2013. március 29., péntek

Ajánlatom húsvétra



Aleda kért fel már néhány nappal ezelőtt, hogy Éva játékában ajálnjak néhány finomságot a küszöbön lévő ünnepre. S bár eléggé későn, de azért még időben, íme az én húsvéti ajánlatom:

Csibék a virágos réten





Tovább már nem adom senkinek a játékot, hiszen valószínű, már körbejárt, de ha valaki mégis kedvet érez hozzá, nyugodtan vigye, és ajánljon. :)

Ezennel pedig KÍVÁNOK MINDENKINEK BOLDOG, NYUGODT ÜNNEPET, A LÁNYOKNAK SOK LOCSOLÓT, A FIÚKNAK PEDIG RENGETEG PIROS TOJÁST!!! :) 

2013. március 27., szerda

Törött ablaküveg, avagy színes-bolondos tortácskák

A múltkor láttam meg ezt az érdekes színes tortát, és rögtön beindult a fantáziám. Miután elolvastam a receptet, kissé elszomorodtam, mert eszem ágában nem állt cukorból készíteni az "üveget", tehát végülis az eredeti elképzelésemet ültettem gyakorlatba. A receptem nagyjából az, ami ITT található, felturbózva még ezzel-azzal

Törött ablaküveg, 

avagy színes-bolondos tortácskák

Hozzávalók 12 darabhoz: 15 dkg vaj, 10 dkg barna nádcukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, 15 dkg kimagozott meggy (fagyasztott vagy cukorban eltett), 5 dkg tejföl, kb. 1 dl tej, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál citromlé, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dkg kandírozott gyömbér; a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg sűrű tejföl, 1 tasak színtelen tortazselépor, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl víz, vanília-, vérnarancs- és rumaroma, piros, sárga és zöld ételfesték.

Elkészítése: A színes zseléhez összekeverjük a tortazseléport meg a cukrot, majd fokozatosan hozzákeverjük a vizet is. Felforraljuk, majd forrástól számítva kerek 1 percig főzzük. Ezután háromfelé osztjuk, mindegyiket megszínezzük kevés ételfestékkel, majd tetszés szerint kevés aromát cseppentünk mindegyikbe. Jól összekavarjuk, külön-külön lapos tányér aljába kanalazzuk kb. 2-3 mm vastagon, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy jól megdermedjen. (Akár előző nap is elkészíthetjük.)
A muffinhoz a vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, a citromlevet, a lisztet, a citromhéjat, az apró kockákra vágott kandírozott gyömbért meg a meggyet, összekavarjuk, majd beledolgozzuk a tejfölt és a tejet is. A masszát kikent-lisztezett, vagy papírkapszlival bélelt muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb.20 perc alatt megsütjük (tűpróba). Amíg a muffinok hűlnek, kézi mixerrel kemény habbá verjük a habtejszínt a porcukorral. A tejfölt először simára keverjük, majd kanalanként hozzáadagoljuk a kemény tejszínhabot is. A kihűlt muffinoknak levágjuk a tetejét annyira, hogy hogy ha megfordítjuk, egyenesen álljanak, majd a talpukkal felfele fordítva bevonjuk a tejfölös krémmel. A megdermedt zseléket éles késsel összedaraboljuk, majd tetszés szerint kidíszítjük velük a tortácskákat.

Tipp 1: A tejföl helyett mascarponét is használhatunk.

Tipp 2: A színes zseléket különféle szörpökből, gyümölcslevekből is elkészíthetjük. Ekkor viszont azzal kell számolni, hogy a színek esetleg nem lesznek ennyire intenzívek, szépek.

KT - 2013/4

2013. március 23., szombat

Párizsi szelet


Bevallom, párizsi szeletet még sosem készítettem. Duplán panírozott húst már igen, de másodszor már sosem lisztbe és tojásba forgattam, hanem prézlibe. Most azonban kipróbáltam. És nem csalódtam: nagyon finom, zamatos, szaftos hús lett a végeredmény. A bundája meg jó ropogós, mégis puha. Érdemes így készíteni.


Párizsi szelet csirkemellből

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagy szelet csirkemell (egyenként 10-12 dkg-osak), só, bors, liszt, 2-3 tojás, olaj; a tálaláshoz: szalmakrumpli.

Elkészítése: A hússzeleteket fólia alatt enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval és borssal. A tojást felverjük, és szintén fűszerezzük. A szeleteket lisztbe és felvert tojásba forgatjuk, majd megismételjük a bundázást, végül pedig bő, forró olajban szép aranysárgára sütjük. Szalmakrumplival tálaljuk. Friss salátát, savanyúságot vagy valamilyen tejfölös, esetleg joghurtos mártást is kínálhatunk mellé. 

EK - 2013/4

2013. március 21., csütörtök

"Diétás" bableves


Na, ezen nagyot néztek biztos, mert hogy is lehetne diétás egy bableves? Hát azért lehet... Pl. már eleve nem zsíros disznóhússal készítjük, hanem csirkével. Bizony, füstölt csirkével. A férjem is kezdett cikizni eleinte miatta, de amikor megkóstolta, nos... elhallgatott. No, de akkor jönnek a további kérdések: diétás leves füstölt hússal? Na jó, na, azért íze kell, hogy legyen! Ellenben friss zöldséggel: sárgarépával és újhagymával dobtam fel, és nem utolsó sorban rántás nélkül készült. Szóval, ha innen nézzük, nagyapám - isten nyugosztalja - megkérdezte volna: ki beteg a családban, hogy ilyen fuszulykalevest kap? Azért biztosíthatok mindenkit, hoyg az íze semmivel sincs "alacsonyabban", mint a teljesen hagyományos levesé. Próbáljátok ki.


Bableves füstölt csirkével

Hozzávalók: ½ füstölt csirke, 50 dkg fehér bab, 1 sárgarépa, 1 csokor újhagyma, só, ecetes tárkony, tárkonyecet, aprított petrezselyemzöld

Elkészítése: A babot hideg vízben áztatjuk egy éjszakán át. Másnap leöntjük róla az áztatólevet, és bő hideg vízben főni tesszük. Amikor félpuhára főtt, hozzáadjuk a füstölt csirkét, a karikára vágott sárgarépát meg az egészben hagyott újhagymaszálakat, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Ekkor, ha még szükséges, sózzuk, savanyítjuk tárkonyecettel, illetve megszórjuk apróra vágott ecetes tárkonnyal és petrezselyemzölddel. Az újhagymát tálalás előtt eltávolíthatjuk belőle, de nem muszáj.

Tipp: Aki feltétlenül szeretné, hagyományosan is készítheti a levest, rántással. Ehhez ½ dl olajban megpirít 2-3 evőkanál lisztet, majd hozzáönti a leveshez, és jól kiforralja.

FF - 2013/4

2013. március 20., szerda

Zöld fűszeres túrógolyók

Már régóta terveztem ennek elkészítését. A túrókrémet a saját fejem után készítettem az itthon fellelhető alapanyagokból, a zöld kérget pedig az anyósom kertjében pillanatnyilag fellelhető zöldek szolgáltatták. Még nem nagy a választék, hiszen csak petrezselyemzöld (sima és csokros), metélőhagyma meg fokhagymaszár található, de később májd bármilyen, a családnak tetsző zöld fűszert fel lehet használni hozzá: kaprot, medvehagymát, friss tárkonyt, zellert, lestyánt... És ha egy "tolvaj" el nem tűntette volna a hűtőből a maradék néhány szelet sonkát, az is került volna bele, márcsak a kontraszt kedvéért is. :)

Zöld fűszeres túrógolyók

Hozzávalók (kb. 20-25 darabhoz): 50 dkg tehéntúró, 5 tojás, 2-3 kis fokhagymaszár, 2 cikk fokhagyma, 1/2 kápia paprika, 5 dkg fekete olajbogyó, só, bors, 2-3 evőkanál olívaolaj; a zöld kéreghez: 1-1 kis csokor petrezselyemzöld, csokros petrezselyem, fokhagymaszár és metélőhagyma, csilipehelyvagy friss csípős paprika.

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk, és finomra reszeljük. A fokhagymaszárat, a paprikát meg az olajbogyót nagyon apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, vagy felaprítjuk. A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást meg a többi hozzávalót, és jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük az olajat, és alaposan összedolgozzuk. A zöld fűszereket összeaprítjuk, és a csilipehellyel együtt egy mélyebb tálkába tesszük. A masszából diónyi golyókat formázunk, majd meghempergetjük a fűszerekben. Ha van rá időnk, kb. félórára hűtőbe tehetjük, hogy az ízek összeérjenek.

KT - 2013/4

2013. március 19., kedd

Kókuszos és diós aprósütemény

Amolyan kekszféle, de azért puha marad, és néhány nap után is szintén puha. Nagyon finom tejjel vagy csak úgy rágcsálniis, jó uzsonnára, mert nem túl édes. Egy román lapocskában találtam a receptet, és izgalmasnak tűnt. De persze, nem én volnék, ha valamit nem variálnék rajta, így a dióra írt receptadagot kétfelé osztottam, és csak fele készült diósan, a másik fele kókuszos lett. És, tudja fene, végül a kókuszos nekem jobban ízlett. Aromásabb, ízesebb volt, pedig a diósat még rummal is megfejeltem a recepthez képest. És drasztikusan lecsökkentettem a cukormennyiséget, talán kissé túlságosan is, de 45 dekát akkor sem tettem volna bele, ha valaki a feje tetejére áll. Helyette 15 dkg gyümölcscukrot használtam, de bevallom, lehetett volna egy leheletnyivel édesebb. Úgyhogy legközelebb 20-at fogok használni.

Kókuszos és diós aprósütemény

Hozzávalók (sok darabhoz): 30 dkg vaj, 20 dkg finom szemcséjű cukor, 2 tojás, 15 dkg kukoricapehely, 10 dkg dió, 10 dkg kókuszreszelék, 30 dkg liszt, 1 teáskanál rumkivonat, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé vagy ecet, csipetnyi só.

Elkészítése: A kétféle sütit egyben indítjuk. Habosra kavarjuk a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Beledolgozzuk a kukoricapelyhet, majd a masszát kétfelé vesszük. Az egyik részbe belekavarjuk a darált diót, 20 dkg lisztet, a rumkivonatot, a szódabikarbónát meg a citromlevet, a másik felébe pedig a kókuszreszeléket és a maradék lisztet. A diós massza lágyabb, a kókuszos keményebb lesz. A diós masszából két kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk, majd 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A kókuszos masszából a kiskanálnyi adagokat először gombóccá formáljuk, majd tenyerünk között ellapítva helyezzük a sütőpapíros tepsire. Kb. 15 perc alatt ezt is megsütjük.
Kókuszos - FF - 2013/4
Diós: KAL - 2014.

2013. március 18., hétfő

Csibék a virágos réten

Ezúttal nem recept, csupán egy kis jópofa ötlet. A gyerekek imádják. Én is egyik este ezzel leptem meg őket, és majd' kiugrottak a bőrükből, amikor meglátták. Ezúttal egyszerű főtt tojást díszítettem, de szerintem megtalálom a módját annak is, hogy töltött tojást díszítsek ilyne módon.
Főtt tojás, madárbegysaláta, néhány karika sárgarépa, néhány szem koriander vagy fekete bors, valamint kápia paprika és citromhéj kell hozzá, illetve tojástartók, és máris kész a mutatós, hangulatos, jópofa tálalás.:) A tojástartókat kibéleljük salátalevelekkel, majd beleültetjük a tojást, és kidíszítjük.






2013. március 17., vasárnap

Zöldséges csirkefasírt zöldborsmártással

Egy olyan étel, amit ebédig még háromszor is el lehet készíteni. Tehát, ha valaki ott áll a darált húsa fölött, és nem tudja, mit kezdjen vele, próbálja ki ezt a finom fogást. A zöldborsmártás ötlete Katától jött. Nála láttam meg a címet, majd eszembe jutott, hogy a tavalyi első ivói vadhúsos hétvégén milyen finom volt a zöldborsmártás, amit az egyik ételhez tálaltunk, és abból a receptből inspirálódtam. A Katáé teljesen más, de biztos finom, és egyszer azt is kipróbálom. :)

Zöldséges csirkefasírt zöldborsmártással

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg darált csirkehús (vagy bármilyen más darált hús), 2-3 szelet kenyér, 2 tojás, 2 vékony sárgarépa (újrépa), 1/4 paszternák, 1/2 kápia paprika, 1 közepes vöröshagyma vagy 2-3 szál újhagyma, 4 cikk fokhagyma, só, bors, néhány csepp olaj; a mártáshoz: 1 csapott evőkanál zöldbors, 2 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 nagy evőkanál tejföl, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál magos mustár, só, citromlé; a tálaláshoz: főtt rizs.

Elkészítése: A kenyérszeleteket hideg vízbe áztatjuk, a zöldségeket nagyon apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Tálba tesszük a húst, a jól kifacsart, szétmorzsolt kenyeret meg a zöldségeket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a tojást, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk. A masszából lapos korongokat formázunk, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk (két tepsi kell hozzá). Mindegyikre néhány csepp olajat cseppentünk, majd 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen 15-20 percig sütjük. Ezalatt megfőzzük a rizst, és elkészítjük a mártást. A mártáshoz a borsot mozsárban összetörjük (vagy darálóban durvára daráljuk). A vajat és az olajat felforrósítjuk, és kb. egy percig pirítjuk rajta a tört borsot. Ekkor rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük hideg tejjel, és simára kavarjuk. Addig adagoljuk a tejet, amíg az összeset fel nem veszi. Ekkor hozzáadjuk a kevés mártással simára kevert tejfölt is, majd mustárral, konyakkal, sóval és citromlével ízesítjük. Ha valaki úgy érzi, hogy szükséges, kevés cukorral is ízesítheti. A fasírtot főtt rizzsel és zöldborsmártással tálaljuk.

KAL - 2014.

2013. március 16., szombat

Gyors tejszínhabos szelet

Múlt héten egyik nap bejelentették hogy déltől 16 óráig nem lesz gáz. Hazaérkeztem, és tényleg nem volt (még előfordult, hogy bejelentették, majd vagy nem vették el egyáltalán, vagy sokkal hamarabb visszaadták). Levesem volt, éhen nem haltunk, de hirtelen olyan édességehetnékem támadt, hogy máris azon kaptam magam, hogy a hűtőt és a kamrát fürkészem. Eredetileg valamilyen gyümölcsös piskótára gondoltam, tejszínhabbal, majd beláttam, hogy nincs használható friss (fagyasztott) vagy befőtt gyümölcsöm hozzá. Sebaj, volt más a kamrában: kókusz, mák, mazsola. És nagyon finom lett. Mondjuk, elkövettem egy hibát, mert sietségemben nem volt türelmem túl sokat verni a tojásokat a cukorral, ezért aztán a massza nem lett elég habos, és a mák meg a mazsola leszállt az aljára, de legközelebb külön vernék habot, mert úgy jobb lenne ennél a sütinél. A receptbe is úgy írom...


Gyors tejszínhabos szelet

Hozzávalók: 5 tojás, csipetnyi só, 5 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál citromlé vagy ecet, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál kókuszreszelék, 2 evőkanál darálatlan mák, 10 dkg mazsola; a tetejére: 4 dl habtejszín, 2-3 evőkanál porcukor.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét pedig kemény habbá verjük a sóval, a cukorral meg a vaníliás cukorral. A habra szórjuk a szódabikarbónát, rálocsoljuk a citromlevet, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és fakanállal óvatosan elkavarjuk. Ezután felváltva belekavarjuk a lisztet, a kókuszreszeléket meg a mákot, és a masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 25x35 cm-es tepsibe simítjuk. A mazsolát szétoszlatjuk a massza felületén, majd a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 10 perc után a hőmérsékletet 170 fokra mérsékeljük, és még 7-10 percig sütjük a süteményt. Azért végezzünk tűpróbát! A piskótát kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a habtejszínt keményre verjük a porcukorral (35%-os tejszínnél nem kell egyéb kötőanyag), majd rásimítjuk a kihűlt piskótára. A tetejére szórhatunk mákot, vagy minden szeletre helyezhetünk egy-egy szem mazsolát, d ebevallom, nálunk ilyesmire nem került sor. Elfogyott annál hamarabb. Ezt a lefotózott darabot "díszítettem" csupán, azt is ilyen tessék-lássék módon.

KAL - 2014.

2013. március 15., péntek

Káposztás csorba füstölt marhacsonttal

Félig télies, félig tavaszias leves - pont olyan, amilyen a hét elején volt az idő. Azóta tél lett, sajnos. :(
Tavaly óta, mióta kiderült, hogy nem ehetek disznóhúst (és azóta kisebbik lányom is "betársult"), állandóan keresem az alternatívákat. A hússal nincs baj, hiszen eddig is csak minimálisat fogyasztottunk, helyette pedig pulyka, csirke, borjú, bárány és hal rendszeresen van és volt eddig is az asztalunkon, tehát a hús elhagyása nem okozott nagy megrázkódtatást egyikünknek sem. Ellenben a "disznóságok" és a füstölt hús helyettesítése jobban feladta a leckét. De most már mindkettő megoldva: múltkoriban bevásároltunk szarvas-,őz-, illetve egyéb vadhúsból készült termékekkel (kolbász, szalámi), és múlt héten felfedeztem, hogy a sarki boltban!!! nagyon jó minőségű és árú füstölt marhacsontot árulnak. Sikerült egy nagyon jó húsos példányt kifogni szinte aprópénzért (fél kiló 3,5 lej), és isteni csorbát főztem belőle. Azóta igazi füstölt csirkehúst is találtam egy üzletben, az is nagyon finom volt. Abból paszulylevest főztem tegnap, és a mellehúsából salátát is készítettem...

Káposztás csorba füstölt marhacsonttal

Hozzávalók: 50 dkg húsos marhacsont, 40 dkg friss fehér káposzta, 3 sárgarépa, 3 db szárzeller vagy 1 kis zellergumó, 1 kisebb paszternák, 1 csokor újhagyma, 3-4 paradicsom (kozervből) a levével együtt, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, só, kevés almaecet, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A marhacsontot jól átmossuk, majd bő hideg vízben főni tesszük. Miután felforrt, lehabozzuk, majd lefedve, kis lángon félpuhára főzzük félpuhára. Ekkor beletesszük a karikára vágott sárgarépát, zellerszárat és újhagymát kevés zöldjével együtt, a kis darabokra vágott paszternákot, a vékony csíkokra szelt káposztát meg a feldarabolt paradicsomot levével együtt, enyhén sózzuk, és készre főzzük. Amikor minden megpuhult, az olajat felforrósítjuk, beletesszük a lisztet, elkavarjuk, néhány pillanatig hagyjuk forrni, majd beleöntjük a levesbe, és jól elkavarjuk. 1-2 perc alatt kiforraljuk, majd szükség szerint sóval és almaecettel ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

Tipp: A csontot végül érdemes kiszedni a levesből, lefejteni róla a húst, darabokra vágni, és visszatenni a levesbe.

KAL - 2014.

2013. március 14., csütörtök

Füstölt csirkés saláta

Még sosem vettem füstölt csirkét. Most megláttam, elég jó áron is volt, hát kipróbáltuk. Nagyon finom. Most fő vele a bableves, a mellének egy részét pedig ehhez a finom frissítő salátához használtam fel. Megmondom őszintén, néhány csepp olívaolajon kívül én semmi más fűszert nem használtam hozzá, élveztem a zöldségek szinte natúr ízét. A hús eléggé sós volt, bőven megfűszerezte őket.
S bár most eléggé búval bélelt kint az idő, ez a saláta tavaszt hozott a házba. Már nagyon várjuk az igazi tavaszt!:)

Füstölt csirkés saláta

Hozzávalók 1 személyre: 1 marék rukola, 1 marék fiatal madárbegysaláta, 1 karcsú sárgarépa, 2 hónapos retek, 2 szál újhagyma, 1 darabka kápia paprika, néhány szelet füstölt csirkemell, olívaolaj.

Elkészítése: A salátákat megmossuk, majd konyhai papírtörlővel jól felitatjuk róluk a vizet. A répát meg az újhagymát megtisztítjuk, és a retekkel együtt karikára, a paprikát pedig vékony csíkokra vágjuk. Egy tálban mindent összeforgatunk, majd meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal. Tálaláskor a tetejére helyezzük a füstölt csirkedarabokat.

KAL: 2018.

2013. március 12., kedd

"Mindenes" kalács

Azért ez a cím, mert ha felsorolnám, hogy mivel készült, már kész lenne a recept is. :P
Van egy pékség, ahol az itteni átlaghoz képest elég finom kenyereket és péksüteményeket készítenek. Nos, nekik van egy ilyen minden jóval tele kalácsuk: dió, csokoládé, rahát és mazsola is kerül a töltelékbe. Annak mintájára készítettem én is ezt a kalácsot. Amúgyis, én a kalácsos tölteléket szeretem, utálom, amikor kilométeres tészta között imitt-amott van valami töltelékféle. Nagyon finom volt, a családnak is nagyon ízlett. Langyosan ettük vacsorára, hideg tejjel. Nyami!:)


Minden jóval tele kalács

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg fehérliszt, 1/2 mokkáskanál só, 5 g szárított élesztő, 2 evőkanál gyümölcscukor (vagy 3 evőkanál cukor), 2 tasak vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 7 dkg olvasztott vaj vagy olaj, 2,5-2,7 dl tej, 1 citrom reszelt héja; a töltelékhez: 10 dkg porcukor, 10 dkg őrölt dió, 10 dkg összetördelt tej- vagy étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 3 evőkanál kakaó; a tetejére: 1 tojássárgája, 3 evőkanál tej.

Elkészítése: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, a citromhéjat meg a cukrokat, majd a közepébe mélyedést készítünk, és abba tesszük bele a tojássárgáját meg a meglangyosított tej kb. felét. Kézzel kezdjük összedolgozni, majd felváltva adagoljuk a maradék tejet meg az olvasztott vajat. Lehet, hogy a tejből egy nagyon kevés megmarad, ez függ a tojások méretétől meg a liszt milyenségétől. A tésztát alaposan megdagasztjuk, majd vékonyan kiolajozott tálban duplájára kelesztjük. Ha van kenyérsütőgépünk, mindent az üstjébe pakolunk, és kétszer megdagasztatjuk. A folytatás ugyanaz. A töltelék hozzávalóit egy tálkában alaposan összeforgatjuk. Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen finoman átdolgozzuk, majd egy nagy téglalappá nyújtjuk kisujjnyi vastagon. Rászórjuk a tölteléket, kézzel elegyengetjük úgy, hogy az egyik hosszanti szélén kb. 5 cm-nyit üresen hagyunk, majd lazán feltekerjük. Ha rúdként szeretnénk sütni, kalácssütő tepsibe tesszük át, ha esetleg koszorú formában, akkor kuglófformába vagy sima kerek tortaformába helyezzük (én ez utóbbiban sütöttem). Hagyjuk kelni kb. 20 percig, majd lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig, majd a hőmérsékletet 170 fokra mérsékelve sütjük további 10-15 percig.

NÚ - 2019/JÚN.

2013. március 11., hétfő

Káposztás, pulykás pite

Pulykát vettem elő. Mit készítsek belőle, hoyg finom, különleges és ne túl macerás legyen. Mi lenne, ha ..... Betölteném leveles tésztába? De mivel "fogjam össze"? Lássuk csak, van ez, van az ... van egy fél fej káposzta, ami még így is jókora... Hmmmm.... Meg van 3 tojásfehérje a kalácstól.... No, majdcsak lesz valami! :) És lett. Ez:

Káposztás, pulykás pite

Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb (felső, de jó a mell is), só, bors, 1/2 dl olaj; 1 csokor újhagyma, 80 dkg fehér káposzta, só, bors, 2 nagy csipet őrölt kömény; 3 tojásfehérje, 1 kávéskanál ecet, 5 dkg sajt, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej; 40 dkg leveles tészta

Elkészítése: A pulykahúst ujjnyi vastag, hosszabb csíkokra vágjuk, megszórjuk sóval és borssal, majd  rövid időre félretesszük. Ezalatt az újhagymát karikára, a káposztát meg csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és 2-3 adagban hirtelen megpirítjuk rajta a pulykacsíkok minden oldalát, majd kivesszük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, majd rádobjuk a káposztát, és jól összekavarjuk. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, majd másfél pohár vizet öntve alá, fedő alatt, néha átkavarva puhára pároljuk. Amikor elkészült, hagyjuk legalább langyosra hűlni. Egy őzgerinc- vagy kalácssütő formát kibélelünk sütőpapírral, majd kibéleljük a kinyújtott leveles tésztával úgy, hogy a két hosszú oldala kissé lelógjon. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kevés sóval meg az ecettel, majd beleforgatjuk a reszelt sajtot, 4 evőkanál zsemlemorzsát, az aprított petrezselyemzöldet és a párolt káposztát. Óvatosan összedolgozzuk. A kibélelt forma aljára szórjuk a maradék zsemlemorzsát, elsimítunk rajta néhány kanálnyi káposztás habot, majd belefektetjük a megsütött pulykacsíkok felét. Betakarjuk káposztás habbal, majd elrendezzük rajta a maradék húst, és rásimítjuk a maradék habot. A tészta lelógó széleit lazán ráhajtjuk a töltelékre, megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, villával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 20 percig, végül a hőmérsékletet  170 fokra mérsékelve sütjük további 15-20 percig. Ha szükséges, ezután 5-6 perc alatt még kissé rápirítunk, hogy a teteje szép aranybarnára süljön. Miután kivesszük a sütőből, és kiborítjuk a formából, 10-15 percig hagyjuk hűlni, úgy könnyebben lehet szeletelni.

Az eredmény: várakozáson felüli. Ízletes, csupán diszkrét fűszerezésű, jó szaftos, egyben ropogós falatok. Káposztát nem túlságosan kedvelő férjecském is elismerően nyilatkozott róla, és leves után bevágott vagy 4 szeletet belőle. Köretet is el tudnék képzelni mellé, valamilyen könnyű zöldséget, pl. vajban párolt bébirépát (akartam is mellé készíteni, de vlgül már nem volt kedvem/időm tovább húzni az időt), vagy valamilyen mártásfélét. Lehet kísérletezni... :)

KT - 2013/12

2013. március 9., szombat

Bécsi szelet osztrák krumplisalátával

Mifelénk mindenféle rántott húst bécsi szelet néven szokás illetni. Vagy még szokás "sniccel"-nek is hívni. Ám kevesen tudják, hogy bécsi szeletnek csak a borjúból készült, panírozott-kisütött húst lehet nevezni, és az sem mindegy, hogy miben sütjük. Egyesek azt mondják, hogy csak sertészsírral igazi, mások a vajra esküsznek. Állítólag olajban semmiképpen sem szabad sütni, én mégis olaj és vaj keverékében tettem egyrészt, mert disznózsírt már nem használok egy ideje, a vaj magában pedig nagyon gyorsan megég. Igaz, Bécsben még nem ettem bécsi szeletet, hogy legyen összehasonlítási alapom, de bizton állítom, hogy az így készített rántott szelet is isteni lett. A mellé tálalt osztrák krumplisalátával együtt hihetetlen ízélményt ajándékoztak. :)

Bécsi szelet osztrák krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy szelet borjúkaraj vagy -comb, só, bors; a panírhoz és a sütéshez: néhány evőkanál liszt, 2 tojás, 10-15 dkg finom szemcséjű zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 2-3 dl olaj; a salátához: 40 dkg héjában főtt krumpli, 1 lila hagyma vagy 1 csokor újhagyma, 2-2,5 dl húsleves, só, bors, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál ecet, 1 evőkanál (csípős) mustár, néhány szál snidling, 1 szeletke kápia paprika, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A borjúszeleteket enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A krumplit meghámozzuk, mérettől függően kettőbe vagy négybe hasítjuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. Megsózzuk és megborsozzuk, majd jól összekavarjuk. A hagymát meghámozzuk, félbe majd vékony szeletekre vágjuk (ha újhagyma, azt felkarikázzuk), és rálocsolunk 2 evőkanál ecetet. A mustárt simára kavarjuk a cukorral, kevés sóval meg borssal, majd folytonosan kavargatva hozzáöntjük a húslevest meg az olívaolajat. Ebbe az öntetbe kavarjuk bele a krumplit meg az ecetes hagymát, ízlés szerint utánaízesítünk, és hideg helyre tesszük min. félórára, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt ismét összekavarjuk, és ha szükséges (a krumpli beissza az ízeket) sózzuk vagy savanyítjuk.
A vajat és az olajat serpenyőben felforrósítjuk. A hússzeleteket lisztbe forgatjuk, majd sóval és borssal fűszerezett felvert tojásba mártjuk, végül pedig megforgatjuk zsemlemorzsában, és a forró bő zsiradékban, közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Krumplisalátával tálaljuk; a tányéron aprított snidlinggel és pici paprikakockákkal szórjuk meg.

EK - 2013/4

2013. március 7., csütörtök

Őzszeletek pármai módra

Múltkoriban egy kis adag őzkaraj szerencsés/boldog tulajdonosa lettem. Nem tudtam, mi készüljön belőle, inkább halogattam az elkészítését. Egészen tegnapelőttig, amikor kapóra jött, hogy gyönyörűszép vékony szeleteket lehet vágni belőle, és még nem is disznó.
Különleges  módon készítettem el, pármai módra. Hogy minél eredetibb legyen, magyar, román és olasz oldalakat is átböngésztem, de két egyforma receptet nem találtam, abban azonban megegyeztek, hogy a prézli közé parmezánt kell vegyíteni, és paradicsomszósszal kell tálalni. Volt amelyikben összesütik, volt amelyikben csak mellé kínálták, volt amelyikben plusz sajtot raktak rá, volt amelyiknem nem tetszett a szósza, így aztán leszűrtem a lényeget, és megalkottam az alábbi isteni fogást.
Őzszeletek pármai módra

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet őzkaraj vagy egyéb szeletnek való hús, só, bors, morzsolt zsálya, 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt parmezán, olaj; továbbá: 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 6 paradicsom konzervből, kb. 2 dl paradicsomlé, 2 evőkanál kapribogyó, só, bors, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál morzsolt bazsalikom vagy néhány friss levél, 1 kis csokor petrezselyemzöld, olaj, 8 szelet mozzarella sajt.

Elkészítése: A hússzeleteket finoman kiveregetjük, megszórjuk a só-bors-morzsolt zsálya keverékével, majd egy időre félretesszük. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A hagymát finomra aprítjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és együtt is pirítjuk néhány pillanatig. Ekkor felöntjük a paradicsomlével, majd hozzáadjuk az összedarabolt paradicsomot is. Néhány percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kapribogyót meg a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és kis lángon, néha megkavargatva beforraljuk. Végül belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ha szükséges, utánasózunk, és ízlés szerint édesítjük. A zsemlemorzsát összekeverjük a parmezánnal. A bepácolt húst először lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig a sajtos prézlibe forgatjuk, és forró olajban, de nem túl nagy lángon (hogy a hús jól átsüljön) aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk lecsepegni. Egy tűzálló tálba öntjük a paradicsomszósznak kb. háromnegyedét, belehelyezzük a megsütött hússzeleteket, a maradék szószt rákanalazzuk a húsokra, mindegyiket befedjük egy-egy sajtszelettel, és 15-20 percre (vagy amíg a asjt pirulni nem kezd) 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Igazából valamilyen tésztaféle illik mellé köretnek, mi viszont csak magában ettük, friss kenyérrel. Jól lehetett mártani. Húsnapi fogás.

