2016. október 9., vasárnap

Sertéstarja szőlőmártással

Mert ősz van, szüret ideje, és mert kezdjük szeretni a gyümölcs-hús kombinációt. :) 


Sertéstarja szőlőmártással

Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg sertéstarja, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika, 5-6 evőkanál olaj, só, bors, ½ teáskanál őrölt kömény; a mártáshoz: 40 dkg kék szőlő, 2 dl vörösbor, kb. 4 dl tej, 2 csapott evőkanál kukoricakeményítő, 1 csipet só, cukor; a díszítéshez: fehér szőlő.

Elkészítése: A tarját kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és őrölt köménnyel. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, tálba tesszük, és elkeverjük a pirospaprikával meg az olajjal. Beletesszük a hússzeleteket, és alaposan összeforgatjuk úgy, hogy a pác mindenhol befedje a húsokat. Félretesszük legalább 1-2 órára pácolódni. Elkészítéskor serpenyőt forrósítunk szárazon, és a tarjaszeleteket mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk. Ezután kevés forró vizet öntünk alá, lefedjük, és az elpárolgó folyadékot folyamatosan pótolva, néha megforgatva, a hússzeleteket puhára pároljuk. A mártáshoz a szőlőt megmossuk, a szemeket kettévágjuk, magját kikaparjuk, dobunk rá egy pici sót, illetve ízlés szerint édesítjük, majd főni tesszük a borral együtt. 1-2 percnyi főzés után besűrítjük a tejjel elkevert keményítővel, és állandóan kavargatva jól kiforraljuk. A hússzeletekkel kínáljuk önmagukban vagy bármilyen tetszés szerinti köret kíséretében.
KT-2016/10

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. október 9., vasárnap

Sertéstarja szőlőmártással

Mert ősz van, szüret ideje, és mert kezdjük szeretni a gyümölcs-hús kombinációt. :) 


Sertéstarja szőlőmártással

Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg sertéstarja, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika, 5-6 evőkanál olaj, só, bors, ½ teáskanál őrölt kömény; a mártáshoz: 40 dkg kék szőlő, 2 dl vörösbor, kb. 4 dl tej, 2 csapott evőkanál kukoricakeményítő, 1 csipet só, cukor; a díszítéshez: fehér szőlő.

Elkészítése: A tarját kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és őrölt köménnyel. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, tálba tesszük, és elkeverjük a pirospaprikával meg az olajjal. Beletesszük a hússzeleteket, és alaposan összeforgatjuk úgy, hogy a pác mindenhol befedje a húsokat. Félretesszük legalább 1-2 órára pácolódni. Elkészítéskor serpenyőt forrósítunk szárazon, és a tarjaszeleteket mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk. Ezután kevés forró vizet öntünk alá, lefedjük, és az elpárolgó folyadékot folyamatosan pótolva, néha megforgatva, a hússzeleteket puhára pároljuk. A mártáshoz a szőlőt megmossuk, a szemeket kettévágjuk, magját kikaparjuk, dobunk rá egy pici sót, illetve ízlés szerint édesítjük, majd főni tesszük a borral együtt. 1-2 percnyi főzés után besűrítjük a tejjel elkevert keményítővel, és állandóan kavargatva jól kiforraljuk. A hússzeletekkel kínáljuk önmagukban vagy bármilyen tetszés szerinti köret kíséretében.
KT-2016/10

Nincsenek megjegyzések: