2015. július 31., péntek

Grillezettzöldség-saláta fokhagymás csirkemájjal

Tavaly még nem volt jellemző az üzleteinkben a másfajta padlizsán, ezért amikor Görögországban fehéret és csíkosat láttam, föltétlenül venni akartam belőleük. Végül egyet-egyet hoztam haza, hogy majd kitalálok valamit... Az ihlet nem jött, nem jött, mígnem egyszercsak mégis megszületett az ötlet. Összekombináltam még némi kerti tökkel és cukkinivel, és olyan salátát rittyentettem belőle, hogy még a férjecském is addig ette és vette a tálból a következő adagot, amíg az összes el nem fogyott. Pedig nem is volt kicsi adag! :) A máj abszolút elsikkadt mellette. :) Azóta láttam, hogy idén nálunk is van fehér, meg csíkos, meg kicsi gömbölyű halványlila, meg nagyobb zöldes héjú gömbölyű, szóval... legközelebb nem hozok ilyet Görögországból... :)


Grillezettzöldség-saláta fokhagymás csirkemájjal

Hozzávalók 4 személyre: 1-1 fehér és csíkos héjú padlizsán, 1-1 fiatal, zsenge tök és cukkini, 1 kis csokor friss menta, só, bors, 5-6 evőkanál olívaolaj, citromlé, kevés cukor; a májhoz: 1 kg csirkemáj, olaj, só, bors, 1-2 fej friss fokhagyma.

Elkészítése: A zöldségeket héjastól nagyon jól megmossuk, majd 3-4 mm vastagon, hosszanti irányban fölszeleteljük. Mindegyik szeletet megszórjuk sóval és borssal, tálba tesszük, rálocsoljuk az olívaolajat, és kézzel jól összeforgatjuk. A csirkemájat alaposan átnézzük, nehogy epedarabok vagy epevezetékrészek legyenek rajta, majd többszöri hideg vízben megmossuk. Olajat forrósítunk, rádobjuk a májat, enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd mellédobjuk a jól megmosott, de héjastól hagyott fokhagymacikkeket, és összekavarjuk. Fedő alatt, néha megkavarva, esetleg a májdarabokat átforgatva 10-12 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor tetszés szerint kevés pirospaprikát is lehet belekavarni, de én most nem tettem. Amíg a máj készül, fölforrósított rácson mindkét oldalukon meggrillezzük a zöldségszeleteket. Tálba tesszük, majd készítünk egy citromlével és kevés cukorral, illetve aprított mentalevelekkel ízesített vizet (kb. 1,5 dl víz), és ráöntjük a zöldségekre. Óvatosan összeforgatjuk, ha szükséges, még kissé megsózzuk (de nem hinném, hogy kellene), majd tálaljuk. További olajjal sem szükséges meglocsolni.

Megjegyzés: Természetesen, a salátát hagyományos padlizsánnal is elkészíthetjük. A fehérnek és a csíkosnak azonban kellemesebb, édeskésebb íze volt, hiányzott belőlük a padlizsán savas, csípőskés íze.
EK-2016/8

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. július 31., péntek

Grillezettzöldség-saláta fokhagymás csirkemájjal

Tavaly még nem volt jellemző az üzleteinkben a másfajta padlizsán, ezért amikor Görögországban fehéret és csíkosat láttam, föltétlenül venni akartam belőleük. Végül egyet-egyet hoztam haza, hogy majd kitalálok valamit... Az ihlet nem jött, nem jött, mígnem egyszercsak mégis megszületett az ötlet. Összekombináltam még némi kerti tökkel és cukkinivel, és olyan salátát rittyentettem belőle, hogy még a férjecském is addig ette és vette a tálból a következő adagot, amíg az összes el nem fogyott. Pedig nem is volt kicsi adag! :) A máj abszolút elsikkadt mellette. :) Azóta láttam, hogy idén nálunk is van fehér, meg csíkos, meg kicsi gömbölyű halványlila, meg nagyobb zöldes héjú gömbölyű, szóval... legközelebb nem hozok ilyet Görögországból... :)


Grillezettzöldség-saláta fokhagymás csirkemájjal

Hozzávalók 4 személyre: 1-1 fehér és csíkos héjú padlizsán, 1-1 fiatal, zsenge tök és cukkini, 1 kis csokor friss menta, só, bors, 5-6 evőkanál olívaolaj, citromlé, kevés cukor; a májhoz: 1 kg csirkemáj, olaj, só, bors, 1-2 fej friss fokhagyma.

Elkészítése: A zöldségeket héjastól nagyon jól megmossuk, majd 3-4 mm vastagon, hosszanti irányban fölszeleteljük. Mindegyik szeletet megszórjuk sóval és borssal, tálba tesszük, rálocsoljuk az olívaolajat, és kézzel jól összeforgatjuk. A csirkemájat alaposan átnézzük, nehogy epedarabok vagy epevezetékrészek legyenek rajta, majd többszöri hideg vízben megmossuk. Olajat forrósítunk, rádobjuk a májat, enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd mellédobjuk a jól megmosott, de héjastól hagyott fokhagymacikkeket, és összekavarjuk. Fedő alatt, néha megkavarva, esetleg a májdarabokat átforgatva 10-12 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor tetszés szerint kevés pirospaprikát is lehet belekavarni, de én most nem tettem. Amíg a máj készül, fölforrósított rácson mindkét oldalukon meggrillezzük a zöldségszeleteket. Tálba tesszük, majd készítünk egy citromlével és kevés cukorral, illetve aprított mentalevelekkel ízesített vizet (kb. 1,5 dl víz), és ráöntjük a zöldségekre. Óvatosan összeforgatjuk, ha szükséges, még kissé megsózzuk (de nem hinném, hogy kellene), majd tálaljuk. További olajjal sem szükséges meglocsolni.

Megjegyzés: Természetesen, a salátát hagyományos padlizsánnal is elkészíthetjük. A fehérnek és a csíkosnak azonban kellemesebb, édeskésebb íze volt, hiányzott belőlük a padlizsán savas, csípőskés íze.
EK-2016/8

Nincsenek megjegyzések: