2013. február 4., hétfő

Szarvasnyelvpástétom


Az ötletet Bornemissza Anna szakácskönyvében találtam, eredetileg ökörnyelvre íródott. Persze, recept (agadok, elkészítési mód) igazából nem volt hozzá, csupán az alapanyagok lettek megemlítve, úgyhogy a "körítést" én találtam ki hozzá. Az eredmény? Várakozáson felüli. Sokan ettek belőle, kóstolták, mindenkinek nagyon-nagyon ízlett. Ugye, kóstolók?  :)


Szarvasnyelvpástétom

Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 6-7 szarvasnyelv vagy 4 sertésnyelv, 2 szelet kenyér, 1 hagyma, 2 tojás, 10 dkg piros ribizli vagy áfonya, ½ citrom, diónyi gyömbér, só, bors.

Elkészítése: A nyelvet megfőzzük, megtisztítjuk, majd a hús felét ledaráljuk, másik felét nagyon apró kockákra vágjuk. A kenyeret beáztatjuk, és jól kifacsarjuk. A hagymát apróra vágjuk, a gyömbért lereszeljük. A citrom héját vékonyan lehámozzuk, majd finomra aprítjuk. A citrom alsó fehér héját eltávolítjuk, a citrom húsát pedig összedaraboljuk. A húst, a morzsolt kenyeret, a hagymát, a gyömbért meg a citromot és –héjat tálba tesszük, ízesítjük sóval és borssal, majd simára dolgozzuk a tojássárgájával meg a kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Végül óvatosan beledolgozzuk a ribizlit is. A leveles tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy öblösebb formát (esetleg fém tésztaszűrőt), belesimítjuk a húsos masszát, és befedjük a tészta lelógó részeivel. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés: Amikor a húst beborítjuk tésztával, vigyázzunk, hogy a tészta ne kerüljön több rétegben egymásra, hogy könnyen átsülhessen. A fölösleges részeket vágjuk le.

Tipp: A receptet - természetesen - bármilyen nyelvből el lehet készíteni.  

EK - 2013/3

7 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Most már megenném :(
Kár, hogy az egészségem nem úgy gondolta, hogy nekem a tengernyi finomságból járna némi input.

iri írta...

Ez a szarvasnyelv-meglepetes!

Kati írta...

Élő tanú vagyok, hogy isteni volt:) S méghozzá nagyon szép is:)

Kovács Janka írta...

Ez valami gyönyörűséges lett! A szarvasnyelv kimaradt eddig az életemből, de a marhanyelvet imádom. Szerintem ezt is:) Kóstolnám boldogan!

sedith írta...

Éva, késő bánat! Láttam én, hogy valami nincs teljesen rendben. :(

Iri, nekünk is. :)

Kati, köszönöm.:) Nagyon izgultam, hogy milyen lesz, és hogyan fogadjátok majd, de szerencsére jól sikerült. :)

Janka, nem is olyan könnyű hozzájutni. Mi is a "forrásnál" kaptuk, azaz ott, ahol tenyésztik az állatokat, majd feldolgozzák a húsukat.

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett! Szép is és gusztusos is, szívesen megkóstoltam volna én is :)

Aleda írta...

Nagyon finom volt, gratulálok !!! nem vagyon gyömbér rajongó, de ebben úgy eltaláltad az arányokat, hogy nagyon ízletes lett. Ügyes :)

2013. február 4., hétfő

Szarvasnyelvpástétom

Bejegyezte: sedith dátum: 10:40

Az ötletet Bornemissza Anna szakácskönyvében találtam, eredetileg ökörnyelvre íródott. Persze, recept (agadok, elkészítési mód) igazából nem volt hozzá, csupán az alapanyagok lettek megemlítve, úgyhogy a "körítést" én találtam ki hozzá. Az eredmény? Várakozáson felüli. Sokan ettek belőle, kóstolták, mindenkinek nagyon-nagyon ízlett. Ugye, kóstolók?  :)


Szarvasnyelvpástétom

Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 6-7 szarvasnyelv vagy 4 sertésnyelv, 2 szelet kenyér, 1 hagyma, 2 tojás, 10 dkg piros ribizli vagy áfonya, ½ citrom, diónyi gyömbér, só, bors.

Elkészítése: A nyelvet megfőzzük, megtisztítjuk, majd a hús felét ledaráljuk, másik felét nagyon apró kockákra vágjuk. A kenyeret beáztatjuk, és jól kifacsarjuk. A hagymát apróra vágjuk, a gyömbért lereszeljük. A citrom héját vékonyan lehámozzuk, majd finomra aprítjuk. A citrom alsó fehér héját eltávolítjuk, a citrom húsát pedig összedaraboljuk. A húst, a morzsolt kenyeret, a hagymát, a gyömbért meg a citromot és –héjat tálba tesszük, ízesítjük sóval és borssal, majd simára dolgozzuk a tojássárgájával meg a kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Végül óvatosan beledolgozzuk a ribizlit is. A leveles tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy öblösebb formát (esetleg fém tésztaszűrőt), belesimítjuk a húsos masszát, és befedjük a tészta lelógó részeivel. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés: Amikor a húst beborítjuk tésztával, vigyázzunk, hogy a tészta ne kerüljön több rétegben egymásra, hogy könnyen átsülhessen. A fölösleges részeket vágjuk le.

Tipp: A receptet - természetesen - bármilyen nyelvből el lehet készíteni.  

EK - 2013/3

7 megjegyzés on "Szarvasnyelvpástétom"

4Gyerek on 2013. február 4. 15:02 írta...

Most már megenném :(
Kár, hogy az egészségem nem úgy gondolta, hogy nekem a tengernyi finomságból járna némi input.

iri on 2013. február 4. 20:27 írta...

Ez a szarvasnyelv-meglepetes!

Kati on 2013. február 4. 23:29 írta...

Élő tanú vagyok, hogy isteni volt:) S méghozzá nagyon szép is:)

Kovács Janka on 2013. február 5. 9:19 írta...

Ez valami gyönyörűséges lett! A szarvasnyelv kimaradt eddig az életemből, de a marhanyelvet imádom. Szerintem ezt is:) Kóstolnám boldogan!

sedith on 2013. február 5. 9:45 írta...

Éva, késő bánat! Láttam én, hogy valami nincs teljesen rendben. :(

Iri, nekünk is. :)

Kati, köszönöm.:) Nagyon izgultam, hogy milyen lesz, és hogyan fogadjátok majd, de szerencsére jól sikerült. :)

Janka, nem is olyan könnyű hozzájutni. Mi is a "forrásnál" kaptuk, azaz ott, ahol tenyésztik az állatokat, majd feldolgozzák a húsukat.

Katalin on 2013. február 5. 15:27 írta...

Nagyon finom lehetett! Szép is és gusztusos is, szívesen megkóstoltam volna én is :)

Aleda on 2013. február 8. 15:40 írta...

Nagyon finom volt, gratulálok !!! nem vagyon gyömbér rajongó, de ebben úgy eltaláltad az arányokat, hogy nagyon ízletes lett. Ügyes :)

Related Posts with Thumbnails