2009. szeptember 10., csütörtök
Mazsolás kifli és magvas kenyér
Mazsolás kifli
Aztán kitaláltam, hogy napraforgókenyér-masszát gyártok és majd lesz valami belőle, mire megkel, kitalálom. Igyekeztem a otthon fellelhető készletből gazdálkodni. Végül kifliben gondolkodtam, hogy tej mellé valami finommal kedveskedjek vacsorára a Lányoknak. Azért nagy választékom nem volt az otthoni készletekben: némi pudingpor, színes kókusz és mazsola. Ez utóbbi mellett döntöttem.
Összeállítottam a kenyérmasszát a recept szerint. De természetesen, nem én lennék, ha valamit nem módosítanék, nem újítanék, így tehát kicsit reformosítottam a tésztán. A lisztet úgy mértem ki, hogy a 70 dekában volt 4 púpozott evőkanál búzakorpa is. Nem egyenlő a teljes kiörlésű liszttel, tudom, de mindenképpen több mindent tartalmaz így a tészta, főleg rostokat. Még tettem 5 tk. cukrot is bele, hoyg édes legyen, de a magam ízléséhez kicsit túl szelíden-édes lett. Legközelebb 5 ek-lal fogok tenni. A többi ugyanaz volt. Hagytam a tésztát kelni, majd deszkán kicsit összegyúrtam (liszt nélkül, eléggé olajos, hogy ne tapadjon), végül kettévágtam és két kört nyújtottam belőle. Az első kört kb. félcenti vastagra nyújtottam, ezekből bumfordibb, de puhább kiflik lettek, a másodikat 1-2 mmm-rel vékonyabbra. Az első nekem jobban ízlett, a Lányoknak mindegy volt, csak a csigabigák számítottak. :D
Nos, a kinyújtott tésztát megszórtam fahéjjal (lehetett volna fahéjas cukorral is), majd 12 darabra vágtam. Utána minden tésztanyelvre mazsolát hintettem és a szélesebb végénél fogva, feltekertem őket. Felvert tojással kentem le és a forró sütőbe toltam. Kb. 20-25 percet süthettem, de pontosan nem tudom. Amikor betettem őket, megnéztem az órát, de amikor vettem ki, már nem. :P
EK - 2011/10
Magvas kenyér
Ezt meg tegnap gyártottam. Az elv ugyanaz volt, mint az előző kifliknél, azaz, hogy a lisztbe 5 ek. korpát is kevertem, de a recept a Limara-féle fehér kenyéré volt. Összegyúrtam a hozzávalókat az utasítások szerint és hagytam duplájára kelni. Akkor, lisztezett deszkán kissé átgyúrtam és kb. 5 dkg pirított napraforgómagot és 2-3 ek-nyi szezámmagot gyúrtam bele. Kerekre formáztam és egy kikent tortaformába tettem, hogy még keljen egy kicsit. Kb. félóra után két helyen bevágtam, majd további 20 percnyi kelés után a hideg sütőbe tettem megnedvesített sütőpapírral letakarva. Kb. 40 percet sült, az utolsó 15 percben pedig levettem róla a papírt, hogy a héja ropogósabb legyen. Nagyon finom lett, bátran ajánlom!
Érdekes számot mutat a számláló: a következő lesz a 22222-ik! :D Üdvözlök és továbbra is szeretettel várok mindenkit a naplómba!
2009. szeptember 10., csütörtök
Mazsolás kifli és magvas kenyér
Mazsolás kifli
Aztán kitaláltam, hogy napraforgókenyér-masszát gyártok és majd lesz valami belőle, mire megkel, kitalálom. Igyekeztem a otthon fellelhető készletből gazdálkodni. Végül kifliben gondolkodtam, hogy tej mellé valami finommal kedveskedjek vacsorára a Lányoknak. Azért nagy választékom nem volt az otthoni készletekben: némi pudingpor, színes kókusz és mazsola. Ez utóbbi mellett döntöttem.
