2016. november 21., hétfő

Marhanyelv szarvasgombás majonézzel

Az úgy volt, hogy egy gyermekkori szomszédom érdekes képeket tett fel a FB-ra... majd egy kis levelezés következett, minek az lett az eredménye, hogy kaptam tőle 4 darabka fekete szarvasgombát. Alig hittem a szememnek, és már hazaérkezve az ajándékkal sem jött, hogy higgyem, hoyg ilyesmi került a birtokomba. Annál is inkább, hogy nem sokkal azelőtt régi kedves kolléganőm, Emőke is  meglepett egy szarvasgombás olajjal, ami az ő tetszésütket nem nyerte el.
Elkezdtem kutakodni, hogyan is kellene felhasználni, és mivel éppen akkoriban vettük meg a 98 kiló növendékhúst (2 éves állat volt, már nem borjú, de még nem is marha igazából), hát első próbálkozásként a megfőtt nyelv mellé házasítottam össze majonézzel. Kitűnő volt, egyszerű, de nagyszerű. A lényege a szarvasgombás ételeknek, hogy annyira domináns ennek a gombának az íze, hogy nem érdemes más, intenzív ízű fűszerrel elütni.


Marhanyelv szarvasgombás majonézzel

Hozzávalók 4 személyre: 1 friss marhanyelv, só, 3-4 babérlevél, 2 tk szemes bors; a mártáshoz: 2 dl házi majonéz, 2-3 evőkanál görög joghurt, só, citromlé, őrölt bors, kb. 2 evőkanálnyi reszelt szarvasgomba + még néhány hajszálvékony szeletke a tálaláshoz.

Elkészítése: A nyelvet hideg vízben főni tesszük, majd beledobjuk a fűszereket, megsózzuk, és közepes lángon, fedő alatt puhára főzzük. Ezután a nyelvet hagyjuk kézmelegre hűlni, külső fehéres hártyáját eltávolítjuk, majd felszeleteljük. A mártáshoz a majonézt simára keverjük a joghurttal meg kevés citromlével, majd sóval, borssal és a szarvasgombával ízesítjük. Fogyasztás előtt 10-15 percig hagyjuk állni, hogy a gomba aromája érvényesülhessen. A felszeletelt nyelvet tálra rendezzük, és leöntjük a mártással.

EK - 2018/12

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Szarvasgombát még nem ettünk, el sem tudom képzelni, hogy milyen az íze :-) de biztos nagyon finom! A marhanyelv is finom lehet, és most hogy vettek ilyen sok húst, biztos sok ínycsiklandó ételt fogsz készíteni :-)

Related Posts with Thumbnails

2016. november 21., hétfő

Marhanyelv szarvasgombás majonézzel

Az úgy volt, hogy egy gyermekkori szomszédom érdekes képeket tett fel a FB-ra... majd egy kis levelezés következett, minek az lett az eredménye, hogy kaptam tőle 4 darabka fekete szarvasgombát. Alig hittem a szememnek, és már hazaérkezve az ajándékkal sem jött, hogy higgyem, hoyg ilyesmi került a birtokomba. Annál is inkább, hogy nem sokkal azelőtt régi kedves kolléganőm, Emőke is  meglepett egy szarvasgombás olajjal, ami az ő tetszésütket nem nyerte el.
Elkezdtem kutakodni, hogyan is kellene felhasználni, és mivel éppen akkoriban vettük meg a 98 kiló növendékhúst (2 éves állat volt, már nem borjú, de még nem is marha igazából), hát első próbálkozásként a megfőtt nyelv mellé házasítottam össze majonézzel. Kitűnő volt, egyszerű, de nagyszerű. A lényege a szarvasgombás ételeknek, hogy annyira domináns ennek a gombának az íze, hogy nem érdemes más, intenzív ízű fűszerrel elütni.


Marhanyelv szarvasgombás majonézzel

Hozzávalók 4 személyre: 1 friss marhanyelv, só, 3-4 babérlevél, 2 tk szemes bors; a mártáshoz: 2 dl házi majonéz, 2-3 evőkanál görög joghurt, só, citromlé, őrölt bors, kb. 2 evőkanálnyi reszelt szarvasgomba + még néhány hajszálvékony szeletke a tálaláshoz.

Elkészítése: A nyelvet hideg vízben főni tesszük, majd beledobjuk a fűszereket, megsózzuk, és közepes lángon, fedő alatt puhára főzzük. Ezután a nyelvet hagyjuk kézmelegre hűlni, külső fehéres hártyáját eltávolítjuk, majd felszeleteljük. A mártáshoz a majonézt simára keverjük a joghurttal meg kevés citromlével, majd sóval, borssal és a szarvasgombával ízesítjük. Fogyasztás előtt 10-15 percig hagyjuk állni, hogy a gomba aromája érvényesülhessen. A felszeletelt nyelvet tálra rendezzük, és leöntjük a mártással.

EK - 2018/12

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Szarvasgombát még nem ettünk, el sem tudom képzelni, hogy milyen az íze :-) de biztos nagyon finom! A marhanyelv is finom lehet, és most hogy vettek ilyen sok húst, biztos sok ínycsiklandó ételt fogsz készíteni :-)