A férjem meglátta Adél gyümölcsös rizspudingját a frissen megjelent Erdélyi konyha húsvéti különszámában (ami a blogján még nincs fenn), és megkívánta. Én mentem a saját fejem után, teljesen másképp készítettem, agyon is turbóztam gyümölcsökkel, de megérte: nagyon finom lett.
Karamelles gyümölcsrizs gazdagon
Hozzávalók: 20 dkg rizs, kb. 8 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 vaníliarúd, só, 4 csapott evőkanál étkezési keményítő, 4 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 tasak habfixáló, 10 dkg mazsola, 1 ananászkonzerv, 20 dkg vegyes bogyós gyümölcs.
Elkészítése: Egy edényben bő vizet forralunk, majd beledobjuk a rizst, és majdnem puhára főzzük. Egy másik edényben aranybarnára karamellizáljuk a cukrot, majd felöntjük 6 dl tejjel, és hagyjuk teljesen feloldódni. Amikor a rizs majdnem megfőtt, leszűrjük, visszatesszük az edénybe, ráöntjük a karamelles tejet, beletesszük a mazsolát, a vanília kikapart magvait, illetve a vanília héját, és kis lángon, alátéttel az edény alatt, hagyjuk csendesen főni. Amikor a rizs jól megpuhult, illetve a tejnek is beitta nagyrészét, a vaníliahéjat eltávolítjuk, és besűrítjük a maradék tejjel elkevert keményítővel. Jól kiforraljuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral meg a habfixálóval, s végül belekavarjuk a kihűlt rizsbe a leszűrt ananászkonzervvel meg a bogyós gyümölcsökkel együtt. Ha szépen szeretnénk tálalni, tegyünk félre kevés gyümölcsöt é tejszínhabot a díszítéshez. No meg, persze, valami zöld levél is szép lenne, de ilyenkor nem mindig tudjuk kihúzni a farzsebünkből! :)
KAL - 2014.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. február 21., csütörtök
Gazdag gyümölcsrizs
A férjem meglátta Adél gyümölcsös rizspudingját a frissen megjelent Erdélyi konyha húsvéti különszámában (ami a blogján még nincs fenn), és megkívánta. Én mentem a saját fejem után, teljesen másképp készítettem, agyon is turbóztam gyümölcsökkel, de megérte: nagyon finom lett.
Karamelles gyümölcsrizs gazdagon
Hozzávalók: 20 dkg rizs, kb. 8 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 vaníliarúd, só, 4 csapott evőkanál étkezési keményítő, 4 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 tasak habfixáló, 10 dkg mazsola, 1 ananászkonzerv, 20 dkg vegyes bogyós gyümölcs.
Elkészítése: Egy edényben bő vizet forralunk, majd beledobjuk a rizst, és majdnem puhára főzzük. Egy másik edényben aranybarnára karamellizáljuk a cukrot, majd felöntjük 6 dl tejjel, és hagyjuk teljesen feloldódni. Amikor a rizs majdnem megfőtt, leszűrjük, visszatesszük az edénybe, ráöntjük a karamelles tejet, beletesszük a mazsolát, a vanília kikapart magvait, illetve a vanília héját, és kis lángon, alátéttel az edény alatt, hagyjuk csendesen főni. Amikor a rizs jól megpuhult, illetve a tejnek is beitta nagyrészét, a vaníliahéjat eltávolítjuk, és besűrítjük a maradék tejjel elkevert keményítővel. Jól kiforraljuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral meg a habfixálóval, s végül belekavarjuk a kihűlt rizsbe a leszűrt ananászkonzervvel meg a bogyós gyümölcsökkel együtt. Ha szépen szeretnénk tálalni, tegyünk félre kevés gyümölcsöt é tejszínhabot a díszítéshez. No meg, persze, valami zöld levél is szép lenne, de ilyenkor nem mindig tudjuk kihúzni a farzsebünkből! :)
KAL - 2014.
Karamelles gyümölcsrizs gazdagon
Hozzávalók: 20 dkg rizs, kb. 8 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 vaníliarúd, só, 4 csapott evőkanál étkezési keményítő, 4 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 tasak habfixáló, 10 dkg mazsola, 1 ananászkonzerv, 20 dkg vegyes bogyós gyümölcs.
Elkészítése: Egy edényben bő vizet forralunk, majd beledobjuk a rizst, és majdnem puhára főzzük. Egy másik edényben aranybarnára karamellizáljuk a cukrot, majd felöntjük 6 dl tejjel, és hagyjuk teljesen feloldódni. Amikor a rizs majdnem megfőtt, leszűrjük, visszatesszük az edénybe, ráöntjük a karamelles tejet, beletesszük a mazsolát, a vanília kikapart magvait, illetve a vanília héját, és kis lángon, alátéttel az edény alatt, hagyjuk csendesen főni. Amikor a rizs jól megpuhult, illetve a tejnek is beitta nagyrészét, a vaníliahéjat eltávolítjuk, és besűrítjük a maradék tejjel elkevert keményítővel. Jól kiforraljuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral meg a habfixálóval, s végül belekavarjuk a kihűlt rizsbe a leszűrt ananászkonzervvel meg a bogyós gyümölcsökkel együtt. Ha szépen szeretnénk tálalni, tegyünk félre kevés gyümölcsöt é tejszínhabot a díszítéshez. No meg, persze, valami zöld levél is szép lenne, de ilyenkor nem mindig tudjuk kihúzni a farzsebünkből! :)
KAL - 2014.
3 megjegyzés:
- Györgyi írta...
-
Hmm, ez finom lehetett. Én idáig vaníliásan és kókuszosan készítettem, de ez a karamell nagyon jó ötlet:)
- 2013. február 21. 22:55
- sedith írta...
-
Finom volt, bizony! Én meg tejszínhabosan nem csináltam eddig, de nem bántam meg. Olyan jó könnyed, habos lett tőle. :)
- 2013. február 21. 23:09
- Katalin írta...
-
Ez most jól jönne :) Nagyon guszta lett!
- 2013. február 22. 9:11
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Hmm, ez finom lehetett. Én idáig vaníliásan és kókuszosan készítettem, de ez a karamell nagyon jó ötlet:)
Finom volt, bizony! Én meg tejszínhabosan nem csináltam eddig, de nem bántam meg. Olyan jó könnyed, habos lett tőle. :)
Ez most jól jönne :) Nagyon guszta lett!
Megjegyzés küldése