2012. július 30., hétfő

Tárkonyos pityókaleves

"Isenem, Istenem, sugározd meg nekem,
Kell-e a tárkonyos pityókalevesbe petrezselyem?"
A fáma szerint így imádkozott az egyszeri ditrói menyecske, aki élete első krumplilevesét készült megfőzni az anyja segítsége nélkül. S hogy a tárkonyos pityókalevesbe valójában kell-e petrezselyemzöld vagy sem, a ditrói menyecskéhez hasonlóan én sem tudom, de egykettőre megoldottam a dolgot: nem tettem.
Ez a leves hagyományos erdélyi étel, nemcsak mifelénk a Marosmentén, hanem a Székelyföldön mindenhol, és gondolom, Erdély más tartományaiban is készítik. Nálunk általában krumplinak hívjuk a burgonyát, de van egy-két olyan étel, amiben a zamatosabb, székelyesebb elnevezését használjuk. Ilyen a pityókaleves is. Vagy a pityókás rántotta. Sokféleképpen készülhet: hússal vagy anélkül, de természetesen, a húsos - általában valamilyen füstölt húsos - változata a hagyományos. Én most nagyon kevés szalonnát és egy jó arasznyi kolbászt használtam bele.


Tárkonyos pityókaleves

Hozzávalók: 50-60 dkg jó húsos füstölt csont vagy  1 arasznyi kolbász, 5 dkg szalonna, 50 dkg krumpli,1 sárgarépa, 1 nagy hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 evőkanálnyi aprított ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A füstölt csontot jól megmossuk forró vízben, majd 2-3 l hideg vízben főni tesszük, és miután fölforrt, habját leszedegetjük. Amikor a hús félpuhára főtt, a szalonnát nagyon kicsi kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkavarjuk, félrevesszük a lángról, és rögtön beleöntjük a leveses fazékba. Amikor fölforrt, beletesszük a karikára vagy felezett karikákra vágott sárgarépát, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor dobjuk bele a meghámozott, kockára vágott krumplit, megsózzuk, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ezután a lisztet simára keverjük a tejjel, és behabarjuk vele a levest. Hagyjuk fölforrni, és ha túlságosan sűrűsödne, kevés forró vízzel hígítjuk a kívánt állagúra. A tejfölt elkeverjük kevés forró levessel, és a fazékba öntjük. Jól kiforraljuk, majd elzárjuk a fazék alatt a lángot. Végül rászórjuk az aprított ecetes tárkonyt, illetve tárkonyecettel és további sóval ízesítjük tetszés szerint. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé. Van, aki apróra vágott, sózott-olajozott lila hagymával fogyasztja.

Megjegyzés: Ha nem hússal, hanem kolbásszal készítjük a levest, akkor a szalonnaolvasztással indítunk, majd a pörköltalapot öntjük fel a kellő mennyiségű vízzel. A karikára vágott kolbászt pedig akkor adjuk hozzá, amikor a krumpli már félpuha.

KAL - 2013.

7 megjegyzés:

HajniZoli írta...

A pityókaleves minden formában kedvenc. Így tárkonyosan is nagyon szeretjük.

sedith írta...

Bizony, a babérleveles is nagyon finom!:) Vagy, amilyet még kitalálok!:)
Ti is szoktátok főzni a tárkonyosat? Azért nem voltam biztos benne, hogy a nyugati tartományokban is ugyanannyira elterjedt, mint nálunk!?

martinelli írta...

Nálunk nagy kedvenc, én imádom, gyakran szoktam készíteni.

sedith írta...

Nálunk is rendszeresen étlapon van.:)

iri írta...

Az a jo oreg pityoka leves!

sedith írta...

Bizony, bizony, Iri! Sok éhes száj lakott jól már ilyen levessel, és sok élet mentődött meg a pityóka által!:)
Mamám mesélte, hogy amikor menekültek, szinte állandóan kiflipityókát ettek mézzel, ami akkoriban fejedelmi éteknek számított. Szerencséjükre az édesapjának méhei voltak, így jutottak hozzá a még ma is szinte luxusnak számító édes finomsághoz.

Kati írta...

