2012. július 28., szombat

Fürjtojással töltött, keleties ízű fasírt

Vagy 25 fürjtojást kaptam jómúltkoriban kedvenc Lidi barátnőmtől.:) Sütöttem tükörtojást, használtam fasírtba, használtam salátához, de még mindig volt belőle. Ahányszor kinyitottam a hűtőt, a maradék 6 darab ott nézett farkasszemet velem. Persze, egykettőre megsüthettem volna, de "elpazarolni" sem akartam. Így aztán kitaláltam, hogy megfőzöm, és ... felhasználom.
A fasírt is nagy kedvencem, de nemcsak nekem, hanem a családnak is. Most viszont egy kicsit merész gondolatom támadt, és egy lapra tettem fel mindent: ha majd nem ízlik, kicsit falnak belőle!:P:P:P De fölösleges volt az aggodalmam, mert a férjemnek nagyon ízlett, a lányok pedig csak a tojás körüli "trutyival" nem voltak kibékülve.:)

Azért egyvalami nem volt rendben ezzel az étellel. Ha mondjuk 12 db tojásom lett volna, sokkal jobban be lehetett volna osztani a húst is, így csak 6 nagyobb kolbászszerű fasírtot tudtam csinálni, és tojás csak a közepében volt. Tehát a receptben a 6 tojás helyett 12-t fogok megadni, mert úgy jobb lesz. Persze, az ízén ez nem sokat változtat.

Ez lett belőle:


Fürjtojással töltött, duplán padlizsános, keleties ízű fasírt zöldségsalsával

Hozzávalók: 12 db fürjtojás, 40 dkg darált pulykahús, 10 dkg szikkadt kenyér, 1 nagy padlizsán, 1 közepes hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 teáskanál falafel-fűszer, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál currypor, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt bors, 1-2 teáskanál só, 1 kis csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa; továbbá: só, olívaolaj; a salsához: 2 uborka, 3 paradicsom, 1 zöld vagy sárga húsú paprika, 1 lila hagyma, só, 1 citrom, olívaolaj.

Elkészítése: A fürjtojásokat hideg vízben főni tesszük, 3-4 perc alatt keményre főzzük. A padlizsánt meghámozzuk, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy mindig csak a külső részéből vágunk, belső magvas része pedig megmaradjon. A szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük kevés olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt meggrillezzük őket. A masszához a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A maradék padlizsánt először vékony szeletekre, majd vékony csíkokra, végül pedig nagyon apró kockákra vágjuk, jól besózzuk, és félretesszük. Egy tálba tesszük a húst, a jól kifacsart és összemorzsolt kenyeret, a folyó víz alatt leöblített és kifacsart padlizsánt, a tojást, az aprított petrezselyemzöldet (bár azt hiszem, a friss koriander lenne az igazi bele) meg a fűszereket, és alaposan összedolgozzuk őket. Végül 2-3 teáskanálnyi zsemlemorzsát dolgozunk a masszába, hogy könynebben dolgozhassunk vele. A tojást meghámozzuk, mindegyiket beletekerjük egy-egy szelet grillezett padlizsánba, és félreteszsük. A masszát tizenkétfelé osztjuk, vizes kézzel labdacsokat formálunk belőle, majd közepükbe mélyedést készítünk, és belehelyezzük a padlizsánba tekert tojásokat. Szépen bebugyoláljuk a hússal, és hosszúkásra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon, légkeveréssel sütjük 15-20 percig, majd 230 fokon grillezzük 10-15 percig. Én a nagyokat 20, illetve 15 percig sütöttem, ha kisebbek lesznek, biztos kevesebb idő is elég. Amíg sülnek, elkészítjük a finom salsát. A zöldségeket meghámozzuk, a paprika és a paradicsom magjait eltávolítjuk, majd az egészet nagyjából azonom, 5x5 mm-es kockákra vágjuk. Végül sóval, citromhéjjal és citromlével ízesítjük, illetve meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

EK - 2013/5

4 megjegyzés:

Kati írta...

Ez jól hangzik, fűrjtojás, padlizsán akkor csak finom lehet:)

sedith írta...

Ühüm, Kati, ühüm... :):):)

martinelli írta...

Ez is nagy szám nálunk már évek óta. Igaz, hogy tyúktojással, de mindig nagyon finom.

sedith írta...

Én még sosem csináltam tyúktojással, mert olyan nagyok lesznek! Csak egyben sült fasírtot csináltam úgy.
Ennek a fasírtnak viszont a "tésztája" is más, teljesen elrugaszkodik attól az íztől, ami nálunk megszokott.:)

Related Posts with Thumbnails

2012. július 28., szombat

Fürjtojással töltött, keleties ízű fasírt

Vagy 25 fürjtojást kaptam jómúltkoriban kedvenc Lidi barátnőmtől.:) Sütöttem tükörtojást, használtam fasírtba, használtam salátához, de még mindig volt belőle. Ahányszor kinyitottam a hűtőt, a maradék 6 darab ott nézett farkasszemet velem. Persze, egykettőre megsüthettem volna, de "elpazarolni" sem akartam. Így aztán kitaláltam, hogy megfőzöm, és ... felhasználom.
A fasírt is nagy kedvencem, de nemcsak nekem, hanem a családnak is. Most viszont egy kicsit merész gondolatom támadt, és egy lapra tettem fel mindent: ha majd nem ízlik, kicsit falnak belőle!:P:P:P De fölösleges volt az aggodalmam, mert a férjemnek nagyon ízlett, a lányok pedig csak a tojás körüli "trutyival" nem voltak kibékülve.:)

Azért egyvalami nem volt rendben ezzel az étellel. Ha mondjuk 12 db tojásom lett volna, sokkal jobban be lehetett volna osztani a húst is, így csak 6 nagyobb kolbászszerű fasírtot tudtam csinálni, és tojás csak a közepében volt. Tehát a receptben a 6 tojás helyett 12-t fogok megadni, mert úgy jobb lesz. Persze, az ízén ez nem sokat változtat.

Ez lett belőle:


Fürjtojással töltött, duplán padlizsános, keleties ízű fasírt zöldségsalsával

Hozzávalók: 12 db fürjtojás, 40 dkg darált pulykahús, 10 dkg szikkadt kenyér, 1 nagy padlizsán, 1 közepes hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 teáskanál falafel-fűszer, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál currypor, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt bors, 1-2 teáskanál só, 1 kis csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa; továbbá: só, olívaolaj; a salsához: 2 uborka, 3 paradicsom, 1 zöld vagy sárga húsú paprika, 1 lila hagyma, só, 1 citrom, olívaolaj.

Elkészítése: A fürjtojásokat hideg vízben főni tesszük, 3-4 perc alatt keményre főzzük. A padlizsánt meghámozzuk, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy mindig csak a külső részéből vágunk, belső magvas része pedig megmaradjon. A szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük kevés olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt meggrillezzük őket. A masszához a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A maradék padlizsánt először vékony szeletekre, majd vékony csíkokra, végül pedig nagyon apró kockákra vágjuk, jól besózzuk, és félretesszük. Egy tálba tesszük a húst, a jól kifacsart és összemorzsolt kenyeret, a folyó víz alatt leöblített és kifacsart padlizsánt, a tojást, az aprított petrezselyemzöldet (bár azt hiszem, a friss koriander lenne az igazi bele) meg a fűszereket, és alaposan összedolgozzuk őket. Végül 2-3 teáskanálnyi zsemlemorzsát dolgozunk a masszába, hogy könynebben dolgozhassunk vele. A tojást meghámozzuk, mindegyiket beletekerjük egy-egy szelet grillezett padlizsánba, és félreteszsük. A masszát tizenkétfelé osztjuk, vizes kézzel labdacsokat formálunk belőle, majd közepükbe mélyedést készítünk, és belehelyezzük a padlizsánba tekert tojásokat. Szépen bebugyoláljuk a hússal, és hosszúkásra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon, légkeveréssel sütjük 15-20 percig, majd 230 fokon grillezzük 10-15 percig. Én a nagyokat 20, illetve 15 percig sütöttem, ha kisebbek lesznek, biztos kevesebb idő is elég. Amíg sülnek, elkészítjük a finom salsát. A zöldségeket meghámozzuk, a paprika és a paradicsom magjait eltávolítjuk, majd az egészet nagyjából azonom, 5x5 mm-es kockákra vágjuk. Végül sóval, citromhéjjal és citromlével ízesítjük, illetve meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

EK - 2013/5

4 megjegyzés:

Kati írta...

Ez jól hangzik, fűrjtojás, padlizsán akkor csak finom lehet:)

sedith írta...

Ühüm, Kati, ühüm... :):):)

martinelli írta...

Ez is nagy szám nálunk már évek óta. Igaz, hogy tyúktojással, de mindig nagyon finom.

sedith írta...

Én még sosem csináltam tyúktojással, mert olyan nagyok lesznek! Csak egyben sült fasírtot csináltam úgy.
Ennek a fasírtnak viszont a "tésztája" is más, teljesen elrugaszkodik attól az íztől, ami nálunk megszokott.:)