2012. július 21., szombat

Krumplis lecsó sok zöldséggel

Nálunk a lecsó mindig rizzsel készül. "Nálunk" ebben az esetben nem csak a szűkebb vagy tágabb családomat jelenti, hanem azt hiszem, kijelenthetem, hogy Erdélyszerte ez a megszokott, hagyományos lecsó, legalábbis a magyarság körében (mert a románság kicsit másképp készíti). Hogy mostanában ki-ki próbálkozik egy-egy másabb recepttel is, az csak természetes, hiszen az interneten, a receptes lapokban lépten-nyomon bele lehet ütközni "újszerű" lecsóreceptekbe, de nem utolsó sorban kinek-kinek a fantáziáját sem szabad elhanyagolni. Így adódott, hogy én is munkát adtam a fantáziámnak, és "megalkottam" ezt a finom, laktató, de mégis könnyű lecsófélét.


Krumplis lecsó sok zöldséggel

Hozzávalók 4-5 személyre: 5 nagy krumpli, 3 sárgarépa, 1 padlizsán, 2 kis zsenge tök, 2 nagy hagyma, 2-3 paprika, 4-5 paradicsom, 3 dl paradicsomlé, olaj, só, bors.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, majd feldaraboljuk. A hagymát nagyobb, rusztikusabb darabokra, a sárgarépát vastagabb karikákra, a többit pedig kockára vágjuk. A padlizsánt szűrőbe tesszük, és alaposan megsózzuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sárgarépát, majd 1-2 percig állandóan kavargatva pirítjuk. Ekkor rádobjuk a hagymát, együtt is pirítjuk rövid ideig, majd hozzáadjuk a paprikát és a krumplit is. Felöntjük a paradicsomlével és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, enyhén megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek félpuhára nem főnek. Ekkor a padlizsánt folyó víz alatt átmossuk, jól lecsepegtetjük, majd a tökkel és a kis kockákra vágott paradicsommal együtt az ételhez adjuk. Addig rotyogtatjuk, amíg minden teljesen meg nem puhul. Végül sóval utánaízesítünk, ha szükséges. Tejföllel is tálalhatjuk. Zöldség- és tésztanapon ehető. 

Tipp: Ez az étel így is tökéletes, gazdag ízvilágú, de aki akarja, hússal, kolbásszal is elkészítheti.  

EK - 2012/8


3 megjegyzés:

Kati írta...

Nagyon jó ötlet krumplival gazdagítani. Igazad van, nálunkfele is csak rizzsel készítik a lecsót.

Hobbychef írta...

Én sokféleképp készítem a lecsót, gyakran krumplival is, de töbnnyire kerül bele hús, kolbász, vagy tojás.

sedith írta...

Kati, :):):)

Hobbychef, nálunk (és ez most már a tágabb családi kör:)) sosem került hús a lecsóba. Vagy mellé. Ez egy kimondottan húsmentes, gazdag nyári étel szokott lenni. De persze, írtam is, hogy aki úgy szereti, készítse húsneművel.:)

Related Posts with Thumbnails

2012. július 21., szombat

Krumplis lecsó sok zöldséggel

Nálunk a lecsó mindig rizzsel készül. "Nálunk" ebben az esetben nem csak a szűkebb vagy tágabb családomat jelenti, hanem azt hiszem, kijelenthetem, hogy Erdélyszerte ez a megszokott, hagyományos lecsó, legalábbis a magyarság körében (mert a románság kicsit másképp készíti). Hogy mostanában ki-ki próbálkozik egy-egy másabb recepttel is, az csak természetes, hiszen az interneten, a receptes lapokban lépten-nyomon bele lehet ütközni "újszerű" lecsóreceptekbe, de nem utolsó sorban kinek-kinek a fantáziáját sem szabad elhanyagolni. Így adódott, hogy én is munkát adtam a fantáziámnak, és "megalkottam" ezt a finom, laktató, de mégis könnyű lecsófélét.


Krumplis lecsó sok zöldséggel

Hozzávalók 4-5 személyre: 5 nagy krumpli, 3 sárgarépa, 1 padlizsán, 2 kis zsenge tök, 2 nagy hagyma, 2-3 paprika, 4-5 paradicsom, 3 dl paradicsomlé, olaj, só, bors.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, majd feldaraboljuk. A hagymát nagyobb, rusztikusabb darabokra, a sárgarépát vastagabb karikákra, a többit pedig kockára vágjuk. A padlizsánt szűrőbe tesszük, és alaposan megsózzuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sárgarépát, majd 1-2 percig állandóan kavargatva pirítjuk. Ekkor rádobjuk a hagymát, együtt is pirítjuk rövid ideig, majd hozzáadjuk a paprikát és a krumplit is. Felöntjük a paradicsomlével és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, enyhén megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek félpuhára nem főnek. Ekkor a padlizsánt folyó víz alatt átmossuk, jól lecsepegtetjük, majd a tökkel és a kis kockákra vágott paradicsommal együtt az ételhez adjuk. Addig rotyogtatjuk, amíg minden teljesen meg nem puhul. Végül sóval utánaízesítünk, ha szükséges. Tejföllel is tálalhatjuk. Zöldség- és tésztanapon ehető. 

Tipp: Ez az étel így is tökéletes, gazdag ízvilágú, de aki akarja, hússal, kolbásszal is elkészítheti.  

EK - 2012/8


3 megjegyzés:

Kati írta...

Nagyon jó ötlet krumplival gazdagítani. Igazad van, nálunkfele is csak rizzsel készítik a lecsót.

Hobbychef írta...

Én sokféleképp készítem a lecsót, gyakran krumplival is, de töbnnyire kerül bele hús, kolbász, vagy tojás.

sedith írta...

Kati, :):):)

Hobbychef, nálunk (és ez most már a tágabb családi kör:)) sosem került hús a lecsóba. Vagy mellé. Ez egy kimondottan húsmentes, gazdag nyári étel szokott lenni. De persze, írtam is, hogy aki úgy szereti, készítse húsneművel.:)