Íme egy recept a hagyományos ízek kedvelőinek. Kicsit hasonlít a székelygulyásra, kicsit hasonlít a mi lucskos káposztánkra, mégis más. Teljesen más. Nemcsak az elkészítési módja, hanem az íze is gazdag, hiszen több, változatosabb alapanyag jár bele, mint a fentebb említett ételekbe.
Mezőségi káposztás egytál
Hozzávalók 5-6
személyre: 50 dkg sertéshús, 50 dkg borjúhús, 2 nagy
hagyma, 1-1,2 kg friss vagy sarvalt (enyhén savanyított) káposzta,
30 dkg füstölt kolbász,
2 teáskanál
pirospaprika, 3 dl paradicsomlé, 2,5 dl tejföl, só, bors, friss vagy szárított kapor
és csombor (borsikafű), 2 nagy evőkanál sertészsír.
Elkészítése: 1
evőkanál zsíron megdinszteljük az egyik felaprított hagymát, majd rádobjuk a
kis kockákra vágott sertéshúst. Addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik,
majd megszórjuk pirospaprikával, enyhén megsózzuk, és felöntjük kevés vízzel.
Fedő alatt, néha kavargatva kb. 20 percig pároljuk. Ezalatt a maradék evőkanál
zsíron megdinszteljük az apróra vágott másik hagymát, és rádobjuk a legyalult
friss káposztát vagy a levétől jól kifacsart sarvalt káposztát. Állandóan
kavargatva addig pároljuk, amíg kissé össze nem esik. 20 perc után a
sertéshúshoz hozzáadjuk a szintén kockára vágott borjúhúst, és együtt pároljuk
tovább, amíg majdnem puhára főnek. Ekkor egy nagy hőálló tálba (legjobb a
cserépedény) öntjük a húst és a káposztát, hozzáadjuk a karikára vágott
kolbászt, ráöntjük a paradicsomlevet és a tejfölt, illetve megszórjuk a finomra
aprított kaporral meg csomborral, jól összekavarjuk, és lefedve 35-40 percre
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tálaláskor friss kenyeret és további
tejfölt adhatunk mellé.
KAL - 2013.
4 megjegyzés:
Finom lehet!Fel szeretném avatni cseréptálamat.
Van valami előzetes teendő főzés előtt?
Márta, csupán az a teendőd, hogy beáztasd legalább 20 percre használat előtt a tálat és a fedőt is. Kivéve, ha mázas az edényed, mert úgy tudom, hoyg azokat már nem is kell áztatni. Azért olvass egy kicsit utána, mert nem szeretnék butaságot mondani.
Nagyon jól hangzik, ez ízlene nekem is :)
Katalin, :)
Megjegyzés küldése