EK - 2013/4

2013. március 6., szerda

Halikrakrém

Már van a blogomon ikrakrém, de most egy picit másképp készítettem. Már sok receptet kipróbáltam rá, de egyik sem volt az igazi eddig. Leginkább a fenti linken található recept hasonlít arra, amit az üzletben lehet kapni, és bár finom, nekem mégis túl tömény. Ezért tovább kísérleteztem. Az elmúlt 2-3 hét alatt kétféleképpen is kipróbáltam, és mindkettő nagyon finom volt. De ez utóbbi abszolút vetekszik az igazival, és ebben még beazonosíthatatlan színezékek és ízfokozók sincsenek. :)

Halikrakrém házilag - mint az igazi

Hozzávalók: 3 púpozott teáskanálnyi sózott halikra (vagy ennek megfelelő friss ikra meg só), 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1,5 dl olaj, 1-2 citrom, 3-4 evőkanál hideg víz, 1 kicsi hagyma finomra reszelve, só, bors.

Elkészítése: A lisztet szárazon állandóan kavargatva jól felforrósítjuk (nem hagyjuk pirulni), majd felöntjük a hideg tejjel és sűrű pépet főzünk belőle. Amíg teljesen kihűl, kikavarjuk az ikrát. A sózott ikrát tálba tesszük, hozzáadunk 1-2 evőkanál citromlevet, kézi mixerrel simára keverjük, majd először cseppenként, majd vékony sugárban beledolgozzuk az olajat. Közben felváltva adagoljuk a citromlevet meg a hideg vizet, amikor úgy tűnik, hogy a krém tűl sűrű, nehezen dolgozható. Amikor az összes olajat felvette, szintén kézi mixerrel hozzádolgozzuk a teljesen kihűlt pépet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve citromlével ízesítjük, végül pedig belekavarjuk a reszelt hagymát. Jól behűtjük és pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk citrom, esetleg olajbogyó kíséretében.

KAL - 2014.

2013. március 5., kedd

Marokkói sárgarépa-csicseriborsó-saláta

Már régóta kinéztem magamnak ezt a receptet. Egyszerre tűnt hagyományosnak és őrültnek a hozzávalók mibenléte és párosítása által. A receptet követtem. Abban eltértem, hogy nem tettem hozzá az összes ajánlott, de opcionális extrát, mint pl. a mandulát vagy a szárított rózsaszirmot, de ezenkívül tartottam magam a leírtakhoz. Az öntete is érdekes, bár finom. Igaz, a római köménnyel még csak barátkozó szinten vagyunk, de ebben a felállásban nagyon ízlett. Szerintem ez a dressing más salátákba is "lelket önthet". Másnapra is maradt egy kicsi a salátából, nekem talán úgy még jobban is ízlett, de nem tudnám megmondani, hogy miért. Talán mert nagyobb harmóniában voltak az ízek és az állagok? Nem tudom. Próbáljátok ki, és döntsétek el ti is. :)

Marokkói sárgarépa-csicseriborsó-saláta

Hozzávalók: 3 közepes, karcsú sárgarépa, 20 dkg főtt csicseriborsó, 6 dkg aszalt szilva, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi morzsolt szárított menta (nyáron, természetesen, friss menta); az öntethez: 1 csapott evőkanál római kömény, 8 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, só, bors, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Az aszalt szilvát 10-15 percre hideg vízbe áztatjuk, a répát meghámozzuk és karikára vágjuk. A római köményt száraz edényben enyhén megpörköljük, s ha egész magjaink vannak, darálóban vagy mozsárban megtörjük. Én őrölt római köménynel készítettem. A köményport kis befőttesüvegbe tesszük, hozzáöntjük az olajat meg a citromlevet, beletesszük a mézet meg a fűszereket, rátesszük a fedelét, és erőteljesen összerázzuk. Félretesszük, majd felhasználás előtt ismét felrázzuk. A csicseriborsót (ha konzerv, leszűrjük, ha mi főztük, akkor is, és hagyjuk kihűlni) tálba tesszük, hozzáadjuk a karikára vágott répát, a kis darabokra vágott aszalt szilvát, a morzsolt mentát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és lazán összeforgatjuk. Összekeverjük egy-két evőkanálnyi öntettel, majd a salátát kb. félórára hideg helyre tesszük. Tálalás előtt ismét összekavarjuk, tányérokba osztjuk, és a felrázott öntettel ki-ki ízlés szerint meglocsolja. Jó laktató, különleges ízű fogás.

FI - 2015/2

2013. március 4., hétfő

Húsgolyócskák tejszínes-boros csicsókaraguval

Életemben először láttam (és persze vettem) csicsókát az egyik nagyáruházban. Sokat nem mertem venni, mert fogalmam sem volt, milyen, mire számístak, indulásnak a 40 dkg megtette. Rossz döntés, mert miután közvéleménykutattam egy kicsit a bloggerek körében, és valaki elmondta, hogy nyersen rágcsálni a legjobb, meghámoztam egyet, és megkóstoltuk. No, ez volt az igazán rossz döntés:D, mert mindenki csak kérte, úgyhogy alig sikerült kb. felét "megmentenem". :P Azt a felét pedig felhasználtam az alábbi ételhez. Nagyon finom lett: édeskés íze jól érvényesült, a mártás különleges zamata pedig jól kiegészítette.

Húsgolyócskák tejszínes-boros csicsókaraguval

Hozzávalók a fasírthoz: 60 dkg darált csirkehús, 1 finomra aprított hagyma, 2-3 cikk zúzott fokhagyma, 1 tojás, 2-3 szelet beáztatott, kifacsart, szétmorzsolt szikkadt kenyér, só, bors, jó sok (1-1 teáskanál) morzsolt kakukkfű és oregánó (szurokfű), néhány csepp olaj; a raguhoz: 2 közepes sárgarépa, kb. 20 dkg csicsóka, 1 nagy hagyma, 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1-1,5 dl tejszín, 1 evőkanálnyi méz, só, bors, aprított petrezselyemzöld.

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A fasírt hozzávalóit az olaj kivételével alaposan összedolgozzuk, majd pingponglabdányi golyókat formázunk belőle, és sütőpapíros tepsire helyezzük őket. 1-2 csepp olajat locsolunk mindegyikre, majd a forró sütőbe toljuk, és légkeveréses grillfokozaton 15 percig sütjük. Ezután kikapcsoljuk a légkeverést, és további 5-8 percig hagyjuk pirulni. Amíg a fasírt sül, megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát karikára, a csicsókát kisebb darabokra, a hagymát pedig csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a répát, majd néhány perc múlva a csicsókát és a hagymát is. Együtt pirítjuk néhány percig, majd megsózzuk, és aláöntünk kevés vizet. Lefedve, az elfővő folyadékot kicsinként pótolgatva 10-15 perc alatt roppanósra pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, hagyjuk zsírjára sülni, rászórjuk a lisztet, és jól elkavarjuk. Felöntjük a borral meg kevés vízzel, és miután kissé besűrűsödött, a tejszínt is hozzákavarjuk. További vízzel kissé felhígítjuk, utánasózunk, ha kell, illetve borssal meg mézzel ízesítjük, beletesszük a kisült fasírtokat, és kavargatva jól összerotyogtatjuk. Végül megszórjuk petrezselyemzölddel, és tálaljuk is friss kenyérrel.

Tipp: Csicsóka helyett vagy mellett a ragu gombával is elkészíthető.

KAL - 2014.

2013. március 2., szombat

Ananászos csirkecurry

Egy hagyományos, erdélyi ízvilágú fogás után most jöjjön egy nagyon különleges, valamikor legmerészebb álmaimban sem megehető étel. Pedig igazán nagyon finom, s bár férjecském azt mondta rá, hogy "hát, ilyesmihez nem vagyok hozzászokva", azért egy jókora adagot megevett belőle. Igaz, repetát csak a másik fajta raguból kért, amit ezzel párhuzamosan készítettem teljesen hagyományos ízvilágúra pirospaprikával és tejföllel.

Ananászos csirkecurry

Hozzávalók: 40 dkg csont nélküli csirkemell, 1 közepes hagyma, 4 cikk fokhagyma, 1/2 kaliforniai paprika, 2 teáskanál currypor, diónyi friss gyömbér, 1 ananászkonzerv, 2 nagy maréknyi mazsola, 1 doboz (2 dl) kókusztej, 4 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, csilipehely, citromlé, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk, a hagymát, a fokhagymát meg a paprikát finomra aprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, és 2-3 részletben hirtelen megpirítjuk benne a húskockákat, majd kiszedjük és félretesszük. (Azért kis adagokban, hogy piruljon, és ne eresszen levet).  A visszamaradt zsiradékra rádobjuk először a hagymát, majd 1-2 perc után a paprikát is, és együtt dinszteljük tovább. Ha esetleg égne, néhány csepp vizet is önthetünk hozzá. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, majd a reszelt gyömbért és a curryport. Jól összeforgatjuk, hozzáadjuk a húst, a mazsolát és a leszűrt ananászkonzervet, majd megszórjuk sóval, borssal és ízlés szerint csilipehellyel, kevés vizet öntünk alá (kb. 1/2-1 dl-t), és addig pároljuk együtt, míg zsírjára nem sül. Ekkor felöntjük a kókusztejjel, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Ennyi keményítőtől eléggé besűrűsödik, ezért további vízzel (vagy tejjel) hígítjuk tetszés szerint. (Azért elég sok az alapanyag, és szószra is szükség van hozzá...) Jól kiforraljuk, ha szükséges, utánafűszerezünk, majd főtt rizzsel kínáljuk. Akinek van, aprított korianderzöldet is tehet bele, nekem nem volt.

Tipp: A másik ragut, vagy ahogy nálunk hívják, mártást, ugyanúgy indítottam: a húst a többivel együtt megpirítottam, majd a hagymás-paprikás fokhagymás alapot (amiből dupla adagot készítettem) kettéosztottam, megszórtam pirospaprikával, és beletettem a húskockák egy részét. Felöntöttem vízzel, majd összerotyogtattam. Végül zsírjára sütöttem, megszórtam liszttel, felengedtem tejjel, és tejföllel ízesítettem. persze, só és bors is járt hozzá. Ugyanazzal a rizzsel tálaltam.