Összeállítottam a kenyérmasszát a recept szerint. De természetesen, nem én lennék, ha valamit nem módosítanék, nem újítanék, így tehát kicsit reformosítottam a tésztán. A lisztet úgy mértem ki, hogy a 70 dekában volt 4 púpozott evőkanál búzakorpa is. Nem egyenlő a teljes kiörlésű liszttel, tudom, de mindenképpen több mindent tartalmaz így a tészta, főleg rostokat. Még tettem 5 tk. cukrot is bele, hoyg édes legyen, de a magam ízléséhez kicsit túl szelíden-édes lett. Legközelebb 5 ek-lal fogok tenni. A többi ugyanaz volt. Hagytam a tésztát kelni, majd deszkán kicsit összegyúrtam (liszt nélkül, eléggé olajos, hogy ne tapadjon), végül kettévágtam és két kört nyújtottam belőle. Az első kört kb. félcenti vastagra nyújtottam, ezekből bumfordibb, de puhább kiflik lettek, a másodikat 1-2 mmm-rel vékonyabbra. Az első nekem jobban ízlett, a Lányoknak mindegy volt, csak a csigabigák számítottak. :D
Nos, a kinyújtott tésztát megszórtam fahéjjal (lehetett volna fahéjas cukorral is), majd 12 darabra vágtam. Utána minden tésztanyelvre mazsolát hintettem és a szélesebb végénél fogva, feltekertem őket. Felvert tojással kentem le és a forró sütőbe toltam. Kb. 20-25 percet süthettem, de pontosan nem tudom. Amikor betettem őket, megnéztem az órát, de amikor vettem ki, már nem. :P
EK - 2011/10
Magvas kenyér
Ezt meg tegnap gyártottam. Az elv ugyanaz volt, mint az előző kifliknél, azaz, hogy a lisztbe 5 ek. korpát is kevertem, de a recept a Limara-féle fehér kenyéré volt. Összegyúrtam a hozzávalókat az utasítások szerint és hagytam duplájára kelni. Akkor, lisztezett deszkán kissé átgyúrtam és kb. 5 dkg pirított napraforgómagot és 2-3 ek-nyi szezámmagot gyúrtam bele. Kerekre formáztam és egy kikent tortaformába tettem, hogy még keljen egy kicsit. Kb. félóra után két helyen bevágtam, majd további 20 percnyi kelés után a hideg sütőbe tettem megnedvesített sütőpapírral letakarva. Kb. 40 percet sült, az utolsó 15 percben pedig levettem róla a papírt, hogy a héja ropogósabb legyen. Nagyon finom lett, bátran ajánlom!
Érdekes számot mutat a számláló: a következő lesz a 22222-ik! :D Üdvözlök és továbbra is szeretettel várok mindenkit a naplómba!
8 megjegyzés:
- Wise Lady írta...
-
Nahát ennyi élesztővel folyton sütni kellett volna és naponta posztolni :)
- 2009. szeptember 10. 16:10
- Süti Bazár írta...
-
Hmmm, de gyönyörű!! Mesések ezek a kiflik! :-))
Hogy kell előidézni az ilyen égszakadást, aminek ennyi élesztő az eredménye? Nálam állandóan túl kevés van, mindig rosszul kalkulálok, aztán szaladhatok a boltba... :-DD - 2009. szeptember 10. 19:52
- trinity írta...
-
Szépek ezek a kiflicskék is nagyon!!
- 2009. szeptember 10. 21:15
- Kati írta...
-
Gusztusosak! Nagyon ügyes vagy! :-)
Sietek is innét, mert a "léböjt-kúrám" :-P első napján ezek a képek egy merénylet erejével hatnak rám. :-S
Ja, még annyit, hogy kipróbáltam a zselatintortát!!! Marcinak akarok csinálni ilyet, s kíváncsi voltam az ízére, meg arra, mennyire "formálható". :-) Természetesen, rögtön tésztaszűrőben készült. :-D
Az íze meg... hát... nem volt időm a tejszínhabot rátenni, meg lefotózni sem. :-D - 2009. szeptember 10. 22:10
- duende írta...
-
Nagyon ötletes a kifid, a kenyered pedig csodaszép! :)
Élesztőpástétom? Én imádom. :) - 2009. szeptember 12. 8:59
- sedith írta...
