2020. február 1., szombat

Zöldségleves grízgaluskával



Zöldségleves grízgaluskával 

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 csirke csontos részei, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 darabka zellergumó, só, bors, petrezselyemzöld;
a galuskához: 1 egész házi tojás, 2 csipet só, 5 evőkanál búzadara (gríz).

Elkészítése: A csirkehúst főni tesszük hideg vízben, majd miután fölforrt, lehabozzuk és megsózzuk. Amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadjuk a tetszőlegesen (pl. kis kockákra) felvágott sárgarépát, petrezselymet és zellert. Addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskát is. A tojást alaposan felverjük a sóval, majd kanalanként beledolgozzuk a búzadarát is. A masszát szépen elegyengetjük, majd vízbe mártott kanállal nem lobogva forró, sós vízbe szaggatjuk. Miután az összeset beleszaggattuk, a lángot kicsire vesszük, lefedjük, és néhány percig így hagyjuk puhulni-duzzadni. Közben egyszer óvatosan meg is forgathatjuk őket, de nem feltétlenül muszáj. Amikor a galuskák elkezdenek ismét leszállni a víz fenekére, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, és áttesszük a levesbe. A levest utánaízesítjük sóval, ízlés szerint megborsozzuk, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk.

Megjegyzés: A húst leszedegethetjük a csontokról, és beletehetjük a levesbe, így tartalmasabb lesz. 

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Edith,

Honvagyam es a Google keresője által találtam a blogodra. O, bárcsak hamarabb keveredtem volna ide!
Koszonom szépen, hogy megosztod velünk a finomabbal finomabb receptjeidet, gondolataidat, keszitmenyeidet es ötleteidet.

A finom, kicsi mamamra emlékeztető babetleveles pityókalevesedet fozom éppen. Mindjárt lesz, illatra es ízre is olyan, mint amit édesanyám es mamam foz mindig. Közben pedig a blogokat bongeszem. Egy találtam ide a gyalusos levesedre. Nagyon jól esik a kis szívemnek hazai recepteket olvasni. Ma különösebben haza vagyom.

Ne haragudj, hogy ide kiontottam a szívemet. Szeretetbol írtam a sorokat. Koszonom mégegyszer, hogy szép blogodat megosztod a sok munkádat pedig szeretettel fogom készíteni majd.

Zarom soraimat.
Minden jot Neked!

Udvozlettel,
Egy erdélyi leany/fiatal asszonyka a ködös Albionbol.


ui.i.:
Bocsánat az autocorrect-em makacskodik, es sokszor javítja / átírja a szavaimat.

sedith írta...

Kedves Névtelen! (Elnézést, nem tudom, hogyan szólítsalak másképp...)

Drága vagy, és hálásan köszönöm soraidat!
Sajnos a blogot már nem írom olyan rendszerességgel, ahogy régebb, sőt, de amit tudtam, és amit érdemes volt, már úgyis feltettem ide, megtalálható az archívumban. Örülök, hogy ilyen hatással volt rád a blogom, és nagyon remélem, hogy máskor is, ha fellépsz rá, találsz olyan recepteket, amikkel egy kis Erdélyt varázsolhatsz az asztalotokra! Minden jót, finom ételeket, boldog emlékeket kívánok! <3
Szeretettel: Edith

Related Posts with Thumbnails

2020. február 1., szombat

Zöldségleves grízgaluskával



Zöldségleves grízgaluskával 

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 csirke csontos részei, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 darabka zellergumó, só, bors, petrezselyemzöld;
a galuskához: 1 egész házi tojás, 2 csipet só, 5 evőkanál búzadara (gríz).

Elkészítése: A csirkehúst főni tesszük hideg vízben, majd miután fölforrt, lehabozzuk és megsózzuk. Amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadjuk a tetszőlegesen (pl. kis kockákra) felvágott sárgarépát, petrezselymet és zellert. Addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskát is. A tojást alaposan felverjük a sóval, majd kanalanként beledolgozzuk a búzadarát is. A masszát szépen elegyengetjük, majd vízbe mártott kanállal nem lobogva forró, sós vízbe szaggatjuk. Miután az összeset beleszaggattuk, a lángot kicsire vesszük, lefedjük, és néhány percig így hagyjuk puhulni-duzzadni. Közben egyszer óvatosan meg is forgathatjuk őket, de nem feltétlenül muszáj. Amikor a galuskák elkezdenek ismét leszállni a víz fenekére, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, és áttesszük a levesbe. A levest utánaízesítjük sóval, ízlés szerint megborsozzuk, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk.

Megjegyzés: A húst leszedegethetjük a csontokról, és beletehetjük a levesbe, így tartalmasabb lesz. 

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Edith,

Honvagyam es a Google keresője által találtam a blogodra. O, bárcsak hamarabb keveredtem volna ide!
Koszonom szépen, hogy megosztod velünk a finomabbal finomabb receptjeidet, gondolataidat, keszitmenyeidet es ötleteidet.

A finom, kicsi mamamra emlékeztető babetleveles pityókalevesedet fozom éppen. Mindjárt lesz, illatra es ízre is olyan, mint amit édesanyám es mamam foz mindig. Közben pedig a blogokat bongeszem. Egy találtam ide a gyalusos levesedre. Nagyon jól esik a kis szívemnek hazai recepteket olvasni. Ma különösebben haza vagyom.

Ne haragudj, hogy ide kiontottam a szívemet. Szeretetbol írtam a sorokat. Koszonom mégegyszer, hogy szép blogodat megosztod a sok munkádat pedig szeretettel fogom készíteni majd.

Zarom soraimat.
Minden jot Neked!

Udvozlettel,
Egy erdélyi leany/fiatal asszonyka a ködös Albionbol.


ui.i.:
Bocsánat az autocorrect-em makacskodik, es sokszor javítja / átírja a szavaimat.

sedith írta...

Kedves Névtelen! (Elnézést, nem tudom, hogyan szólítsalak másképp...)

Drága vagy, és hálásan köszönöm soraidat!
Sajnos a blogot már nem írom olyan rendszerességgel, ahogy régebb, sőt, de amit tudtam, és amit érdemes volt, már úgyis feltettem ide, megtalálható az archívumban. Örülök, hogy ilyen hatással volt rád a blogom, és nagyon remélem, hogy máskor is, ha fellépsz rá, találsz olyan recepteket, amikkel egy kis Erdélyt varázsolhatsz az asztalotokra! Minden jót, finom ételeket, boldog emlékeket kívánok! <3
Szeretettel: Edith