2013. július 14., vasárnap

Cseresznyés-ribizlis torta

Mama kertjében leszedtük a ribizlit. És bár finom, érett volt, a lányok csak keveset ettek belőle. No, de amennyi volt, az önmagában túl kevés lett volna valamihez, úgyhogy összeházasítottam némi cseresznyével. Mindkettőnek hasznára vált a másik, és kitűnően megfértek egymás mellett a habkönnyű, nem túl édes tortában.
A piskótája kissé vastag lett a mi ízlésünkhöz képest, legközelebb csak két tojásból fogom készíteni. És hogy egészen rózsaszín legyen, ne csak ilyen sápadt seszínű, kizárólag epres pudingport fogok használni hozzá.



Cseresznyés-ribizlis torta
(26 cm-es)

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, csipetnyi só,  5 evőkanál cukor vagy 3 evőkanál fruktóz, 1 csapott teáskanál sütőpor, 6 evőkanál epres pudingpor, 1 csapott evőkanál liszt; a krémhez: 10 g zselatinpor, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 3,5 dl tej, 30 dkg tejföl (nálunk laktózmentes - 2 kicsi doboz), 20 dkg cukor vagy 15 dkg fruktóz, 4 dl habtejszín, 15 dkg ribizli, 20-25 dkg kimagozott cseresznye; a díszítéshez: néhány szem ribizli, néhány szem cseresznye szárastól, citromfűlevelek.

Elkészítése: A piskóta hozzávalóiból háromtojásos piskótát sütünk egy 26 cm-es tortaformában. Rácson hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk 1/2 dl vízbe. A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel és a cukor/fruktóz kétharmadával. Miután kihűlt, kanalanként beledolgozzuk a tejfölt, és kézi mixerrel jól kikavarjuk. A habtejszínt keményre verjük a maradék cukorral, majd a két féle maszsát összevegyítjük, és végül belekavarjuk a leszemezett ribizlit, a félbevágott cseresznyét, meg a kis lángon fölolvasztott zselatint. A tortaformát kibéleljük fóliával, beleöntjük a gyümölcsös masszát, jól elsimítjuk, majd tetejével lefele ráborítjuk a kihűlt piskótát is. Kissé lenyomkodjuk, majd fóliával letakarva néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Tálalás előtt tálcára borítjuk, majd cseresznyével, ribizlivel és citromfűvel díszítjük.

TORTÁK - 2013.
BA - 2015/6.


Még mielőtt a citromfű eszembe jutott volna... 

1 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Nagyon széép! Na igen, a citromfűvel a tetején mutatósabb:-)

2013. július 14., vasárnap

Cseresznyés-ribizlis torta

Bejegyezte: sedith dátum: 15:44
Mama kertjében leszedtük a ribizlit. És bár finom, érett volt, a lányok csak keveset ettek belőle. No, de amennyi volt, az önmagában túl kevés lett volna valamihez, úgyhogy összeházasítottam némi cseresznyével. Mindkettőnek hasznára vált a másik, és kitűnően megfértek egymás mellett a habkönnyű, nem túl édes tortában.
A piskótája kissé vastag lett a mi ízlésünkhöz képest, legközelebb csak két tojásból fogom készíteni. És hogy egészen rózsaszín legyen, ne csak ilyen sápadt seszínű, kizárólag epres pudingport fogok használni hozzá.



Cseresznyés-ribizlis torta
(26 cm-es)

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, csipetnyi só,  5 evőkanál cukor vagy 3 evőkanál fruktóz, 1 csapott teáskanál sütőpor, 6 evőkanál epres pudingpor, 1 csapott evőkanál liszt; a krémhez: 10 g zselatinpor, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 3,5 dl tej, 30 dkg tejföl (nálunk laktózmentes - 2 kicsi doboz), 20 dkg cukor vagy 15 dkg fruktóz, 4 dl habtejszín, 15 dkg ribizli, 20-25 dkg kimagozott cseresznye; a díszítéshez: néhány szem ribizli, néhány szem cseresznye szárastól, citromfűlevelek.

Elkészítése: A piskóta hozzávalóiból háromtojásos piskótát sütünk egy 26 cm-es tortaformában. Rácson hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk 1/2 dl vízbe. A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel és a cukor/fruktóz kétharmadával. Miután kihűlt, kanalanként beledolgozzuk a tejfölt, és kézi mixerrel jól kikavarjuk. A habtejszínt keményre verjük a maradék cukorral, majd a két féle maszsát összevegyítjük, és végül belekavarjuk a leszemezett ribizlit, a félbevágott cseresznyét, meg a kis lángon fölolvasztott zselatint. A tortaformát kibéleljük fóliával, beleöntjük a gyümölcsös masszát, jól elsimítjuk, majd tetejével lefele ráborítjuk a kihűlt piskótát is. Kissé lenyomkodjuk, majd fóliával letakarva néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Tálalás előtt tálcára borítjuk, majd cseresznyével, ribizlivel és citromfűvel díszítjük.

TORTÁK - 2013.
BA - 2015/6.


Még mielőtt a citromfű eszembe jutott volna... 

1 megjegyzés on "Cseresznyés-ribizlis torta"

HajniZoli on 2013. július 14. 21:25 írta...

Nagyon széép! Na igen, a citromfűvel a tetején mutatósabb:-)

Related Posts with Thumbnails