2014. február 7., péntek

Télies zöldségrakottas juhtúróval

Ki mondta, hogy csak húsból, hússal lehet finomakat főzni, enni? Bár mi szeretjük a húst is, én gyakran törekszem arra, hogy húsmentes fogásokat hozzak össze, mint ahogyan blogom "hús nélküli" címkéje is mutatja. Néha kimondottan vegán ételeket is készítek, máskor meg kombinálom tojással vagy valamilyen tejtermékkel. Ez az étel ez utóbbi kategóriába esik bele. A férjem imádta. Kivettem a tálból egy-egy kisebb adagnyit a lányoknak, kivettem magamnak egy az övékénél jóval nagyobb adagot, a "maradékot" meg (kb. felénél többet) ő ette meg egyedül. :) Főzzétek, fogyasszátok ti is jó étvággyal.


Télies zöldségrakottas juhtúróval

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 30 dkg zellergyökér, 30-35 dkg brokkoli, 2 nagy hagyma, 1 kisebb kápia paprika, 35 dkg juhtúró, 8-10 dkg vaj, kevés olaj, só, bors.

Elkészítése: A krumplit és a zellert meghámozzuk. A krumplit félbe, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, a zellert nagyon vékonyra szeleteljük, a brokkolit rózsáira szedjük, és hideg vízbe állítjuk. Egy edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, beledobjuk a krumplit, kerek 5 percig főzzük benne, majd szűrőkanállal kiszedjük. Amikor újraforrt, beletesszük a zellert, és addig hagyjuk benne, amíg még egyet lobban. A végén ugyanígy járunk el a brokkolival is. A főzőlevet nem dobjuk el. Közben a hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd rádobjuk a csíkokra vágott kápiapaprikát, 1-2 percig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd félrevesszük. Egy jókora hőálló tálat jól kikenünk vajjal, beleterítjük a krumplit, sózzuk, borsozzuk, majd vajdarabkákat szórunk rá, és eloszlatjuk rajta a paprikás hagyma felét. Ezen eloszlatjuk a zellert, majd egyenletesen kirakjuk a brokkolirózsákkal, és rászórjuk a maradék vajdarabkákat meg a paprikás hagymát. Szintén sózzuk-borsozzuk, aláöntünk 2-3 merőkanálnyit a zöldségek főzőlevéből, és 20-25 percre 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ezután kivesszük, rámorzsoljuk a juhtúrót, és további 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a túró ráolvadjon. Önmagában, tejföllel vagy valamiylen friss salátával együtt tálaljuk.

Tipp: A zöldségek maradék főzőlevét ne dobjuk el, tökéletes alapjául szolgálhat bármilyen levesnek. Én brokkolikrémlevest főztem belőle felhasználva a fenti ételhez használt rózsák szárát meg egy másik darab brokkolit.

KAL - 2015.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Ilyet én is gyakrabban kellene készítsek:)Nagyon jól néz ki:)

Related Posts with Thumbnails

2014. február 7., péntek

Télies zöldségrakottas juhtúróval

Ki mondta, hogy csak húsból, hússal lehet finomakat főzni, enni? Bár mi szeretjük a húst is, én gyakran törekszem arra, hogy húsmentes fogásokat hozzak össze, mint ahogyan blogom "hús nélküli" címkéje is mutatja. Néha kimondottan vegán ételeket is készítek, máskor meg kombinálom tojással vagy valamilyen tejtermékkel. Ez az étel ez utóbbi kategóriába esik bele. A férjem imádta. Kivettem a tálból egy-egy kisebb adagnyit a lányoknak, kivettem magamnak egy az övékénél jóval nagyobb adagot, a "maradékot" meg (kb. felénél többet) ő ette meg egyedül. :) Főzzétek, fogyasszátok ti is jó étvággyal.


Télies zöldségrakottas juhtúróval

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 30 dkg zellergyökér, 30-35 dkg brokkoli, 2 nagy hagyma, 1 kisebb kápia paprika, 35 dkg juhtúró, 8-10 dkg vaj, kevés olaj, só, bors.

Elkészítése: A krumplit és a zellert meghámozzuk. A krumplit félbe, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, a zellert nagyon vékonyra szeleteljük, a brokkolit rózsáira szedjük, és hideg vízbe állítjuk. Egy edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, beledobjuk a krumplit, kerek 5 percig főzzük benne, majd szűrőkanállal kiszedjük. Amikor újraforrt, beletesszük a zellert, és addig hagyjuk benne, amíg még egyet lobban. A végén ugyanígy járunk el a brokkolival is. A főzőlevet nem dobjuk el. Közben a hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd rádobjuk a csíkokra vágott kápiapaprikát, 1-2 percig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd félrevesszük. Egy jókora hőálló tálat jól kikenünk vajjal, beleterítjük a krumplit, sózzuk, borsozzuk, majd vajdarabkákat szórunk rá, és eloszlatjuk rajta a paprikás hagyma felét. Ezen eloszlatjuk a zellert, majd egyenletesen kirakjuk a brokkolirózsákkal, és rászórjuk a maradék vajdarabkákat meg a paprikás hagymát. Szintén sózzuk-borsozzuk, aláöntünk 2-3 merőkanálnyit a zöldségek főzőlevéből, és 20-25 percre 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ezután kivesszük, rámorzsoljuk a juhtúrót, és további 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a túró ráolvadjon. Önmagában, tejföllel vagy valamiylen friss salátával együtt tálaljuk.

Tipp: A zöldségek maradék főzőlevét ne dobjuk el, tökéletes alapjául szolgálhat bármilyen levesnek. Én brokkolikrémlevest főztem belőle felhasználva a fenti ételhez használt rózsák szárát meg egy másik darab brokkolit.

KAL - 2015.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Ilyet én is gyakrabban kellene készítsek:)Nagyon jól néz ki:)