EK - 2013/5

Related Posts with Thumbnails

2013. március 29., péntek

Ajánlatom húsvétra



Aleda kért fel már néhány nappal ezelőtt, hogy Éva játékában ajálnjak néhány finomságot a küszöbön lévő ünnepre. S bár eléggé későn, de azért még időben, íme az én húsvéti ajánlatom:

Csibék a virágos réten





Tovább már nem adom senkinek a játékot, hiszen valószínű, már körbejárt, de ha valaki mégis kedvet érez hozzá, nyugodtan vigye, és ajánljon. :)

Ezennel pedig KÍVÁNOK MINDENKINEK BOLDOG, NYUGODT ÜNNEPET, A LÁNYOKNAK SOK LOCSOLÓT, A FIÚKNAK PEDIG RENGETEG PIROS TOJÁST!!! :) 

2013. március 27., szerda

Törött ablaküveg, avagy színes-bolondos tortácskák

A múltkor láttam meg ezt az érdekes színes tortát, és rögtön beindult a fantáziám. Miután elolvastam a receptet, kissé elszomorodtam, mert eszem ágában nem állt cukorból készíteni az "üveget", tehát végülis az eredeti elképzelésemet ültettem gyakorlatba. A receptem nagyjából az, ami ITT található, felturbózva még ezzel-azzal

Törött ablaküveg, 

avagy színes-bolondos tortácskák

Hozzávalók 12 darabhoz: 15 dkg vaj, 10 dkg barna nádcukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, 15 dkg kimagozott meggy (fagyasztott vagy cukorban eltett), 5 dkg tejföl, kb. 1 dl tej, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál citromlé, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dkg kandírozott gyömbér; a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg sűrű tejföl, 1 tasak színtelen tortazselépor, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl víz, vanília-, vérnarancs- és rumaroma, piros, sárga és zöld ételfesték.

Elkészítése: A színes zseléhez összekeverjük a tortazseléport meg a cukrot, majd fokozatosan hozzákeverjük a vizet is. Felforraljuk, majd forrástól számítva kerek 1 percig főzzük. Ezután háromfelé osztjuk, mindegyiket megszínezzük kevés ételfestékkel, majd tetszés szerint kevés aromát cseppentünk mindegyikbe. Jól összekavarjuk, külön-külön lapos tányér aljába kanalazzuk kb. 2-3 mm vastagon, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy jól megdermedjen. (Akár előző nap is elkészíthetjük.)
A muffinhoz a vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, a citromlevet, a lisztet, a citromhéjat, az apró kockákra vágott kandírozott gyömbért meg a meggyet, összekavarjuk, majd beledolgozzuk a tejfölt és a tejet is. A masszát kikent-lisztezett, vagy papírkapszlival bélelt muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb.20 perc alatt megsütjük (tűpróba). Amíg a muffinok hűlnek, kézi mixerrel kemény habbá verjük a habtejszínt a porcukorral. A tejfölt először simára keverjük, majd kanalanként hozzáadagoljuk a kemény tejszínhabot is. A kihűlt muffinoknak levágjuk a tetejét annyira, hogy hogy ha megfordítjuk, egyenesen álljanak, majd a talpukkal felfele fordítva bevonjuk a tejfölös krémmel. A megdermedt zseléket éles késsel összedaraboljuk, majd tetszés szerint kidíszítjük velük a tortácskákat.

Tipp 1: A tejföl helyett mascarponét is használhatunk.

Tipp 2: A színes zseléket különféle szörpökből, gyümölcslevekből is elkészíthetjük. Ekkor viszont azzal kell számolni, hogy a színek esetleg nem lesznek ennyire intenzívek, szépek.

KT - 2013/4

2013. március 23., szombat

Párizsi szelet


Bevallom, párizsi szeletet még sosem készítettem. Duplán panírozott húst már igen, de másodszor már sosem lisztbe és tojásba forgattam, hanem prézlibe. Most azonban kipróbáltam. És nem csalódtam: nagyon finom, zamatos, szaftos hús lett a végeredmény. A bundája meg jó ropogós, mégis puha. Érdemes így készíteni.


Párizsi szelet csirkemellből

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagy szelet csirkemell (egyenként 10-12 dkg-osak), só, bors, liszt, 2-3 tojás, olaj; a tálaláshoz: szalmakrumpli.

Elkészítése: A hússzeleteket fólia alatt enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval és borssal. A tojást felverjük, és szintén fűszerezzük. A szeleteket lisztbe és felvert tojásba forgatjuk, majd megismételjük a bundázást, végül pedig bő, forró olajban szép aranysárgára sütjük. Szalmakrumplival tálaljuk. Friss salátát, savanyúságot vagy valamilyen tejfölös, esetleg joghurtos mártást is kínálhatunk mellé. 

EK - 2013/4

2013. március 21., csütörtök

"Diétás" bableves


Na, ezen nagyot néztek biztos, mert hogy is lehetne diétás egy bableves? Hát azért lehet... Pl. már eleve nem zsíros disznóhússal készítjük, hanem csirkével. Bizony, füstölt csirkével. A férjem is kezdett cikizni eleinte miatta, de amikor megkóstolta, nos... elhallgatott. No, de akkor jönnek a további kérdések: diétás leves füstölt hússal? Na jó, na, azért íze kell, hogy legyen! Ellenben friss zöldséggel: sárgarépával és újhagymával dobtam fel, és nem utolsó sorban rántás nélkül készült. Szóval, ha innen nézzük, nagyapám - isten nyugosztalja - megkérdezte volna: ki beteg a családban, hogy ilyen fuszulykalevest kap? Azért biztosíthatok mindenkit, hoyg az íze semmivel sincs "alacsonyabban", mint a teljesen hagyományos levesé. Próbáljátok ki.


Bableves füstölt csirkével

Hozzávalók: ½ füstölt csirke, 50 dkg fehér bab, 1 sárgarépa, 1 csokor újhagyma, só, ecetes tárkony, tárkonyecet, aprított petrezselyemzöld

Elkészítése: A babot hideg vízben áztatjuk egy éjszakán át. Másnap leöntjük róla az áztatólevet, és bő hideg vízben főni tesszük. Amikor félpuhára főtt, hozzáadjuk a füstölt csirkét, a karikára vágott sárgarépát meg az egészben hagyott újhagymaszálakat, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Ekkor, ha még szükséges, sózzuk, savanyítjuk tárkonyecettel, illetve megszórjuk apróra vágott ecetes tárkonnyal és petrezselyemzölddel. Az újhagymát tálalás előtt eltávolíthatjuk belőle, de nem muszáj.

Tipp: Aki feltétlenül szeretné, hagyományosan is készítheti a levest, rántással. Ehhez ½ dl olajban megpirít 2-3 evőkanál lisztet, majd hozzáönti a leveshez, és jól kiforralja.

FF - 2013/4

2013. március 20., szerda

Zöld fűszeres túrógolyók

Már régóta terveztem ennek elkészítését. A túrókrémet a saját fejem után készítettem az itthon fellelhető alapanyagokból, a zöld kérget pedig az anyósom kertjében pillanatnyilag fellelhető zöldek szolgáltatták. Még nem nagy a választék, hiszen csak petrezselyemzöld (sima és csokros), metélőhagyma meg fokhagymaszár található, de később májd bármilyen, a családnak tetsző zöld fűszert fel lehet használni hozzá: kaprot, medvehagymát, friss tárkonyt, zellert, lestyánt... És ha egy "tolvaj" el nem tűntette volna a hűtőből a maradék néhány szelet sonkát, az is került volna bele, márcsak a kontraszt kedvéért is. :)

Zöld fűszeres túrógolyók

Hozzávalók (kb. 20-25 darabhoz): 50 dkg tehéntúró, 5 tojás, 2-3 kis fokhagymaszár, 2 cikk fokhagyma, 1/2 kápia paprika, 5 dkg fekete olajbogyó, só, bors, 2-3 evőkanál olívaolaj; a zöld kéreghez: 1-1 kis csokor petrezselyemzöld, csokros petrezselyem, fokhagymaszár és metélőhagyma, csilipehelyvagy friss csípős paprika.

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk, és finomra reszeljük. A fokhagymaszárat, a paprikát meg az olajbogyót nagyon apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, vagy felaprítjuk. A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást meg a többi hozzávalót, és jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük az olajat, és alaposan összedolgozzuk. A zöld fűszereket összeaprítjuk, és a csilipehellyel együtt egy mélyebb tálkába tesszük. A masszából diónyi golyókat formázunk, majd meghempergetjük a fűszerekben. Ha van rá időnk, kb. félórára hűtőbe tehetjük, hogy az ízek összeérjenek.

KT - 2013/4

2013. március 19., kedd

Kókuszos és diós aprósütemény

Amolyan kekszféle, de azért puha marad, és néhány nap után is szintén puha. Nagyon finom tejjel vagy csak úgy rágcsálniis, jó uzsonnára, mert nem túl édes. Egy román lapocskában találtam a receptet, és izgalmasnak tűnt. De persze, nem én volnék, ha valamit nem variálnék rajta, így a dióra írt receptadagot kétfelé osztottam, és csak fele készült diósan, a másik fele kókuszos lett. És, tudja fene, végül a kókuszos nekem jobban ízlett. Aromásabb, ízesebb volt, pedig a diósat még rummal is megfejeltem a recepthez képest. És drasztikusan lecsökkentettem a cukormennyiséget, talán kissé túlságosan is, de 45 dekát akkor sem tettem volna bele, ha valaki a feje tetejére áll. Helyette 15 dkg gyümölcscukrot használtam, de bevallom, lehetett volna egy leheletnyivel édesebb. Úgyhogy legközelebb 20-at fogok használni.

Kókuszos és diós aprósütemény

Hozzávalók (sok darabhoz): 30 dkg vaj, 20 dkg finom szemcséjű cukor, 2 tojás, 15 dkg kukoricapehely, 10 dkg dió, 10 dkg kókuszreszelék, 30 dkg liszt, 1 teáskanál rumkivonat, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé vagy ecet, csipetnyi só.

Elkészítése: A kétféle sütit egyben indítjuk. Habosra kavarjuk a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Beledolgozzuk a kukoricapelyhet, majd a masszát kétfelé vesszük. Az egyik részbe belekavarjuk a darált diót, 20 dkg lisztet, a rumkivonatot, a szódabikarbónát meg a citromlevet, a másik felébe pedig a kókuszreszeléket és a maradék lisztet. A diós massza lágyabb, a kókuszos keményebb lesz. A diós masszából két kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk, majd 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A kókuszos masszából a kiskanálnyi adagokat először gombóccá formáljuk, majd tenyerünk között ellapítva helyezzük a sütőpapíros tepsire. Kb. 15 perc alatt ezt is megsütjük.
Kókuszos - FF - 2013/4
Diós: KAL - 2014.