Tárkonyosan még nem készítettem, de kipróbálom így is:)

Related Posts with Thumbnails

2012. július 30., hétfő

Tárkonyos pityókaleves

"Isenem, Istenem, sugározd meg nekem,
Kell-e a tárkonyos pityókalevesbe petrezselyem?"
A fáma szerint így imádkozott az egyszeri ditrói menyecske, aki élete első krumplilevesét készült megfőzni az anyja segítsége nélkül. S hogy a tárkonyos pityókalevesbe valójában kell-e petrezselyemzöld vagy sem, a ditrói menyecskéhez hasonlóan én sem tudom, de egykettőre megoldottam a dolgot: nem tettem.
Ez a leves hagyományos erdélyi étel, nemcsak mifelénk a Marosmentén, hanem a Székelyföldön mindenhol, és gondolom, Erdély más tartományaiban is készítik. Nálunk általában krumplinak hívjuk a burgonyát, de van egy-két olyan étel, amiben a zamatosabb, székelyesebb elnevezését használjuk. Ilyen a pityókaleves is. Vagy a pityókás rántotta. Sokféleképpen készülhet: hússal vagy anélkül, de természetesen, a húsos - általában valamilyen füstölt húsos - változata a hagyományos. Én most nagyon kevés szalonnát és egy jó arasznyi kolbászt használtam bele.


Tárkonyos pityókaleves

Hozzávalók: 50-60 dkg jó húsos füstölt csont vagy  1 arasznyi kolbász, 5 dkg szalonna, 50 dkg krumpli,1 sárgarépa, 1 nagy hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 evőkanálnyi aprított ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A füstölt csontot jól megmossuk forró vízben, majd 2-3 l hideg vízben főni tesszük, és miután fölforrt, habját leszedegetjük. Amikor a hús félpuhára főtt, a szalonnát nagyon kicsi kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkavarjuk, félrevesszük a lángról, és rögtön beleöntjük a leveses fazékba. Amikor fölforrt, beletesszük a karikára vagy felezett karikákra vágott sárgarépát, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor dobjuk bele a meghámozott, kockára vágott krumplit, megsózzuk, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ezután a lisztet simára keverjük a tejjel, és behabarjuk vele a levest. Hagyjuk fölforrni, és ha túlságosan sűrűsödne, kevés forró vízzel hígítjuk a kívánt állagúra. A tejfölt elkeverjük kevés forró levessel, és a fazékba öntjük. Jól kiforraljuk, majd elzárjuk a fazék alatt a lángot. Végül rászórjuk az aprított ecetes tárkonyt, illetve tárkonyecettel és további sóval ízesítjük tetszés szerint. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé. Van, aki apróra vágott, sózott-olajozott lila hagymával fogyasztja.

Megjegyzés: Ha nem hússal, hanem kolbásszal készítjük a levest, akkor a szalonnaolvasztással indítunk, majd a pörköltalapot öntjük fel a kellő mennyiségű vízzel. A karikára vágott kolbászt pedig akkor adjuk hozzá, amikor a krumpli már félpuha.

KAL - 2013.

7 megjegyzés:

HajniZoli írta...

A pityókaleves minden formában kedvenc. Így tárkonyosan is nagyon szeretjük.

sedith írta...

Bizony, a babérleveles is nagyon finom!:) Vagy, amilyet még kitalálok!:)
Ti is szoktátok főzni a tárkonyosat? Azért nem voltam biztos benne, hogy a nyugati tartományokban is ugyanannyira elterjedt, mint nálunk!?

martinelli írta...

Nálunk nagy kedvenc, én imádom, gyakran szoktam készíteni.

sedith írta...

Nálunk is rendszeresen étlapon van.:)

iri írta...

Az a jo oreg pityoka leves!

sedith írta...

Bizony, bizony, Iri! Sok éhes száj lakott jól már ilyen levessel, és sok élet mentődött meg a pityóka által!:)
Mamám mesélte, hogy amikor menekültek, szinte állandóan kiflipityókát ettek mézzel, ami akkoriban fejedelmi éteknek számított. Szerencséjükre az édesapjának méhei voltak, így jutottak hozzá a még ma is szinte luxusnak számító édes finomsághoz.

Kati írta...

Tárkonyosan még nem készítettem, de kipróbálom így is:)