2012. július 26., csütörtök

Patisszonlepény kapros tejföllel Rubintól

Rubin konyhájában láttam meg ezt a finomságot, s mivel a hűtőmben éppen "porosodott" egy patisszon, gondoltam, kipróbálom. Nem bántam meg, sőt, nagyon finom volt, a lányoknak is nagyon ízlett. Hárman be is vágtuk az utolsó morzsáig. Ezt-azt módosítottam rajta, főleg mert tejem éppen nem volt, illetve teljes kiőrlésű liszttel készítettem, de a végeredmény - biztosíthatlak - egy nagyon puha, szaftos, ízletes lepény lett. A kapros tejföl jól kiegészítette. Azért legközelebb azt hiszem, fokhagymát is fogok tenni a tejfölbe! VAgy több fokhagymát a tésztába:) Jaj, azt elfelejtettem  még, hogy kétféle "ruhába" is felöltöztettem: egyik a sütőben sült változata, másik pedig, az olajban sült, fasírtszerű  kivitelezése. A magyarázata egyszerű: későn eszméltem, hogy Rubin nagyobb méretű edényt írt, mint amit én kikentem már vajjal, és nem mertem az egészet beleönteni, nehogy ne süljön át. A maradékot megsütöttem olajban. Az is nagyon finom lett, a lányaim kérdezték is: nincs több fasírt a lepény mellé?:D:D:D
Tökkel, cukkinivel szintén készíthető.


Patisszonlepény kapros tejföllel

Hozzávalók: 50 dkg patisszon vagy tök (héj és mag nélkül), 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (szemcsésebb fajta), 3 tojás, 2 dl tejszín, kb. 1/2 dl víz, 1 evőkanál olaj, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, só, őrölt színes bors, 1 teáskanál szárított oregánó, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 cikk (mehet több is) zúzott fokhagyma; vaj, zsemlemorzsa; továbbá: 2 dl tejföl, só, citromlé, firss kapor, esetleg 1-2 cikk fokhagyma.

Elkészítése: A tököt lereszeljük a nagylyukú reszelőn, kissé lesózzuk, és állni hagyjuk. A tojássárgáját simára keverjük az olajjal, a szódabikarbónával, a fűszerekkel meg 1 teáskanál sóval, majd fellazítjuk a tejszínnel. Ezután belekeverjük a lisztet, végül pedig a kissé kinyomkodott tököt. Fellazítjuk a vízzel, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot. A masszának enyhén folyósnak kell lennie, galuskatésztánál valamivel sűrűbbnek. (Nekem a muffintésztám szokott hasonló állagú lenni.) Egy kb. 25*35 cm-es tepsit kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával. A tésztát belesimítjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk, és először 180 fokon sütjük kb. 20 percen át, majd további 20 percig 150 fokon sütjük tűpróbáig.
A masszát meg lehet sütni olajban is úgy, hoyg egy-egy evőkanálnyi adagot szakkatunk bele a felforrósított olajba, és mindkét oldalát szép ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
Bármelyik változatát kapros tejföllel tálaljuk. Ehhez a tejfölt ízlés szerint ízesítjük kaporral, sóval és citromlével. Esetleg zúzott fokhagymával.

2 megjegyzés:

Nelli írta...

Tetszik nagyon.Annyi mindent lehet most készíteni tökből, cukkiniból.Valamilyen főzelék mellé is el tudnám képzelni.:-)

sedith írta...

Bizony, Nelli, finom lenne feltétként is.:) Én is állandóan kipróbálok újdonságokat ezekből az alapanyagokból!:)

Related Posts with Thumbnails

2012. július 26., csütörtök

Patisszonlepény kapros tejföllel Rubintól

Rubin konyhájában láttam meg ezt a finomságot, s mivel a hűtőmben éppen "porosodott" egy patisszon, gondoltam, kipróbálom. Nem bántam meg, sőt, nagyon finom volt, a lányoknak is nagyon ízlett. Hárman be is vágtuk az utolsó morzsáig. Ezt-azt módosítottam rajta, főleg mert tejem éppen nem volt, illetve teljes kiőrlésű liszttel készítettem, de a végeredmény - biztosíthatlak - egy nagyon puha, szaftos, ízletes lepény lett. A kapros tejföl jól kiegészítette. Azért legközelebb azt hiszem, fokhagymát is fogok tenni a tejfölbe! VAgy több fokhagymát a tésztába:) Jaj, azt elfelejtettem  még, hogy kétféle "ruhába" is felöltöztettem: egyik a sütőben sült változata, másik pedig, az olajban sült, fasírtszerű  kivitelezése. A magyarázata egyszerű: későn eszméltem, hogy Rubin nagyobb méretű edényt írt, mint amit én kikentem már vajjal, és nem mertem az egészet beleönteni, nehogy ne süljön át. A maradékot megsütöttem olajban. Az is nagyon finom lett, a lányaim kérdezték is: nincs több fasírt a lepény mellé?:D:D:D
Tökkel, cukkinivel szintén készíthető.


Patisszonlepény kapros tejföllel

Hozzávalók: 50 dkg patisszon vagy tök (héj és mag nélkül), 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (szemcsésebb fajta), 3 tojás, 2 dl tejszín, kb. 1/2 dl víz, 1 evőkanál olaj, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, só, őrölt színes bors, 1 teáskanál szárított oregánó, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 cikk (mehet több is) zúzott fokhagyma; vaj, zsemlemorzsa; továbbá: 2 dl tejföl, só, citromlé, firss kapor, esetleg 1-2 cikk fokhagyma.

Elkészítése: A tököt lereszeljük a nagylyukú reszelőn, kissé lesózzuk, és állni hagyjuk. A tojássárgáját simára keverjük az olajjal, a szódabikarbónával, a fűszerekkel meg 1 teáskanál sóval, majd fellazítjuk a tejszínnel. Ezután belekeverjük a lisztet, végül pedig a kissé kinyomkodott tököt. Fellazítjuk a vízzel, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot. A masszának enyhén folyósnak kell lennie, galuskatésztánál valamivel sűrűbbnek. (Nekem a muffintésztám szokott hasonló állagú lenni.) Egy kb. 25*35 cm-es tepsit kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával. A tésztát belesimítjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk, és először 180 fokon sütjük kb. 20 percen át, majd további 20 percig 150 fokon sütjük tűpróbáig.
A masszát meg lehet sütni olajban is úgy, hoyg egy-egy evőkanálnyi adagot szakkatunk bele a felforrósított olajba, és mindkét oldalát szép ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
Bármelyik változatát kapros tejföllel tálaljuk. Ehhez a tejfölt ízlés szerint ízesítjük kaporral, sóval és citromlével. Esetleg zúzott fokhagymával.

2 megjegyzés:

Nelli írta...

Tetszik nagyon.Annyi mindent lehet most készíteni tökből, cukkiniból.Valamilyen főzelék mellé is el tudnám képzelni.:-)

sedith írta...

Bizony, Nelli, finom lenne feltétként is.:) Én is állandóan kipróbálok újdonságokat ezekből az alapanyagokból!:)