2015. augusztus 12., szerda

Soboro don

Vagy Soboro donburi. Ez egy egyszerű japán étel, ami háromfő alapanyagból áll: rizsből, csirkéből és tojásból. Ezt már csak némi ízesítők és valamilyen zöld alapanyag - rendszerint spenót vagy zöldborsó - egészíti ki. S bármennyire is hétköznapi alapanyagokból készül, az ízvilga teljesen más, mint a miénk, s bármennyire is más az ízvilága a megszokotthoz képest, mégis annyira finom, közelálló. (Jólmegaszontam, ugye? :D ) A donburi (donbüri? domburi?) nem más, mint egy nagyobbacska félgömb alakú tálka, amiben az ételt tálalják. :) Nos, nekem donburi-m nincs, én olyan tálkában tálaltam, amilyen nekem volt.


Soboro don (japán étel)

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg darált csirkehús, 3 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál teriyaki szósz, 2 evőkanál rizsecet vagy citromlé, 2 teáskanál barna cukor, 2 evőkanál sake (japán rizspálinka - elhagyható) vagy víz, esetleg fehérbor, 2 evőkanál finomra aprított friss gyömbér, 7 evőkanál olívaolaj, 4 tojás, 25 dkg rizs, 20 dkg zöldborsó, só.

Elkészítése: A rizst fehéredésig pirítjuk 2 evőkanál olajon, majd felöntjük 6 dl forró vízzel és közepes lángon, lefedve puhulásig főzzük. Összekeverjük a kétféle szószt, a cukrot, a rizsecetet, a rizspálinkát vagy vizet meg a gyömbért, és elkeverjük a csirkehússal. Egy nagyobbacska serpenyőben fölforrósítunk 3 evőkanál olajat, majd rádobjuk az ízesített húst, és nagy lángon, állandóan kavargatva morzsásra pirítjuk. Saját levében párolódni hagyjuk, és néha megkavarva végül zsírjára pirítjuk. A maradék olajat fölforrósítjuk, beleöntjük a sóval ízesített felvert tojást, és állandóan kavargatva darabosra sütjük. A borsót enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Tálaláskor egy öblös tálka aljára halmozzuk a rizst, majd a tálka egyik felébe a húst, a másikba pedig a sült tojást tesszük. Az esztétikum kedvéért a kettő közé kerül a zöldborsó, középre pedig valami pirosat helyezünk. Nálam ecetes csípős paprika volt.

EK - 2015/9
BA - 2018/2



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett! A japán konyhát nem nagyon ismerjük, inkább a kínait, bár abból is csak néhány változatot szoktunk elkészíteni :-)
De ez nagyon tetszik :-)

sedith írta...

Katalin, igen, így vagyok vele én is. Ez az étel nagyon ízlett a családnak. Persze, nem feltétlenül autentikus ez a recept (már kaptam is megjegyzést hozzá), de kit érdekel, hogy Erdélyben éppen abszolút eredeti japán ételt kínálok a családomnak, vagy sem. :)

Related Posts with Thumbnails

2015. augusztus 12., szerda

Soboro don

Vagy Soboro donburi. Ez egy egyszerű japán étel, ami háromfő alapanyagból áll: rizsből, csirkéből és tojásból. Ezt már csak némi ízesítők és valamilyen zöld alapanyag - rendszerint spenót vagy zöldborsó - egészíti ki. S bármennyire is hétköznapi alapanyagokból készül, az ízvilga teljesen más, mint a miénk, s bármennyire is más az ízvilága a megszokotthoz képest, mégis annyira finom, közelálló. (Jólmegaszontam, ugye? :D ) A donburi (donbüri? domburi?) nem más, mint egy nagyobbacska félgömb alakú tálka, amiben az ételt tálalják. :) Nos, nekem donburi-m nincs, én olyan tálkában tálaltam, amilyen nekem volt.


Soboro don (japán étel)

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg darált csirkehús, 3 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál teriyaki szósz, 2 evőkanál rizsecet vagy citromlé, 2 teáskanál barna cukor, 2 evőkanál sake (japán rizspálinka - elhagyható) vagy víz, esetleg fehérbor, 2 evőkanál finomra aprított friss gyömbér, 7 evőkanál olívaolaj, 4 tojás, 25 dkg rizs, 20 dkg zöldborsó, só.

Elkészítése: A rizst fehéredésig pirítjuk 2 evőkanál olajon, majd felöntjük 6 dl forró vízzel és közepes lángon, lefedve puhulásig főzzük. Összekeverjük a kétféle szószt, a cukrot, a rizsecetet, a rizspálinkát vagy vizet meg a gyömbért, és elkeverjük a csirkehússal. Egy nagyobbacska serpenyőben fölforrósítunk 3 evőkanál olajat, majd rádobjuk az ízesített húst, és nagy lángon, állandóan kavargatva morzsásra pirítjuk. Saját levében párolódni hagyjuk, és néha megkavarva végül zsírjára pirítjuk. A maradék olajat fölforrósítjuk, beleöntjük a sóval ízesített felvert tojást, és állandóan kavargatva darabosra sütjük. A borsót enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Tálaláskor egy öblös tálka aljára halmozzuk a rizst, majd a tálka egyik felébe a húst, a másikba pedig a sült tojást tesszük. Az esztétikum kedvéért a kettő közé kerül a zöldborsó, középre pedig valami pirosat helyezünk. Nálam ecetes csípős paprika volt.

EK - 2015/9
BA - 2018/2



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett! A japán konyhát nem nagyon ismerjük, inkább a kínait, bár abból is csak néhány változatot szoktunk elkészíteni :-)
De ez nagyon tetszik :-)

sedith írta...

Katalin, igen, így vagyok vele én is. Ez az étel nagyon ízlett a családnak. Persze, nem feltétlenül autentikus ez a recept (már kaptam is megjegyzést hozzá), de kit érdekel, hogy Erdélyben éppen abszolút eredeti japán ételt kínálok a családomnak, vagy sem. :)