2013. március 18., hétfő

Csibék a virágos réten

Ezúttal nem recept, csupán egy kis jópofa ötlet. A gyerekek imádják. Én is egyik este ezzel leptem meg őket, és majd' kiugrottak a bőrükből, amikor meglátták. Ezúttal egyszerű főtt tojást díszítettem, de szerintem megtalálom a módját annak is, hogy töltött tojást díszítsek ilyne módon.
Főtt tojás, madárbegysaláta, néhány karika sárgarépa, néhány szem koriander vagy fekete bors, valamint kápia paprika és citromhéj kell hozzá, illetve tojástartók, és máris kész a mutatós, hangulatos, jópofa tálalás.:) A tojástartókat kibéleljük salátalevelekkel, majd beleültetjük a tojást, és kidíszítjük.






2013. március 17., vasárnap

Zöldséges csirkefasírt zöldborsmártással

Egy olyan étel, amit ebédig még háromszor is el lehet készíteni. Tehát, ha valaki ott áll a darált húsa fölött, és nem tudja, mit kezdjen vele, próbálja ki ezt a finom fogást. A zöldborsmártás ötlete Katától jött. Nála láttam meg a címet, majd eszembe jutott, hogy a tavalyi első ivói vadhúsos hétvégén milyen finom volt a zöldborsmártás, amit az egyik ételhez tálaltunk, és abból a receptből inspirálódtam. A Katáé teljesen más, de biztos finom, és egyszer azt is kipróbálom. :)

Zöldséges csirkefasírt zöldborsmártással

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg darált csirkehús (vagy bármilyen más darált hús), 2-3 szelet kenyér, 2 tojás, 2 vékony sárgarépa (újrépa), 1/4 paszternák, 1/2 kápia paprika, 1 közepes vöröshagyma vagy 2-3 szál újhagyma, 4 cikk fokhagyma, só, bors, néhány csepp olaj; a mártáshoz: 1 csapott evőkanál zöldbors, 2 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 nagy evőkanál tejföl, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál magos mustár, só, citromlé; a tálaláshoz: főtt rizs.

Elkészítése: A kenyérszeleteket hideg vízbe áztatjuk, a zöldségeket nagyon apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Tálba tesszük a húst, a jól kifacsart, szétmorzsolt kenyeret meg a zöldségeket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a tojást, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk. A masszából lapos korongokat formázunk, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk (két tepsi kell hozzá). Mindegyikre néhány csepp olajat cseppentünk, majd 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen 15-20 percig sütjük. Ezalatt megfőzzük a rizst, és elkészítjük a mártást. A mártáshoz a borsot mozsárban összetörjük (vagy darálóban durvára daráljuk). A vajat és az olajat felforrósítjuk, és kb. egy percig pirítjuk rajta a tört borsot. Ekkor rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük hideg tejjel, és simára kavarjuk. Addig adagoljuk a tejet, amíg az összeset fel nem veszi. Ekkor hozzáadjuk a kevés mártással simára kevert tejfölt is, majd mustárral, konyakkal, sóval és citromlével ízesítjük. Ha valaki úgy érzi, hogy szükséges, kevés cukorral is ízesítheti. A fasírtot főtt rizzsel és zöldborsmártással tálaljuk.

KAL - 2014.

2013. március 16., szombat

Gyors tejszínhabos szelet

Múlt héten egyik nap bejelentették hogy déltől 16 óráig nem lesz gáz. Hazaérkeztem, és tényleg nem volt (még előfordult, hogy bejelentették, majd vagy nem vették el egyáltalán, vagy sokkal hamarabb visszaadták). Levesem volt, éhen nem haltunk, de hirtelen olyan édességehetnékem támadt, hogy máris azon kaptam magam, hogy a hűtőt és a kamrát fürkészem. Eredetileg valamilyen gyümölcsös piskótára gondoltam, tejszínhabbal, majd beláttam, hogy nincs használható friss (fagyasztott) vagy befőtt gyümölcsöm hozzá. Sebaj, volt más a kamrában: kókusz, mák, mazsola. És nagyon finom lett. Mondjuk, elkövettem egy hibát, mert sietségemben nem volt türelmem túl sokat verni a tojásokat a cukorral, ezért aztán a massza nem lett elég habos, és a mák meg a mazsola leszállt az aljára, de legközelebb külön vernék habot, mert úgy jobb lenne ennél a sütinél. A receptbe is úgy írom...


Gyors tejszínhabos szelet

Hozzávalók: 5 tojás, csipetnyi só, 5 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál citromlé vagy ecet, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál kókuszreszelék, 2 evőkanál darálatlan mák, 10 dkg mazsola; a tetejére: 4 dl habtejszín, 2-3 evőkanál porcukor.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét pedig kemény habbá verjük a sóval, a cukorral meg a vaníliás cukorral. A habra szórjuk a szódabikarbónát, rálocsoljuk a citromlevet, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és fakanállal óvatosan elkavarjuk. Ezután felváltva belekavarjuk a lisztet, a kókuszreszeléket meg a mákot, és a masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 25x35 cm-es tepsibe simítjuk. A mazsolát szétoszlatjuk a massza felületén, majd a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 10 perc után a hőmérsékletet 170 fokra mérsékeljük, és még 7-10 percig sütjük a süteményt. Azért végezzünk tűpróbát! A piskótát kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a habtejszínt keményre verjük a porcukorral (35%-os tejszínnél nem kell egyéb kötőanyag), majd rásimítjuk a kihűlt piskótára. A tetejére szórhatunk mákot, vagy minden szeletre helyezhetünk egy-egy szem mazsolát, d ebevallom, nálunk ilyesmire nem került sor. Elfogyott annál hamarabb. Ezt a lefotózott darabot "díszítettem" csupán, azt is ilyen tessék-lássék módon.

KAL - 2014.

2013. március 15., péntek

Káposztás csorba füstölt marhacsonttal

Félig télies, félig tavaszias leves - pont olyan, amilyen a hét elején volt az idő. Azóta tél lett, sajnos. :(
Tavaly óta, mióta kiderült, hogy nem ehetek disznóhúst (és azóta kisebbik lányom is "betársult"), állandóan keresem az alternatívákat. A hússal nincs baj, hiszen eddig is csak minimálisat fogyasztottunk, helyette pedig pulyka, csirke, borjú, bárány és hal rendszeresen van és volt eddig is az asztalunkon, tehát a hús elhagyása nem okozott nagy megrázkódtatást egyikünknek sem. Ellenben a "disznóságok" és a füstölt hús helyettesítése jobban feladta a leckét. De most már mindkettő megoldva: múltkoriban bevásároltunk szarvas-,őz-, illetve egyéb vadhúsból készült termékekkel (kolbász, szalámi), és múlt héten felfedeztem, hogy a sarki boltban!!! nagyon jó minőségű és árú füstölt marhacsontot árulnak. Sikerült egy nagyon jó húsos példányt kifogni szinte aprópénzért (fél kiló 3,5 lej), és isteni csorbát főztem belőle. Azóta igazi füstölt csirkehúst is találtam egy üzletben, az is nagyon finom volt. Abból paszulylevest főztem tegnap, és a mellehúsából salátát is készítettem...

Káposztás csorba füstölt marhacsonttal

Hozzávalók: 50 dkg húsos marhacsont, 40 dkg friss fehér káposzta, 3 sárgarépa, 3 db szárzeller vagy 1 kis zellergumó, 1 kisebb paszternák, 1 csokor újhagyma, 3-4 paradicsom (kozervből) a levével együtt, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, só, kevés almaecet, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A marhacsontot jól átmossuk, majd bő hideg vízben főni tesszük. Miután felforrt, lehabozzuk, majd lefedve, kis lángon félpuhára főzzük félpuhára. Ekkor beletesszük a karikára vágott sárgarépát, zellerszárat és újhagymát kevés zöldjével együtt, a kis darabokra vágott paszternákot, a vékony csíkokra szelt káposztát meg a feldarabolt paradicsomot levével együtt, enyhén sózzuk, és készre főzzük. Amikor minden megpuhult, az olajat felforrósítjuk, beletesszük a lisztet, elkavarjuk, néhány pillanatig hagyjuk forrni, majd beleöntjük a levesbe, és jól elkavarjuk. 1-2 perc alatt kiforraljuk, majd szükség szerint sóval és almaecettel ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

Tipp: A csontot végül érdemes kiszedni a levesből, lefejteni róla a húst, darabokra vágni, és visszatenni a levesbe.

KAL - 2014.

2013. március 14., csütörtök

Füstölt csirkés saláta

Még sosem vettem füstölt csirkét. Most megláttam, elég jó áron is volt, hát kipróbáltuk. Nagyon finom. Most fő vele a bableves, a mellének egy részét pedig ehhez a finom frissítő salátához használtam fel. Megmondom őszintén, néhány csepp olívaolajon kívül én semmi más fűszert nem használtam hozzá, élveztem a zöldségek szinte natúr ízét. A hús eléggé sós volt, bőven megfűszerezte őket.
S bár most eléggé búval bélelt kint az idő, ez a saláta tavaszt hozott a házba. Már nagyon várjuk az igazi tavaszt!:)

Füstölt csirkés saláta

Hozzávalók 1 személyre: 1 marék rukola, 1 marék fiatal madárbegysaláta, 1 karcsú sárgarépa, 2 hónapos retek, 2 szál újhagyma, 1 darabka kápia paprika, néhány szelet füstölt csirkemell, olívaolaj.

Elkészítése: A salátákat megmossuk, majd konyhai papírtörlővel jól felitatjuk róluk a vizet. A répát meg az újhagymát megtisztítjuk, és a retekkel együtt karikára, a paprikát pedig vékony csíkokra vágjuk. Egy tálban mindent összeforgatunk, majd meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal. Tálaláskor a tetejére helyezzük a füstölt csirkedarabokat.

KAL: 2018.

