2010. március 1., hétfő
Halfasírt zöldséges mártással
Az ötletet egyértelműen Alíz adta. Még akkor, amikor Max VKF!-jére ezzel a recepttel is nevezett. Már akkor tudtam, hogy az egyik adag lefagyasztott apróhalat ehhez az ételhez fogom "feláldozni". Nos, most jött el az áldozás ideje. :) Eredmény - a férjem kommentje által: hű, te, ez is finom lett belőle, nemcsak a szardínia!
Még sosem készítettem halfasírtot. De enni annál többet ettem, főleg gyerekkoromban, amikor a délutáni hegedűórák miatt, mindig az egyik kantinban (étkezde) ettem, útban a tanár felé. Szinte kivétel nélkül a halfasírtot választottam; mikor rizzsel és szósszal, mikor krumplipürével tálalták, nekem mindegy volt, a fasírt volt a lényeg. Az ott dolgozók már jól ismertek, mindig frisset, meleget tettek nekem, sőt, azt hiszem, mindig egy kicsit nagyobb adagokat is, mint amik kinn sorakoztak a pulton.:) Aztán lassan kimaradoztak ezek az ebédek és szépen kimaradt az étrendemből a halfasírt is. Legalább 20 éve nem ettem. De hogy miért nem, nem tudnám megmondani. Mostantól, mindenesetre, lesz időnként, mert 10-essel szerepelt a szombati ebédnél.
Halfasírt zöldséges-paradicsomos szósszal
Hozzávalók: 60 dkg apróhal vagy halfilé, 2 szelet kenyér, ½ lilahagyma, 1 cikk (lehet több is) fokhagyma, ½ murok (sárgarépa), 2 tojás, só, bors, szerecsendió, 15 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez;
A szószhoz: 1 ½ db. közepes murok, ½ lilahagyma, 3-4 ek. paradicsompüré vagy (házi) ketchup, 1 tk. liszt vagy keményítő, 1 dl tejszín vagy tej, só, bors, 1 tk. cukor, olaj.
Elkészítés:
Az apróhalat átmossuk (lekaparjuk a pikkelyeket, kibelezzük, fejét levágjuk, farkuk, uszonyuk marad – mi így szoktuk őket lefagyasztani) és 2-3 pohár vízzel, pici sóval és 2 babérlevéllel kuktában odatesszük főni. Lehet más edényben is, de így lényegesen lerövidül a főzési ideje. Egy óra fővés után félrevesszük, leszűrjük róla a főzőlevet és hagyjuk kissé hűlni. Ha halfiléből készítjük, erre nincs szükség, nyersen le lehet darálni és ugyanúgy dolgozni vele tovább, ahogy a főtt apróhallal.
Amíg fő a hal, odakészítjük a mártást is. A hagymát megtisztítjuk, apróra daraboljuk, a murkot pedig finomra reszeljük. 2-3 ek. olajon először megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a reszelt répát is és pár percig, állandóan kavargatva, együtt dinszteljük. Ekkor felöntjük egy pohár vízzel, megsózzuk és kis lángon hagyjuk párolódni. Ha elfő a víz, kicsinként lehet pótolni. Amíg a szósz készül, a fasírtot is összeállítjuk és kisütjük.
A főtt halat egy edénybe tesszük a fél reszelt répával, a beáztatott kicsavart kenyérrel, az áttört fokhagymával és az apróra vágott hagymával, sózzuk, borsozzuk és jól összegyúrjuk. Hozzáadjuk a tojást is, azzal is jól eldolgozzuk. Nekem kettőre volt szükségem ahhoz, hogy a massza jól összeálljon. Diónyi golyókat formálunk belőle, meghempergetjük a zsemlemorzsában és bő, forró olajban kisütjük. Nem kell túl sokáig sütni, csak amíg szép színt kap mindkét felük.
Befejezzük a mártást is: amikor a répa és a hagyma jó puhára főtt (kb. 15-20 perc), beletesszük a paradicsompürét is, felforraljuk, majd rögtön utána behabarjuk a tejszínnel/tejjel elkevert liszttel. Ha kell, további tejjel vagy vízzel igazítunk az állagán. Utánasózunk, megborsozzuk és 1 tk.-nyi cukorral tesszük teljessé az ízét. További köret is adható mellé (krumpli, rizs, tésztaféle), de Alíz is figyelmeztet, hogy ezekkel együtt hízlaló az étel.
TAV. BŐS. - 2011.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2010. március 1., hétfő
Halfasírt zöldséges mártással
Az ötletet egyértelműen Alíz adta. Még akkor, amikor Max VKF!-jére ezzel a recepttel is nevezett. Már akkor tudtam, hogy az egyik adag lefagyasztott apróhalat ehhez az ételhez fogom "feláldozni". Nos, most jött el az áldozás ideje. :) Eredmény - a férjem kommentje által: hű, te, ez is finom lett belőle, nemcsak a szardínia!
Még sosem készítettem halfasírtot. De enni annál többet ettem, főleg gyerekkoromban, amikor a délutáni hegedűórák miatt, mindig az egyik kantinban (étkezde) ettem, útban a tanár felé. Szinte kivétel nélkül a halfasírtot választottam; mikor rizzsel és szósszal, mikor krumplipürével tálalták, nekem mindegy volt, a fasírt volt a lényeg. Az ott dolgozók már jól ismertek, mindig frisset, meleget tettek nekem, sőt, azt hiszem, mindig egy kicsit nagyobb adagokat is, mint amik kinn sorakoztak a pulton.:) Aztán lassan kimaradoztak ezek az ebédek és szépen kimaradt az étrendemből a halfasírt is. Legalább 20 éve nem ettem. De hogy miért nem, nem tudnám megmondani. Mostantól, mindenesetre, lesz időnként, mert 10-essel szerepelt a szombati ebédnél.
