2016. szeptember 6., kedd

Körtebefőtt

Bár az efféle körtének - zöld héjú, csak télen érő-puhuló fajta - kicsit később van a szezonja, csak valamikor szeptember végén-októberben, azért felteszem a receptet, mert akkor biztos nem lesz rá időm, vagy szépen elfelejtem. Másfajta körtéből is lehet hasonlóan készíteni, fontos, hogy a körte ne legyen túlérett, hanem inkább zöld és kemény húsú.


Körtebefőtt

Hozzávalók: zöld héjú, kemény húsú körte, cukor vagy más édesítőszer, citromsó, esetleg szalicil.

             1.      A körtét jól megmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, és citromsóval savanyított vízbe tesszük,    hogy megakadályozzuk a barnulást.
             2.      A körtéket kettévágjuk, magházukat kivájjuk, majd méretüktől függően kb. ujjnyi széles cikkekre vágjuk. Újabb citromsavas vízbe tesszük.
             3.      Egy nagyobbacska edénybe vizet öntünk kb. háromnegyedéig, majd cukrot vagy tetszés szerinti édesítőt (nyírfacukor, fruktóz, sztévia stb.) adagolunk hozzá, minden liter vizhez kb. 10-15 dkg-nyit számolva. A édesítő mennyisége ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető. A cukros vizet fölforraljuk, majd amikor lobogni kezd, beleteszünk annyi cikkekre vágott körtét, amennyi az edényben kényelmesen elfér. Újra fölforraljuk, és 1-2 percig főzzük néhányszor óvatosan át-átforgatva.
             4.      Amikor a körteszeletek szemmel láthatóan is színt változtattak, amolyan „üvegessé” váltak, szűrőkanállal kiszedjük a főzővízből, és egyből 7-8 dl-es befőttesüvegekbe adagoljuk. A körteszeleteket nem nyomogatjuk le, hanem lazán hagyjuk őket, ahogy saját maguktól helyezkedtek.

Miután az összes körtét megfőztük, a szirupot újraízesítjük cukorral, felforraljuk, és feltöltjük vele a körtével megtöltött üvegeket. A kupakokat azonnal rácsavarjuk, és az üvegeket szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Ha valaki nem bízik a dolgában, kb. borsszemnyi szalicilt is tehet az üvegek tetejére, mielőtt ledugaszolná őket, de ha gyorsan dolgozunk, és jó forrón töltjük a szirupot a körtére, nem szükséges.

FI - 2016/10




    

2 megjegyzés:

Emese írta...

Én is így szoktam mindenfélét "kompotolni" 😆

sedith írta...

:)
Emese, én nem éppen mindent, a puha gyümölcsöket csak üvegbe teszem (magukban vagy cukorral és vízzel), és kidunsztolom. Úgy nem kell semmiféle tartósító, és nincs annyi munka sem vele.

Related Posts with Thumbnails

2016. szeptember 6., kedd

Körtebefőtt

Bár az efféle körtének - zöld héjú, csak télen érő-puhuló fajta - kicsit később van a szezonja, csak valamikor szeptember végén-októberben, azért felteszem a receptet, mert akkor biztos nem lesz rá időm, vagy szépen elfelejtem. Másfajta körtéből is lehet hasonlóan készíteni, fontos, hogy a körte ne legyen túlérett, hanem inkább zöld és kemény húsú.


Körtebefőtt

Hozzávalók: zöld héjú, kemény húsú körte, cukor vagy más édesítőszer, citromsó, esetleg szalicil.

             1.      A körtét jól megmossuk, majd vékonyan meghámozzuk, és citromsóval savanyított vízbe tesszük,    hogy megakadályozzuk a barnulást.
             2.      A körtéket kettévágjuk, magházukat kivájjuk, majd méretüktől függően kb. ujjnyi széles cikkekre vágjuk. Újabb citromsavas vízbe tesszük.
             3.      Egy nagyobbacska edénybe vizet öntünk kb. háromnegyedéig, majd cukrot vagy tetszés szerinti édesítőt (nyírfacukor, fruktóz, sztévia stb.) adagolunk hozzá, minden liter vizhez kb. 10-15 dkg-nyit számolva. A édesítő mennyisége ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető. A cukros vizet fölforraljuk, majd amikor lobogni kezd, beleteszünk annyi cikkekre vágott körtét, amennyi az edényben kényelmesen elfér. Újra fölforraljuk, és 1-2 percig főzzük néhányszor óvatosan át-átforgatva.
             4.      Amikor a körteszeletek szemmel láthatóan is színt változtattak, amolyan „üvegessé” váltak, szűrőkanállal kiszedjük a főzővízből, és egyből 7-8 dl-es befőttesüvegekbe adagoljuk. A körteszeleteket nem nyomogatjuk le, hanem lazán hagyjuk őket, ahogy saját maguktól helyezkedtek.

Miután az összes körtét megfőztük, a szirupot újraízesítjük cukorral, felforraljuk, és feltöltjük vele a körtével megtöltött üvegeket. A kupakokat azonnal rácsavarjuk, és az üvegeket szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Ha valaki nem bízik a dolgában, kb. borsszemnyi szalicilt is tehet az üvegek tetejére, mielőtt ledugaszolná őket, de ha gyorsan dolgozunk, és jó forrón töltjük a szirupot a körtére, nem szükséges.

FI - 2016/10




    

2 megjegyzés:

Emese írta...

Én is így szoktam mindenfélét "kompotolni" 😆

sedith írta...

:)
Emese, én nem éppen mindent, a puha gyümölcsöket csak üvegbe teszem (magukban vagy cukorral és vízzel), és kidunsztolom. Úgy nem kell semmiféle tartósító, és nincs annyi munka sem vele.