2013. március 12., kedd

"Mindenes" kalács

Azért ez a cím, mert ha felsorolnám, hogy mivel készült, már kész lenne a recept is. :P
Van egy pékség, ahol az itteni átlaghoz képest elég finom kenyereket és péksüteményeket készítenek. Nos, nekik van egy ilyen minden jóval tele kalácsuk: dió, csokoládé, rahát és mazsola is kerül a töltelékbe. Annak mintájára készítettem én is ezt a kalácsot. Amúgyis, én a kalácsos tölteléket szeretem, utálom, amikor kilométeres tészta között imitt-amott van valami töltelékféle. Nagyon finom volt, a családnak is nagyon ízlett. Langyosan ettük vacsorára, hideg tejjel. Nyami!:)


Minden jóval tele kalács

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg fehérliszt, 1/2 mokkáskanál só, 5 g szárított élesztő, 2 evőkanál gyümölcscukor (vagy 3 evőkanál cukor), 2 tasak vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 7 dkg olvasztott vaj vagy olaj, 2,5-2,7 dl tej, 1 citrom reszelt héja; a töltelékhez: 10 dkg porcukor, 10 dkg őrölt dió, 10 dkg összetördelt tej- vagy étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 3 evőkanál kakaó; a tetejére: 1 tojássárgája, 3 evőkanál tej.

Elkészítése: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, a citromhéjat meg a cukrokat, majd a közepébe mélyedést készítünk, és abba tesszük bele a tojássárgáját meg a meglangyosított tej kb. felét. Kézzel kezdjük összedolgozni, majd felváltva adagoljuk a maradék tejet meg az olvasztott vajat. Lehet, hogy a tejből egy nagyon kevés megmarad, ez függ a tojások méretétől meg a liszt milyenségétől. A tésztát alaposan megdagasztjuk, majd vékonyan kiolajozott tálban duplájára kelesztjük. Ha van kenyérsütőgépünk, mindent az üstjébe pakolunk, és kétszer megdagasztatjuk. A folytatás ugyanaz. A töltelék hozzávalóit egy tálkában alaposan összeforgatjuk. Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen finoman átdolgozzuk, majd egy nagy téglalappá nyújtjuk kisujjnyi vastagon. Rászórjuk a tölteléket, kézzel elegyengetjük úgy, hogy az egyik hosszanti szélén kb. 5 cm-nyit üresen hagyunk, majd lazán feltekerjük. Ha rúdként szeretnénk sütni, kalácssütő tepsibe tesszük át, ha esetleg koszorú formában, akkor kuglófformába vagy sima kerek tortaformába helyezzük (én ez utóbbiban sütöttem). Hagyjuk kelni kb. 20 percig, majd lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig, majd a hőmérsékletet 170 fokra mérsékelve sütjük további 10-15 percig.

NÚ - 2019/JÚN.

2013. március 11., hétfő

Káposztás, pulykás pite

Pulykát vettem elő. Mit készítsek belőle, hoyg finom, különleges és ne túl macerás legyen. Mi lenne, ha ..... Betölteném leveles tésztába? De mivel "fogjam össze"? Lássuk csak, van ez, van az ... van egy fél fej káposzta, ami még így is jókora... Hmmmm.... Meg van 3 tojásfehérje a kalácstól.... No, majdcsak lesz valami! :) És lett. Ez:

Káposztás, pulykás pite

Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb (felső, de jó a mell is), só, bors, 1/2 dl olaj; 1 csokor újhagyma, 80 dkg fehér káposzta, só, bors, 2 nagy csipet őrölt kömény; 3 tojásfehérje, 1 kávéskanál ecet, 5 dkg sajt, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej; 40 dkg leveles tészta

Elkészítése: A pulykahúst ujjnyi vastag, hosszabb csíkokra vágjuk, megszórjuk sóval és borssal, majd  rövid időre félretesszük. Ezalatt az újhagymát karikára, a káposztát meg csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és 2-3 adagban hirtelen megpirítjuk rajta a pulykacsíkok minden oldalát, majd kivesszük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, majd rádobjuk a káposztát, és jól összekavarjuk. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, majd másfél pohár vizet öntve alá, fedő alatt, néha átkavarva puhára pároljuk. Amikor elkészült, hagyjuk legalább langyosra hűlni. Egy őzgerinc- vagy kalácssütő formát kibélelünk sütőpapírral, majd kibéleljük a kinyújtott leveles tésztával úgy, hogy a két hosszú oldala kissé lelógjon. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kevés sóval meg az ecettel, majd beleforgatjuk a reszelt sajtot, 4 evőkanál zsemlemorzsát, az aprított petrezselyemzöldet és a párolt káposztát. Óvatosan összedolgozzuk. A kibélelt forma aljára szórjuk a maradék zsemlemorzsát, elsimítunk rajta néhány kanálnyi káposztás habot, majd belefektetjük a megsütött pulykacsíkok felét. Betakarjuk káposztás habbal, majd elrendezzük rajta a maradék húst, és rásimítjuk a maradék habot. A tészta lelógó széleit lazán ráhajtjuk a töltelékre, megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, villával megszurkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 20 percig, végül a hőmérsékletet  170 fokra mérsékelve sütjük további 15-20 percig. Ha szükséges, ezután 5-6 perc alatt még kissé rápirítunk, hogy a teteje szép aranybarnára süljön. Miután kivesszük a sütőből, és kiborítjuk a formából, 10-15 percig hagyjuk hűlni, úgy könnyebben lehet szeletelni.

Az eredmény: várakozáson felüli. Ízletes, csupán diszkrét fűszerezésű, jó szaftos, egyben ropogós falatok. Káposztát nem túlságosan kedvelő férjecském is elismerően nyilatkozott róla, és leves után bevágott vagy 4 szeletet belőle. Köretet is el tudnék képzelni mellé, valamilyen könnyű zöldséget, pl. vajban párolt bébirépát (akartam is mellé készíteni, de vlgül már nem volt kedvem/időm tovább húzni az időt), vagy valamilyen mártásfélét. Lehet kísérletezni... :)

KT - 2013/12

2013. március 9., szombat

Bécsi szelet osztrák krumplisalátával

Mifelénk mindenféle rántott húst bécsi szelet néven szokás illetni. Vagy még szokás "sniccel"-nek is hívni. Ám kevesen tudják, hogy bécsi szeletnek csak a borjúból készült, panírozott-kisütött húst lehet nevezni, és az sem mindegy, hogy miben sütjük. Egyesek azt mondják, hogy csak sertészsírral igazi, mások a vajra esküsznek. Állítólag olajban semmiképpen sem szabad sütni, én mégis olaj és vaj keverékében tettem egyrészt, mert disznózsírt már nem használok egy ideje, a vaj magában pedig nagyon gyorsan megég. Igaz, Bécsben még nem ettem bécsi szeletet, hogy legyen összehasonlítási alapom, de bizton állítom, hogy az így készített rántott szelet is isteni lett. A mellé tálalt osztrák krumplisalátával együtt hihetetlen ízélményt ajándékoztak. :)

Bécsi szelet osztrák krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy szelet borjúkaraj vagy -comb, só, bors; a panírhoz és a sütéshez: néhány evőkanál liszt, 2 tojás, 10-15 dkg finom szemcséjű zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 2-3 dl olaj; a salátához: 40 dkg héjában főtt krumpli, 1 lila hagyma vagy 1 csokor újhagyma, 2-2,5 dl húsleves, só, bors, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál ecet, 1 evőkanál (csípős) mustár, néhány szál snidling, 1 szeletke kápia paprika, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A borjúszeleteket enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A krumplit meghámozzuk, mérettől függően kettőbe vagy négybe hasítjuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. Megsózzuk és megborsozzuk, majd jól összekavarjuk. A hagymát meghámozzuk, félbe majd vékony szeletekre vágjuk (ha újhagyma, azt felkarikázzuk), és rálocsolunk 2 evőkanál ecetet. A mustárt simára kavarjuk a cukorral, kevés sóval meg borssal, majd folytonosan kavargatva hozzáöntjük a húslevest meg az olívaolajat. Ebbe az öntetbe kavarjuk bele a krumplit meg az ecetes hagymát, ízlés szerint utánaízesítünk, és hideg helyre tesszük min. félórára, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt ismét összekavarjuk, és ha szükséges (a krumpli beissza az ízeket) sózzuk vagy savanyítjuk.
A vajat és az olajat serpenyőben felforrósítjuk. A hússzeleteket lisztbe forgatjuk, majd sóval és borssal fűszerezett felvert tojásba mártjuk, végül pedig megforgatjuk zsemlemorzsában, és a forró bő zsiradékban, közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Krumplisalátával tálaljuk; a tányéron aprított snidlinggel és pici paprikakockákkal szórjuk meg.

EK - 2013/4

2013. március 7., csütörtök

Őzszeletek pármai módra

Múltkoriban egy kis adag őzkaraj szerencsés/boldog tulajdonosa lettem. Nem tudtam, mi készüljön belőle, inkább halogattam az elkészítését. Egészen tegnapelőttig, amikor kapóra jött, hogy gyönyörűszép vékony szeleteket lehet vágni belőle, és még nem is disznó.
Különleges  módon készítettem el, pármai módra. Hogy minél eredetibb legyen, magyar, román és olasz oldalakat is átböngésztem, de két egyforma receptet nem találtam, abban azonban megegyeztek, hogy a prézli közé parmezánt kell vegyíteni, és paradicsomszósszal kell tálalni. Volt amelyikben összesütik, volt amelyikben csak mellé kínálták, volt amelyikben plusz sajtot raktak rá, volt amelyiknem nem tetszett a szósza, így aztán leszűrtem a lényeget, és megalkottam az alábbi isteni fogást.
Őzszeletek pármai módra

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet őzkaraj vagy egyéb szeletnek való hús, só, bors, morzsolt zsálya, 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt parmezán, olaj; továbbá: 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 6 paradicsom konzervből, kb. 2 dl paradicsomlé, 2 evőkanál kapribogyó, só, bors, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál morzsolt bazsalikom vagy néhány friss levél, 1 kis csokor petrezselyemzöld, olaj, 8 szelet mozzarella sajt.

Elkészítése: A hússzeleteket finoman kiveregetjük, megszórjuk a só-bors-morzsolt zsálya keverékével, majd egy időre félretesszük. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A hagymát finomra aprítjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és együtt is pirítjuk néhány pillanatig. Ekkor felöntjük a paradicsomlével, majd hozzáadjuk az összedarabolt paradicsomot is. Néhány percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kapribogyót meg a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és kis lángon, néha megkavargatva beforraljuk. Végül belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ha szükséges, utánasózunk, és ízlés szerint édesítjük. A zsemlemorzsát összekeverjük a parmezánnal. A bepácolt húst először lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig a sajtos prézlibe forgatjuk, és forró olajban, de nem túl nagy lángon (hogy a hús jól átsüljön) aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk lecsepegni. Egy tűzálló tálba öntjük a paradicsomszósznak kb. háromnegyedét, belehelyezzük a megsütött hússzeleteket, a maradék szószt rákanalazzuk a húsokra, mindegyiket befedjük egy-egy sajtszelettel, és 15-20 percre (vagy amíg a asjt pirulni nem kezd) 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Igazából valamilyen tésztaféle illik mellé köretnek, mi viszont csak magában ettük, friss kenyérrel. Jól lehetett mártani. Húsnapi fogás.

EK - 2013/4

2013. március 6., szerda

Halikrakrém

Már van a blogomon ikrakrém, de most egy picit másképp készítettem. Már sok receptet kipróbáltam rá, de egyik sem volt az igazi eddig. Leginkább a fenti linken található recept hasonlít arra, amit az üzletben lehet kapni, és bár finom, nekem mégis túl tömény. Ezért tovább kísérleteztem. Az elmúlt 2-3 hét alatt kétféleképpen is kipróbáltam, és mindkettő nagyon finom volt. De ez utóbbi abszolút vetekszik az igazival, és ebben még beazonosíthatatlan színezékek és ízfokozók sincsenek. :)

Halikrakrém házilag - mint az igazi

Hozzávalók: 3 púpozott teáskanálnyi sózott halikra (vagy ennek megfelelő friss ikra meg só), 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1,5 dl olaj, 1-2 citrom, 3-4 evőkanál hideg víz, 1 kicsi hagyma finomra reszelve, só, bors.

Elkészítése: A lisztet szárazon állandóan kavargatva jól felforrósítjuk (nem hagyjuk pirulni), majd felöntjük a hideg tejjel és sűrű pépet főzünk belőle. Amíg teljesen kihűl, kikavarjuk az ikrát. A sózott ikrát tálba tesszük, hozzáadunk 1-2 evőkanál citromlevet, kézi mixerrel simára keverjük, majd először cseppenként, majd vékony sugárban beledolgozzuk az olajat. Közben felváltva adagoljuk a citromlevet meg a hideg vizet, amikor úgy tűnik, hogy a krém tűl sűrű, nehezen dolgozható. Amikor az összes olajat felvette, szintén kézi mixerrel hozzádolgozzuk a teljesen kihűlt pépet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve citromlével ízesítjük, végül pedig belekavarjuk a reszelt hagymát. Jól behűtjük és pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk citrom, esetleg olajbogyó kíséretében.

KAL - 2014.

2013. március 5., kedd

Marokkói sárgarépa-csicseriborsó-saláta

Már régóta kinéztem magamnak ezt a receptet. Egyszerre tűnt hagyományosnak és őrültnek a hozzávalók mibenléte és párosítása által. A receptet követtem. Abban eltértem, hogy nem tettem hozzá az összes ajánlott, de opcionális extrát, mint pl. a mandulát vagy a szárított rózsaszirmot, de ezenkívül tartottam magam a leírtakhoz. Az öntete is érdekes, bár finom. Igaz, a római köménnyel még csak barátkozó szinten vagyunk, de ebben a felállásban nagyon ízlett. Szerintem ez a dressing más salátákba is "lelket önthet". Másnapra is maradt egy kicsi a salátából, nekem talán úgy még jobban is ízlett, de nem tudnám megmondani, hogy miért. Talán mert nagyobb harmóniában voltak az ízek és az állagok? Nem tudom. Próbáljátok ki, és döntsétek el ti is. :)

Marokkói sárgarépa-csicseriborsó-saláta

Hozzávalók: 3 közepes, karcsú sárgarépa, 20 dkg főtt csicseriborsó, 6 dkg aszalt szilva, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi morzsolt szárított menta (nyáron, természetesen, friss menta); az öntethez: 1 csapott evőkanál római kömény, 8 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, só, bors, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Az aszalt szilvát 10-15 percre hideg vízbe áztatjuk, a répát meghámozzuk és karikára vágjuk. A római köményt száraz edényben enyhén megpörköljük, s ha egész magjaink vannak, darálóban vagy mozsárban megtörjük. Én őrölt római köménynel készítettem. A köményport kis befőttesüvegbe tesszük, hozzáöntjük az olajat meg a citromlevet, beletesszük a mézet meg a fűszereket, rátesszük a fedelét, és erőteljesen összerázzuk. Félretesszük, majd felhasználás előtt ismét felrázzuk. A csicseriborsót (ha konzerv, leszűrjük, ha mi főztük, akkor is, és hagyjuk kihűlni) tálba tesszük, hozzáadjuk a karikára vágott répát, a kis darabokra vágott aszalt szilvát, a morzsolt mentát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és lazán összeforgatjuk. Összekeverjük egy-két evőkanálnyi öntettel, majd a salátát kb. félórára hideg helyre tesszük. Tálalás előtt ismét összekavarjuk, tányérokba osztjuk, és a felrázott öntettel ki-ki ízlés szerint meglocsolja. Jó laktató, különleges ízű fogás.

FI - 2015/2

2013. március 4., hétfő

Húsgolyócskák tejszínes-boros csicsókaraguval

Életemben először láttam (és persze vettem) csicsókát az egyik nagyáruházban. Sokat nem mertem venni, mert fogalmam sem volt, milyen, mire számístak, indulásnak a 40 dkg megtette. Rossz döntés, mert miután közvéleménykutattam egy kicsit a bloggerek körében, és valaki elmondta, hogy nyersen rágcsálni a legjobb, meghámoztam egyet, és megkóstoltuk. No, ez volt az igazán rossz döntés:D, mert mindenki csak kérte, úgyhogy alig sikerült kb. felét "megmentenem". :P Azt a felét pedig felhasználtam az alábbi ételhez. Nagyon finom lett: édeskés íze jól érvényesült, a mártás különleges zamata pedig jól kiegészítette.

Húsgolyócskák tejszínes-boros csicsókaraguval

Hozzávalók a fasírthoz: 60 dkg darált csirkehús, 1 finomra aprított hagyma, 2-3 cikk zúzott fokhagyma, 1 tojás, 2-3 szelet beáztatott, kifacsart, szétmorzsolt szikkadt kenyér, só, bors, jó sok (1-1 teáskanál) morzsolt kakukkfű és oregánó (szurokfű), néhány csepp olaj; a raguhoz: 2 közepes sárgarépa, kb. 20 dkg csicsóka, 1 nagy hagyma, 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1-1,5 dl tejszín, 1 evőkanálnyi méz, só, bors, aprított petrezselyemzöld.

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A fasírt hozzávalóit az olaj kivételével alaposan összedolgozzuk, majd pingponglabdányi golyókat formázunk belőle, és sütőpapíros tepsire helyezzük őket. 1-2 csepp olajat locsolunk mindegyikre, majd a forró sütőbe toljuk, és légkeveréses grillfokozaton 15 percig sütjük. Ezután kikapcsoljuk a légkeverést, és további 5-8 percig hagyjuk pirulni. Amíg a fasírt sül, megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát karikára, a csicsókát kisebb darabokra, a hagymát pedig csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a répát, majd néhány perc múlva a csicsókát és a hagymát is. Együtt pirítjuk néhány percig, majd megsózzuk, és aláöntünk kevés vizet. Lefedve, az elfővő folyadékot kicsinként pótolgatva 10-15 perc alatt roppanósra pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, hagyjuk zsírjára sülni, rászórjuk a lisztet, és jól elkavarjuk. Felöntjük a borral meg kevés vízzel, és miután kissé besűrűsödött, a tejszínt is hozzákavarjuk. További vízzel kissé felhígítjuk, utánasózunk, ha kell, illetve borssal meg mézzel ízesítjük, beletesszük a kisült fasírtokat, és kavargatva jól összerotyogtatjuk. Végül megszórjuk petrezselyemzölddel, és tálaljuk is friss kenyérrel.

Tipp: Csicsóka helyett vagy mellett a ragu gombával is elkészíthető.

KAL - 2014.

2013. március 2., szombat

Ananászos csirkecurry

Egy hagyományos, erdélyi ízvilágú fogás után most jöjjön egy nagyon különleges, valamikor legmerészebb álmaimban sem megehető étel. Pedig igazán nagyon finom, s bár férjecském azt mondta rá, hogy "hát, ilyesmihez nem vagyok hozzászokva", azért egy jókora adagot megevett belőle. Igaz, repetát csak a másik fajta raguból kért, amit ezzel párhuzamosan készítettem teljesen hagyományos ízvilágúra pirospaprikával és tejföllel.

Ananászos csirkecurry

Hozzávalók: 40 dkg csont nélküli csirkemell, 1 közepes hagyma, 4 cikk fokhagyma, 1/2 kaliforniai paprika, 2 teáskanál currypor, diónyi friss gyömbér, 1 ananászkonzerv, 2 nagy maréknyi mazsola, 1 doboz (2 dl) kókusztej, 4 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, csilipehely, citromlé, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk, a hagymát, a fokhagymát meg a paprikát finomra aprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, és 2-3 részletben hirtelen megpirítjuk benne a húskockákat, majd kiszedjük és félretesszük. (Azért kis adagokban, hogy piruljon, és ne eresszen levet).  A visszamaradt zsiradékra rádobjuk először a hagymát, majd 1-2 perc után a paprikát is, és együtt dinszteljük tovább. Ha esetleg égne, néhány csepp vizet is önthetünk hozzá. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, majd a reszelt gyömbért és a curryport. Jól összeforgatjuk, hozzáadjuk a húst, a mazsolát és a leszűrt ananászkonzervet, majd megszórjuk sóval, borssal és ízlés szerint csilipehellyel, kevés vizet öntünk alá (kb. 1/2-1 dl-t), és addig pároljuk együtt, míg zsírjára nem sül. Ekkor felöntjük a kókusztejjel, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Ennyi keményítőtől eléggé besűrűsödik, ezért további vízzel (vagy tejjel) hígítjuk tetszés szerint. (Azért elég sok az alapanyag, és szószra is szükség van hozzá...) Jól kiforraljuk, ha szükséges, utánafűszerezünk, majd főtt rizzsel kínáljuk. Akinek van, aprított korianderzöldet is tehet bele, nekem nem volt.

Tipp: A másik ragut, vagy ahogy nálunk hívják, mártást, ugyanúgy indítottam: a húst a többivel együtt megpirítottam, majd a hagymás-paprikás fokhagymás alapot (amiből dupla adagot készítettem) kettéosztottam, megszórtam pirospaprikával, és beletettem a húskockák egy részét. Felöntöttem vízzel, majd összerotyogtattam. Végül zsírjára sütöttem, megszórtam liszttel, felengedtem tejjel, és tejföllel ízesítettem. persze, só és bors is járt hozzá. Ugyanazzal a rizzsel tálaltam.

EK - 2013/5