-
Wise Lady, arra idő és kedv is kellett volna! :P Nem ment. :D
Yasmine, hát csak úgy, hogy az előtted vásárló otthagyja az üzletben, és miután a férjed mindent elpakol, megkérdezi, hogy minek kellett neked annyi élesztő? Gondolhatod, hyog néztem rá, azt sem tudtam miről beszél. :O
Trinity, köszi szépen! :) - 2009. szeptember 12. 19:24
- sedith írta...
-
Kati, sajnálom a kúrádat, de ugyanakkor irigyellek is érte. Nagyon rámférne valamilyen kúra, a mai ruhavásárlásnál is bebizonyosodott szükségessége!
Akkor ez azt jelenti, hogy annyira ízlett a torta? Ha igen, akkor nagyon örülök. :)
Duende, csakhogy itt! :) Milyen az az élesztőpástétom, még sosem hallottam róla! - 2009. szeptember 12. 19:27
- Timi írta...
-
Edith, ma eszembe jutottak ezek a csodasép kiflik, és bár a tésztát saját kútfőből csináltam (mindig igy járok a kelt tésztánál... sose lesz legalább unalmas, haha), nagyon fincsi lett!!
Nagyképűen el is döntöttem, hogy meg fogom sütni egyszer a napraforgós cuccot is..
:)))))))))
Ja, és hogy lásd, mecsoda kreativ mammer vagyok, a tészta egy részéből fahéjas-mazsolás csiga lett... a kicsik imádták!!
Én nem annyira, hogy segitettek. Mer' kiboritottak 1 kiló lisztet a kisasztalra.
:s
köszi az ötletnekvalót! :)
puszi! - 2009. szeptember 17. 15:52
8 megjegyzés:
Nahát ennyi élesztővel folyton sütni kellett volna és naponta posztolni :)
Hmmm, de gyönyörű!! Mesések ezek a kiflik! :-))
Hogy kell előidézni az ilyen égszakadást, aminek ennyi élesztő az eredménye? Nálam állandóan túl kevés van, mindig rosszul kalkulálok, aztán szaladhatok a boltba... :-DD
Szépek ezek a kiflicskék is nagyon!!
Gusztusosak! Nagyon ügyes vagy! :-)
Sietek is innét, mert a "léböjt-kúrám" :-P első napján ezek a képek egy merénylet erejével hatnak rám. :-S
Ja, még annyit, hogy kipróbáltam a zselatintortát!!! Marcinak akarok csinálni ilyet, s kíváncsi voltam az ízére, meg arra, mennyire "formálható". :-) Természetesen, rögtön tésztaszűrőben készült. :-D
Az íze meg... hát... nem volt időm a tejszínhabot rátenni, meg lefotózni sem. :-D
Nagyon ötletes a kifid, a kenyered pedig csodaszép! :)
Élesztőpástétom? Én imádom. :)
Wise Lady, arra idő és kedv is kellett volna! :P Nem ment. :D
Yasmine, hát csak úgy, hogy az előtted vásárló otthagyja az üzletben, és miután a férjed mindent elpakol, megkérdezi, hogy minek kellett neked annyi élesztő? Gondolhatod, hyog néztem rá, azt sem tudtam miről beszél. :O
Trinity, köszi szépen! :)
Kati, sajnálom a kúrádat, de ugyanakkor irigyellek is érte. Nagyon rámférne valamilyen kúra, a mai ruhavásárlásnál is bebizonyosodott szükségessége!
Akkor ez azt jelenti, hogy annyira ízlett a torta? Ha igen, akkor nagyon örülök. :)
Duende, csakhogy itt! :) Milyen az az élesztőpástétom, még sosem hallottam róla!
Edith, ma eszembe jutottak ezek a csodasép kiflik, és bár a tésztát saját kútfőből csináltam (mindig igy járok a kelt tésztánál... sose lesz legalább unalmas, haha), nagyon fincsi lett!!
Nagyképűen el is döntöttem, hogy meg fogom sütni egyszer a napraforgós cuccot is..
:)))))))))
Ja, és hogy lásd, mecsoda kreativ mammer vagyok, a tészta egy részéből fahéjas-mazsolás csiga lett... a kicsik imádták!!
Én nem annyira, hogy segitettek. Mer' kiboritottak 1 kiló lisztet a kisasztalra.
:s
köszi az ötletnekvalót! :)
puszi!
Megjegyzés küldése