Halfasírt zöldséges-paradicsomos szósszal
Hozzávalók: 60 dkg apróhal vagy halfilé, 2 szelet kenyér, ½ lilahagyma, 1 cikk (lehet több is) fokhagyma, ½ murok (sárgarépa), 2 tojás, só, bors, szerecsendió, 15 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez;
A szószhoz: 1 ½ db. közepes murok, ½ lilahagyma, 3-4 ek. paradicsompüré vagy (házi) ketchup, 1 tk. liszt vagy keményítő, 1 dl tejszín vagy tej, só, bors, 1 tk. cukor, olaj.
Elkészítés:
Az apróhalat átmossuk (lekaparjuk a pikkelyeket, kibelezzük, fejét levágjuk, farkuk, uszonyuk marad – mi így szoktuk őket lefagyasztani) és 2-3 pohár vízzel, pici sóval és 2 babérlevéllel kuktában odatesszük főni. Lehet más edényben is, de így lényegesen lerövidül a főzési ideje. Egy óra fővés után félrevesszük, leszűrjük róla a főzőlevet és hagyjuk kissé hűlni. Ha halfiléből készítjük, erre nincs szükség, nyersen le lehet darálni és ugyanúgy dolgozni vele tovább, ahogy a főtt apróhallal.
Amíg fő a hal, odakészítjük a mártást is. A hagymát megtisztítjuk, apróra daraboljuk, a murkot pedig finomra reszeljük. 2-3 ek. olajon először megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a reszelt répát is és pár percig, állandóan kavargatva, együtt dinszteljük. Ekkor felöntjük egy pohár vízzel, megsózzuk és kis lángon hagyjuk párolódni. Ha elfő a víz, kicsinként lehet pótolni. Amíg a szósz készül, a fasírtot is összeállítjuk és kisütjük.
A főtt halat egy edénybe tesszük a fél reszelt répával, a beáztatott kicsavart kenyérrel, az áttört fokhagymával és az apróra vágott hagymával, sózzuk, borsozzuk és jól összegyúrjuk. Hozzáadjuk a tojást is, azzal is jól eldolgozzuk. Nekem kettőre volt szükségem ahhoz, hogy a massza jól összeálljon. Diónyi golyókat formálunk belőle, meghempergetjük a zsemlemorzsában és bő, forró olajban kisütjük. Nem kell túl sokáig sütni, csak amíg szép színt kap mindkét felük.
Befejezzük a mártást is: amikor a répa és a hagyma jó puhára főtt (kb. 15-20 perc), beletesszük a paradicsompürét is, felforraljuk, majd rögtön utána behabarjuk a tejszínnel/tejjel elkevert liszttel. Ha kell, további tejjel vagy vízzel igazítunk az állagán. Utánasózunk, megborsozzuk és 1 tk.-nyi cukorral tesszük teljessé az ízét. További köret is adható mellé (krumpli, rizs, tésztaféle), de Alíz is figyelmeztet, hogy ezekkel együtt hízlaló az étel.
TAV. BŐS. - 2011.
5 megjegyzés:
- Vica írta...
-
Még nem ettem ilyesmit, de nagyon jól néz ki!!
Egyszer beiktatom!!:)) - 2010. március 1. 17:14
- Wise Lady írta...
-
Jól értem, hogy a szálkákat bennehagyod, vagy ezt nem írtad le?
Az én kisfiam is szereti, én tengeri halfiléből sütök hasonlót. - 2010. március 1. 19:18
- sedith írta...
-
Vica, nekem is ez volt az első kísérletem, de nem az utolsó!
Wise Lady, igen, a szálkák benne maradtak, teljesen átfőttek, ezért szükséges az előzetes főzés a kuktában. Azalatt teljesen átfő a hús és a csont is, az olajban sütés már csak egy kis plusz "biztosíték". A végeredményben abszolút semmi sem érződik. - 2010. március 1. 19:46
- duende írta...
-
Ezt ki kell próbánom! Nagy halevő vagyok, szinte hetente kerül asztalra, de halpogácsákat még sosem csináltam. Itt az ideje! :)
- 2010. március 2. 10:58
- Alíz írta...
-
Örülök, hogy izlett a családnak. :)
- 2010. március 3. 7:46
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Még nem ettem ilyesmit, de nagyon jól néz ki!!
Egyszer beiktatom!!:))
Jól értem, hogy a szálkákat bennehagyod, vagy ezt nem írtad le?
Az én kisfiam is szereti, én tengeri halfiléből sütök hasonlót.
Vica, nekem is ez volt az első kísérletem, de nem az utolsó!
Wise Lady, igen, a szálkák benne maradtak, teljesen átfőttek, ezért szükséges az előzetes főzés a kuktában. Azalatt teljesen átfő a hús és a csont is, az olajban sütés már csak egy kis plusz "biztosíték". A végeredményben abszolút semmi sem érződik.
Ezt ki kell próbánom! Nagy halevő vagyok, szinte hetente kerül asztalra, de halpogácsákat még sosem csináltam. Itt az ideje! :)
Örülök, hogy izlett a családnak. :)
Megjegyzés küldése