2015. szeptember 24., csütörtök

Csomboros tökfőzelék sajtos tojásropogóssal

Ez az a tipikus "fogalmamsincsmitfőzzekdevalamitazértösszehozok" étel. Abból, ami éppen a kezem ügyébe kerül. A tökfőzelékkel csak a család egy része van barátságban, s azt is csak kapor nélkül főzhetem. Végül a férjecském nem is evett belőle, megelégedett a tartalmas hájszély-levessel. ;) (Lesz majd recept a hájszélyesre és a levesre is. :) ) És most úgy ízesítettem ezt a főzeléket, ahogy errefele szokás, csomborral. Kapor is kellett volna bele, hogy autentikus legyen, de már mondtam...... A feltét is hirtelen ötletből jött, mert vendégnek (mégha a családból is van) mégsem lehet üres tökfőzeléket kínálni! :)


Csomboros tökfőzelék sajtos tojásropogóssal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főzőtök, 15 dkg zellergumó (elhagyható - nekem volt), 1 hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, olaj, só, bors, 2 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1-1,5 dl tejföl, 1 ágyacska csombor; a ropogóshoz: 3 főtt tojás, 1 nyers tojás, 10 dkg keményebb reszelt sajt, 1 csapott evőkanál liszt, 3-4+2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csapott teáskanálfokhagymapor, só, bors, bő olaj.

Elkészítése: A tököt és a zellert meghámozzuk, a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd enyhén besózzuk. A hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd azonnal ráborítjuk a lereszelt zöldséget. Elkeverjük, 1-2 percig saját levében dinszteljük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, hozzáadjuk a csomborágat, és lefedve, mérsékelt lángon 10-15 percig főzzük. Ekkor a lisztet simára keverjük a tejjel, a főzelékhez öntjük, és besűrítjük . Hozzáadjuk a tejfölt is, és jól kiforraljuk. Utánasózunk, illetve borssal ízesítjük. A ropogóshoz a főtt tojást villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a sajtot meg a nyers tojást, sózzuk-borsozzuk, majd belekeverünk 3-4 evőkanál zsemlemorzsát (hogy jól formázható massza legyen). A masszából diónyi golyókat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában, és forró bő olajban kisütjük.

KAL - 2016.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehet csomborral is, eddig csak kaprosan ettem :-) Nagyon guszta lett!

sedith írta...

Én sem ettem eddig. Kicsit olyan "káposztás" az íze. :)

Related Posts with Thumbnails

2015. szeptember 24., csütörtök

Csomboros tökfőzelék sajtos tojásropogóssal

Ez az a tipikus "fogalmamsincsmitfőzzekdevalamitazértösszehozok" étel. Abból, ami éppen a kezem ügyébe kerül. A tökfőzelékkel csak a család egy része van barátságban, s azt is csak kapor nélkül főzhetem. Végül a férjecském nem is evett belőle, megelégedett a tartalmas hájszély-levessel. ;) (Lesz majd recept a hájszélyesre és a levesre is. :) ) És most úgy ízesítettem ezt a főzeléket, ahogy errefele szokás, csomborral. Kapor is kellett volna bele, hogy autentikus legyen, de már mondtam...... A feltét is hirtelen ötletből jött, mert vendégnek (mégha a családból is van) mégsem lehet üres tökfőzeléket kínálni! :)


Csomboros tökfőzelék sajtos tojásropogóssal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főzőtök, 15 dkg zellergumó (elhagyható - nekem volt), 1 hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, olaj, só, bors, 2 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1-1,5 dl tejföl, 1 ágyacska csombor; a ropogóshoz: 3 főtt tojás, 1 nyers tojás, 10 dkg keményebb reszelt sajt, 1 csapott evőkanál liszt, 3-4+2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csapott teáskanálfokhagymapor, só, bors, bő olaj.

Elkészítése: A tököt és a zellert meghámozzuk, a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd enyhén besózzuk. A hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd azonnal ráborítjuk a lereszelt zöldséget. Elkeverjük, 1-2 percig saját levében dinszteljük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, hozzáadjuk a csomborágat, és lefedve, mérsékelt lángon 10-15 percig főzzük. Ekkor a lisztet simára keverjük a tejjel, a főzelékhez öntjük, és besűrítjük . Hozzáadjuk a tejfölt is, és jól kiforraljuk. Utánasózunk, illetve borssal ízesítjük. A ropogóshoz a főtt tojást villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a sajtot meg a nyers tojást, sózzuk-borsozzuk, majd belekeverünk 3-4 evőkanál zsemlemorzsát (hogy jól formázható massza legyen). A masszából diónyi golyókat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában, és forró bő olajban kisütjük.

KAL - 2016.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehet csomborral is, eddig csak kaprosan ettem :-) Nagyon guszta lett!

sedith írta...

Én sem ettem eddig. Kicsit olyan "káposztás" az íze. :)