2018. február 4., vasárnap

Tonhalsteak cukkinisalátával

A tonhal húsa isteni. Nekem a jó minőségű marhahús jut eszembe róla, ahogy látom. És állagra sem az a puha, széteső, nyápic halhús, hanem van karaktere, ahogy a férjem mondja: van, mit enni rajta. Persze, attól puha és szétmálló - a szájban. Fontos azonban, hogy nehogy túlsüssük. Bár sok helyen valóban, úgy láttam, hogy sütötték, mint a marhát, és a belseje a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázott, mi azért mégis a majdnem teljesen átsült változatot preferáljuk. És így is hatalmas az ízélmény. Nálunk újévi vacsora volt.


Tonhalsteak cukkinisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet ujjnyi vastag, kb. tenyérnyi nagyságú tonhalsteak, 1-1 teáskanál színes bors, koriander és mustármag, 1/2-1/2 teáskanál gyömbérpor és durva szemcséjű só, késhegynyi (vagy ízlés szerinti) csilipehely, 3 evőkanál olívaolaj;
a salátához: 2 karcsú cukkini, 1 nagy lila hagyma, 1/2 piros húsú kápia paprika, 3 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, só, 1/2 teáskanálnyi a fűszerkeverékből, olívaolaj, citromhéj.

Elkészítése: A fűszerkeverék hozzávalóit mozsárba tesszük, és összezúzzuk. Megszórjuk vele a halszeleteket, majd félretesszük annyi időre, amíg a salátát előkészítjük. A zöldségeket megmossuk, a paprikát kicsumázzuk, a hagymát meghámozzuk. A cukkinit hosszú, vékony szeletekre vágjuk (pl. zldséghámozóval vagy sajtszeletelővel, esetleg káposztagyaluval), belső magvas részét nem használjuk fel. A hagymát és a paprikát kis kockákra vágjuk. Tálba tesszük a finomra aprított petrezselyemzölddel együtt, és kézzel lazán összeforgatjuk. Az öntethez a zúzott fokhagymát elkeverjük kevés sóval, fűszerkeverékkel, 1/2 citrom héjával, majd hozzáadjuk a citromlevet és ízlés szerinti olívaolajat. Ráöntjük a salátára, és összeforgatjuk. ezután készítjük el a halat. Az olívaolajat felhevítjük egy grillserpenyőben, és belehelyezzük a halszeleteket. Vastagságuktól függően 2 vagy max. 3 percig sütjük egyik felükön úgy, hogy egyszer sem mozdítjuk meg (így szép csíkosak lesznek), majd megfordítjuk, és a másik oldalukon is sütjük, amíg elérik a kívánt állagot. Tapintással ellenőrizhető: ha inkább puha, akkor belül még eléggé nyers vagy rózsaszín, ha keményebb, akkor átsült. Fontos, hogy 3-4 percnél tovább a másik oldalán se süssük, különben élvezhetetlen lesz.

EK - 2018/3


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. február 4., vasárnap

Tonhalsteak cukkinisalátával

A tonhal húsa isteni. Nekem a jó minőségű marhahús jut eszembe róla, ahogy látom. És állagra sem az a puha, széteső, nyápic halhús, hanem van karaktere, ahogy a férjem mondja: van, mit enni rajta. Persze, attól puha és szétmálló - a szájban. Fontos azonban, hogy nehogy túlsüssük. Bár sok helyen valóban, úgy láttam, hogy sütötték, mint a marhát, és a belseje a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázott, mi azért mégis a majdnem teljesen átsült változatot preferáljuk. És így is hatalmas az ízélmény. Nálunk újévi vacsora volt.


Tonhalsteak cukkinisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet ujjnyi vastag, kb. tenyérnyi nagyságú tonhalsteak, 1-1 teáskanál színes bors, koriander és mustármag, 1/2-1/2 teáskanál gyömbérpor és durva szemcséjű só, késhegynyi (vagy ízlés szerinti) csilipehely, 3 evőkanál olívaolaj;
a salátához: 2 karcsú cukkini, 1 nagy lila hagyma, 1/2 piros húsú kápia paprika, 3 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, só, 1/2 teáskanálnyi a fűszerkeverékből, olívaolaj, citromhéj.

Elkészítése: A fűszerkeverék hozzávalóit mozsárba tesszük, és összezúzzuk. Megszórjuk vele a halszeleteket, majd félretesszük annyi időre, amíg a salátát előkészítjük. A zöldségeket megmossuk, a paprikát kicsumázzuk, a hagymát meghámozzuk. A cukkinit hosszú, vékony szeletekre vágjuk (pl. zldséghámozóval vagy sajtszeletelővel, esetleg káposztagyaluval), belső magvas részét nem használjuk fel. A hagymát és a paprikát kis kockákra vágjuk. Tálba tesszük a finomra aprított petrezselyemzölddel együtt, és kézzel lazán összeforgatjuk. Az öntethez a zúzott fokhagymát elkeverjük kevés sóval, fűszerkeverékkel, 1/2 citrom héjával, majd hozzáadjuk a citromlevet és ízlés szerinti olívaolajat. Ráöntjük a salátára, és összeforgatjuk. ezután készítjük el a halat. Az olívaolajat felhevítjük egy grillserpenyőben, és belehelyezzük a halszeleteket. Vastagságuktól függően 2 vagy max. 3 percig sütjük egyik felükön úgy, hogy egyszer sem mozdítjuk meg (így szép csíkosak lesznek), majd megfordítjuk, és a másik oldalukon is sütjük, amíg elérik a kívánt állagot. Tapintással ellenőrizhető: ha inkább puha, akkor belül még eléggé nyers vagy rózsaszín, ha keményebb, akkor átsült. Fontos, hogy 3-4 percnél tovább a másik oldalán se süssük, különben élvezhetetlen lesz.

EK - 2018/3


Nincsenek megjegyzések: