Szeretjük a húsgombócos leveseket bámilyen formában és összeállításban. Az alábbiakban egy gazdag, marhahúsos-zöldséges változata olvasható:
Húsgombócleves kelbimbóval
Hozzávalók 5-6 személyre: 3-4 közepes sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 pasztinák, 1 szeletke zellergyökér, 50 dkg friss vagy fagyasztott kelbimbó, 5 dkg rizs, 2 tojássárgája, 2,5 dl tejföl, 1 csípős paprika (elhagyható), só, citromlé, petrezselyemzöld; a gombóchoz: 70 dkg finomra darált marhahús, 10 dkg kuszkusz, 2 tojásfehérje, 1 kisebb hagyma finomra aprítva, 5-6 cikk zúzott fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A gombóc hozzávalóit összedolgozzuk, sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól összeálló masszát kapjunk belőle. Félretesszük, majd mielőtt beletennénk a levesbe, diónyi gombócokat formálunk belőle. Fölforralunk kb. 3 l vizet, enyhén megsózzuk, majd rendre beletesszük a kockára vágott gyökérzöldséget, először a sárgarépát, majd a fehér gyökereseket. A kelbimbót, ha friss, megtisztítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk, és hozzáadjuk a leveshez, amikor a többi zöldség félpuhára főtt. Ezután rögtön beletesszük a gombócokat meg a rizst, és addig főzzük, amíg minden puhára nem fő. A tojássárgáját kikavarjuk a tejföllel, felöntjük kevés forró lével, majd a leveshez öntjük, kissé összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Utánasózunk, Csípős paprikával és ecettel ízesítjük, illetve megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
KT - 2017/1
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2016. november 23., szerda
Húsgombócleves kelbimbóval
Szeretjük a húsgombócos leveseket bámilyen formában és összeállításban. Az alábbiakban egy gazdag, marhahúsos-zöldséges változata olvasható:
Húsgombócleves kelbimbóval
Hozzávalók 5-6 személyre: 3-4 közepes sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 pasztinák, 1 szeletke zellergyökér, 50 dkg friss vagy fagyasztott kelbimbó, 5 dkg rizs, 2 tojássárgája, 2,5 dl tejföl, 1 csípős paprika (elhagyható), só, citromlé, petrezselyemzöld; a gombóchoz: 70 dkg finomra darált marhahús, 10 dkg kuszkusz, 2 tojásfehérje, 1 kisebb hagyma finomra aprítva, 5-6 cikk zúzott fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A gombóc hozzávalóit összedolgozzuk, sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól összeálló masszát kapjunk belőle. Félretesszük, majd mielőtt beletennénk a levesbe, diónyi gombócokat formálunk belőle. Fölforralunk kb. 3 l vizet, enyhén megsózzuk, majd rendre beletesszük a kockára vágott gyökérzöldséget, először a sárgarépát, majd a fehér gyökereseket. A kelbimbót, ha friss, megtisztítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk, és hozzáadjuk a leveshez, amikor a többi zöldség félpuhára főtt. Ezután rögtön beletesszük a gombócokat meg a rizst, és addig főzzük, amíg minden puhára nem fő. A tojássárgáját kikavarjuk a tejföllel, felöntjük kevés forró lével, majd a leveshez öntjük, kissé összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Utánasózunk, Csípős paprikával és ecettel ízesítjük, illetve megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
KT - 2017/1
Húsgombócleves kelbimbóval
Hozzávalók 5-6 személyre: 3-4 közepes sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 pasztinák, 1 szeletke zellergyökér, 50 dkg friss vagy fagyasztott kelbimbó, 5 dkg rizs, 2 tojássárgája, 2,5 dl tejföl, 1 csípős paprika (elhagyható), só, citromlé, petrezselyemzöld; a gombóchoz: 70 dkg finomra darált marhahús, 10 dkg kuszkusz, 2 tojásfehérje, 1 kisebb hagyma finomra aprítva, 5-6 cikk zúzott fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A gombóc hozzávalóit összedolgozzuk, sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól összeálló masszát kapjunk belőle. Félretesszük, majd mielőtt beletennénk a levesbe, diónyi gombócokat formálunk belőle. Fölforralunk kb. 3 l vizet, enyhén megsózzuk, majd rendre beletesszük a kockára vágott gyökérzöldséget, először a sárgarépát, majd a fehér gyökereseket. A kelbimbót, ha friss, megtisztítjuk, a nagyobbakat félbevágjuk, és hozzáadjuk a leveshez, amikor a többi zöldség félpuhára főtt. Ezután rögtön beletesszük a gombócokat meg a rizst, és addig főzzük, amíg minden puhára nem fő. A tojássárgáját kikavarjuk a tejföllel, felöntjük kevés forró lével, majd a leveshez öntjük, kissé összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Utánasózunk, Csípős paprikával és ecettel ízesítjük, illetve megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
KT - 2017/1
2 megjegyzés:
-
-
Az 5 dkg rizs mihez kell ebben a receptben? jó a blog, izgalmas receptek! Viki
- 2016. december 30. 3:03
- sedith írta...
-
Kedves Viki, köszönöm az észrevételt, egyszerűen elfelejtettem beleírni az elkészítésbe a rizst. De már pótoltam. Csak egyszerűen beledobjuk a levesbe a húsgombócokkal egyszerre. Nem föltétlenül szükséges, de így sűrűbb, tartalmasabb lesz a leves. :)
- 2016. december 30. 11:36
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Az 5 dkg rizs mihez kell ebben a receptben? jó a blog, izgalmas receptek! Viki
Kedves Viki, köszönöm az észrevételt, egyszerűen elfelejtettem beleírni az elkészítésbe a rizst. De már pótoltam. Csak egyszerűen beledobjuk a levesbe a húsgombócokkal egyszerre. Nem föltétlenül szükséges, de így sűrűbb, tartalmasabb lesz a leves. :)
Megjegyzés küldése