van más étel mára, így nyugodtan beiktathattam. Épp az imént kanalaztam be a "fotómodelladagot". Mert, hogy nekem nagyon, de nagyon ízlik. Imádom ezt az ízvilágot. Két alapanyagom hiányzott hozzá, a harissa meg a balzsamecetkrém, de biztos vagyok benne, hogy abszolút tökéletesen sikerült így is lemásolni a levest. ugyanis készítettem itthon mindkettőt. A harissát némi netes kutakodás után, a balzsamecetkrémet pedig a saját fejem után. A receptnél leírom ezeket is. A készítésénél is kissé másképp jártam el, ugyanis nem volt sült tököm és főtt céklám, de így spóroltam egy kis időt, mintha külön sütöttem-főztem volna meg őket. Ági, köszönöm, és örülök, hogy téged sorsoltak nekem. Bármelyik receptedet szívesen kipróbálnám, ez viszont első perctől fogva megragadott. És hogy eleget tegyek a feltételnek is, amit Györgyi, alias Kovács Janka a kiírásban megadott, a levest egyszerűen karácsonyi díszlettel fotóztam. Próbáltam csillagot csepegtetni a krémmel, de nem sikerült. Ez van, nem sikerülhet minden! Ellenben  olyan leves ez, hogy simán el tudnám képzelni a karácsonyi asztalon feltéve, ha valaki szereti az enyhén csípős, keleties ízvilágot.



Cékla-sütőtökkrémleves

Hozzávalók 3-4 személyre: 25 dkg cékla, 25 dkg sütőtök, 1 hagyma, 5 dkg vaj, 5-6 dl zöldségalaplé, 10 dkg sajt, 1,5 dl tejszín, só, 1/2 kávéskanál fehér bors, 1 csapott teáskanálnyi harissa, 4 teáskanálnyi balzsamecetkrém; a harissához: 3 kisebb cikk fokhagyma, 1/2 kávéskanál koriandermag, 1/2 kávés kanál őrölt római kömény, 1/2 teáskanál csilipehely vagy 1 darabka csípős paprika, 2 teáskanál olívaolaj, csipetnyi só; a balzsamecetkrémhez: 4 csapott teáskanál barna nádcukor, 4 teáskanál olívaolaj, 4 teáskanál balzsamecet.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a meghámozott céklát és sütőtököt pedig lereszeljük. (Én a céklát finomra, a sütőtököt pedig a nagy lyukú reszelőn reszeltem.) Felforrósítjuk a vajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a céklát, és néha kevergetve addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Ekkor hozzáadjuk a sütőtököt, összekeverjük, és felöntjük annyi zöldségalaplével, amennyi éppencsak ellepi. Enyhén megsózzuk, majd fedő alatt, közepes lángon kb. 20 percig főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot meg a tejszínt, belekeverjük a harissát meg a borsot, és kis lángon, kavargatva felforraljuk. A harissához a hozzávalókat mozsárba tesszük és péppé dörzsöljük. A balzsamecetkrémhez a cukrot az olajjal karamellizáljuk (vigyázva, hogy meg ne égjen), majd ráöntjük a balzsamecetet, és addig forraljuk szintén kavargatva, amíg a cukor fel nem oldódik, és a massza be nem sűrűsödik. Jó étvágyat! :)

EK - 2017/11

1 megjegyzés:

Farci írta...

Minden jót kívánok! Békés ünnepet, még békésebb hétköznapokat!